Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Zamarzanie wody
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 28

Może jakiś fizyk się wypowie. Wystawiam dwie butelki z wodą, takie 1,5litrowe platyki. Jedna jest okrągła druga kwadratowa (ta po żywcu). Na dowrze minus 10stopni w nocy, a rano ta okrągła zamarznięta, a kwadratowa nie. Ciekawi mnie czemu tak jest?

czy to mozliwe ze goraca woda wystawiona na mroz zamarznie szybciej niz woda zimna?? i dlaczego tak lub nie.. ??

Nie mozliwe !

mozliwe jesli haarp pomoże

To prawda !!!

Twierdzę, że to prowokacja. W przypadku plastikowych butelek ciœnienie jest pomijalnie małe, więc nie powinno mieć wpływu. Dodatkowo butelka "kwadratowa" ma przy tej samej objętoœci większš powierzchnię, więc szybciej się ochłodzi(nieznacznie). Tak więc twierdzę, że podany tu wynik eksperymentu to oszustwo. Takie samo jak to, że post powyżej to nie ja tylko jakiœ cymbał. Pozdro

to jak z tš goršcš wodš?? potrzebuje wnioskow... help me:) pzdr:)

Ja jestem fyzykiem i jusz wam tlumacze lolki. Otusz woda w butelce Żyfca jest "bardziej skupiona" tzn tyle ze dziadek mruz potrzebuje sie bardizej wiecej czasu zeby sie do niej dobrac. Jakbys ta swoje 1,5 l wody wlal do takiej rureczki co sie przez nia siorbie tylko ze 25 metrowej dlugosci to by ci zamarzlo w 3 minuty. [%sig%]

Pszed urzyciem zapoznaj sie z tresciom ólotki dołonczonej do opakofania bonć zkonsóltój sie z lekażem lub farmacełtom.

ALE TO NIE MA SENSU Z TYMI CIŒNIENIAMI BO PRZEZ CAŁĽ NOC 1,5L ZAMARZNIE BEZ WZGLĘDU NA KSZTAŁT NACZYNIA PRZY TAKIM MROZIE.MOIM ZDANIEM TO TA BUTELKA BYŁA NASMAROWANA JAKĽŒ SUBSTANCJĽ IZOLUJĽCĽ NP TŁUSZCZEM
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 28
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.