| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Schizofrenia | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 79 |
|
Witam Państwa, jestem redaktorem pewnej gazety i zbieram materiały do nowego artykułu o objawach i poczatkach schizofrenii.
sam temat wydaje mi się doć ciekawy,ale zwykle omijamy go...
Jezeli zetknęliie się z osobami chorymi to piszcie, chetnie wysłucham i podziele się swojš opiniš,
pozdrawiam
[%sig%]
|
|
|
D.W., chyba mam za małš skrzynkę pocztowš (10MB).To powoduje utratę niektórych
częci i niemożnoć póniejszego połšczenia. Zmieniam więc adres email.
Teraz jedna przesyłka to maksymalnie 10MB, a konto wielokrotnie większe.
|
|
|
dokładnie, tylko że nieraz można się pogubić z udawaniem jak nie wiesz co jest realne. Co do halucynacji, nie miałem nigdy, od jakiego roku (może dłużej) słysze czasem głosy, ale jak zaczynam je zagadywać to się gubiš więc wiem że to jest wytwór mojej głowy i ich nie słucham i znikajš, ale nieraz ciekawe rzeczy mówiš :D Halucynacje sš zbędne gdy jeste na poziomie rozumienia wszystkiego co cię otacza jako halucynację - ja tak mam, i po konsultacjach z innymi wiem że wszystko co się działo pamiętam dobrze. Rozumiem wszystkich, zawsze znajde sobie tyle argumentów na dwie strony że nie moge się zdecydować. No i życie jest ciężkie kiedy to wszystko do ciebie dociera.
|
|
|
HAARP moze przesylac glosy i obrazy.
Jeden facet, ktory mial glosy w glowie, pisal mi, ze jak zaczal do mnie pisac, to glosy zaczely mu opowiadac o mnie.
Przesylaja glosy do glowy i jest to celowa robota. Glosy nawet zmieniaja jezyk, zeby lepiej je rozumiec. Czasem sa to tylko wkolko powtarzajace sie sekwencje jezykowo- muzyczne o oglupiania.
|
|
|
Ksiazka pt. "Tajne operacje"
http://www.nexus.media.pl/ksiazki/k59.php
Tajne operacje
Helmut Lammer, Marion Lammer
Wydawnictwo Prokop
276 stron
cena: 28,00 zł
Ksišżka opisuje utajnione badania armii amerykańskiej (przeprowadzane bez zgody, a nierzadko bez wiadomoci badanych), od których do niedawna rzšd USA się odżegnywał. Sprawa nabrała innego charakteru, kiedy zainteresował się niš prezydent Bill Clinton, nie została jednak jeszcze do końca wyjaniona. Organizacje sprzeciwiajšce się eksperymentom mind control proszš o przekazywanie wszelkich aktualnych informacji na ten temat. Adresy na końcu ksišżki.
|
|
|
szuineg a kiedy ty zachorowale? czy to prawda ,że przed stwierdzeniem tej choroby przez lekarza i podjeciem leczenia trzeba miec zadatki na schizofrenika?
Jestem przekonany ,że często tak bywa, gdyż kiedy mialem kuzyna, ktorego znalem od dziecinstwa, zawsze wydawal mi sie dziwny, jak byl maly chcial sie sam bawic, gadal do siebie, nie interesowal sie otoczeniem... gdy dorastal bylo gorzej, wszystkie te jego dziwacznosci sie poglebily...teraz to juz wiem ,że stwierdzili u niego tš chorobę,,,, jak wy myslicie?
|
|
|
Witajcie i ty reporterze
Jak obiecalam jestem. Mysle ze jest troche prawdy w tym co mowisz ze ludzie juz od dziecinstwa maja pewne zadatki.
Ale wiesz wcyoraj trafilam na ciekawy artykul. Zacytuje jego czesc za WPROST z dnia 25,9,2005r pt" HOROSKOP ZDROWIA" Jana Stradowskiego. Moze to pozwoli ci podjac temat z nieco innej strony.
Zatem cytuje:
- Jednym z najgorszych miesiecy na urodziny jest grudzien - osoby, ktore wowczas przyszly na swiat, sa zagrozone licznymi schorzeniami w tym schizofrenia. Ta choroba wystepuje tez czesto u urodzonych latem - u nich objawia sie glownie apatia, oslabionymi reakcjami emocjonalnymi i zaburzeniami mowy. Uczeni podejrzewaja, ze to schorzenie moze miec zwiazek z infekcjami wirusowymi u ciezarnej matki, zwlaszcza z grypa.
- Schizofrenia zycia plodowego
Uczenie wiedza, ze okres rozwoju plodowego jest bardzo wazny, w jaki sposob rozne czynniki moga wplywac na dalsze losy dziecka....... Osoby urodzone w czasach kleski glodu czesciej cierpia na schizofrenie i inne choroby ukladu nerwowego.....Badania na zwierzetach dowiodly, ze na kondycje ukladu nerwoiwego wielki wplyw wywiera stres, ktoremu moze byc poddane dziecko w lonie matki lub w okresie niemowlecym. Pojawiajace sie wowczas zaburzenia rozwoju mozgu moga prowadzic do autyzmu, depresji i uposledzenia umyslowego.
Narazie tyle, pozniej sie odezwe
Pozdrawiam
|
|
|
tak ja chyba czytałem ten artykuł - na szczęcie urodzony jestem wiosnš w marcu/ heh/
a co do depresji - miałem jš kiedy doć w ciężkim stopniu, nastapiła zaraz po grypie i leczyłem ja z 2-3 miesišce.
Dowiedziałem się od lekarzy,że grypa u ludzi podatnych na różne choroby systemu nerwowego może powodować stany depresyjne
|
|
|
mam pytanie
czy nowyreporter i reportergw to ta sama osoba
|
|
|
Pierwszy ma "Zainteresowanie Stalina NOLami"
a drugi "NOL niszczy rakietę Atlas".
Ciekawe co by dostała Goka i Ufita po założeniu konta.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
jak wiadomo depresja wywolana jest roznymi czynnikami. najczesciej dlugotrwalym stresem np. w pracy, wzcienczeniem z powodu opieki nad chorym badz nasza choroba. A naprawde to depresja dopada nas wtedy gdy wreszcie postanawiamy zwolnic, albo jestesmy zmuszeni do zmiany naszego zycia. Taka sytuacja moze wywolac stres.
Przypuszczam ze wiekszosc z nas chociaz raz w zyciu ma trudne chwile mogace stanowic nawet poczatek dlugotrwalej depresji, a potem kto wie czego jeszcze. Wiesz proponuje ci jeszcze jeden ciekawy temat ,takze zwiazany ze zdrowiem a moze dwa tj. stwardnienie rozsiane, choroba alzcheimera. Kazda z nich ma powiazanie z leczeniem psychiatrycznym choc w tej pierwszej wystepuja raczej depresje. Mysle ze warto podjac te tematy rowniez.
Pytaj jesli chcesz uzyskac jeszcze jakies informacje. Jesli bede mogla pomoc chetnie to zrobie i obiecuje sie odezwac. Otwieram wiec te dwa inne tematy.
|
|
|
W „Nieznanym wiecie” nr 12/2005 został zamieszczony taki oto list:
Gdyby kto powiedział mi wczeniej, że schizofrenię można pokonać, moje zmagania trwałyby z pewnociš krócej, ale mówiono mi jedynie, że nie wolno przerywać brania leków. Nie wierzyłem w ich skutecznoć, miałem głębokie przekonanie, że nie one mogš mnie uzdrowić. Wiedziałem, lub raczej przeczuwałem, że moje problemy emocjonalno-mentalne jest w stanie rozwišzać kuracja takiej samej natury. Terapia lekami trwała zbyt długo, bo ponad dwadziecia lat.
Dzi wiem, że najważniejsze w powrocie do zdrowia po przebyciu głębokiego wstrzšsu emocjonalnego i psychicznego sš zrozumienie i akceptacja najbliższych, wsparcie kogo, kto ufa, wierzy i daje nadzieję… Leki, owszem, bywajš niezbędne w ostrej fazie, gdy istnieje zagrożenie życia, a człowiek kompletnie stracił kontakt z otoczeniem, czyli z tzw. rzeczywistociš. Nade wszystko jednak trzeba choremu stworzyć poczucie bezpieczeństwa, by z chęciš podjšł trud wydobycia się z kryzysu, miał nadzieję, że warto.., że innym się udało…, że nie jest sam, że kto w niego wierzy, kocha go…
Medycyna wcišż powtarza, że nie zna przyczyn schizofrenii, choć dla mnie sš one dzi oczywiste. Patrzšc z perspektywy na swe życie w cieniu schizofrenii, jestem przekonany, że nie zdarzyła się ona przypadkowo. Cała otoczka rodzinna i społeczna, charakter, z którym przyszedłem na wiat, prowadziły mnie do tych dowiadczeń. Szedłem swš drogš samotnie i nie ma tu winnych. Społeczeństwo nie pozwoliło mi umrzeć, dało rentę… Ale co to było za życie?! Ukrywanie losu wypisanego w żółtych papierach, niezrealizowane marzenia i plany, samotnoć.
Stawianie z uporem pytań o przyczyny, istotę sprawy, zwolna zbliżało mnie do odpowiedzi. Własna praca, niepodawanie się, sport, podróże, nauka, ponawiane próby zawodowe, poszukiwanie wsparcia w literaturze tematu, przyniosły wreszcie rezultat w postaci ustabilizowanego, satysfakcjonujšcego życia oraz potrzebę podzielenia się dowiadczeniami z cierpišcymi podobnie, jak niegdy ja.
Zmieniły się czasy. Dzięki internetowi dotarłem do National Empowerment Centem w USA. Orodka założonego przez Daniela Fishera, który sam przeszedł dowiadczenie schizofrenii, by potem zostać psychiatrš i orędownikiem powrotu do zdrowia po ciężkim kryzysie psychicznym. Stworzony przez niego model wyzdrowienia opiera się na fundamentalnych zasadach wypróbowanych w toku dwudziestoletniej pracy psychiatry. Włšcza on w ten proces tzw. weteranów psychiatrii (vets), osoby które pokonały schizofrenię i teraz jako trenerzy własnym przykładem i dowiadczeniem wspierajš cierpišcych i zdezorientowanych. Istotš sprawy jest zmiana ogólnie przyjętych przekonań wszystkich zainteresowanych, co powinno znaleć swoje odbicie w zmianie systemu kształcenia psychiatrów. Filozofia powrotu do całkowitego zdrowia determinuje uleczenie! Leki konieczne w ostrej fazie stosowane sš z umiarem, a cała terapia opiera się na wierze, że mogę i chcę wyzdrowieć, jak inni, i zrobię wszystko, aby tak się stało… Wzbudzenie tego wewnętrznego przekonania i motywacji jest najważniejsze. W przeciwnym razie społeczeństwo wcišż będzie wydawało krocie na tzw. leczenie psychiatryczne, tworzšc chroników – dożywotnich pensjonariuszy szpitali i domów opieki.
Naukowcy poszukujšcy w mózgu genu odpowiedzialnego za schizofrenię, pewnie kiedy go znajdš, ale ja wiem na pewno, że chorobę duszy można wyleczyć jedynie na drodze terapii duchowej, odkrywania sensu, własnego celu, poszukiwania miłoci, Boga…
Leki to chemiczny kaftan bezpieczeństwa zakładany przez przestraszone, zdezorientowane społeczeństwo jego wrażliwszym przedstawicielom w celu zapewnienia mu bezpieczeństwa.
Cała medycyna przechodzi dzi poważny kryzys. Wszyscy przeżywamy zawirowanie ekonomiczne i polityczne. Wydaje się, że odkrycie na nowo prawdziwych wartoci chrzecijaństwa: miłoci, wiary oraz nadziei może przywrócić zachwianš równowagę i dać naszemu życiu solidny fundament. Niezbędne jest przekonanie człowieka o jego sprawczej funkcji i odpowiedzialnoci za życie a także zdrowie. Możemy uratować siebie i ten wiat, bioršc się poważnie do roboty.
Paweł S. Tomaszewski
Tel. 0-42 633-91-60
e-mail: pael33@o2.pl
ul. Srebrzyńska 83 m. 39
94-209 Łód
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Ja mogę na ten temat co powiedzieć. Bo widziałem parę osób "chorych" na schizofrenię. Po paru obserwacjach muszę stwierdzić że nie jestem do końca przekonany czy to jest choroba mózgu czy choroba psychiczna. Wiem że istnieje wiele odmian tej tzw. choroby. Często chorym zmienia się głos, sš agresywnie nastawieni do otoczenia. Opowiadajš niestworzone rzeczy. Co najważniejsze dotyka to prawie zawsze słabych psychicznie ludzi, którzy nie potrafiš sobie poradzić z życiem czy otoczniem. Choroba czesto przechodzi i nigdy nie wraca.
Pierwsze objawy można zaobserwować po tym że pacjent na wszystko narzeka. Płacze i opowiada że jest samotny, słaby i nie chce mu się żyć. Potem przychodzi agresja, zmiana głosu, wyzywanie wszystkich dookoła, próby samobójcze itp.
Co ciekawe nieraz pomaga postawienie jakiego nowego celu przed chorym, który nabiera pewnoci w sobie i ma jakie konkretne zadanie do wykonania.
|
|
|
niewiem co ci JOA zrobiala, ale schizofrenia nie jest zakazna, a ty zbyt mily. Nie jestem chora ale wspolczuje chorym a glownnie ich rodzinom. To trudne zyc ze schizofrenikiem
|
|
|
Witajcie!
Ciekawa jestem reporterze czy po tak dlugim czasie naisales juz artykul o ktorym pisales. Chetnie bym sie z nim zapoznala.
Mam tez stara korespondencje chorej osoby.
Jesli gdyies tu jestes czasami to odezwij sie.
Mysle ze kazdy z nas kto wzial udzial w twojej dyskusji zapozna sie z efektami twojej pracy.
Pozdrawiam
|
|
|
Dzi rano dowiedziałem się, że mój brat cioteczny ze Szwecji miał atak (pierwszy w życiu).
Pracuje w firmie Sony Ericsson na wysokim stanowisku, zarabia dużo pieniędzy, ale w domu bywa tylko na weekendy (bo pracuje w innym miecie).
Dużo pracy, mało snu i odpoczynku i do tego jeszcze żona wiecznie niezadowolona, stres i chłopak wreszcie nie wytrzymał.
Jak ten system wykańcza ludzi, to jest bagno, szkoda słów.
Prawdopodobnie wrócš do Polski, ze swoimi kwalifikacjami (perfekt angielski i programowanie w "małym palcu") znajdzie tu lepszš pracę, może mniej płatnš, ale mniej stresujšcš.
[%sig%]
|
|
|
Czy mniej stresujšcš. W tym kraju stres to podstawa egzystencji potencjalnych pracodawców. Pracowałem już kilku firmach i zawsze było tak samo. Zastraszyć, nie pozwalać na samodzielne mylenie i bycie lepo posłusznym. To motto dzisiejszych pracodawców 'prywaciarzy' Smutne to ale prawdziwe. Niech on lepiej zostanie w Szwecji. Tam przynajmniej ędzie się miał gdzie leczyć jeli sprawy pójdš w złym kierunku, a u nas zamknš go w jakim orodku, dadzš sterydy i będš patrzeć czy wštroba mu wytrzyma.
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 79 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |