| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| samobójstwo | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 775 |
|
Mialem zamiar cos napisac ,co do tego tematu glownego...,ale nie wiem czy warto.
Myslicie ze samobojcy licza na czyjas pomoc... ,a przynajmniej nie licze.Wiem co bedzie i nie chce mi sie bawic w ta cala gre zwana zyciem.Przeciez i tak wszystko skonczy sie jednakowo dla wszyskich.Z tym jeszcze ze jestem ateista...i nie wierze w tam jakies pieklo i niebo..... Po smierci poprostu nic nie ma....koniec! Nie ma bolu ,cierpienia.... i to jest w niej najlepsze.... nie mam odwagi jeszcze czegokolwiek zrobic ,ale moze kiedys.
|
|
|
Goodm!
Moze i nie warto nic pisac, moze faktycznie jeste ateistš, chociaz jest ich naprawde niewielu, ale zastanawia mnie, czy nie widzisz dookoła siebie zadnego piekna?
Obraz, film, piosenka, ksišzka, cos do jedzenia?
Wbrew pozorom ateici cenia zycie, bo widać w tym, co nas otacza WIELKOSC człowieka. Jesli umrze, a cialo w proch sie obróci, to przez tych pare chwil ktos namalowal obaz, inny nagral piosenke, jeszcze inny ugotowal wspanialy sos....Wie, ze to drobiazgi, ale...... takie piekne..... takie smaczne....
kazdy potencjalny samobójca zaczyna dostrzegac te okruchy piekna i harmonii. Z reguły rezygnuje, nie z tchórzostwa, tylko z ciekawoci. A jesli nie rezygnuje, to znaczy, ze to piękno go zlocilo, nie chciał go oglšdać, nie był ciekaw nastepnej powieci ulubionego autora, nie chcial posłuchac kolejnej płyty lubianego zespołu....
Moze warto potraktować zycie jak PRZYGODE?
Przeciez i tak umrzemy......wiec jaka to róznica, dzis, czy za 5 lat? :)
|
|
|
Goodm,
nie wiem czy istnieje piekło i niebo...
Nikt z nas tego nie wie, nawet Ci którzy twierdzš, że mieli wizje, wyjcia, mierci kliniczne itp. nie wiedzš tego, bo mogli równie dobrze pać ofiarš snów, pišczek czy po prostu biochemicznych przemian sterujšcych naszym orgaznizmem...
Oznacza to, że możemy nigdy nie poznać jaka jest prawda...
Ale wiesz co Goodm,
patrzę na strarzejšcych się ludzi i dochodzi do mnie,
że wszyscy pomrzemy... najpierw oni... potem ja... a może i na odwrót...
Ale wiesz co mnie zastanawia...
czy oczy tych ludzi się zmieniły przez lata i przypuszczam, że niewiele...
że być może wyraża się w nich ta sama dusza i te same myli co kiedy...
I wtedy zastanawiam nad swojš duszš i mam wrażenie, że ona się nie starzeje
tak jak ciało, tylko jest cały czas taka sama, nie dotknięta znakiem czasu, ale bogatsza w dowiadczenia...
I chociaż mam dobrš wyobranię to tylko jedego nie mogę sobie wyobrazić...
że ta dusza mogłaby się kiedykolwiek skończyć...
Więc bez względu na to co potem będzie... niebo, piekło czy kolejne wcielenia...
to jedno tylko podpowiada mi instynkt...
...moja myl i moja dusza jest niemiertelna...
|
|
|
Goodm,
więc jeżeli przeczytałe to co napisałam...
i byłby nawet skłonny przyjšć założenie niemiertelnoci duszy...
to nie zastanawia Cię co się z niš dzieje?
nie obchodzi Cię gdzie się znajdzie i czy będzie szczęliwa?
Podobno największym sukcesem szatana jest to, że ludzie przestali wierzyć
w jego istnienie... przestali przy tym wierzyć w istnienie Boga, istnienie aniołów,
istnienie piekła, nieba i czyćca itd...
Ten brak wiary oznacza równoczenie zatracenie celu...
brak celu oznacza chaos i zamęt...
a gdy to się dzieje, ludziom nie chce się już dłużej żyć,
bo nie znajdujš sensu w życiu...
Zadajš sobie takie pytanie jak ty teraz Goodm
"Po co żyć?"
A tak naprawdę nie zadajš sobie nigdy pytania
"Po co umierać?"
Znajd duszy cel Goodm, przyjemny sens
nawet jakby miał być nim słodki zapach bzu w maju...
Nasyciłe sie wszystkim tym co daje Ci życie?
Nie?... więc dlaczego chcesz odejć?
|
|
|
Aga-Powiedzialas wszystko co w tej kwestji czlowiek moze ujac w slowa,to PIEKNE, i ciesze sie ze sa jeszcze ludzie tacy jak ty!:-)
|
|
|
"Zycie jest tylko snem ,wiec snij,!!!!bo jak sie przebudzisz bedziesz martwy"
|
|
|
JOŁ, pomimo że jestem w coraz gorszym położeniu to przeszła mi myl o samounicestwieniu. Stało się to po tym jak naoglšdałem się filmów przyrodniczych. Tam zawsze ci najsłabsi i nieprzystosowani ginš. A my że jestemy tacy cywilizowani i wyuczeni to pozwalamy osišgnšć dorosłoć niezbyt udanym osobnikom. A może natura się przed tym zabezpieczyła i żeby kto nie przekazał swoich chorych genów dalej, uszkodzony ludzik dšży do samodestrukcji, lub do odizolowania się od reszty społeczeństwa (co za tym idzie brak potomstwa). HA. To może byc prawda więc zrobie wam wszystkim na złoć i od dzi moim celem jest żyć i rozdawać moje chore DNA na lewo i prawo.
|
|
|
Szuineg,
bardzo ciekawa motywacja :)
Jeli w ten sposob masz nam robić na złoć... to rób jak najdłużej :)
Powodzenia!
"Każdy ranek daje szansę na to by wieczorem móc sobie powiedziać: to był szczęliwy dzień" (M.Stolarska)
|
|
|
Mała proba do głównodowodzšcego tym forum o usunięcie mojego postu podpisanego jako "mihu"!!!! jednak żyje i nie chce do tamtych wydażeń juz wracac
Z góry dzięki i tak wogle to forum bardzo za#$&iste!!!!
tego posta też można wywalic, bo chyba z lekka odstaje od dyskusji;)
narrrrrrr
|
|
|
|
|
|
ja rownież jestem zmęczona....zmęczona życiem, cišgłymi porazkami...nie mam sił...przerosły mnie ambicje...miałam tak wielkie plany- studia kariera lekarza...ale teraz kiedy widze jak wszystko w okól mnie sie wali....hmm po prosu straciłam nadzieje..a to najgorsze co moze człowiekowi sie stać..nie bez powodu weszlam na tę strone...mam "dopiero" 19 lat ale czuje sie zmeczona...życiem...nie mam sił na kolejne rozczarowania...przerwać swe życie to jedyne rozsšdne rozwiazanie jakie przychodzi mi do głowy...mam doc tego ogromnego cieżaru zalegajšcego mi na piersiach..tego bólu psychicznego..po prostu doć!!...( musiałm sie przed kim wygadać...)
|
|
|
Nie chce prawić morałów, nie chce pisać że też to przeszedłem i nie mam zamiaru się namiewać, ale w kontekcie twoich słów: "...mam doc tego ogromnego cieżaru..." co ma na to powiedzieć Syzyf?? Spadła? Bierz kamień i spowrotem na góre. Z samego dołu się łatwiej rozpędzić, no i nie można już nigdzie spać :D
|
|
|
kkkkkk,
jak trafisz jeszcze raz na tš stronę napisz do mnie.
poranek11@op.pl
Pozdrawiam
|
|
|
Bardzo ładna piosenka dla potencjalnych samobójców
- zarówno muzyka jak i słowa
Anna Maria Jopek – Ale jestem
Oczy otwieram: staje się wiat.
Nade mnš niebo, przede mnš sad.
Jabłek zielonych zapach i smak...
I wszystko proste tak.
Trzeba żyć naprawdę,
Żeby oszukać czas.
Trzeba żyć najpiękniej, żyje się tylko raz.
Trzeba żyć w zachwycie:
Marzyć, kochać i nić.
Trzeba czas oszukać,
Żeby naprawdę żyć.
Jestem piasku ziarenkiem w klepsydrze,
Zabłškanš łódeczkš wród raf
Kroplš deszczu,
Trzcinš mylšcš wród traw
...ale jestem!
Jestem iskrš i wiatru powiewem.
Smugš wiatła co biegnie do gwiazd,
Jestem chwilš, która przecignšć chce czas
...ale jestem!
Ucha nadstawiam: słucham jak gra,
Muzyka we mnie, w muzyce -ja!
Nim wielka cisza pochłonie mnie,
Pragnę wypiewać, wypiewać, że:
Trzeba żyć naprawdę,
Żeby oszukać pędzšcy czas.
Pięknie żyć w zachwycie
Życie zdarza się raz.
Kroplš deszczu,
Trzcinš mylšcš wród traw
...ale jestem!
Jestem...!
Życie jest drogš, życie jest snem...
A co będzie potem? Nie wiem, i wiem...
O nic nie pytaj, dowiesz się gdy
Skończy się droga, życie ...i sny.
Kroplš deszczu,
Trzcinš mylšcš wród traw
...ale jestem!
Ale jestem...!
Jestem iskrš i wiatru powiewem.
Smugš wiatła co biegnie do gwiazd,
Jestem chwilš, która przecignšć chce czas
...ale jestem!
Pozdrawiam
Trzymajcie się :)
|
|
|
mam 44 lata i dosc zycia wszyscy mnie oklamuja;oszukuja i sa wredni; czasami pije zeby o nic sie nie martwic;ale mam dosc;mam tabletki i je sobie lykne
|
|
|
mam 44 lata i dosc zycia wszyscy mnie oklamuja;oszukuja i sa wredni; czasami pije zeby o nic sie nie martwic;ale mam dosc;mam tabletki i je sobie lykne
moze i potrzebuje pomocy ale juz dluzej nie wytrzymam
|
|
|
ale musze odebrac sobie zycie nie mam juz sil zyc na tym swiecie jestem desperatka;ale mamsuper tabletki i bedzie lekko i skutecznie
|
|
|
Chcesz sobie pomóc, spróbuj.
Polecam strony:
http://www.polbox.com/d/depresja/
http://www.polbox.com/d/depresja/ksiazki.html
http://www.depresjastop.pl/
Powodzenia
|
|
|