Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
modlitwy i litanie dla Igorka
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 1

Żyję tym życiem, które jest w dali Nie żyję w sobie, bo znam inną drogę - Pełnego życia, więc wołam w tęsknocie: I tym umieram, że umrzeć nie mogę! Żyję tym życiem, które jest hen - w dali, Bo miłość całą mą istność objęła! Ona w mym sercu żarzy się i pali, Ona mnie z Bogiem w jedno połączyła! I w Nim me serce, me szczęście zawarte, I On mnie wybrał i wskazał mi drogę - Wyrył w mej duszy znamię niezatarte: Ja tym umieram, że umrzeć nie mogę! Miłość płonąca w głębi serca mego, Ta miłość, która jest mym życiem, siłą - Zamknęła we wnętrzu mym Więźnia Boskiego, Aby się szczęście moje dopełniło! - Lecz bliskość Jego wzmaga me cierpienia I mej tęsknoty rozpala pożogę, Aby Go ujrzeć bez zasłon ni cienia! I tym umieram, że umrzeć nie mogę! O jakże długie jest ziemskie wygnanie! Jakże tchną smutkiem te pustynne głusze! Jakże bolesne w tym życiu konanie I te kajdany, co skuwają duszę! Tylko nadzieją, że skończą się męki Ten ból wygnania opanować mogę! - Lecz chociaż ufam! - płyną z duszy jęki... I tym umieram, że umrzeć nie mogę! Jakąż goryczą opływa to życie, W którym nie mogę ujrzeć swego Pana! Bo chociaż miłość napawa obficie, Długa tęsknota - to bolesna rana! O zerwij, Panie, te ciężkie kajdany! Do życia pełni otwórz mi już drogę! Duch mój do Ciebie tęsknotą porwany - I tym umieram, że umrzeć nie mogę! Tylko nadziei złociste promienie Świecą mi w życiu, że kiedyś zaświta Dzień, w którym skończy śmierć moje cierpienie! I tej pociechy ma dusza się chwyta... O przyspiesz dzień ten, śmierci upragniona! - Widzisz, że radość czuję, a nie trwogę Na myśl, że weźmiesz mnie w swoje ramiona... I tym umieram, że umrzeć nie mogę! O życie! - ty znasz potęgę miłości! Wiesz jak się ona w zaświaty wydziera! - Puść mnie więc! - nie więź wśród ziemskiej ciemności, Bo szczęścia bramy twa śmierć mi otwiera! O, jakże czekam mej śmierci zjawienia! - Bo tylko ona otworzy mi drogę... Wybawi duszę z ciasnego więzienia! - Więc tym umieram, że umrzeć nie mogę! Zdroje obfite życia prawdziwego Nie mogą poić mej duszy spragnionej, Póki nie wyrwie się z życia ziemskiego! - Więc z głębi duszy tęsknotą trawionej Wzywam cię, śmierci! - O wyrwij mnie z ciała! Tylko przez ciebie szczęście zdobyć mogę... Przyjdź już! -jam w tobie pogrążona cała I tym umieram, że umrzeć nie mogę! O życie moje, cóż oddam dziś Bogu, Co się ukrywa w głębi serca mego? O kiedyż stanę na wieczności progu! - By Mu dać życie za tę miłość Jego?... Gdy przez śmierć tylko dosięgnąć Go zdołam I przez śmierć tylko mam do Niego drogę - O jakże tęsknię, wyrywam się, wołam: Panie, umieram, bo umrzeć nie mogę!... św. Teresa od Jezusa tez umieram i jakoś żyję jeszcze chwilowo... o panie zabierz mnie wreszcie.... nieświęta Olla ...

Iść z uśmiechem na twarzy do końca.... a nawet i potem
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 1
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.