| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| wolność a racjonalizm, tolerancja i fobie gdzie granice | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 113 |
|
Witam. ostatnio dużo czytam na przeróżne tematy dużo w życiu obserwowałem dużo obserwuje czasem prowadzę własne przemyślenia na temat człowieka jego wartości i wędrówki po tym świecie. Jestem facetem po 30 tce do tego po poważnych przejściach zwłaszcza w związku więc po części może i stąd ten temat tym bardziej że nie zauważyłem nic takiego na tym forum, a może by się przydał właśnie taki temat. zapraszam do kulturalnej dyskusji wszystkich chętnych mając nadzieję że wypowiedzą się i Ci którzy dopiero wędrówkę w życiu rozpoczynają po tęgie umysły na osobach ukierunkowanych typu psycholodzy nauczyciele czy duchowni kończąc. Wierze iż spraw bulwersujących w naszym życiu jest mnóstwo i niektórymi chcecie się podzielić.
|
|
Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi... |
|
|||
|
|||
|
|||
|
Na tym cały dowcip, Zbysiu, polega, żeby mówić i nie powiedzieć :)
Co do twoich doświadczeń - wyciągnij z nich właściwe wnioski i ruszaj naprzód, nie oglądaj się za siebie, bo się uwstecznisz :)
|
|
|
|||
|
|||
|
|||
|
Czasem los poświęca niewinne jednostki, po to, by ratować większe grupy dzieciaczków. Jeżeli doświadczenie czegoś nauczyło małą ofiarę, będzie wiedzała co w pzryszłości robić. Ale, jeśli jego psychikę zdominuje odciśnięte piętno i będzie chciało zemsty, może robić to samo następnym osobom - taka sztafeta z mnożeniem ofiar.
Bo skoro ktoś mnie skrzywdził, to ja nieszczęśliwy mogę i powinienem robić to samo.
Czasem żeby coś zrobić potrzebne jest zrozumienie problemu - a to najlepiej wychodzi doświadczonym.
O takich wnioskach piszę, Zbysiu! :)
|
|
|
|||||
|
Wreszcie mogę odpowiedzieć na twoje, Geranium wypowiedzi. Troszkę za dużo mi się zebrało i niewyspanie do tego dołączyło.
Jeśli chodzi o mój rok urodzenia - odpowiada graficznie znaczkowi, symbolowi "ying - yang", da się czytać do góry nogami tak samo, jak od dołu:)
Z imieniem niestety nie trafiłaś. Tę zagadkę zostawię na inną okazję. Mój nick jest taki, jaki jest, bo wiąże się ze mną i z wydarzeniami w moim życiu. Oczywiście na forum nikt o tym nie ma pojęcia, ale mi to wystarczy. Ważne, że są to powiązania z pozytywnymi skojarzeniami, a więc też przywołujące pozytywne emocje, pozytywne skojarzenia i wyobrażenia (u mnie oczywiście). :) Dla niezorientowanych "niewtajemniczonych" to i tak bez znaczenia. :)
Jeśli chodzi o zainteresowania - lubię sobie "pofilozofić" i "popsychologować". Eksperymenty same mnie wciągają do działania i czasem pcham się tam, gdzie nie powinnam. Na szczęście rzadko się to zdarza. Sama trzepię się po łapkach za niegrzeczność, bo nie wszyscy chcą, żeby ktoś się angażował w ich sprawy i przywołuję się do porządku.
Co do róż na drodze - wiele osób mówi, że każdy z nas musi dzwigać swój krzyż. Ja się pod tym podpisuję, choć nie zawsze tak to nazywam. Częściej używam określenia: "lekcja do przerobienia". A im większe przeszkody na drodze, tym trudniejsze zadania życiowe i tym większy efekt wypełnienia i rozwiązania zadań.
pozdrawiam :)
|
|
|
http://www.konservat.pl/index.php?sp=art&art=1038&path=arty2010#nc
Lekcje szarii w Londynie
|
|||
|
http://www.sfora.pl/Kanadyjczycy-beda-mogli-miec-kilka-zon-a26510
Zaczyna sie !!!
Prawda jest taka, ze zbyt duzo ludzi bardzo psioczy ostatnimi czasy na religie chrzescijanska. Jakas religia musi byc ! Rzad Swiatowy moze ja nawet wykorzystywac do zniewalania i karania. Taka religia jest wlasnie islam.
Zaczyna sie prawdziwa islamizacja krajow chrzescijanskich. Juz za chwile beda Wam obcinac reke za kradziez i kaminowac za patrzenie na obcego mezczyzne. O innych karach zapisanych w Koranie nie wspomne, a jest ich duzo. Pamietajcie, ze pic alkoholu oczywiscie nie wolno !!!
Wybierz wolnosc !!!
|
|
|
Przesadzacie Wrono (zwłaszcza) z tym zagrożeniem fanatyzmem :)
Nawet w islamskich krajach od tego odchodzą, ale fakt, że niektórzy próbują propagować fanatyzm wśród swoich na uchodźstwie.
Islam (a raczej fanatyczne do niego podejście) jest nie do przyjęcia dla cywilizowanego (a raczej konkretnie myślącego) człowieka - podobnie z fanatycznym katolicyzmem w wydaniu tzw. rydzykowym, więc spoko - fanatyków jest mało, ale głośno krzyczą - rzucają się w oczy, bo są bardzo radykalni.
A teraz coś z naszego podwórka sprzed lat:
http://www.joemonster.org/art/385/List_otwarty_do_posla_Niesiolowskiego :)
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 113 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |