| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Trójca przenajświętsza (wg mnie) | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 18 |
|
Nadwiadomoć (wyższe ja)
wiadomoć
Podwiadomoć
To nie tylko wg mnie.
Natomiast w przenoni, według mnie to:
1. "Ewangelia Tomasza"
http://ksiegarnia.nieznany.pl/index.php?main_page=pubs_product_book_info&products_id=231
2. "Tworzenie rzeczywistoci"
http://ksiegarnia.nieznany.pl/index.php?main_page=pubs_product_book_info&products_id=331
3. "Ty dokonasz przemiany wiata"
http://ksiegarnia.internetia.pl/?kat=443&id=83-918866-8-9
Życzę przyjemnej i owocnej lektury.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
sory za złoliwoć nie zwišzanš z tematem - dilujesz ksišżkami, tak słabo państwo płaci?? :D
A w temacie, to według mnie sama teoria trójcy to obraza boga: 1. Jest JEDEN Bóg.
|
|
|
Wszak jako Wszechobecny i Wszechwiedzšcy zniżył się do nas dajšc nam za przykład Swojego Syna i możliwoć łšczenia się z Nim przez Jego Ducha .Wierzmy.
|
|
|
Rico ! Najmocniej wierzysz w to w oczym najmniej wiesz. Wskocz na www, racjonaliste, zaloguj sie i pokop na temat Trójcy. Katolicka Trójca jest zaporzyczona z pogaństwa Bóg Izraela nie jest Bogiem Trójcy. Jezus nic nie wiedział o Trójcy, Domalowali to rózni autorzy ktorzy pisaki te dzieje od 60 - 120 lat To że było 9 -ewangelii tez napewno nie wiesz.....Zawsze sprawdzaj to co wiesz ! Wiara bez poznania, nie jest wiara ale mniemaniem . Czcesz wiecej - możemy pogadac...
|
|
|
Nikt z obecnie zyjšcych nie zna dokładnej prawdy .Historia zatarła szczegóły.Ja mylę ,że gdyby Istota Najwyższa objawiła się teraz wszystkim w bardzo sugestywno-namacalnej formie i zostawiła dalej wolnš drogę wyboru, to ludzkoć może by się zmieniła ale nie aż tak ,żeby zmienić swój samobójczy tor.Może nieliczni?
|
|
|
W dzisiejszych czasach Jezusa wsadziliby do wariatkowa, a kler (faryzeusze) ukrzyżowaliby go za głoszenie herezji.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Jeremiasz, kłamiesz i powołujesz się na portal z definicji
antyreligijny.
Bazujšc na fałszu wypowiadasz się jak autorytet.
To jest zabawne, ale dla laików może być bardzo zwodnicze.
Nie pleć więcej bzdur.
Przypominam !
Dzi 4.10.2005 r. w "Naszym Dzienniku"
film Jacka Kurskiego
"Nocna zmiana".
Jak Tusk i jego kompani w ukryciu spiskowali przeciw rzšdowi Jana Olszewskiego.
Gazeta z płytš DVD tylko 3.90 zł.
Powiniene to obejrzeć jeszcze przed wyborami na prezydenta.
Pozdrowienia
|
|
|
Ufita
Nie zarzucaj komu kłamstwa tylko dlatego, że mniej wiesz czy rozumiesz. " Słuchaj Izraelu , Pan Bóg Twój jest j e d e n " Kamieniem węgielnym religii żydowskiej sš własnie te słowa Mojżesza. Od tego momentu można powiedzieć zaczyna się judaizm. Chrzecijaństwo próbuje uchodzić w wiecie także za religię monoteistycznš , ale jest nia tylko z nazwy. Wprowadzajšc dogmat Trójcy ostatecznie odcięło się od pierwotnych judaistycznych korzeni i poszło własnymi bezdrożami. Wielu chrzecijan szybko i bezkrytycznie przyjęło dogmat Trójcy nie zastanawiajšc się nad tym, jak może istnieć jeden , jedyny Bóg z rodzinš. Jest to wymysł soborów , w którym dodatku przewodzili pogańscy cesarze rzymscy. Dogmat o Trójcy od samego poczštku budził wstręt i zgorszenie Żydów bo zaprzeczał monoteizmowi ich religii . Uwierzyć w Trójce oznaczało dla niejednego Żyda praktycznie to samo co wyrzec się swojej wiary, a tym samym przestać być Żydem. Jest niemal pewne ,że w czasach Pawła pojęcie Trójcy wród pierwszych naladowców Jezusa nie istniało i nikomu nawet nie przychodziło do głowy. Chrzecijanie po mierci Jezusa zbierali się w synagogach i uważani byli za jednš z zydowskich sekt. Nie mogli więc głocić rzeczy fundamentalnie sprzecznych z judaizmem Po raz pierwszy pojęcie Trójcy pojawia sie dopiero w II wieku , czyli stanowczo za póno.
" Nie oskarżaj zanim dokładnie nie zbadasz, najpierw zastanów się , a dopiero potem udzielaj nagany"
http://www.sm.fki.pl/Kontrowersje/piata_ewangelia_Przeklad_Ks_Henryk_Zalewski.htm
|
|
|
Słuchajcie..... A gdyby spojrzec na to z zupełnie innego punktu widzenia....?
Wygacie emocje, mimo, głebokiej religijnosci.....
Wyobracie sobie, ze Jezus chciał nam cos przekazać. Co, co musiał ubrac w słowa zrozumiałe dla współczesnych....
Nie bede teraz tego uzasadniał, moze rozwinie tę mysl kto inny, ale pomyslcie sobie...... Bóg Ojciec, to Bóg, niezaleznie od tego, jak kto Go widzi. Inaczej Muzułmanin, inaczej Buddysta (okreslenie mało precyzyjne, ale wiecie o co chodzi....), inaczej za Izraelita.....
Syn Bozy, to po prostu Człowiek......
Duch Swiety, to nasza nadwiadomoc, ktora ISTNIEJE, mozna nazwać jš Duszš, moze to byc nasz Anioł Stróz itd..... Zalezy od tradycji i kultury.....
Czyż wszystkie te elementy nie sš częcia BOGA? Tej siły Sprawczej we Wszechwiecie?
:)))) Tylko proszę.... bez epitetów.....:)))))))
|
|
|
Nie chcę, ale muszę odpowiedzieć.
Pojmujecie temat po ludzku. A on jest po ludzku nie do pojęcia !
I nic na to nie poradzimy.
Doro pisze: " Słuchaj Izraelu , Pan Bóg Twój jest j e d e n ",
lecz zjada kontekst. A kontekst jest niezwykle ważny dla tego stwierdzenia.
Dalej pisze, że to wymysł soborów.
Skšd zatem przypowieć Jezusa o Panu, winnicy, niewdzięcznych dzierżawcach
i zabitym synu Pana winnicy ?
Z przypowieci tej wynika jednoznacznie, że syn nie jest taki jak dzierżawcy.
Jest to wyrana aluzja do Boga i Jezusa, Syna Bożego.
Jezus sam siebie nazywa Synem Bożym.
Mówi:
jestem prawdš, drogš i życiem
jestem pasterzem
jestem bramš
Poza mówieniem daje dowody. I dowód największy - własne życie.
Póniej przychodzi jako żywy do apostołów.
Ci umierajš w mękach, nie wypierajšc się prawdy. I sš to fakty historyczne, a
nie jakie zmylenia (męki ich były straszne, zapewniam was).
Czy gdyby im się nie ukazał, dali by się dla Niego zabić (zabić, umrzeć nieodwracalnie,
przynajmniej na tym wiecie) ?
Jeli nic do was nie przemawia, to może męki tych ludzi umierajšcych za prawdę
do was przemówiš ?
Przecież oni nie umarli w mękach, bo takie mieli hobby.
Umarli, aby dać wiadectwo prawdzie. Abycie i wy poznali prawdę.
To wszystko.
|
|
|
Ufito piszesz: "Czy gdyby im się nie ukazał, dali by się dla Niego zabić (zabić, umrzeć nieodwracalnie,
przynajmniej na tym wiecie) ?.....Przecież oni nie umarli w mękach, bo takie mieli hobby.
Umarli, aby dać wiadectwo prawdzie. Abycie i wy poznali prawdę."
A czym jest wiara?? Gdyby mi się ukazał bóg i do mnie przemówił, to nawet będšc zatwardziałym ateistš bym uwierzył, niewidzieć a wierzyć to jest wiara.
Ja też jestem synem bożym, czy tylko dla tego należało by powiększyć panteon bogów chrzecijańskich o mojš skromnš osobę?? To się odnosi do każdego z nas, jezus był po prostu prawdziwie dobry, na tyle że umiał się tym dobrem dzielić, umiał wywrzeć na nas wpływ. Tak aby religiš nie żšdziły sztywne dogmaty jak w judaimie tylko tak aby każdy człowiek kierował się jednš zasadš: miłociš do innych ludzi, to zastępuje wszystkie dogmaty. Jednak ci któzy kierowali kociołem po nim, zmienili go cofajšc się wstecz i tak dzi mamy trójcę więtš i cały zastęp więtych. Jest gorzej ludzi modlš się do tych innych LUDZI.
Jak zaczynajš się modlitwy chrzecijańskie? Zwracajš się nie do boga tylko do więtych lub do jakiej częci trójcy.
Jest jeden Bóg.
Nie będziesz miał bogów códzych przedemnš.
Zapewne powiecie że to jest proba do tych więtych o wstawiennictwo do boga, a jak wyglšdajš kocioły katolickie? Złote aniołki, figórki, krzyżyki, itp. i ludzie klęczš przet tymi figurkami i się modlš.
Mnie to zawsze przypomina scenę gdy mojrzesz wraca z przykazaniami, a jego lud modli się, klęczšc przed złotš krowš.
To wszystko (chrzecijanizm) jest zwykłym oszukiwaniem samego siebie.
dlaczego bogu miałoby zależeć żebym w pištek nie jadł mięsa?? Jak by nie chciał żebym je jadł to zawsze, a robienie czego raz na czas jest zwykłš pokazuwkš i bóg się na to napewno nie da zrobić.
|
|
|
Ufita
Kim ja jestem abym miała pojmować ten temat inaczej ? Wiara bez poznania jest mniemaniem. Skonfrontowałeś kiedykolwiek ewangelie synoptyczne z ew. Jana ? W cytacie nie zjadłam kontekstu i Ty dobrze o tym wiesz. Nie graj słowami, tylko wyłuszcz owy kontekst zjedzony Twoim zdaniem.
Nauczając Jezus nie nazywał siebie Bogiem, nazywał siebie Synem Człowieczym – tym zwrotem zwracał się Bóg również do proroków „ synu człowieczy „ Jezus nie kazał nazywać nawet siebie dobrym (Mar.10,18). Nie tylko potwierdził ,że Bóg jest Jeden, ale zaznaczył nawet , że ta jedność Boga jest największym przykazaniem (Mar.12,29). Jednak w ew. Jana 8,28 czytamy co innego i tu powstaje sprzeczność , pytanie więc który ewangelista zapisał słowa prawdy będąc przecież pod działaniem Ducha.
Bóg jest jeden” a mnie uczono owszem jest jeden ale w trzech osobach.
Jezus sam mówił o Ojcu „ Ojciec większy jest ode mnie „ lub „ Nie moja wola , lecz Twoja niech się stanie ”. Jeśli Ojciec jest większy to jednocześnie nie jest tożsamy w wielkości i chwale z Jezusem
Sam Paweł mówi " Pośrednika zaś nie ma tam , gdzie chodzi o jednego , a Bóg jest jeden" a potem mówi " Albowiem jeden jest Bóg, jeden tez posrednik między Bogiem i ludźmi , c z ł o w i e k Chrystus Jezus"....nie widzisz tu sprzeczności? a do tego podkreśla nie Boskość Jezusa ale jego człowieczeństwo.
Własnie ,że wiele do mnie przemawia . Nie chce by na moja wiare w Boga miały wpływ religie pogańskie, w których okazywano cześć setkom boskich trójc.
przykłady: 1. Izyda -Ozyrys-Horus
2.Zagreus-Fanes-Dionizos
3. Jowisz-Junona-Minerwa
|
|
|
NIe cytuję dosłownie ,bo mogę być posądzony o niewiedzę: kołaczcie a będzie wam otworzone , proście a będzie wam dane ,szukajcie a znajdziecie.
|
|
|
A kto z was jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień.
|
|
|
Mam pytanko, chciałabym zapoznać się z Ewangeliš życia doskonałego - V Ewangelia, czy kto może orientuje się gdzie mogę do niej dotrzeć?
|
|
|
Prawia, Jawia i Nawia
S³owianie wierzyli, ¿e Wszech¶wiat ma postaæ ogromnego dêbu, zwanego Drzewem ¦wiata. W koronie dêbu znajdowa³o siê gniazdo magicznego Ognistego Ptaka, który by³ po¶rednikiem pomiêdzy boskim a ludzkim ¶wiatem oraz pos³añcem bogów. Natomiast w korzeniach drzewa zamieszkiwa³a ¿mija, mog±ca swobodnie przemieszczaæ siê pomiêdzy¶wiatem ¿ywych i umar³ych. W pionowej linii Drzewa ¦wiata rozmieszczone by³y trzy rzeczywisto¶ci;
Prawia, Jawia i Nawia.
Prawia znajdowa³a siê w koronie drzewa; by³ to wy¿szy ¶wiat, p³aszczyzna zamieszkiwana przez bogów. Bogowie przestrzegali podstawowych kosmicznych regu³ i uniwersalnego porz±dku, przy czym podporz±dkowani byli boskiej hierarchii, ustanowionej przez swego protoplastê imieniem Rod. W panteonie niebiañskich bóstw najwa¿niejsze miejsce zajmowa³ Swaróg - niebiañski mistrz i ojciec bogów.
Panowa³ nad Prawi±, i sprawowa³ pieczê nad jednym z czterech podstawowych ¿ywio³ów - ogniem.
Jawia, ¶wiat widzialny, mia³a swoje miejsce na pniu Drzewa ¦wiata. P³aszczyzna owa by³a tym wszystkim, co otacza³o ludzi, materialn± rzeczywisto¶ci±, w której ¿yli. Nad ¶wiatem ludzi w³adzê sprawowa³ bóg Perun, mistrz b³yskawic i piorunów, ten, którego zwano Najwy¿szym.
To on wymaga³ od istot ludzkich przestrzegania boskich praw, a przeciwiaj±cych siê i niepos³usznych Perun surowo kara³. Ci, którzy postêpowali zgodnie z boskimi zaleceniami, czcili swych bogów, szanowali ich i wierzyli w ich m±dro¶æ, mogli liczyæ na nagrodê.
W korzeniach Drzewa ¦wiata mie¶ci³a siê Nawia ; podziemny ¶wiat ¶mierci. ¯y³y tam duchy zmar³ych, Nawie, nad którymi pieczê mia³ Weles, bóg wiedzy, magii i inwentarza. To w Nawii porz±dni ludzie odnajdowali po¶miertny spokój. Z chwil± przej¶cia do podziemnego ¶wiata ich dusze nabywa³y ogromnych magicznych zdolno¶ci, dziêki którym zmarli byli w stanie nie¶æ pomoc w potrzebie swoim ¿yj±cym w Jawii dzieciom, wnukom i innym krewnym.
Nad powy¿szymi trzema rzeczywisto¶ciami w³adzê sprawowa³ bóg Trojan (prawdopodobnie to¿samy z Trzyg³awem).
Zwano go Wszechwidz±cym, poniewa¿ maj±c trzy g³owy i trzy pary oczu by³ w stanie obserwowaæ i kontrolowaæ to, co dzia³o siê w Prawii, Jawii i Nawii. Pilnowa³ porz±dku w ka¿dym z trzech ¶wiatów, a w przypadku ³amania uniwersalnego prawa natychmiast przywraca³ kosmiczny ³ad. Podstawowym obowi±zkiem Trojana by³o utrzymywanie absolutnej równowagi i harmonii na wszystkich trzech p³aszczyznach Drzewa ¦wiata.
pozdrawiam i mam nadzieje, ze zastanowi was pewna zbierznosc....
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
Dariuszu W. licznie dziękuję za umożliwienie mi dostępu do treci tej Ewanngelii. Pozdrawiam
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 18 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |