Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Niejedzenie
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 15

Witam, Przeczytałem ostatnio książkę pt."Styl życia bez jedzenia" Joachima Werdina. http://niejedzenie.info/tekst/szbj.pdf "Styl życia bez jedzenia" opisuje sposoby obycia się bez jedzenia przez znaczną ilość czasu, a nawet do końca życia. Autor kładzie tu nacisk na nieograniczone możliwości ludzkiego umysłu oraz ich wpływ na niejedzenie (inedię). Według Werdina nasz organizm czerpie energię nie tylko z konwencjonalnych źródeł, ale także ze źródeł niematerialnych. Powstała w ten sposób energia nazywana jest "praną". Cały zabieg polega na przeprogramowaniu instynktu z jedzenia na niejedzenie. słyszeliście o tym wcześniej? W każdym razie właśnie postanowiłem poddać się takiemu zabiegowi. Zacząłem jak na razie od 1-dobowego postu. Po kilku godzinach, od kiedy nie włożyłem nic do ust, poczułem znaczną poprawę samopoczucia i jasność umysłu. przerwałem jednak tę praktykę ze względu na to, że mój zmysł smaku domagał się wrażeń, a poza tym przez czas trwania postu słyszałem jakiś pisk w głowie. Wziąłem więc kawałek kiełbasy i do tego kromkę chleba, po czym wypiłem zupę w proszku. Poczułem się gorzej, bo znów stałem się otępiały. Obecnie planuję powtórzenie postu, ale tym razem dwudniowego, potem trzydniowego, aż będę w stanie pościć po kilka tygodni. Czy macie z tym jakiekolwiek doświadczenie? Czy może ktoś z was jest niejedzącym? Jeżeli tak, to napiszcie coś na ten temat.

Słyszałem coś i czytałem na ten temat, ale nie mam doświadczeń z tym związanych. Zdarzało mi się nie jeść jeden dzień lub bardzo mało przez kilka dni - jakiejś znaczącej poprawy samopoczucia nie zaobserwowałem, ale zauważyłem, że w zależności od nastawienia lub skupienia umysłu na jakiejś mocno absorbującej czynności można zupełnie zapomnieć o potrzebie jedzenia, bez jakichś poważniejszych skutków fizycznych. Tak więc, prawdopodobnie jest to możliwe nawet przez dłuższy czas... pytanie, jak długo? Jeśli udałoby Ci się osiągnąć jakieś efekty doświadczalne, to z przyjemnością się z nimi zapoznam. Jeśli chodzi o pogorszenie samopoczucia po jedzeniu, to może warto by było zwrócić uwagę na skład owej diety - chleb, zupa w proszku... :) Pozdro.

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/

Co robi Japończyk, gdy chce otrzymać podwyżkę? - Pracuje jeszcze lepiej niż dotychczas. A co robi Polak, gdy chce dostać podwyżkę? - Strajkuje. Zeby nie musial kupowac wiecej zatrutego jedzenia. Co piata kielbasa w Polsce nie powinna sie znalezc w sklepie. Mniej tez bedzie placil na kosciol, za te komunijne oplatki.

Zgadza się. Większość żywności w Polsce jest w mniejszym lub w większym stopniu zatruta. A co do kiełbasy, z jednego kilograma mięsa trzeba zrobić 3 kilogramy kiełbasy, nie wspominając już o parówkach. Poza tym, słyszałem, że rozkład białek zwierzęcych w organizmie jest bardzo energochłonny, dlatego może powodować zmęczenie. Mleko, tak wypromowane przez opinię publiczną też nie jest do końca zdrowe. Nie dość, że jest przeznaczone dla młodych cieląt , to nie pochodzi od człowieka, dlatego wapń i fosfor z mleka nie są przyswajalne dla ludzi. Z resztą nikt nikogo nie zmusza do kupowania zatrutego jedzenia.

Ciekawa teoria z tym jedzeniem. Jak będziesz pościł przez pełne 24godziny to przestaniesz czuć potrzebe jedzenia, przynajmniej ja tak mam. Zresztą ja zapominam o tym żeby zjeść nie zawsze czuje głód. Czy sie czuje lepiej nie wiem-ale lubie zjeść kawał porządnej padliny:) I zastanawiając sie dalej mam takie dni kiedy zupełnie sie obywam bez jedzenia, ale są i takie że sama zjadłabym krowe, jest ich mało ale są... Opisuj swoje dośw.:)

Mustang:
z jednego kilograma mięsa trzeba zrobić 3 kilogramy kiełbasy
dlatego istnieje od jakiegoś czasu inicjatywa ekologicznego jedzenia każdy może się organizować w jakiś sposób i kupywać produkty bezpośrednio od rolnika problem jest tylko w lenistwie bo oczywiście duża część rolników nie umie włączyć komputera lub go nie ma nie wspominając o dostępie do internetu i skutecznym ogłaszaniem swojej działalności i namiarów i de facto trzeba się pofatygować by znalezć miejsce w którym takie produkty się kupi mleko zbyt krótko daje się przechować- max 2 dni więc odpade sery i masło wiejskie w naturalny sposób są kwaśne choć na pewno zdrowe to odpada by jadły je dzieci- nie lubią- chyba że odpowiednio przetworzone- sernik, bułeczki czy naleśniki ze szkodliwością to dużo przesadyzmu- fakt za zdrowe nie jest- zawierając chormony wzrostu i środek dla kości i do tworzenia chrząstki twardej-rogi, ale to burza dla organizmu i tych pozytywnych składników za to ważywa i owoce- jak najbardziej - jeszcze do 30 % więcej składników odżywczych od tych markietowych mięso o ile ktoś posiada nie zakolczykowane sztuki- sprzeda ok 4 zł za kilogram co daje np. połóweczkie świniaczka w cenie ok 200 zł kwestia przygotowania samemu wędlin lub po prostu pieczeni nie da się porównać ewentualnie można zużyć na porcje obiadowe czy jakieś kotleciki ważne by był to względnie naturalny chów zwierząt- dla porównania przy tradycyjnej paszy wieprz rośnie od 6,7 m cy do nawet roku przy mieszankach ze świństwami skraca się do nawet 3 m cy( taki zwierzak wypuszczony na łono natury zmarł by bardzo szybko- i tyle warte jest mięso z niego ) co ważne- wyeliminowanie nawet 50% produktów- trucizn da nam strefe buforową do powiedzmy 80-90% mniej prawdopodobieństwa możliwości zachorowania kiedyś na choroby zwięzane ze sporzywaniem tych cudów markietowych smacznego :-)

Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi...

Ja mam warzywa ze swojego ogródka:) Świniaka raz na jakiś czas kupujemy tylko nie zawsze dobry jest-zależy czym karmiony. Jak mój syn był mały to kupiliśmy cielaka no bo cielęcina zdrowa wiadomo, ale taki był nie dobry, że większość koty zjadły:P Jeśli chodzi o wędline z ekologicznych sklepów to ceny takie są że przeciętniaka na to nie stać... Masło ser wiejskie fuj śmierdzi mi strasznie, ale babcia to i owszem kupuje jej smakuje no ale na takim wychowana.. Za to zawsze jadam jajeczka od kurki z ogródka oczywiście babcia je kupuje:)

http://www.nautilus.org.pl/?p=artykul&id=2105

Wina tuska

Tłumaczenie wywiadu jakiego Dr. Paulo Ubiratan ze szpitala w Brazylijskim Porto Alegre, udzielił lokalnej telewizji. Wywiad od wielu miesięcy jest rozsyłany, powielany, komentowany i chwalony przez miliony mieszkańców Ameryki Łacińskiej (i nie tylko). - Doktorze, ćwiczenia aerobowe przedłużają życie, prawda? - Ludzkie serce jest tak zaprogramowane, aby uderzyć określoną ilość razy. Nie marnujmy więc tych uderzeń na ćwiczenia. Wszystko się przecież zużywa. Twierdzenie, że sport to zdrowie jest tak samo trafne, jak sugestia że szybka jazda samochodem przedłuży jego sprawność. Chcesz żyć dłużej? Zrób sobie siestę! - A co z mięsem? Czy rzeczywiście dla zdrowia należy jeść jak najwięcej owoców i warzyw? - Zastanówmy się nad logistyką pokarmu. Co je krowa? Trawę i kukurydzę, prawda? To przecież rośliny. Zjedzenie befsztyka jest więc niczym więcej jak bardzo efektywnym wprowadzeniem warzyw do naszego organizmu. A że nasze trawienie wspomaga jedzenie produktów zbożowych, od czasu do czasu warto też posilić się drobiem. - A czy należy ograniczyć spożycie alkoholu? - W żadnym wypadku! Wino robi się przecież z owoców. Z kolei brandy, czy cognac to przedestylowane wino, co oznacza nic więcej jak to, że z wyjściowych owoców zabiera się więcej wody, aby człowiek mógł je jeszcze lepiej wykorzystać. To po prostu skondensowane owoce. Z kolei piwo to produkt zbożowy. Trzeba je pić! - Jakie są korzyści z regularnych ćwiczeń fizycznych? - Tak jak już mówiłem: nie marnujmy serca. Nie należy naprawiać czegoś, co nie jest zepsute. Skoro się dobrze czujesz, to po co sobie komplikować życie. 15 minut seksu dziennie jest więcej niż wystarczające do utrzymania formy. - A co ze smażelinami? Ostatnio mówi się dużo o ich szkodliwości. - Nie, jeśli używamy oleju roślinnego. Produkty pochodzenia roślinnego są podstawą zdrowego żywienia. - No ale ćwiczenia pomagają na pewno w odchudzaniu? - Z tym też trzeba uważać. Bowiem intensywnie ruszane mięśnie mają przecież tendencję do wzrostu. Zobaczmy na takie wieloryby. Żywią się tylko planktonem, piją tylko wodę, cały czas się ruszają i jakie są grube! Poza tym pamiętajmy: zając cały czas biega, skacze ale żyje maksymalnie 15 lat. Z kolei żółw nie skacze, nie biega, porusza się powolutku, nic nie robi i żyje nawet 450 lat. Gdyby dużo chodzenia było zdrowe, to listonosze żyliby wiecznie! - A co z czekoladą? - Toż to kolejna roślina! Kakao jest wspaniałym pokarmem powodującym uczucie szczęśliwości. Jedzmy go jak najwięcej! I pamiętajmy. Życie nie powinno być podróżą do grobu w trakcie której tracimy czas na to, aby dotrzeć do niego cało i zdrowo, z atrakcyjnym, dobrze zachowanym ciałem. Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto! Cóż to była za wspaniała podróż! http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs509.snc3/26764_348249446770_348248671770_4248531_567600_n.jpg Dr. Paulo Ubiratan - Director Médico del Hospìtal de Porto Alegre, en Brasil

Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO

Romek:
- A co z mięsem? Czy rzeczywiście dla zdrowia należy jeść jak najwięcej owoców i warzyw? - Zastanówmy się nad logistyką pokarmu. Co je krowa? Trawę i kukurydzę, prawda? To przecież rośliny. Zjedzenie befsztyka jest więc niczym więcej jak bardzo efektywnym wprowadzeniem warzyw do naszego organizmu. A że nasze trawienie wspomaga jedzenie produktów zbożowych, od czasu do czasu warto też posilić się drobiem.
W organizmach zarówno ludzkim, jak i zwierzęcych nieustannie zachodzą jakieś reakcje chemiczne. Rośliny, które zjada krowa rozkładane są w jej organizmie na czynniki pierwsze, z których syntezowane są następnie białka i tłuszcze zwierzęce. To już nie są te same składniki, a co za tym idzie mają inny wpływ na nasz organizm, niż przed ich przetworzeniem. Podobnie sprawa wygląda w przypadku alkoholu. Co prawda to są skoncentrowane owoce, ale już w innym składzie chemicznym, a wpływ etanolu na organizm chyba jest każdemu znany. Ale tu się historia nie kończy. Alkohol utleniany jest do aldehydu octowego, co potocznie nazywa się kacem. I co, produkty roślinne i zwierzęce to nadal to samo?
Romek:
- A co ze smażelinami? Ostatnio mówi się dużo o ich szkodliwości. - Nie, jeśli używamy oleju roślinnego. Produkty pochodzenia roślinnego są podstawą zdrowego żywienia.
Odnoszę wrażenie, że w tym miejscu Pan Doktor zaprzeczył samemu sobie, podkreślając różnicę pomiędzy tłuszczami roślinnymi, a zwierzęcymi, a przecież tłuszcze zwierzęce, myśląc logicznie to nic innego, jak tłuszcze roślinne. Czyż nie?

A co sadzicie o 'raw food' takie teraz w modzie. Takie sushi mniami mniami. Ale jesc tak ciagle :( co za przyjemnosc. Co do niejedzenia to ponoc jeden dzien w tygodniu jest dobrze sobie zrobic glodowke - pic herbatki ziolowe i wode. Nasz pies je tylko suchy pokarm i tak mi go zal ze nie moze sie delektowac miesem na codziec, ale jaki sprawny i zgrabny :) pomimo wieku;0

zbyszek123:
sery i masło wiejskie w naturalny sposób są kwaśne choć na pewno zdrowe to odpada by jadły je dzieci- nie lubią
Sprostowanie - świeże masło jest neutralne, ph w okolicach 7; z czasem dopiero kwaśnieje, dlatego najlepsza świeża słodka śmietana, bo nie przegapi się momentu kiedy zaczyna się zmieniać odczyn. A to, czy dzieci lubią, czy nie, zależy wyłącznie od przyzwyczajenia ich do określonej diety. Ja od dziecka uwielbiałem masło i sery, do dziś mi zostało :)
Romek:
Tłumaczenie wywiadu jakiego Dr. Paulo Ubiratan ze szpitala w Brazylijskim Porto Alegre, udzielił lokalnej telewizji.
Już lubię tego gościa :) Jakby intuicyjnie to odbieram podobnie, nie staram się i mam się dobrze :)
Mustang:
Odnoszę wrażenie, że w tym miejscu Pan Doktor zaprzeczył samemu sobie, podkreślając różnicę pomiędzy tłuszczami roślinnymi, a zwierzęcymi, a przecież tłuszcze zwierzęce, myśląc logicznie to nic innego, jak tłuszcze roślinne. Czyż nie?
Owszem zaprzeczył sobie. Nie musi być mistrzem logiki, ważne, że ma w miarę zdrowe podejście do życia :) Z tą kondensacją elementów i energii w produktach zwierzęcych mówi mniej więcej to samo, co nasz dr Kwaśniewski. Matematycznie nie sposób zaprzeczyć, ale pod względem chemicznym jest jeszcze kwestia sposobu przetworzenia, więc nie wszystko i nie zawsze jest korzystniejsze. Dobrze jest sobie wyrobić jakiś zakres i proporcje, na które organizm dobrze reaguje.

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/

yohanna22:
Nasz pies je tylko suchy pokarm
Litości, nie karmcie tym psa :)

Raptor:
Sprostowanie
masz racje co do śmietany ale z tym ph to tak jak z dniem, do zachodu słońca i po zabawie :-) sery naturalne- same w sobie potrzebuje mleko skwaśnieć by mogło się zważyć po podgrzaniu- tu fakt że jak ktoś zrobi to sprawnie to nie jest to takie przykre nie które babcie opanowały technikę robienia słodkich serów- tak jak czynią w mleczarniach, dodają zdobyty różnymi kanałami środek stosowany w tych mleczarniach i wtedy ścina się słodkie mleko ale to już nie natura a dzieci- no cóż one zawsze wolą to co słodkie itp...smak dziecka a dorosłego to dwie różne rzeczy, są bardziej wyczulone i przewrażliwione za to mamy poważne potwierdzenie informacji na temat że to zdrowe jedzenie- bo ten kwaśny smak to efekt działania bakteri do zdrowego jedzenia- wszystko się garnie różnicę widzi- zazwyczaj ten co się dobrze podtruje jedzonkiem markietowym i chodzi jak cień- wtedy jak uderzy w kierunku natury często przypadkiem- jest eureka bo organizm nie musi walczyć z jedzeniem zanim je przyswoi odpowiedzią jest umiar, natura i dieta zróżnicowana gdzie kładzie się nacisk na składniki odżywcze nie energetyczne ważne by nie przesadzać z odsuwaniem tłuszczy bo część związków w tym witamin potrzebuje rozpuszczać się właśnie w tłuszczu- inaczej jest jak z żelazem w tabletkach- możesz jeść tony i tak nic nie wchłoniesz poza tym- cholesterol-jeśli dbamy o siebie nie może nam zaszkodzić jeśli jest go dużo- znaczy że coś się dzieje bo mamy go we krwi nie dlatego że tłusto jemy tylko dlatego że wiąże wolne rodniki których organizm użył do usuwania szkodliwych substancji czy komórek np. o złym kodzie dna- rakowych np. i tu odrobinę ruchu trzeba zachować, dobrze jest się zmęczyć by zachować sprężystość ciała i organów- to tak jak z samochodem stanie się ciężki i zamuli nie będzie chciał przyśpieszać gdy będzie nim jeździł taki dziadzio, więc jak czasem wnusio wsiądzie i da deko po garach to autko mimo że nie zużyte jest rześkie ze sjesto- gość ma akurat racje z alkocholem- częściowo gość ma racje,w sfermentowanych owocach jest mała tajemnica i ważne by wiedzieć że poza tymi pozytywnymi efektami są i uboczne gdzie i tak na pewno lepiej czasem wypić niż nie pić wcale kolejna ważna rzecz to to, co wszyscy nosicie w sobie- stres, gonicie, nie żyjecie jako wolni, nie czujecie że nic nie musicie poza radowaniem się i delektowaniem życiem i tym co niesie- tylko ciągle nag głową wirtualna poprzeczka ważne by zadbać o własną duchowość, odpowiedzi na nurtujące pytania i świadomość siebie, swojego miejsca we wszechświecie i celu- nie jest nim kasa, dom, luksusowe auto- bo tego nie zabierzecie z sobą, a za tym wszyscy gonicie i uczycie tego swoje pociechy tymczasem to i tak przychodzi- bo opłaca się byście wy mieli bo inni na was żerują, a goniąc za tym mamy tylko kolejny powód do stresu do stania pod murem to wszystko jak klocki w jednej konstrukcji wiem- bo sam tak żyłem

Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi...

zbyszek123:
na pewno lepiej czasem wypić niż nie pić wcale
Święte słowa, szczególnie dla pracujących :) ...poza tym, też mądrze gadasz. Pozdro.

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 15
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.