| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Może Bóg? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 60 |
|
Może Bóg nie chce zniszczyć zła a umie?
-Jeżeli Bóg nie chce zniszczyć zła a umie
to nie jest dobry.
Może Bóg chce zniszczyć zło a nie umie?
-Jeżeli Bóg chce zniszczyć zło a nie umie
to nie jest wszechmocny.
Może Bóg chce zniszczyć zło i umie?
-Jeżeli Bóg chce zniszczyć zło i umie...
to dlaczego zło istnieje???
|
|
|
O Gino... odpowiadałem Ci już na to? Pewnie nie...
Odpowiem tak: nie popieram w pełni a w 50%...bo faktycznie też uważam że każda forma czci oddawanej Bogu jest poprawna. Z jednym zastrzeżeniem - Bóg powołał mnie do życia w takim a nie innym świecie, środowisku i świecie. widać skoro tutaj mnie powołał to chce abym wierzył w to w czym mnie wychował... Bóg podemuje decyzjeza nas przed naszymi urodzinami. I osobiście wolałbym czcić Boga tak jak on chce a nie tak jak mi się wydaje.
Pax:)
|
|
|
Widzisz Brat, nawet tak prostej rzeczy zrozumieć nie umiesz ... Czyżbyś już nie umiał czcić Boga na własny sposób ?? Co ten kler wyczynia .. ;-)
Dlaczego cały czas sądzisz, że jedynie katolicyzm jest poprawny ?? To samo co Ty powiedział mój kolega - buddysta z Indii :-)
Nie wywyższam żadnej z religii i nie ustawia żadnej z nich jako dominującej czyli "jedynej, prawdziwej".
[%sig%]
|
|
|
Gino - czy gdzieś powiedziałem, że katolicyzm jest najlepszy? Każdy czci Boga na własny sposób - nawet w jednej religii.
Powiedziałem, napisałem właściwie: "uważam że każda forma czci oddawanej Bogu jest poprawna". Czy gdzieś tutaj mówie o katolicyźmie?
Do tego nie odpowiedziałeś ani nie skomentowałeś głównego zarzutu: Bóg powołał Cie do życia w katolicim kraju, katolickiej rodzinie - czy Bóg chciał abyś był Buddystą? Muzułmamninem? Wolnomularzem? Wg mnie nie. Skoro stworzył Cię katolikiem to chyba chciał abyś nim był...
No ewentualnie nigdy nic wspólnego z katolicyzmem wspólnego nie miałeś...
|
|
|
Mowi się że Bog wystepuje trzech Boskich postaciach: Duch,Ojciec i syn świety...
|
|
|
Midi to czlowiek to wymyslil. Moze bog jest nie wystepuja w trzech postaciach. Moze po prostu przyglada sie nam. Moze kazda Rasa ma wlasnego boga. Moze Nie ma go wogule. Nikt nie dowiedzie tego."Co czlowiek stworzyl to jest ludzkie. A co bog stworzyl to jest boskie"... Wedlug tego ludzie sa boscy/bogowie or sth. Moze Bog to pradawna rasa. Moze Bog to Potezny Mag ktory poznal tysiace lat temu Magie i nie chce aby ktos poznal ja i zniszczyl wszystkie ksiegi bojac sie ze sam straci wieczne zycie i wladze. Biblie napisal czlowiek nie bog. Szczerze mowiac mozna by sie klucic. Nikt nie udowodni po prostu ze go nie ma i ze jest.
|
|
|
To FAKT... biblia pisana jest ręką ludzką lecz z natchnienia Boga... PAn Bog rowniez powiedział: "Blogoslawieni,ktorzy nie ujrzeli, a uwierzyli"To jest nasz wielki życiowy test... ALe oczywiscie taka opcja jest możliwa... z widzenia naukowców... =D
|
|
|
moze zlo nie chce zniszczyc Boga a umie?
-jezeli zlo nie chce zniszczyc Boga a umie
to moze jest dobre?
moze zlo chce zniszczyc Boga a nie umie?
-jezeli zlo chce zniszczyc Boga a nie umie
to moze nie jest wszechmocne?
moze zlo chce zniszczyc Boga i umie?
-jezeli zlo chce zniszczyc Boga i umie
to dlaczego zlo istnieje?
|
|
|
oto skutki ciemnoty intelektualnej spowodowanej wprowadzeniem religii do szkół,rośnie nam pokolenie prymitywnych nie zdolnych do samodzielnego myślenia religinych dewotów.Doprawdy przerażające do jakiego padołu doszła poska szkoła podstawowa i średnia....Przy takim niskim jak powyżej zaprezentowany poziomie intelektualnym uczniów nie mamy szans na jakikolwiek znaczący postęp naukowo-techniczny.To autentyczny narodowy dramat z tym papieskim zacofanym i zdradzieckim społecznie katolicyzmem dogmatycznym wprowadzanym u nas ogniem i mieczem... i religią w zacofanch polskich szkołach...przez prymitywną polską hierarchię katolicką którą rządzi chyba rzeczywiście sam Diabeł...
|
|
|
Oh robocie... prymitywnośc odgaduje się po efektach...
Nie wiem co jest bardziej prymitywne - amerykańskie wzorce ( luuzak, wszytko jest cool, narkotyki, wolna miłość, używki, zacofanie intelektualne ), czy Polscy dewoci którzy nikomu nie przeszkadzają a czasem naet coś dobrego zrobia... Zresztą o stanie Twej niewiedzy mówi jasno fakt że określiłeś całą Polskę w ten sposób. Niestety muszę Cię rozczarować - nie uważam Cię za autorytet mogący wypowiadać się w tej kwestii dlatego w sumie przemilczam Twoją wypowiedź uznając ją za bezsensowną. Sam też autorytetem nie jestem ale staram się przynajmniej patrzeć obiektywnie.
Oczywiście wyliczenie "amerykańskich wzorców" był chwytem mającym pokazać jak Ty popatrzyłeś na Polskę. Nie uważam aby tak właśnie było jak napisałem...
|
|
|
jesli Bog nie istnieje, to po co Ty jestes i skad sie wziales?
|
|
|
Może Bóg nie niszczy zła
bo sami wolnš wolš je wybieramy
Może Bóg chce zniszczyc zło
ale ingerowałby w wolny wybór , ON pragnie miłoci wolnej :) my przecież też
Może Bóg tak bardzo chce bymy czynili dobro
ale my go ignorujemy, nie słyszymy.....nie widzimy w drugim !
Więc zamiast oskarżać Boga dokonujmy wolnego wyboru DOBRA ! która przechyli szalę zła !!!!
zło-dobro, dzień-noc , wschód- zachód, woda-ogień ....wiele przeciwieństw , nauka życia trwa, przez nie poznajemy wiatło i mrok. Zatem co wybieramy? co prowadzi nas do rozwoju ducha?
Odpowied każdy dobrze zna !!!
Pozdrawiam :)))))
|
|
|
Co prowadzi nas do rozwoju ducha (a więc naszego prawdziwego jestestwa)?
Odpowied: Samo życie i liczne dowiadczenia.
"Może Bóg nie chce zniszczyć zła a umie?
-Jeżeli Bóg nie chce zniszczyć zła a umie
to nie jest dobry. -----------> Ile trzeba czasu by wymyleć takie bzdury?
Może Bóg chce zniszczyć zło a nie umie?
-Jeżeli Bóg chce zniszczyć zło a nie umie
to nie jest wszechmocny. ---------> Takie samo pytanie jak wyżej.
Może Bóg chce zniszczyć zło i umie?
-Jeżeli Bóg chce zniszczyć zło i umie...
to dlaczego zło istnieje???" -----------> Jak wyżej :).
Jak długo wiat fizyczny i duchowy istnieje tak długo ludzie będš spostrzegać wszystko z perspektywy "dobra i zła". A "dobro" i "zło" NIE ISTNIEJE. Czyny jakich dokonujemy po prostu sš TYLKO I AŻ TYLE. ISTNIEJĽ.
Bóg jako Wszystkoć i Nicoć nie sili się na takie wywody jakie zaprezentowano wyżej. Bóg istnieje oraz wszystko stworzone przez Niego. A więc ja, my i wy. Oraz wszystko inne.
Bóg jest Wszechmocny. I taki zawsze pozostanie. Poza Czasem. Poza Przestrzeniš. Nie trzeba niszczyć czego co nie istnieje. Proste, nieprawdaż? <:).
"Zło" istnieje dlatego, by przekonać się na własnej skórze, czym jest jego przeciwieństwo. Tak samo jak pytanie. Dlaczego miłoć istnieje? Nawet się nie trzeba o to pytać, tylko ZAAKCEPTOWAĆ fakt, że miłoć zwyczajnie JEST, BYŁA I BĘDZIE ZAWSZE. I żaden czyn ludzki tego stanu rzeczy nie zmieni.
Wcišż nie rozumiem po co ten temat powstał.. Hehe. Ale przynajmniej mam okazję postukać w klawiaturę, a co <:).
|
|
|
Z tego co kiedy usłyszałem na mszy, Bóg nie chce zniszczyć szatana, bo go kocha i chce mu dać szanse na nawórcnie.:P Szatana się interpretuje jako zło. Bóg go nie chce zniszczyć? Jest i przyczyna. Czemu niszczć co co się samemu stworzyło?
[%sig%]
|
|
|
Dokładnie. Nie ma żadnej potrzeby niszczyć TEGO, co pomaga nam ZROZUMIEĆ czym JEST a czym nie jest DOBRO, MIŁOĆ i WSPÓŁCZUCIE :). Więc chwalmy ZŁO za to, że JEST i przyczynia się do docenienia roli MIŁOCI we Wszechwiecie ;). Nawet Szatana (o ile istnieje) czeka kiedy nagroda ;).
|
|
|
Oj ! w skrajnoci w skrajnoć.....za chwile przeczytam pewnie pochwałę zła lub Hymn o złu ....
|
|
|
Bóg (Absolut) jest wszystkim (i wszystko jest jednym), nie istnieje nic co mogłoby walczyć z Bogiem.
Bóg jest ponad wszystkim i ponad wszelkimi religiami.
Religie sš ograniczajšcym wymysłem człowieka, by rzšdzić (i dzielić) i dbać aby ludzie byli ciemni i skłóceni (takimi łatwo się manipuluje).
Ludzie ludziom zgotowali ten los.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 60 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |