| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Co jest potrzebne -BYŚ Uwierzył?? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 236 |
|
Witam w pierwszym moim temacie i chce zapytać Forumowiczów Co jest potrzebne by uwierzyć.
Czego potrzeba by człowiek uwierzył? :
Czy Pokazania Faktu?
Czy Pokazania Niecisłoci?
Czy Pokazania Obłudy?
Czy Pokazania Nieprawdy?
Czy Kto kto jest sceptykiem tak zwanym Niewiernym Tomaszem potrzebuje tylko dotknšć?
Czy Kto kto zobaczy Uwierzy Od razu?
Czy Potrzeba Wielu Przykładów?
Czy Wiare bierzemy od Rodziców ?
Czy Bierzemy jš z otoczenia?
Czy Bierzemy jš z nauki?-Własnej-Przekazanej-Wpojonej-Narzuconej?
A Co z ludzmi którzy:
Widzš
Wiedzš
Znajš
Rozumiš
A jednak niedajš się przekonać!
Czy potrzebne jest :
Logiczny wywód?
Logiczne tłumaczenie?
Logiczne zobrazowanie?
Pokazanie zdięcia?
Pokazanie pisma?
Pokazanie różnic?
Co WAS Jest w stanie przekonać?
[%sig%]
|
|
|
Nie słyszałe o Allegro? No tak, prowadzš je masoni-odpada.
[%sig%]
|
|
|
Oszustwa Sitchina - Enuma Elish
Autor tekstu: Krzysztof Sykta; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,432
www.racjonalista - polecam !
Cytat:
..."Sitchin w naginaniu danych do swych wniosków przerasta Daenikena i Charroux'a razem wziętych. Jako naukowiec czyni z siebie szarlatana, jak na fantastę jest zbyt poważny"...
pozdro
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
No tak Katolik, tobie Biblia nie wystarcza, bo potrzebujesz jeszcze jedynie słusznej jej interpretacji.
To powiem ci, że słusznie Biblia była zakazana dla zwykłych ludzi przez długi czas, bo przez nieprzygotowanych ludzi może być zinterpretowana jako herezja :)
Spróbuj nie brać Biblii dosłownie, ale znaleć w niej głębszy sens, oddzielić ziarno od plew.
Ksišdz Meslier napisał u schyłku życia testament dla swych parafian, w którym czytamy m.in.: „Mylę, drodzy przyjaciele, że dostatecznie zabezpieczyłem was przed tymi szaleństwami. Rozum wasz sprawi więcej jeszcze niż moje wywody. (...) Kończšc błagam Boga, tak przez tę sektę znieważonego, aby raczył nas przywrócić do religii naturalnej, której chrystianizm jest otwartym wrogiem, do tej więtej religii, którš Bóg włożył w serca wszystkich ludzi i która uczy, abymy nie czynili bliniemu, co nam nie jest miłe. A wtedy wiat składać się będzie z dobrych obywateli, ze sprawiedliwych ojców, posłusznych dzieci i czułych przyjaciół. (...) Bezskuteczne byłoby leczenie miertelnych z wad, gdyby się nie zaczynało od leczenia ich z przesšdów. (...) Zbyt długo wychowawcy ludów kierowali ich wzrok ku niebu: niech go nareszcie sprowadzš na ziemię. (...) Ażeby odkryć prawdziwe zasady moralnoci, ludzie nie potrzebujš ani teologii, ani objawień, ani bogów, potrzebujš jedynie zdrowego rozsšdku".
Za porednictwem mitów (...) boski pierwiastek
zostaje wlany w serca wielu, którzy nie sš
w stanie poznać go w czystej postaci,
a to poprzez symbole i za pomocš przedstawiania mitów.
Julian Apostata, Mowa VII
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
A odnonie racjonalisty, którego polecał Romek, to zajrzałem na tš stronę i znalazłem trochę wyrwanych z kontekstu fragmentów z ksišżek Sitchina i tłumaczenie autora artykułu typu:
tak zaawansowani kosmici, a nie posiadali maszyn, tylko do wydobycia złota zatrudniali prymitywnych ludzi (Autor tekstu: Krzysztof Sykta; Oryginał: "w celu wydobycia kruszców stwarzajš prymitywnych robotników pracujšcych dla nich w kopalniach").
Po pierwsze Sitchin wyranie pisze, że ludzi "stworzył" Enki, a dopiero póniej Enlil (Jahwe) wpadł na pomysł wykorzystania ich do pracy w kopalniach.
Po drugie wyobramy sobie daleki transport międzyplanetarny, gdy w pierwszym rzucie przybyło tylko około pięćdziesięciu Anunnaki. Mieli przywieć ze sobš jeszcze mnóstwo sprzętu wydobywczego?
Otóż pracowali ciężko najpierw sami, ale po jakim czasie mieli dosyć.
Nie wiem dlaczego autor artykułu z "racjonalisty" nawypisywał takie niedorzecznoci.
Czy można to przypisać tylko nieznajomoci ksišżek Sitchina (bo gdyby je sam przeczytał, to nie pisałby takich rzeczy), czy też słynnej pomrocznoci jasnej, która mogła go dotknšć?
Mam nadzieję, że to iż ludzie nie potrafiš zrozumieć tekstów, na które się powołujš, bierze się tylko z ludzkiej ułomnoci.
Nie, mimo wszystko nie mogę tego zrozumieć!
Gostek powołuje się na ksišżki, których najwyraniej nie przeczytał!
Dlatego komu, kto chce sobie wyrobić zdanie na ten temat, polecam samodzielne zapoznanie się z okrelonymi ksišżkami.
Kupujcie od Katolika, okazja!
Będzie miał pienišdze na kolejne objawienia katolickie.
Bšdcie dobrymi chrzecijanami i mu pomóżcie.
Najwyraniej zakochał się w tej Katarzynie Emmerich :)
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
" by uwierzyć wystarczy dowiadczyć działania Boskiej opatrznoci, a to oznacza że najpierw trzeba od życia dostać ostro w dupę, a póniej doznać pomocnej dłoni która cię podniesie z torów..."
100 % prawdy . Bóg ( jak go zwał tak go zwał ) to pełna akceptacja twojej osoby. Dowiadczyłam tego , kiedy sięgnęlam swojego dna.Nie miłoć, zrozumienie i przebaczenie , ale włanie akceptacja ( co w sumie jest tym samym). Przez ponad 30 lat nie wierzyłam ... Co mnie przekonało ? Poczułam GO.
|
|
|
dlaczego mialobybyc potrzebne cos zeby uwierzyc i w jakim celu
to moja sprawa w co wierze i co mysle i nic nikomu do tego
|
|
|
Też kiedy poczułem (było niesamowicie cudownie), ale nie powiedziałbym, że GO.
Nie okreliłbym Boga jako energię męskš.
[%sig%]
|
|
|
Ładna piosenka.
[%sig%]
|
|
|
Co mi po religii naturalnej? Wolę katolicyzm z Bibliš i Objawieniami, bo będę wiedział więcej. Religia naturalna to przy katolicymie przedszkole, a katolicyzm przy religii naturalnej to uniwersytet.
|
|
|
A odnalezienie Boga w sobie i uwolnienie się od wszelkich ograniczajšcych religii to profesura :)
[%sig%]
|
|
|
Czytanie objawień i Biblii razem to co więcej jak stopień profesora. To stopień fesora. Na tej samej zasadzie jak wyższoć dziekana nad prodziekanem, czy rektora nad prorektorem.
|
|
|
A mi się zawsze wydawało, że na stopień profesora (a nawet doktora) jest potrzebna jaka własna twórczoć, a nie odtwórczoć (czytanie objawień i Biblii).
Ja na przykład mam własne objawienia :)
[%sig%]
|
|
|
~kat o liku:
każdy niedowartociowany osobnik sięga po kłamstwo
aby się przy jego wspomaganiu dowartociować...
....Ale -UWAGA...
..im bardziej w to brnie-tym bardziej czuje się niedowartociowany!
to brak wewnętrznej con-Si-stencji powodujšcy
brak poczucia bezpieczeństwa,
motywuje do tak daleko idšcej autodestrukcji
(schowanej na poziomie atmaniczno-strukturalnym)
|
|
|
Heretycki Sitchin już przehandlowany. Baba z wozu, koniom lżej! A że dostał go kacerz który już miał Sitchina po angielsku, to go dodatkowo nie zgorszyłem, bo on i tak go już miał, teraz ma dublety.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 236 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |