| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Ja wam wierzę | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 30 |
|
Więc tak..... chociaż mam 12lat , interesuje sie paranormalnymi zjawiskami , a także telekinezą , codziennie szukam nowych informacji z różnych źródeł , zaczyna ich brakować , moje notatki , a także zebrane artykóły są wystarczające aby udowodnić iż UFO istnieje , (oczywiście tym którzy nie wieżą) aczkolwiek wasze dochodzenia i ukazane posty takze ukazują prawde na temat niezidentyfikowanego obiektu . Bardzo prosze o skontaktowanie się . opr_patka@op.pl może w czymś pomoge ....
PS. bardo prosze ,jeśli można o podanie więcej informacji na temat "krwawiących drzew "
|
|
|
"2+2 jest .......Prawdziwą odpowiedź na to równanie zna tylko i wyłacznie Jeden Bóg." - WoW.......
"......bo każda z tych religii inaczej postrzega Boga - każdy człowiek inaczej Go postrzega." - ....czyli rozmawa o nim nie ma wogóle sensu nie tylko między różnymi religiami,ale i między kimkolwiek skoro każdy Go inaczej postrzega.....WoW
...........................................tak więc.........
Pozdrawiam
|
|
|
Gino - każda religia rości sobie prwo do najlepszego postrzegania Boga :) Więc jakoś nie jestem odmienny albo nienormalny. Mieszczę się w granicach normalności.
Hmm... Gino, gdzież napisałem Ci że tak odpowiedziałbym Muzułamninowi? Zapytałbym najpierw dlaczego chce rozmawiać. I potem wogóle mówiłbym cokolwiek.
Gdzież Ty widzisz mój betonowy dogmatyzm?
Fantom - w pewnym sensie chyba masz rację. Choć moimi słowami nie chciałem akurat takich wniosków wysnówać. Hmm... jest sens dyskutować o Bogu ponieważ choć każdy w inny sposób Go postrzega, to jednak poglądy mogą być zbliżone, mogą być jednakowe. Postrzeganie rozumiem tutaj jako sprawę szczegółów, choć niekiedy nawet i waznych szczegółów. Czyli możemy się różnić jeśli chodzi o szczegóły, ale ogólem te szczegóły składają się na całość, która zbliżona jest do "prototypu" ( ideału? ) danej religii.
Pax :)
|
|
|
Użyłem pierwszej osoba liczby pojedynczej - ja "powiem". To tylko wynik Twojego rozumowania :-) Jeśli dla pana X 2+2=6 dla pana y 2+2=7 a dla Ciebie 2+2=9 to rozmowa będzie przypominała bełkot trzech pijaków, z których każdy pił co innego... Dialog ekumeniczny opiera się na chęci ZROZUMIENIA a nie NARZUCANIA: "tylko jako chrześcijanin mogę rozmawaić z chrześcijaninem" - to totalna bzdura i dlatego taki dialog traci sens... No właśnie, w Twoim przypadku zadał bym sobie to pytanie o czym właściwie chciałbys rozmawiać np. z mułzumaninem ??? Rozmowa wygladałaby jak wyżej... A na końcu z całą pewnością odciąłby Ci głowę doprowadzony do ostateczności :-)
Porównałeś bogów wszystkich religii, śmieszne, bo niby którego boga w hinduizmie porówansz do Jahwe ?? Masz wybór jednego z kilku setek czy tysięcy, więc dobrze się zastanów :-)) A będą chrześcijaninem takie przyrównanie uwłaszcza Jahwe: "Odbedę sąd nad wszystkimi bogami ... bo ja jestem jeden" coś w tym stylu znajdziesz bez problemu, cytuje z pamieci...
[%sig%]
|
|
|
nie będziesz miał cudzych bogów przede mną ,,,,-czyżby Bóg JAHWE był zazdroasny, czyżby był tylko bogiem lokalnym?-zastanawiające to bardzo.
inteligentnym jest każdy kto zdaje sobie sprawę ze swej niewiedzy
|
|
|
Gino, źle mnie zrozumiałeś. Nie mówię o dialogu ekumenicznym - Ty wprowadziłeś to wyrażenie. Jeśli chcesz prowadzić dialog ekumeniczny to proszę bardzo - prowadź a włączę się tak jak potrafię. Zresztą istotą dialogu ekumenicznego nie jest wyjaśnianie wyniku równania ( 2+2=6 lub 7 lub 9 ) tylko samego równania. Nie potrafimy powiedzieć skąd ono się wzięło, jak powstało etc, ale możemy je w różny sposób opisywać. To równanie jest właśnei istotą religii, wynikiem jest Bóg lub też i nie. bo na to pytanie - 2+2=? musi odpowiedzieć każdy człowiek i raz odpowiada 0, innym razem 7 innym razem 9 - odpowiada tak jak go nauczono, wychowano i tak jak sam zdecydował.
Na tym forum nie ma tematu ekuemnicznego, bo jak sama nazwa wskazuje ekumenizm to poznanie i zbliżenie się religii, a nie krytykowanie lub wyśmiewanie wręcz nahalne drugiej strony. Zresztą Ekuemnizm jest tylko i wyłacznie wtedy gdy dwie strony są nim zainteresowane. Tutaj coś podobnego nie zaistaniało.
Hmm... z Muzułamninem oprócz tematów "pogodowych" poromawiałbym o ekumeniźmie.
Hmm... chrześcijanie też mają Trójcę. Bóg to tajemnica i jakiekolwiek porównania są nie na miejscu, bo nie pojemiemy Boga i Jego Planu chocbyśmy porównali i poznali wszytko co jest na tym świecie. Dlatego nie oceniam Hinduizmu krytycznie, żadnej religii ( poza sektami ) nie oceniam negatywnie.
Duchu - dobre pytanie jeśli chodzi o nasze czasy, bo faktycznie np Internet czy TV wypierają Boga z ludzkiego życia. A dawniej? Było podobnie - ludzie zmieniali religię i to przykazanie odnosi się do tego aby pod żadnym pozorem nie zmieniać wyznania na inne. Nie dlatego że to inne jest złe, ale dlatego że każda religia dąży do uzyskania jak największej liczby wiernych dla ich Zbawienia. Poza tym to Bóg wybrał za nas miejsce naszych urodzin i przestrzega nas abyśmy sami nei zmieniali tego co On nam narzucił.
Pax vobiscum :)
|
|
|
hmm no dobrze Bracie ,ale chyba słyszałeś coś o potopie i o powodzie tej kary na Ziemian-napewno słyszałeś ,w końcu czytałeś Stary Testament-a chodzi o tysiące lat wstecz,kiedy to synowie bogów przybywali na Ziemię i brali sobie ziemianki -bo im się bardzo podobały.Dziś nadal ziemianki są piękne ,jak przed potopem-lecz nie ma hybryd ,a i wielkoludów nie zobaczysz-[wcześniej mieszkali na Ziemi giganci-którzy to byli potomkami owych synów bogów i ziemianek -jak mniemam-,.Być może żle zrozumiałem [o tych gigantach i potopie]-i o przybyszach-archeologia zaś milczy-przynajmniej oficjalnie jest- milczenie,lecz nie sposób ukryć śladów człowieka z epoki dinozaurów
inteligentnym jest każdy kto zdaje sobie sprawę ze swej niewiedzy.
sorki za ort
|
|
|
Duchu, te tłumaczenia nie odoszą się do "boskich synów"!!! Pokaż mi fragment gdzie masz podobną wzmiankę... nie ma takowej, która wskazywałaby na UFO!
Giganci to określenie przestarzałe - to nazwa narodu, który był potężny. Tak jak dzisiaj USA. Zmieniono więc znaczenie.
Pax vobiscum :)
|
|
|
A jednak wskazuje na UFO: Eliasz-2Kr./11.
Bardzo ciekawy i zastanawiający opis pojazdu zesłanego po Proroka mam
w podręczniku do religii używanego w latach 1950 i dalej.Jeśliby to interesowało
postaram się odszukać książkę przesłać skan.
Pozdrowienia dla wszystkich !
Gedar
|
|
|
Gedar, cóż to za dziwne oznaczenia - Eliasz-2Kr./11.
Oznacza się tak: El 2,14-15 - co oznacza księga Eliasz, rozdział drugi wersety 14 do 15... więc napisz wg ogólnei przyjetego wzoru o który fragment Ci chodzi...
Pax :)
|
|
|
Nie było mnie znówk dni kilka, ale znów wracam, Eliasz nie dajesz żadnej odpowiedzi?
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 30 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |