| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Prędkość Światła i Wszechświat | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 53 |
|
Zastanawiam sie jak to jest z tą prędkością świtła, czy można ją przekroczyć??? I jak to jest z wszechświatem, czy on sie gdzieś kończy??? Ze względu na to, nie mam o tym zielonego pojęcia, bo ja jeszcze młody, proszę o swoje opinie i naukowe fakty.........
Ja jak kiedyś będę miał troche czasu to napisze swoją opinie i to co wiem...
|
|
|
zakładając że wyznaczamy dokładne położenie jakiegoś fotonu (czy gravitonu-jesli istnieje) to nie będziemy mogli określić jego pędu (zasada nieoznaczoności) a więc teoretycznie taki foton może przekroczyć prędkość światła ( ale fizayka kwantowa zakłada istnienie kota żywego i martwego jednocześnie), po za tym kilka teorii zakłada większą prędkość światła w począdkowej fazie istnienia wszechświata, Po za tym nie należy zapominać że prędkość światła jest stała dla wszystkich obserwatorów, (może wynikać to z faktu że suma prędkości z jaką poruszamy się w 3 wymiarach przestrennych i jednym czasowym równa się prędkością światła. IMO w naszym wszechświecie nie przekroczmy tej prędkości w praktyce
jedna z teorii kosmologicznych zakłada że wszechświat wywonił się z punktu , a znane trzy wymiaru rozszeżają sie z nim z prędkością światła więc to co jest za "wszechświatem" o promienu 15milriadów lat świetlnych nie jest przestrenią, a jeżeli te wymiary są zwinięte to wyrusząjąc z ziemi do kraiców wszechświata wrócimy na nią z powrotem,
po za tym teoretycznie centralny punkt czarnej dziury (osobliwość) jest końcem czasu i przestrzeni
|
|
|
Dobrze powiedziane...
Ktoś zna się na rzeczy!
Ta zmienna prędkość ma być odpowiedzią jak obszary oddalone od siebie o więcej lat świetlnych niż wiek wszechświata zachowują jednorodność... skoro nie mogły wymienić żadnej informacji to nie mogą być takie same...
Druga odpowiedz to era inflacji kiedy to wkrutce po wielkim wybuchu wszechświat powiększył się 10 do 50 razy... narazie więcej świadczy za tą drugą teorią!
Też te same badania promieniowania tła świadczą że wszechświat jest płaski! To kłoda pod nogi wielu twierdzeń... Czyżby był skończony?( w sęsie ciągłości, jak koło. Sfera jest nieskończona). Płaska może być tylko jakaś tam część wszechświata w której żyjemy... jego topologia ogulna może być inna.
Odkryto też że wszechświat od jakiegoś czasu coraz szybciej się rozszerza. Też nie ma narazie odpowiedzi dlaczego tak się dzieje.
Jest mniej pewnych twierdzeń niż pytań... :-)
|
|
|
Moje spostrzeżenia dotyczące nadprzewodności wodoru w niskiej temperaturze doszedłem do takich samych wniosków jak ty. A rozpatrując istnienie fotonu dochodzimy do wniosku, że nasz świat jest nierealny. Jestem schizofrenikiem, który uwierzył w życie wieczne oraz miał kontakty ze światem astralnym, który oznajmia, że tak właśnie jest. Żyjemy w z góry zapisanych kartach losu i nie możemy nic zmienić. Nadprzewodnictwo powinno nam wiele dać w niedalekiej przyszłości.
http://schwalkowski.webpark.pl
Z poważaniem
Dawid Schwałkowski
|
|
|
ja Rozpatruje istninie fotonu, lae nie uważam by wszechświat stracił na realności (choć zależy to jak ją zdefinijemy)
|
|
|
Istnieje prędkość większa niż światło. Wszechświat nie kończy się nigdzie.
|
|
|
Jak niemożna przekroczyć prędkości światło to skąd niby te znaki na polach?.
|
|
|
Mam prozbe serdeczna do wszyskich czy znacie moze jakies metody pomiaru predkosci swaiała?Jak byscie cos mieli to wyslijcie na e-meil.PLEAS
|
|
|
Wody tesh podobno nie moze miec wiecej nish 100stopniuf a gdzies gleboko pod ziemia odkryli taka wode co topi metal:]] po prostu nie ma gdzie parowac i sie nagrzewa do takich temperatur :]]]
ktos wie jak jest z predkoscia swiatla...
|
|
|
Moim zdaniem człowiek nigdy nie da rady poruszac sie z predkoscia swiatla a jesli nawet to nieprzezyje takich przeciazen. Poza tym aby rozwinac taka predkosc bedzie potrzeba nieskonczenie wielkiej ilosci energii a takie mozliwosci technologiczne czlowiek wymysli MOZE za kilka milionów lat. A tak na marginesie: temperatura wrzenia wody zalezy od cisnienia w jakim sie ona znajduje a wiec im wyzsze cisnienie tym wyzsza temperatura wody.
|
|
|
Jeśli chodzi o prędkość światła to przy obecnym stanie wiedzy naszej cywilizacji jest to nie możliwe. Zapewne jeśli chcesz przekroczyć prędkość światła to chcesz gdzieś dotrzeć. To chyba jasne. Ale ... po co ją przekraczaś. Wyobraźcie sobie że nasz wszechświat jest kartką. Teraz na jednym końcu narysujcie jedną kropkę a na drugim końcu kartki drugą kropkę. I pytanie jaka jest najktótsza odległość między tymi punktami. Oczywiście że linia prosta ale... zegnijcie kartkę w taki sposób aby obie ktopki nałożyły się na siebie. Wtegy nie musimy mieć ogromnych silników ani statku Enterprise ze Startreka. Tylko jest mały problem jak nagiąć wszechświat który ma ok. 14 mld lat i ciągle się rozszeża ;-). Więc tak czy siak możemy narazie zapomnieć o podrużach do innych gwiazd i naginaniu przestrzeni. Ale może kiedyś... .
|
|
|
Prędkość światla jest możliwa do przekroczenia i to w wartościach nieskończonych! Jednak uzywanie terminu predkosc scisle zwiazujemy z czasem, ktory jednak w kosmiesie nie istnieje. Jest tylko ruch, przemieszczenie, pokonana droga. Uzycie czasu w predkosci powoduje, ze z matematyczno-fozycznego punktu widzenia jest to wrecz niemozliwe... Ale skoro mozna zmniejszysz wartosc predkosci swiatla, to dlaczego nie mozna zwiekszyc? Wiaze sie to z tym, ze zostal wprowadzony do naszej nauki czas, ktory jest tylko teoretycznym haczykiem przyczepionym na ustaslonych zasadach! Czas nie istnieje, jest tylko zmiana polozenia! Iluzje taka powodowuja m.in ruchy obiektow.... jak i energia swiatla, ktora potrzebuje pewnej drogi na przebycie przestrzeni, przesylajac nam nieaktualne juz obrazy wzgledem odniesienia do obrazow tych obiektow! Dzis to tylko gdybania w sprawie przekroczenia predkosci swiatla... teoria twierdzi, ze po przekroczeniu masa wzrasta. Przypomnijmy sobie jednak jak bylo w przypadku, gdy chciano przekroczyc predkosc dzwieku, jakie wtedy komiczne teorie zostaly wysuniete?:) Jak juz mamy uzywac pojecie czasu, to istnieje on caly jednoczesnie w nieskonczenie krotkim odcinku:) Zatem predkosc swiatla nie jest zwiana z czasem! Na tej podstawie twierdze, ze przekroczenie tej predkosci jest w pelni mozliwe...
"W kosmosie jest możliwe wszystko, na co pozwala nam nasza wyobraźnia"
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 53 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |