Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Dziki chlopiec z Aveyron-sprzecznosci.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7

Pragne dodac kilka uwag na temat losow wspomnianego wczesniej Victora z Aveyron,dzikiego chlopca z lasow poludniowej Francji.Dotarly do mnie bardzo rozne,sprzeczne niekiedy,doniesienia o przyszlosci Victora.Jedna z tych informacji mowi,ze starania dr Itarda o przywrocenie chlopca do spolecznosci skonczyly sie niepowodzeniem.Wedlug tego zrodla Victor mial porzucic cywilizacje i uciec zpowrotem do lasu,a jego dalsze losy pozostaja nieznane.Wedlug innego natomiast doniesienia,dr Itard zniechecony brakiem dalszych postepow w rozwoju Victora,zrzekl sie prowadzenia edukacji chlopca i zostawil go na utrzymaniu swojej dawnej gospodyni p.Guerin.Dr Itard mial twierdzic,ze chlopiec z Aveyron po pierwszych bardzo szybkich postepach w nauce,kiedy to potrafil czytac i pisac kilkadziesiat wyrazow i rozumiec ich pojecia oraz nauczyl sie wykonywac drobne prace domowe,nagle zatrzymal sie w swoim rozwoju,zamknal sie w sobie i trudno sie bylo z nim porozumiec.Nigdy rowniez nie nauczyl sie mowic,potrafil wypowiadac tylko kilka malo zrozumialych dzwiekow.Victor zmarl ponoc w wieku czterdziestu kilku lat,po smutnym i samotnym zyciu w domu swojej opiekunki p.Guerin.Te dwie tak rozne od siebie informacje jeszcze bardziej zaciemnily moja skromna wiedze na temat dalszych losow nieszczesnego dzikiego dziecka. Jaka jest prawdziwa historia Victora z Aveyron? Moze ktos dorzuci jakies nieznane fakty i pomoze mi poznac szczegoly z zycia tego tak bardzo mnie od lat fascynujacego dzikiego chlopca z Aveyron.

Ciekawe.

oto najstarszy watek bardzo ciekawy ciekawe czemu sie skonczyl

Hi, w roku 2003 zostala w niemczech wydana ksiazka pod tytulem "Rodzenstwo Kaspra Hausers. W poszukiwaniu dzikiego czlowieka" (Nie wiem czy tytul zostal dokladnie tak przetlumaczony). Autorem jest P.J. Blumenthal. Ksiazka ta zawiera szereg informacji o historii Chlopca i Aveyron i opisy wielu innych podobnych zdarzen! Miedzy innymi o 2. dziewczynkach Amali i Kamali z Godamuri w Indiach ktore do roku 1920 spedzily swoje zycie z wilkami (Kamala miala w dniu w ktorym ja oderwano od stada 8 lat, Amala 1,5 roku)... ich wilcza matka zostala zastrzelona... Dziewczynki zmarly po kilku latach "niewoli"! pozdrawiam

Myœlę że czas coœ tu dopisać. http://wiadomosci.onet.pl/1349696,2678,kioskart.html artykół o dzikiej dziewczynce wychowywanej przez psy. Po takich przykładach zezwierzęcenia istot ludzkich nachodzš mnie mysli (a raczej przeważajš, bo były ze mnš od zawsze) że człowiek to zwykłe zwierze, gdyby miał w sobie coœ to zawsze można by go uczłowieczyć, dojœć do niego poprzez duszę. Lecz jej chyba nie mamy skoro dziecka będšcego przez kilka lat z psami nie da się już przystosować do normalnego życia.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

"Normalne życie" to Matrix. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Oglšdałem film o Victorze był ciekawy chodż trochę dodali wyssanych z palca rzeczy. Zastanawiam się dlaczego udało się udomowić Tarzana może ktoœ mi odpowie? ps.moja córka jedzšc nogę od kurczaka zapytała się mamy dlaczego w nodze znajduje się mózg,dziwne co?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.