| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Dziwne zjawiska...trzeba sie z tym pogodzic !! | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 51 |
|
Ostatnimi czasy zdaje mi się odczuwać działanie jakiejś wyższej siły, która kieruje moim losem...
Każdy z nas czasami staje w dołku emocjonalnym i narzeka jak to jest mu źle, jak to mu brakuje tego i tamtego i zauważylem, ze w momencie gdy zdasz sobie (szczerze) sprawe z tego, że widocznie tak ma być (jest w tym jakaś logika), na przestrzeni 2-4 dni wydarza się coś co diametralnie zmienia całą sytuacje...
Po prostu wszystko co się nam przytrafia ma jakiś cel, którego nie starajmy sie na siłe zmieniac... tak po prostu ma być... kto sie z tym pogodzi szybko zapomni o zmartwieniach.... co Wy na to? Ja uważam, że ma to sens, tak robie i nieźle na tym wychodzę...
/pozdr
/Mell
|
|
|
hmmm... masz rację. Ale nie patrzycie obiektywnie. Ja obserwując kościół widzę jednego księdza który jest beznadziejny na dwóch którzy są bardzo dobrzy. Patrząc z takiego punktu widzenia jakoś nie macie podstaw. Duchu - Boga nie da się zrozumiec więc nawet się nie staraj. Jesli bedziesz starał się Go zrozumieć to możesz tylko się "zamotać" i wiedzieć jeszcze mniej niz wczesniej. Jakie Winter ma podstawy? Atuty zaprzeczające "funkcjonalności" kościoła??? Też takie posiadam. A ma atuty zaprzeczające funkcjonalności Kościoła? takich już niestety nie mam i raczej nie sądzę, by miał ktokolwiek. A Bóg to nie jest kościół tylko Kościół. Nie można patrzeć na Boga przez pryzmat kościoła, za to powinno się patrzeć przez pryzmat Kościoła. A poza tym obok złego w kościele jest też bardzo wiele dobrego.
hmm... nie patrzcie na księży... są wśród nich wspaniali ludzie i tacy o których "wspanili" powiedziec nie można. Tak samo w każdej innej "organizacji". Choćby w Waszej pracy... A jak masz zrozumieć że jakiś ksiądz opóścił dom, ojczyznę i udał się poamagać biednym do odległych krajów. Albo jakaś kobieta zerwała całkowicie kontakt ze światem i wstąpiła do zakonu zamknietego aby tam poświęcić się Bogu i tam doczekała swoich dni. A jak zrozumiesz wszystkie fenomeny i harymę osób związanych z kościołem? A w jaki sposób właściwie chcesz zrozumieć człowieka??? Już w starożytności wiadomym było, że człowieka do końca nie da się zrozumieć... tak jest też dziś... na przykłady złe przypadaja dobre i vice versa ...
Słyszeliscie może o teorii względnego chaosu???
Pozdrawiam :)
|
|
|
Brat raz piszesz ze Bóg jest za wilki zeby go pojąc i zrozumieć jego poczynania a za chwile probujesz tłumaczyć czemu robi tak nie inaczej - [nie uważasz ze sam sobie kłam zadajesz ?]
"....człowiek pomimo Twoich usilnych próśb wciąż na nowo nachodziłby Cię i za każdym razem bił w to co nie powinien to wybacz ale sądzę że oddałbyś mu. A jakby mierzył do Ciebie z kałacha i miał cię już zabić to nie strzeliłbyś???..."
sorki ale ty porównojesz relacje dwojga ludzi z relacją Bóg - człowiek ??
według waszych opini człowiek może do boga co najwyżej sie pomodlić więc krzywdy mu nie zrobi.
"...Sodoma i Gomora były ukarane < tak pisze biblia i możesz mówić że jestem zmanipulowany ale innych przekazów na ten temat nie ma i ja w nie wierzę >
Podobnie Potop.
Kary były ratunkiem dla narodu Izraelskiego..."
Fajniy ratunek wybić jak leci - podobnie hitler chciał ukarać żydów ale mu to nie wyszło [Bogu też nie na szczęście]
wynika z tego ze zle robisz - czapa
|
|
|
i nie chodzi to ze jestem niewierzący [wierze w boga] ale jesli Bóg jets tak miłościwy to dlaczego tak się znęcał nad ludźmi ? Mówisz że to były kary dla narodu izraelskiego - dlaczego nie ukarał chrześcijan zrobili wiele złego na przestrzeni wieków [inkwizycja, wyprawy krzyrzowe, ogólny rozkład moralności] przecierz to co sie dzieje w niektórych miejscach to sodoma i gomora to nic nie znaczą !
Bóg karał swoich kapłanów - popatrz poprzez wieki co robili najwyżsi zwierzchnicy kościoła - papieże ! I żadnego nie trafił "grom z jasnego nieba"
Co złego zrobiły dzieci w etiopi że Bóg je tak doświadcza ?? nie chodzi ze zyją w ubustwie bo czasem to jest lepsze od bogactwa - dlaczego tylu umiera z głodu w mękach ??
Takich przykładów na miłosiernego Boga jest wiele i dobrze wiesz o tym tylko nie chcesz ich zobaczyć, nie wiem dlaczego ??
|
|
|
heh... Nowy wierzysz w Boga ale tak jak ja nie potrafisz Go pojąć... Ja tez nie mówię, że wszytsko co pisze to fakty. Nie to co pisze to moje rozważania na temat Boga < zresztą już mówiłem o tym >... a kary na kościół spadają ciągle... popatrz na historię... czy nie było karą rozpadnięcie się kościoła na dwie różna części??? Czy nie było kara zatracenie władzy papieży i własciwie ich uzależnienie na kilka ładnych wieków. Czy nie karą było prześladowanie Chrześcijan, zresztą na całym świecie i do dziś??? Kary są i jest ich więcej niż my pojąć możemy... A poza tym to chyba źle rozumiesz pojęcie "kary". Stary Testament opisuje nam jakie spadały kary na ludzi - spadają takie i dziś...
hmmm nie uważam że sam sobie kłam zadaję, bo ludzie nie potrafią pojąć Boga w całości - ale każdy ma jakiś własny punkt widzenia. Ty też coś wiesz o Bogu - coś co tylko Ty wiesz... nikt inny. Ja na podstawie swoich przemyśleń doszedłem do takich a nie innych wniosków...
Pardzo fajny... wiesz co... wyobraź sobie las ogromny las - bór. I wyobraź sobie że w tym lesie rośnie gatunek drzew który nie występuje nigdzie indziej. I pomyśl, że wszytkie drzewa poza kilkoma z tego gatunku są zepsute, chore i zgniłe od wewnątrz. I teraz pomyśl... będąc wszechmocnym leśnikiem to czy dla zachowania gatunku nie wyciąłbyś wszytskich chorych drzew z tego lasu żeby ratować te kilka??? Ja bez wahania bym wyciął.
Natomiast porównując Boga do człowieka - " Bóg stworzył człowieka na Swój obraz i Swoje podobieństwo " hmm... myslę że wystarczy... Natomiast tak jak już mówiłem ja też nie pojmuję Boskiego zamysłu - co do dzieci z Etiopii też... ale wiem, że Bóg robi dla nich wszytsko aby było jak najlepiej... nie tu na Ziemi ale tam - wysoko na niebie. One mają dokładnie tak samo trudne zadanie jak Ty i ja... musza dokładnie dokonać tego samego tylko ze innymi środkami - tak jak Ty, wszyscy ludzie na świecie i w tym ja. A dlaczego tylu chamów chodzi na wolności opływa w dostatki??? Jest zło i jest dobro. Ale Jak juz mówiłem jesteśmy za mali żeby to p[ojąć i zrozumeć co Bóg chciał przez to zrobić. Bo wiem że Bóg ma jakiś plan i cel który realizuje... rozwarzymy go < ten plan > jak spotkamy się w niebie...
Pozdrawiam :) :D :D :)
|
|
|
bla bla bla bla bla bla bla bla bla kościół bla bla bla bla bla bla dobry bla bla bla bla źle robił bla bla bla bla bla bla ale dobry bla bla bla bl bla bla.......
|
|
|
hmm... Winter widzę, że jak wcześniej udawałeś że bredzisz z sensem tak teraz już nawet nie chce Ci się udawać ;) ;D ;D ;) hmmm a Ty co mówisz??? ja przynajmniej zmieniam słowa a Ty:
bla bla bla UFO bla bla bla UFObla bla bla UFO bla bla bla UFO bla bla bla UFO bla bla bla UFO bla bla bla UFO bla bla bla UFO
1. bla bla bla UFO
2. bla bla bla UFO
3. bla bla bla UFO
4. bla bla bla UFO
5. bla bla bla UFO
6. bla bla bla UFO
UFO bla bla bla UFO bla bla bla UFO
hmm... przynajmniej u mnie wystepują inne słowa ;) Nie obrażaj się ale jak już piszesz to pisz jakoś z sensem a nie krytykuj w sposób ośmieszający. Bo jak zademonstrowałem krytykować w sposób ośmieszający potrafi każdy... gorzej z wzięciem udziału w dyskusji... Natomiast jeśli logikę nazywasz "bla bla bla" to w takim układzioe jej nie rozumiesz... bo gdybyś zrozumiał i miał coś do niej to dałbyś radę jej zaprzeczyć... tylko po co się meczyć? Przeciez można wyśmiać "bla bla bla"
Pozdrawiam :) :D :) I nie złośc się na mnie Winter :) Nie bierz tego co napisałem dosłownie...
|
|
|
Nigdy w wypowiedziach na te posty nie użyłem słowa ufo... Bo ufo to niezydentyfikowany obiekt latający. Może nim być dziecięcy balon.
Grrr grrr
|
|
|
ale w wypowiedziach an inne używałeś go nader często :) Nie złość się na mnie. po prostu pisz z sensem a nie wyśmiewaj:) Przepraszam jeśli Cię uraziłem.
Pozdrawiam :) :D :D :)
|
|
|
O to przepraszam :) Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.
Wybacz :) Trzymaj się cieplutko Winter :)
|
|
|
I wszyscy inni też trzymajcie się cieplutko :) :D :)
Pozdrawiam :)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 51 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |