| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Kanibalizm | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 100 |
|
Zakładam kolejny głupi temat;)
Widziałem pare filmików i musze przyznać, że jestem trochu wstrzšnięty takim obrotem sprawy. Dla mnie to bestialstwo mieć takš kulturę, poglšdy i sumienie by zjadać ludzkie mięso. Gdzie tam w dziczy sš plemiona, które to praktykujš i to jest najgorsze. Ciekawe ile ludzi już zostało zjedzonych. Sorki, temat trchu brutalny, ale ciekawy (jak dla mnie).
"Cannibal Holocaust" Ten film mnie dobil. Szczególnie 'kamieniowanie' ciężarnej czy akcja na poczštku moviesa.
Pozdro
|
|
|
Ghule lubiš takich mocno niewieżych.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
Najsmaczniejsze mięsko kobiety,łechtaczka.Smakuje jak siódma brama piekieł!
|
|
|
nie bede juz dowalal fotkami
jesli to takie wkuurrwiajace, to nie bede juz tego tak czesto robil.
pozdro
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
no co ty, foty sš debeciackie, dajš do mylenia lepiej niż słowo pisane, jestemy w końcu wzrokowcami i każdy rozumie obrazy, a przekaz zaszyfrowany pod postaciš alfabetu dla niektórych jest nie do przetrawienia.
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
co do widzenia obrazów jestem zgodna z szuinegiem
każdy tak rozumie obraz, że każdy widzi co ujrzy :) zdarza się że widzi kolorowe lub szare plamy i cienie tylko ...
układanie alfabetu literek to również malowanie obrazu jest :)
jakkolwiek:
Romek rób swoje ;)
ja to lubię
|
|
|
lu-bi-enie/nie-lu-bi-enie nie ma znaczenia
Romek rób swoje .. ma znaczenie
:)
|
|
|
Romu!!!Jeli Cię uraziłam to przepr....Uwielbiam Twoje fotki!!Więcej,więcej............Pozdrawiam!
|
|
|
Aga,
nie nie ma sprawy, nikt mnie nie urazil jak tylko mi cos wpadnie w te ochydne lapska, to natychmiast to bede inkrustowal na forum.
dziekiza przeprosiny, naprawde wsio jest okis. ,o))
pozdro
[%sig%]
|
|
|
Kanibalizm - praktyka zjadania osobników własnego gatunku, dość rozpowszechniona w naturze.
Zjawisko to spotykane jest także u ludzi (nekrofagia, ludożerstwo), często ma podłoże religijne. Ludzkie mięso tak zasmakowało, że kanibalizm zaczęto uprawiać regularnie. Schwytanym ofiarom łamano nogi, by nie mogły uciec. W ten sposób powstało coś w rodzaju "żywej spiżarni". Za największy przysmak uchodziły dzieci i kobiety.
We Włoszech niemal do końca Renesansu, jako zwieńczenie zemsty, praktykowane było (zwykle symboliczne) zjadanie wątroby pokonanego przeciwnika oraz, po obcięciu głowy, wytaczanie całej jego krwi. Za morderstwa o podobnym charakterze można uznać także te, dokonane przez Elżbietę Batory. ;o)
Elżbieta Batory - księżna węgierska zwana Krwawą Hrabiną z Čachtic - od nazwy zamku nieopodal Trenczyna (Słowacja), gdzie mieszkała (węg. Csejte); bliska krewna króla polskiego Stefana Batorego. Nazywana jest najsłynniejszą seryjną morderczynią w historii Węgier i Słowacji.
Czesto pozerala swe sluzace zywcem.
a i nasza, polska tradycja jest pelna znakomitych przepisow. Czy wiecie, ze dawniej "golabki" byly zwane powijaczkami ?
Fragment z książki "A Voice From the Congo" Herberta Warda znaleziony w pracy Gary'ego Hogga "Cannibalism and Human Sacrifice":
"Czy wy ludzie jadacie ludzkie ciała?" Zapytałem pewnego dnia, wkraczając do tubylczej wioski i wskazałem na wielkie ilości mięsa, nawleczone na długie szpikulce, wędzące się nad wieloma tlącymi się ogniskami. "Io; yo te?" padła natychmiastowa odpowiedź - "Tak; a wy nie?" A parę minut później, wódz wioski przyszedł z podarunkiem, który składał się z dużych i obfitych porcji mięsa, tyle, że oczywiście ludzkiego pochodzenia. Wydawał się być szczerze rozczarowany kiedy odmówiłem.
Historycznie okryty tajemnicą, symbolizmem, lękiem i spekulacjami, kanibalizm pozostaje w większości kultur jednym z ostatecznych tabu. Według autora książki "The Man-Eating Myth: Anthropology & Anthropophagy", Williama Arena, pierwsze znane doniesienie na temat kanibalizmu poprzedzone było ekspedycją do Wschodnich Indii, poprowadzoną przez Krzysztofa Kolumba. On to i jego załoga przypuszczalnie odkryli, że plemię Indian Karibów uczestniczyło w szczególnie makabrycznych praktykach rytualnego spożywania mięsa innych ludzi.
pozdrowionka
|
|
|
|
|
|
mnie tez ten temat hmm jest malo smaczny ale nie tylko takie rzeczy dzieja sie na swiecie, E.Bathory nie zjadala a jedynie podgryzala :) a poznalam jej cala historie zreszta do tej pory poznaje a trwa to juz ..lat :). Filmow nie ogladalam w calosci ale motyw z kamieniowaniem byl okropny :) hmm biedny zolwik tak na marginesie :(
|
|
|
|||
|
Jean Bedel Bokassa (Prezydent Republiki Środkowoafrykańskiej w latach 1966-1979), oskarżony później m.in. o kanibalizm.
Prezydent Idi Amin Dada. Zanim pojawił się na arenie politycznej, był żołnierzem King's African Rifles, czyli sił brytyjskich w Afryce, bokserem wagi ciężkiej i graczem rugby. Zwany też Czarnym Smokiem lub Afrykańskim Klownem, został obalony w 1979 roku. Oskarżany jest przez Amnesty International o bezprawne aresztowanie, torturowanie, a wreszcie śmierć ponad 300 tys. osób. Ktoregos dnia serwowal w czasie jednego bankietu wielce smaczna potrawe, a na pytanie jednego z ambasadorw, dlaczego nie ma wsrod zaproszonych jednego z ministrow, odparl:
- O jest ! Jeszcze przed momentem zachwycal sie pan naszym ministerm. Jest fundamentalnym skladnikiem naszej dzisiejszej kolacji.
Ale bylo w historii mase innych wielce ciekawych kanibali, wielu z nich dochrapalao sie najwyzszych urzedow panstwowych.
..."Nikt nie może wątpić, że najwyższy kapłan ma zawsze absolutną władzę przyzwalania czy też potępiania. Jednak ani on, ani żadna istota ludzka nie jest zdolna sprawić, by jakieś twierdzenia były prawdziwe lub fałszywe wbrew temu, jakie są ze swej natury.
Ze wszystkich nienawiści, nie ma większej, niźli nienawiść ciemnoty do wiedzy"
Galileusz
Natomiast w proroctwie Ezechiela, sam Bóg dal wiernym swe SWIETE PRZYKAZANIE, uznał za celowe posłużyć się terminologią
"kanibalistyczną" zgodną z ówczesną mentalnością Jego wyznawców.
"Jedzcie mięso bohaterów i pijcie krew książąt ziemi, aż do upicia... I nasycicie się u stołu mego mięsem koni i jezdnych mocnych i wszelkich mężów walecznych, mówi Pan Bóg".
- Księga Ezechiela 39.18-20 |
|
|
STARY TESTAMENT
Księga Ezechiela
39. 17-20
17 A ty, synu człowieczy - mówi Pan Bóg - mów do ptaków wszelkiego rodzaju i do wszystkich dzikich zwierząt: Zbierzcie się i przyjdźcie tu; zgromadźcie się ze wszystkich stron nad moją ofiarą, którą chcę wam zgotować, wielką ofiarą na górach Izraela: jedzcie ciało i pijcie krew! 18 Ciało bohaterów jeść będziecie i krew możnowładców ziemi będziecie piły - wszystkie barany, jagnięta, kozły, cielce, bydło tuczne z Baszanu. 19 I spożywać będziecie tłuszcz do sytości, i krew będziecie pić, aż będziecie pijane od mojej ofiary, którą wam przygotuję. 20 Przy stole moim nasycicie się rumakiem i jeźdźcem, bohaterem i wszelkim wojownikiem - wyrocznia Pana Boga.
STARY TESTAMENT
Księga Ezechiela
39. 17-20
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 100 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |