| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Zacmienie Slonca | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7 |
|
Zastanawiam sie, czy czlowiek nie potrafi juz sam robic zacmien Ksiezyca i Slonca, bo jakos duzo teraz tego jest. Ja juz pare lat zyje na Ziemi i pamietam, ze w latach 50-tych czy 60-tych zacmien jakos nie bylo. O zacmieniach Ksiezyca w ogole nie bylo nic wiadomo, a tez sie uczylam astronomii. Teraz zacmien jest cala masa Slonca i Ksiezyca.
Tak sie teraz zastanowilam, ze u mnie nie bylo zadnego zacmienia Slonca 15-go stycznia. Nikt nawet nie oglaszal w Australii, ze takowe zacmienie bedzie.
Skoro kulminacja zacmienia Slonca byla o godz. 8.06 czasu polskiego, to u mnie byla godzina 15.06, czyli pelnia dnia [slonecznego zreszta]. W Indiach byla godzina 12.30 i oni tez zacmienie Slonca widzieli, a u nas Slonce swiecilo, jak zawsze o tej porze roku i nie bylo zadnego zacmienia !!! O co chodzi w tym wszystkim ???
http://www.wiadomosci24.pl/art.....22457.html
1-go stycznia bylo tez zacmienie Ksiezyca w Indiach, a u nas nie !!!
Tak jak juz powyzej pisalam, ze cos duzo jest tych wszelkich zacmien i mysle, ze sa one robione sztucznie, dlatego w pewnych krajach ich nie widac.
|
|
|
myśle że będe jedynym który co kolwiek pod tym tematem napisze
...???
to wszystko co można napisać
ręce mi opadły
|
|
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
|
Tak problem zaćmień polega na tym że są co roku tylko nie wszędzie je widać.
Ręce istotnie opadają i ciągną się po ziemi ryjąc głębokie bruzdy.
Jak tak dalej będę tu czytał wnioski racjonalizatorskie Gośki na wiosnę wynajmę się do prac polowych w rolnictwie.
A poniżej obszerniejsza część tłumaczenia.
Rekordowe obrączkowe zaćmienie Słońca
(14.01/23:46) - W Afryce, Azji i we wschodniej Europie będzie można za kilka godzin podziwiać zaćmienie Słońca. Szczególnie widowiskowo zapowiada się ono w środkowej i środkowo-wschodniej Afryce, na południu Indii, na Sri Lance oraz w południowo-wschodniej i wschodniej Azji, gdzie nastąpi zaćmienie obrączkowe. Maksymalna faza zaćmienia rozpocznie się w pobliżu granicy Kamerunu z Republiką Środkowoafrykańską o godzinie 6:14 czasu polskiego, a zakończy się na wybrzeżu Morza Żółtego, na północ od Szanghaju o godzinie 9:59. Zaćmienie w Polsce będzie widoczne jedynie częściowo, ponieważ podczas jego trwania Słońce będzie się znajdować jeszcze pod horyzontem. Jest jednak szansa na zobaczenie ostatnich faz zaćmienia, ale tylko w województwach wschodnich i południowo-wschodnich, zwłaszcza na Podkarpaciu. Obserwację najlepiej zacząć o wschodzie Słońca i kontynuować ją do czas kresu zaćmienia, a więc przez najwyżej 30 minut między godziną 7:00 a 8:00 rano. Tym razem zaćmienie będzie wyjątkowo spektakularne, gdyż Księżyc znajdzie się najdalej od Ziemi i będzie na tyle mniejszy od Słońca, że nie przykryje jego tarczy całkowicie. Dlatego też nie będziemy mieć do czynienia z zaćmieniem całkowitym, ale pierścieniowym. Oznacza to, że w momencie maksymalnej fazy zaćmienia zamiast pełnej tarczy Słońca przez 11 minut i 8 sekund na niebie będzie można zobaczyć charakterystyczną obrączkę. Chociaż każdego roku zdarzają się na świecie dwa zaćmienia Słońca, to jednak to, które zobaczyć będzie można za kilka godzin, będzie wyjątkowe. Wszystko dlatego, że będzie to najdłuższe zaćmienie w tym tysiącleciu. Kolejna tak długa maksymalna faza zaćmienia będzie miała miejsce dopiero 23 grudnia 3043 roku, czyli za 1033 lata. W Polsce najbliższe zaćmienie zobaczymy za rok, 4 stycznia 2011 roku. Jednak na całkowite zaćmienie, czyli takie jakie zdarza się raz na bardzo wiele lat, będziemy musieli poczekać do 23 września 2090 roku. Zanim to jednak nastąpi bardzo efektowne zaćmienie zdarzy się u nas 12 sierpnia 2026 roku. Poniżej zamieszczamy zdjęcie zaćmienia obrączkowego Słońca i jego lokalizację. www.twojapogoda.pl
FOTO: Główna faza obrączkowego zaćmienia Słońca
MAPA: Gdzie będzie widoczne zaćmienie obrączkowe?
oczywiście foto i mapa na stronie twojej pogody pod tą datą i godziną
Pani Małgorzata powinna ssobie przeanalizować kiedy i o której godzinie w której części słońca było przesłoniecie.
Wybitnie imtelektualnych przemyśleń prosimy nie zamieszczać
bo jedna sprawa ryć te bruzdy druga dostać jakiś innych przypadłości w następstwie studiowania tych sensacyjnych wniosków.
|
|
|
Oczywiście to byłby proponowany tytuł tematu.
Oczywiście na małych modelach jest kłopot wyobrazić sobie jak to wszystko się kołysze w przestrzeni.
|
|
|
ja jestem intelektualnie zacofana moja wiedza jest bardzo uboga, ale to wiesz taka wiedza elementarna.
postaw sobie piłke na środku pokoju ewentualnie zrób jakiś lampion a za nią w lini następną i zacznij chodzić na około niej tam gdzie będziesz mieć drugą piłke to tej pierwszej nie będziesz widzieć z jednej strony a w miare jak będziesz obchodzić na około to harp będzie powodować wyłonienie sie środkowego obiektu, aż będziesz widzieć całą część odsłoniętą tak jak to było u ciebie jak gdzieś indziej bylo zaćmienie.
http://allegro.pl/item884552203_interaktywny_uklad_sloneczny_2d_quiz_81005.html
http://allegro.pl/item886782007_interaktywny_uklad_sloneczny_3d.html
możesz sobie takie coś kupić bo ta twoja astronaomia chyba kulała jak sie jej uczyłaś.
|
|
|
Chcesz mi udowodnic, ze widzisz niewidzialna czesc Ksiezyca ?
Najpierw udowodnij to NASA !!!
|
|
|
ja nic nie pisałam o niewidzialnej stronie księzyca gdzieś to wyczytała mówiłam o zacmieniu czemu w indiach go widzą a u ciebie nie ma;p
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |