Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
DENERWUJE MNIE TEN KRAJ
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9

DENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJDENERWUJE MNIE TEN KRAJ sram na niego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! co dzień jakieœ kłopoty ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, sory ale musze to napisać : jebać POLSKE JEBAĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bardzo ciężko mnie wyprowadzić z równowagii ale dzisiaj mi nerwy póœciły , zazdroszcze znajomemu że juz nie mieszka w tym pojebanym kraju .......... !

Haa!! Szpieg masonów! Watcher, szykuj widły! A tak na serio, wierz mi nikt sie nie cieszy z tego co tu się dzieje. Nie tylko ty masz tego wszystkiego dosyć... [%sig%]

pij piwo ! po ktoryms tam, np. po jedenastym wszystko wydaje sie byc mniej powtorne... pozdrawiam i sciskam [%sig%]

Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO

Polski exodus Temat masowych wyjazdów z Polski budzi w kraju skrajne emocje. Wyjeżdżajš i nie tęskniš, choć czasem dopada ich żal, że utracili ojczyznę. Polakom za granicš żyje się lepiej, a coraz więcej państw UE zaprasza ich do siebie. Ilu jeszcze wyjedzie? Nikt dokładnie nie wie, ilu ludzi wyemigrowało już z Polski, bo nie sposób ich policzyć. Dane zebrane w kraju oraz w innych państwach należšcych do Unii Europejskiej wskazujš, że w cišgu ostatnich dwudziestu lat aż dwa miliony Polaków opuœciło ojczyznę w poszukiwaniu pracy oraz lepszej przyszłoœci w bogatszych państwach Europy. Liczba ta oznacza, że w przeszło 38-milionowym kraju ponad 5 procent mieszkańców zdecydowało się na czasowš bšdŸ stałš emigrację. Temat masowych wyjazdów z Polski budzi w kraju skrajne emocje. Jedni przekonujš, że œwiadczy to o rzutkoœci Polaków, nieobawiajšcych się konfrontacji ze œwiatem, zdolnych przezwyciężyć językowe i kulturowe bariery. Inni z kolei wskazujš, że w ten sposób kraj traci najbardziej przedsiębiorczych i najlepiej wykształconych obywateli. Emigracja zarobkowa nie jest jednak niczym nowym w polskiej historii. Przez całe dekady komunizmu wielu ludzi korzystało z okazji i decydowało się uciec przed represjami, brakiem perspektyw oraz dusznš atmosferš, jakš stwarzała jedyna słuszna ideologia. Ale o masowej emigracji zaczęto mówić dopiero po wejœciu Polski do Unii Europejskiej 1 maja 2004 roku. Wtedy to trzy kraje „starej Europy" (Wielka Brytania, Irlandia i Szwecja) zdecydowały się otworzyć swe granice dla pracowników z nowych państw członkowskich. Większoœć jednak nie odważyła się na ten krok i w obawie przed zalewem taniej siły roboczej z Polski wynegocjowała długie okresy przejœciowe – dlatego też znacznie póŸniej zmierzy się z problemem pełnej liberalizacji rynku pracy. Tysišce Polaków od razu skorzystało z okazji i wyjechało do Londynu, Dublina czy Sztokholmu. Wbrew czarnym prognozom migracja okazała się niezwykle pozytywnym bodŸcem dla gospodarek trzech wspomnianych krajów. Za sprawš polskich robotników zmniejszył się tam deficyt siły roboczej w niektórych sektorach. Przybysze od razu znaleŸli pracę w budownictwie i transporcie, a także w służbie zdrowia i informatyce. Jednym z najbardziej istotnych czynników, które zadecydowały o sukcesie Polaków, był fakt, że okazali się oni tańsi niż miejscowi pracownicy. Pozytywne doœwiadczenia Anglii, Irlandii i Szwecji przekonały Hiszpanię, Portugalię, Grecję i Islandię, by od maja tego roku otworzyły swoje rynki dla Polaków. Oprócz emigracji spowodowanej wejœciem Polski do Unii Europejskiej należy też pamiętać o setkach tysięcy ludzi, którzy opuœcili swojš ojczyznę po upadku komunizmu w 1989 roku, korzystajšc z pierwszych powiewów wolnoœci. Niektórzy z nich zdšżyli już zaoszczędzić pienišdze, wrócić do domu i otworzyć na miejscu własne firmy. Należš oni jednak do mniejszoœci. Znaczna częœć polskiej emigracji jest cały czas na dorobku i walczy o polepszenie swoich warunków bytowych. Najczęstszym powodem ich wyjazdów było bardzo wysokie bezrobocie i brak perspektyw na poprawę sytuacji w najbliższym czasie (każdy kolejny rzšd w Polsce wzbrania się przed liberalizacjš prawa pracy). Innym czynnikiem skłaniajšcym do emigrowania jest bardzo duża różnica w zarobkach na takim samym stanowisku w Polsce i na Zachodzie. Robotnicy niewykwalifikowani, murarze, lekarze czy pielęgniarki mogš zarobić za granicš nawet cztery razy więcej niż w kraju. Większoœć emigrantów z tej grupy ma mniej niż 35 lat, a ponad 90 procent z nich jest stanu wolnego. Jak można wywnioskować wchodzšc na fora internetowe, nie tęskniš raczej za Polskš. Za to w sieci przeczytać można pełne wyrzutów i zniechęcenia wypowiedzi: „Straciliœmy naszš Polskę. Mieszkam i pracuję w Irlandii. Dlaczego musiałem wyjechać? Dlaczego przestałem walczyć o swój kraj? Kto jest temu winien: rodzice, szkoła czy może państwo?". Wszystko to mówiš ludzie młodzi, wykształceni i dobrze przygotowani do zawodu, którzy majš niewiele wspólnego z nacjonalistycznym i podejrzliwym sposobem myœlenia charakterystycznym dla obecnego prawicowego rzšdu. Mimo wszystko istnieje jeden dowód na to, że ludzie ci nie chcš całkowicie zrywać swoich więzi z Polskš. Stale roœnie liczba przesyłek wysyłanych przez emigrantów do ojczyzny: w cišgu szeœciu lat ich wartoœć się podwoiła. (…) Sa tacy co twierdza, ze gospodarka polski nie przezylaby jednego tygodnia bez paczek, przesylek i pieniedzy od polakow z zagranicy.... Bieda, bieda, bieda, nedza, nedza, nedza, wyzysk, lichwa.............. [%sig%]

Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO

http://media.putfile.com/trck0401 http://media.putfile.com/trck1101 http://media.putfile.com/trck1004 http://www.wprost.pl/G/wprost_covers/a/1110_a.jpg http://www.wprost.pl/ar/?O=57003 [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

co za cwel wymyslil temat i obraza Ten Kraj. sraj na rzad tak jak ja ale nie na POLSKE:/ a jak sie niepodoba to wypierdalaj

"Ojczyznę kochać trzeba i szanować Nie deptać flagi i nie pluć na godło Należy też w coœ wierzyć i ufać Ojczyznę kochać i nie pluć na godło"

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

Nie ma co sie denerwowac , trzeba zaczac dzialac. Mi sie spodobalo w Szkocji i zostalem. Nie wracam bo jest mi lepiej , nie zarabiam duzo jak na warunki UK bo malo pracuje lubie podrozowac i rozmyslac. Nauczylem sie jezyka , znalazlem swoje miejsce. Nikt nikogo przeciez nie trzyma w Polsce na sile. , Robta co chceta '
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.