Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Prysznic - wynalazek
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 2

Prysznic będący od początku na wyposażeniu łazienek ma swoją ciekawą historię. Został wymyślony przez prostego chłopa niemieckiego Vincentego Priessnitza (1799-1851), mieszkańca Graefenbergu - obecna nazwa Jesenik (Czechy), niecałe 20 kilometrów od Głuchołaz. Priessnitz mając 16 lat został przejechany przez zakładowy wóz konny. Po tym wypadku miejscowy lekarz nie dawał mu żadnych szans przeżycia. On podpatrzył, że ranne dzikie zwierzęta szukają ulgi w cierpieniu i sam, polewając się wodą z tych źródeł, dochodził do zdrowia. By usprawnić ozdrowieńcze polewanie opracował urządzenie zakończone sitkiem rozpraszającym wodę. Mając 23 lata uleczony przebudował swój dom na miejsce do przyjmowania pacjentów, stając się prekursorem nowoczesnego wodolecznictwa. Dzięki niemu mała wioska stała się w krótkim czasie znanym kurortem w Czechach. Niemieccy rodacy Priessnitza nie docenili jego wkładu w rozwój hydroterapii oraz higieny powszechnej i na jego wynalazek mówią „dusz” (dusche). Prysznicują się tylko Polacy, którzy bardzo licznie odwiedzali ten kurort i w stulecie urodzin wynalazcy ufundowali w jego kaplicy pamiątkową tablicę z napisem: „Bóg go natchnął by najłagodniejszym a najskuteczniejszym środkiem – wodą – cierpiących ratował”

Możesz tu wrzucić o tych bakteriach "prysznicowych", ale na litość boską - bez wiązania tego z HAARP :) O HAARP i jego związkach z czymkolwiek możesz pisać w każdym spośród tematów o HAARP, które założyłaś, a jest ich naprawdę wiele. http://img195.imageshack.us/img195/739/moderatorso.gif

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 2
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.