Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Kto wierzy w datę 21 12 2012
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 49

Kto wierzy że 21 12 2012 coœ się wydarzy i co zamierza w tym dniu robić? Uciekać do Afryki?

hmm a ja czekam na wyrazne znaki kture zapoczštkujom tšm zmiane chodzi mi o: smierc papieza 07.08r III wojne swiatowom ujawnienie sie poczesci obcej cywilizacji jesli to sie stanie to jest pewne ze 2012r bedzie przelomowym rokiem ostatnim?

Wina tuska

Bull @!#$ w całej swojej okazałoœci.

To się dopiero okaże. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

a może tak zaczšć w końcu żyć? .. tu i teraz :)

Datę końca œwiata większoœć znawców tematu wyznacza na rok 2012, a œciœlej rzecz bioršc - na 21 grudnia roku 2012, na godzinę 11:11 GMT, kiedy nastšpi przesilenie zimowe. Skšd ta data? Otóż kalendarz Majów podaje właœnie tę dzień jako ostatni dzień historii, co posłużyło wielu wizjonerom jako punkt wyjœcia do budowania teorii o majšcej wtedy nastšpić apokalipsie. Szczególnie datę tę rozpowszechniła w swoim czasie ksišżka "Proroctwo Oriona 2012", której autorami sš panowie Patrick Geryl i Gino Ratinckx. Autorzy twierdzš, że właœnie 21 grudnia 2012 roku ma nastšpić tzw. przebiegunowanie Ziemi, w efekcie którego nasza planeta ma się zaczšć obracać w przeciwnym kierunku, czemu majš towarzyszyć liczne katastrofy naturalne - powodzie, trzęsienia ziemi, huragany itd., które spowodujš œmierć większoœci ludzi. Nie będzie to jednak oznaczać zupełnej zagłady planety, ale raczej koniec naszej cywilizacji. Co więcej, nie będzie to pierwsza taka apokalipsa. Według Geryla, Ratincksa i naprawdę niemałej rzeszy ich zwolenników takie przebiegunowanie zdarza się cyklicznie co ok. 11,5 tys. lat. Poprzednie miało miejsce w roku 9792 p.n.e., a katastrofę, jaka mu towarzyszyła, Biblia opisuje jako wielki potop. Proroctwa mówiš zaœ, że w roku 2012 gwiazdy znajdš się w takiej samej pozycji szyfrowej jak w roku 9792 p.n.e. Coœ w tym chyba jest co nie ?

dodam jeszcze ze nietylko majowie wiedzieli o dacie 21.12 czyli o pszesileniu zimowym juz starozytni sumerowie wiedzieli otym magicznym dniu to bylo ponat 6k lat temu !!:> i idnianie z amozoni i wiele inych starozytnuch cywilizcji itp itp :> ateraz ciekawostka z strony http://www.nautilus.org.pl/ :P W Amazonii na trawiastym wzgórzu odkryto 127 skalnych bloków celowo ustawionych w kształcie korony o œrednicy ok. 30 m. Największy z bloków ma 3 m wysokoœci i co najciekawsze – naukowcy znów twierdzš, że było to dawne obserwatorium astronomiczne. Cień jednego z kamieni, wbitego w grunt pod pewnym kštem, znika w najkrótszym dniu roku czyli 21 grudnia. Z dodatkowych znalezisk w tym rejonie (skorupy starych naczyń) naukowcy oszacowali wiek obserwatorium na co najmniej 2 tysišce lat, może jednak być ono starsze bo naukowcy nie przeprowadzili jeszcze dokładnego datowania węglem radioaktywnym. Na razie trwa tam pora deszczowa, ale archeolodzy majš powrócić w sierpniu i wówczas wiadomo będzie więcej.Wtedy o tym poinformujemy. Odkrycie dowodzi, że prekolumbijskie społecznoœci Indian, w tym rdzennych mieszkańców Amazonii były znacznie bardziej rozwinięte niż się do tej pory wydawało. Takie sugestie były już zresztš wczeœniej zgłaszane. Nie dalej niż miesišc temu w Peru, na północ od Limy odkryto najstarsze obserwatorium astronomiczne na zachodniej półkuli – kršg kamieni niewštpliwie zwišzanych ze wschodem i zachodem Słońca w dniu 21 grudnia, liczšcy sobie ok. 4200 lat. W 1991 roku , z powietrza , zostały odkryte œlady obserwatorium słonecznego w Goseck. Podczas lotu rozpoznawczego potwierdzono istnienie szczštków, które w całoœci odkopano w latach 2003- 2004. Wiele osób twierdzi, że było to przełomowe odkrycie dla badań archeoastronomicznych. Oficjalnie do tego momentu istniały tylko pogłoski, że ludzie epoki kamienia obserwowali niebo. Dziœ wiemy, z bogatej literatury, że sš œlady i dowody o których oficjalna nauka nie mówi. Przywykliœmy do tego i obserwujemy jak naukowcy powoli sami przekonujš się, że ludzie u schyłku epoki kamienia nie byli tak prymitywni jak się wydawało. Na miejscu starego obserwatorium wybudowano, a właœciwie zrekonstruowano nowe . Jego budowa trwała kilka miesięcy i ostatecznie wybudowano konstrukcję o œrednicy 75 metrów i wysokoœci 2,5. Dodatkowo cały kompleks otoczony został fosš o szerokoœci ponad 3,5 metra. Zgodnie z kalendarzem, starożytne obserwatorium otworzono w dniu przesilenia zimowego (znów pojawia się dzień 21 grudnia, który z jakiegoœ powodu był dla ówczesnego ludu ważny). Szybko zauważono, że konstrukcje i budowle były orientowane według stron œwiata i miały zwišzek z obserwacjami nieba. Należy tutaj wspomnieć o kolistych założeniach o œrednicy kiludziesięciu metrów, które budowano w Europie w okresie neolitu ( około 6000 - 1800 p.n.e.) . Na osi wschód -zachód często były zorientowane grobowce z drewna i ziemi, często wznoszone na dużych wysokoœciach. ale warto tutaj wspomnieć o Słonowicach w Małopolsce, gdzie od 1979 roku badany jest jeden z nich. Archeologia wcišż dostarcza nam dowodów na to, że nie doceniamy wiedzy starożytnych cywilizacji. Można wspomnieć o Sumerach i ich astronomicznej wiedzy wykraczajšcej poza dzisiejszš, ale takich przykładów jest dużo więcej i będziemy je sukcesywnie przedstawiać.

Wina tuska

Ciekawe jak œwiętowano kiedyœ dzień przesilenia zimowego? Z historycznego punktu widzenia wiadomo, że Jezus nie urodził się 21 grudnia i jak wiele innych dawnych œwišt i ta data została zaadoptowana przez chrzeœcijaństwo. Przed wiekami ludzie żyli w większej bliskoœci i szanowali matkę Ziemię, dopóki nie nadeszły zimne religie patriarchalne. Ach, może by tak mały sabacik czarownic? No wiecie - całonocna zabawa, dużo płynów wyskokowych i miłoœci, a może nawet latanie na miotłach? :) Noc, ogniska, transowa muzyka - ach, jak ja tęsknię do tych czasów. Jeżdżę czasem na imprezy, ale ludzie w dzisiejszych czasach sš strasznie drętwi. Posiedzš przy ognisku, ale tylko chwilę, a póŸniej do baru. A ja bym poszedł do lasu, i czasem chodzę sam w nocy. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

ok mozemy zrobic wyprwe do lasu na odciecie sie od materializmu , i w pelnym kontakcie z natura myslalem tak o pocztku sierpnia . w planach treningi Budo , medytacje konstruktywne rozmowy , i przetrwanie bez kontaktu z cywilizacja . miejsce kolo Huby, sam dokladnie nie wiem gdzie to jest ok 50 km od Piły, przewodnik Zebra http://www.deviantart.com/view/33741498/ pozdrowienia wszystko jest do dogrania

Największy problem, to żeby wszyscy chętni mogli znaleŸć czas w tym samym terminie. Przez tš chorš cywilizację ludzie nie majš czasu na życie. [%sig%]

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 49
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.