Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Hitler- Karty na stół
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 207

Czy uważacie , że system rządów ( nie konretne rządy ), jaki był w III Rzeszy jest najskuteczniejszy w zarządzaniu współczesnymi państwami ? Autorytarne rządy i szybkie podejmowanie decyzji odróżnia go od powolnych (decyzyjnie) i ospałych ( organizacyjcnie ) demokracji , a szybkie wyjście z kryzysu dzięki tym decyzjom świadczy na korzyść takiej formy rządów. Co sądzicie na temat powiązań Hitlera z okultyzmem ? Czy pomogły mu w tylu sukcesach ? Jak jest według was ?

Yesss...gestapo...

a wiesz ze to Zydzi pomagali sowietom w zsylaniu Polakow na Sybir i w czasie innych deportacji? Dzieki temu obejmowali wazne stanowiska po deportowanych Polakach. Jesli chcesz cos jeszcze to zobacz moja teorie na temat II wojny (kilkanascie postow wczesniej). A co do ostatnich wydarzen, naprawde mnie szlag trafil jak uslyszalem o ich murze, ktory ma wyizolowac palestynczykow. Mam nadzieje ze proroctwo Nostradamusa sie spelni i doczekamy sie ataku atomowego na jerozolime.(Tak na marginesie to Zydzi na 100% zafunduja nam III wojne swiatowa, predzej czy pozniej) Pozdrawiam , a w szczegolnosci Wintera:]

Ja już tych Rzydów nie rozumiem....to jakis dziwny naród ....ale spojż jakoś Polacy kryli rzydów...widocznie nie wspominają ich źle... A co do tej wojny to może i masz racje...

Winter!! Teraz wiem że to Ty i że to porzegnanie to maskarada :D :D D: POzwól że Cię przywitam :) :) :) WITAJ WINTER :D :D :D Pozdrowienia :) Trzymaj się cieplutko :)

Czy człowiek inteligentny musi być dobrym człowiekiem ? Tak patrząc na życie i dzałania Adolfa to raczej nie , może popełnił pare błędów , ale kto ich nie popełnia ......

czytam od końca o czym piszecie - i jeśli będę mogła coś napisać co nie wyda wam się głupie i pozbawione sensu- to napiszę to ,ale najpierw skończę "lekturę" tzn doczytam do początku.... jedyne co teraz mogę napisać to mała uwaga do - Brata - Hitler był szaleńcem owszem, czy był chamem nie wiem-ale nie nazwałabym go bezmózgiem. dziękuje za uwagę Pozdrawiam serdecznie Was - Leto & Winter, cieszę się ,że ciągle tu jesteście...

Widzę, że ten temat jest wiecznie żywy... ;) Jak i ja. A ten, kto mnie już w myślach pochował, niech lepiej uważa ! Zanim jednak przejdę do sedna, chciałbym wyrazić swoją opinię na temat Midi: na wszystkich Bogów ! Twoja ortografia jest koszmarna ! To już nie są literówki, to są już słowa, których mój umysł nie ogarnia. Uczymy się czytać, nie sylabizując litera po literze, ale obejmując wzrokiem całe słowa, a nierzadko linijkę tekstu. W takiej sytuacji, taki kwiatek jak "rzydów" nie tyle razi, ile jest po prostu nierozpoznawany przez mózg - a na dłuższą metę może doprowadzić do wypaczenia i taką pisownię uznamy za właściwą, co jest karygodne. Popracuj nad tym i nie mów mi że jesteś dyslektykiem, bo czegoś takiego nie ma. Jest za to nieuctwo, lenistwo i bałaganiarstwo. Rzekłem. Teraz, co do Hitlera - ktoś słusznie zauwazył, że "...człowiek inteligentny nie musi być dobry..." - to piękne i właściwe słowa, bo jako że inteligencję możemy mierzyć, to jednak już charakteru jego poczynań nie można określić arbitralnie. Więc, do cholery, niech mi nikt nie mówi, że taki a taki jest ZŁY, a inny jest DOBRY, bo to bzdura. Inteligencja jest wartością bezwzględną, a charakter jest względny. Teraz co do Żydów... No cóż, zapominacie o wielu rzeczach. Bardzo wielu. Ciekawy jestem, czy ktoś się zastanawiał nad GENEZĄ tej gremialnej nienawiści do Żydów ? Skąd się wziął ten cały antysemityzm ? Dlaczego akurat jedna, jedyna mniejszość narodowa jest darzona tak zaciekłą wrogością ? Powiecie że Hitler prześladował Żydów, Stalin.. Ale sięgnąć głębiej, okaże się że i car Rosji, i cesarz nemiec, i cały aparat KK na przestrzeni wieków... Ale np. czasy rzymskie ? Judea była jedną z najdalszych prowincji, a jednak Żydzi przeniknęli do całej infrastruktury rzymskiej, byli handlarzami spotykanymi w każdym zakątku Imperium... Czyli nie tylko nikt ich nie prześladował, ale darzono ich szacunkiem, zasięgano ich rady, gdyż byli ludźmi bogatymi w doświadczenia. Aż do momentu, gdy powstała na ich terenie nowa religia, w dodatku stawiająca ich w bardzo niekorzystnym świetle. Na początku nikt z władz nie myślał, by za ukrzyżowanie Jezusa nienawidzić Żydów ! Raczej próbowano zwalczać tę nową religię. Ale powoli katolicyzm zyskiwał coraz większą władzę (Konstantyn i jego matka np.) i zaczęto sięgać do tej nienawiści religijnej. I tak jest do dziś... Nawet, jeśli ktoś nie jest katolikiem, i tak instynktownie darzy nienawiścią Żydów, bo wyrastał w kulturze, gdzie ta nienawiść jest obecna od dwóch tysiącleci ! Nie macie wrażenia, że w tę nienawiść TEŻ zostaliście wmanipulowani...? [%sig%]

Nie , gdyż nienawiść do żydów miała zawsze podloże przede wszytskim społeczne. Żydzi byli grupą społeczną izoującą się, działającą bez wahania ( zawsze ) na szkodę kraju i społeczności w której żyła , jeżeli tylko była możliwość uzyskania władzy bądż zysku. Opowiem ci anegdotkę z okresu II-giej wojny światowej. Ktoś jechał wozem. Była ulewa. Z tyłu przycupnął żyd ( na wozie ). Woźnica go zuważył i nie zrzucił go , bo zlitował się nad bidaczyskiem , że idzie w taką ulewę ( przewożenie żydów było karane śmiercią ). W pewnym momencie zatrzymał ich patrol niemiecki - tak jak dzisiaj się łapie za przekraczanie prędkości , tak tam kilka wozów zatrzymano pod rząd i rewidowano. Do wozu z żydem podszedł niemiec i się pyta - -dlaczego żyda wieziecie ?-niemiec -Nie zauważyłem go , bo byłem zakapturzony ( ulewa )-woźnica. -To masz pistolet i go zastrzel -nie zrobię tego Hitlerowiec wyciągnął cichaczem amunicje z broni, aby żyd nie zauważył, który widział całe zdarzenie. I dał żydowi - to ty go zastrzel. Żyd bez wahania pociągnął za spust. Zobacz - powiedział niemiec do polaka Potem zaciągneli gdzieś żyda w krzaki , zapewne zamordowali , a polski chłop odjechał zszokowany podlościa ludzką. Takich przypadków były w dziejach setki, już nie mówię, że gdy komuchy wkróczyły, to polscy żydzi śmieli się z polaków i pzystawali do ich gnębienie z władzami okupacyjnymi. Nie wiem jak ty . Leto , ale Ja osiedlając się w obcym kraju czułbym się związany w kontekście interesów z tamtą społecznością ,a nie bym kolaborował z okupantem. Ślepo upatrujesz więc religijnych przyczyn nienawiści do żydów , gdy są to przyczyny przede wszystkim społeczne. Żydzi są nielubiani tam, gdziekolwiek się pojawią. I nie ma tu związku z religią.

Winter: Tego rodzaju antysemickie "dowcipy" były podstawą szerzenia propagandy antyżydowskiej w czasach II WW WŁAŚNIE przez Niemców, celem wykorzystania tego przeciwko Zydom. Innymi słowy, jest to historyjka spreparowana na potrzeby holocaustu i tyle. Z drugiej strony, w miejsce Żyda z opowieści możesz wstawić dowolną inną nację i też "dowcip" będzie miał sens - jeśli tylko JEDNOSTKA będzie wystarczająco podła lub zastraszona. Co się zaś tyczy pierwszych słów Twojej wypowiedzi - Żydzi nie byli (i nie są) grupą IZILUJĄCĄ SIĘ, ale grupą IZOLOWANĄ przez społeczeństwo, w którym żyją. Ludzie na całym świecie i we wszystkich kulturach mają naturalną skłonność do razizmu. Szczególnie w przypadku mniejszości, które mają tak silnie zakorzeniony szacunek dla własnej kultury, że nie chcą jej porzucić, by wtopić się w to społeczeństwo. Rodzi to sprzeciw tego społeczeństwa, a objawia się rozmaicie, z aktami barbarzyńskiego okrucieństwa włącznie. Obiektem tego rodzaju ataków są WSZYSTKIE grupy nie zasymilowane z lokalnym społeczeństem - kwakrzy w XVII wieku, Amisze, hugenoci... Tylko tamte mniejszości powstały późno, nie mają tak rozległej historii jak Żydzi, a także w większości rekrutowali się spośród członków lokalnych społeczności, a nie byli ludem całkowicie obcym, toteż i nienawiść w stosunku do nich była mniejsza. Masz też rację mówiąc, że przyczyny są również społeczne - ale spójrz na to z perspektywy historycznej, a zauważysz, że i w tym przypadku podłoże JEST religijne ! Żydzi byli "społecznie" nienawidzeni za to, że nie będąc rolnikami (najliczniejsza warstwa w czasach imperium rzymskiego), a jednak posiadali ogromne wpływy jako kupcy, lichwiarze... Szczególnie ci ostatni - pożyczając na procent (nawet królom i cesarzom !) trzymali ich w garści. A ludzie bardzo nie lubią, jak ktoś ich w garści trzyma (choćby i słusznie - wiem o tym dobrze, bo byłem windykatorem w banku ;)), więc gdy tylko nadarzała się okazja, Żydzi byli grabieni i mordowani, zaś dzieci od najmłodszych lat wiedziały, że "Żyd to krwiopijca, lichwiarz i wyzyskiwacz - nie pracuje (na roli) a ma pieniądze !" Teraz spytasz, jaki to ma związek z religią - otóż bardzo prosty, a nieuświadomiony. Kiedyś, niestety nie pamiętam dokładnie ani który z cezarów, ani w którym roku dokładnie, Żydzi zostali na mocy edyktu POZBAWIENI PRAWA DO POSIADANIA ZIEMI I NIEWOLNIKÓW ! Tak po prostu. Więc aby przeżyć, imali się zawodów nie związanych z uprawą ziemi - stąd zawsze w historii słyszy się o Żydach karczmarzach, kupcach, lichwiarzach - a w czasach późniejszych, także fabrykantach, przemysłowcach i bankierach. Wyjaśniłem Ci co nieco ? :) [%sig%]

Ech , nie za bardzo. Nie ma tu czego wyjaśniać. Dalsza dyskusja nie ma sensu.

"Można doprowadzić konia do wodopoju, ale nie zmusisz go, by się napił"... [%sig%]

Leto , nie odwracaj konia ogonem ;)

Nie odwracam. "Mają oczy, a nie widzą; mają uszy, a nie słyszą..." ...lepiej ? <rotfl> [%sig%]

A co powiesz o i wyciąganiu pieniędzy , opierając się na krzywdzie przodków ( jedwabne ) nagłaśniane całej sprawy poprzez propagande ( Wyborcza ) ? Może sam jesteś Żydem ? A to sory. Rozumiem grę interesów. Chodzi o to , że każdy powinien ustalać sobie reguły we własnym kraju.

Nie, nie jestem Żydem. :) Ja po prostu zwalczam antysemityzm. Rozumiem, że kilka jednostek będzie dążyć do nagłaśniania historii, by na tym zarobić, ale tak się dzieje w KAŻDEJ kulturze, w KAŻDEJ społeczności. Wkur**** mnie tylko, jak ktoś nienawidzi Żydów "z założenia". Tak, jak ta linijka z musicalu "Metro": "..a Żyd jest zdolny - szkoda, że Żyd !" - takie myślenie jest przejawem bezdennej głupoty... A jak wiesz, głupota to coś, co tępię. [%sig%]

Jak zaczniesz rozumieć to jako siłę polityczną, której cele są zbiezne z naszym interesem, a nawet w niego godzą, a nie jako naród - to pogadamy. Na razie jeszcze jeszcze chyba nie widzisz. A trzeba przejrzeć Leto, trzeba.

Wiem, że trzeba. :( Na razie to ja widzę naród, który od ponad 2 tysięcy lat, pomimo tępienia i gnębienia zachował tożsamość kulturową i odrębność religijną - a tym nie każdy naród może się poszczycić ! [%sig%]

A są takie ? Pytam serio, bo żadne mi do głowy nie przychodzą. Czy to naród genetyczny , czy religia ? Bo geny ich się już trochę wytracily, nie sądzisz ?

Właśnie nawet z tymi genami byłbym ostrożny ! To jedna z najbardziej zamkniętych społeczności - baaaardzo rzadko Żydzi zawierali małżeństwa z innowiercami. Czasem chrzcili się na chrześcijan - ale to wtedy przestawali być Żydami - albo przyjmowali innowiercę do swej religii, ale o ile wiem, jest to niezwykle rzadkie zjawisko. Tak czy owak, mogę śmiało twierdzić, że genetycznie są mało rozdrobnieni. I, niestety, ponoszą tego genetyczne konsekwencie. :( Wielu z tzw. ortodoksyjnych Żydów w Izraelu jest zdeformowanych genetycznie na skutek tzw. chowu wsobnego. :( A co do różnicy naród-religia, to chyba przyznasz, że w tym przypadku to jedno i to samo ? [%sig%]

to herezje co mówisz.Ten człowiek był zły.Mordował ludzi,a jedyna prawdziwa religia to katolicyzm.Pamiętajmy ze szatan cały czas działa!!!.Ja cie nieznam moze ty popierasz zło.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 207
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.