| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| ksiegi nie zawarte w Biblii | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 186 |
|
prosze o namiary na ewangelie i pozostale ksiegi, ktorych nie ma w Biblii
z gory dziekowa
|
|
|
reksio id zareklamuj na www.haxite.org tak ze 100 razy na ich forum, oni napewno wejdš :-P
[%sig%]
|
|
|
te jak nazwałe niepublikowane teksty w Biblii to nic innego jak apokryfy:)poprostu nie weszły w kanon Pisma w. ale sš uznane za natchnione, ale nie kanoniczne:)
|
|
|
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
No dobra. Załóżmy, że istniejš jakie księgi nie zawarte w Biblii (chociaż bardzo w to wštpię). To czemu niby Kociół, papież, księża wogóle o nich nie wspominajš? Czy sš jakie nieprzyzwoite, sš tam jakie straszne rzeczy, których zwykły człowiek nie powinien czytać? Za odpowied wielkie dzięki.
|
|
|
A co słyszeliscie o żekomym planie Maasseh Merkabad ?
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
"Mšdry wie co mówi, głupi mówi co wie... Pax vobiscum :)"
Bez tych glupich, co mowia to co wiedza, to swiat stanalby w miejscu i nikt nigdy niczego by sie nie nauczyl !!!
|
|
|
Jak widzę Brat wcišż tkwi w..., a niech tam. Bracie! Twoja naiwnoć względem uczciwoci Watykanu jest doprawdy porażajšca. Jeste typem totalnie bezkrytycznym względem swoich przekonań odnonie wej lepej wiary.
|
|
|
Ja kiedys sobie zdałem trud szukania żekomej VI i VII księgi Mojrzeszowej - zwanych inaczej kiedy Księgš WOJEN JAHWE - i po wielkim szukaniu - czytaniu i niewiadomo czego - okazało się , że zawrata jest Ona w Starym Testamencie.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Sprawujšcy u nas rzšd dusz Kociół rzymski stara się bagatelizować wagę odnalezienia kolejnej z odrzuconych ewangelii, tej według Judasza. A sprawa jest zaiste sensacyjna i poważna. Oczywicie do większoci naszych katolików, unurzanych w wierze rytualnej, lepej i emocjonalnej, nie docierajš teologiczne rozterki.
Racjonalne problemy spływajš po nich jak woda po - za przeproszeniem - kaczce. Jeli jednak przyjšć, że poród klienteli tego Kocioła zdarzajš się osoby używajšce rozumu, to ich sytuacja jest zaiste nie do pozazdroszczenia. Od dawna bowiem fundamenty katolickiej doktryny trzeszcza i kruszejš.
Już kilkaset lat temu protestanci (a wczeniej muzułmanie) dostrzegli krotochwilny i wybiórczy stosunek kleru katolickiego do treci Starego Testamentu. Nie tylko większoć boskich praw Mojżeszowych jest w katolicyzmie kompletnie lekceważona, ale nawet Dekalog został sfałszowany. Kociół był łaskaw wyrzucić jedno z przykazań Najwyższego, a inne - z uszczerbkiem dla sensu całoci - podzielił na dwa, żeby wierni nie zauważyli manipulacji.
Jeszcze bardziej brutalnie i nonszalancko poczynał sobie kler katolicki z ewangeliami, czyli relacjami z życia i nauczania Chrystusa. Tu zakres i głębia ingerencji może budzić zdumienie i zgrozę. Zaprawdę, trzeba boskiej cierpliwoci, żeby i to tolerować. Otóż jeszcze w pierwszych stuleciach naszej ery chrzecijanie dysponowali kilkudziesięcioma ewangeliami (było ich około 70). Rozproszone gminy wyznawców Chrystusa miały swych odrębnych biskupów, a ich wsparte ewangeliami nauki były nader bogate i zróżnicowane treciowo. Rozmaicie i subtelnie interpretowano stosunek ewangelii do Starego Testamentu, różnie pojmowano naturę Jezusa, Jego boskoć i człowieczeństwo, stosunek do Jahwe itp. Wedle pierwszych wyznawców Chrystusa, Rzym nie tylko nie był najważniejszym miastem chrzecijaństwa, ale wręcz przeciwnie. Był obiektem klštw i pogardy jako stolica, wrogiego tej azjatyckiej religii, ówczesnego "imperium zła".
Sytuacja zmieniła się radykalnie dopiero w 4 stuleciu. Wtedy sprytny cesarz Konstantyn, który nie akceptował tej religii i nigdy za swojego życia nie był chrzecijaninem (wedle legendy przyjšł chrzest umierajšc), uczynił chrzecijaństwo - z pragmatycznych powodów- oficjalnš religiš imperium rzymskiego. Odtšd Kociół scentralizowano, a biskup ze stolicy państwa stał się najważniejszy i najwyższy w strukturze. Prawie 400 lat po Chrystusie podjęto też radykalne próby ujednolicenia, i uporzšdkowania doktryny Kocioła państwowego. Potępiono i zniszczono ponad 90 procent ewangelii, zostawiajšc tylko cztery: według Marka, Mateusza, Łukasza i Jana. Dwie z nich sš autorstwa osób, które Jezusa nigdy nie widziały.
Nie ma żadnej rozsšdnej gwarancji, że ingerujšc w więte teksty kilkaset lat po Chrystusie, zlikwidowano "fałszywe" nauki Jezusa, a zostawiono "prawdziwe". Jakby tego było mało, ocalone cztery Ewangelie poddano brutalnej cenzorskiej obróbce. W rezultacie zawierajš one - różne w szczegółach - opowieci o narodzinach Jezusa, wspomnienie Jego nauczaniu w wieku kilkunastu lat i potem o Jego czynach, słowach i mierci w wieku 33 lat. Łatwo zauważyć, że wyrzucono z Ewangelii nie tylko dzieciństwo Jezusa, ale i cale Jego życie jako dojrzałego mężczyzny. 20 lat! Być może, wedle kleru, Bóg nie zachowywał się na ziemi jak należy i postanowiono ocenzurować Jego biogram. Co ciekawe, pytanie, co robił Jezus między 13 a 33 rokiem życia, nikogo sporód katolików nie interesuje. Trudno sobie wyobrazić, żeby te zniszczone ewangelie pomijały milczeniem prawdę o życiu dojrzałego Jezusa. Ingerencje sš zatem głębokie i widoczne. Dzięki tym operacjom, z Rzymu popłynęła jedna, w miarę zwarta, przez biskupów przykrojona, dogmatyczna wykładnia Chrystusowych nauk. Rzymscy katolicy zaaprobowali "czyszczenie" ródeł, a chrzecijanie buntujšcy się przeciwko wybiórczej kocielnej wykładni chrzecijaństwa byli notorycznie mordowani (rze katarów, miłujšcych Ewangelie a nie papieskie nauki, jest tylko przykładem tych trwajšcych stulecia zbrodniczych praktyk, w imię idei "jeden rzymski papież, jedna doktryna").
Skorupa ewangelicznej jednomylnoci ponownie jednak zaczęła pękać od drugiej połowy 19 w. Wtedy to w Egipcie odnaleziono niektóre z dziesištków odrzuconych przez Kociół ewangelii. Specjalistom stały się znane rewelacyjne teksty, które - ukryte przez chrzecijan - cudem ocalały przed niszczycielskš furiš kleru katolickiego. "Ewangelia według Tomasza", "Ewangelia Prawdy", "Ewangelia według w. Piotra" i "Ewangelia według Marii" (poczštek 2. wieku), ukazujšca kobiecy wariant nauk Chrystusowych, opisanych przez Marię Magdalenę.
Na tym tle postrzegać warto kolejnš z cudownie ocalałych ewangelii, odkrytš w końcu lat 70. ubiegłego wieku, a w latach 2001 -2006 mozolnie odrestaurowanš i przetłumaczonš na wiele języków. To włanie ujawniona obecnie "Ewangelia według Judasza", ukryta przed klerem rzymskim przez wyznawców Kocioła koptyjskiego, jednego z najpotężniejszych starożytnych Kociołów chrzecijańskich, działajšcego głównie na terenie Egiptu. Tekst ten, choć w 20 procentach zniszczony, ukazuje nowš, odmiennš od tradycyjnej, perspektywę wierzeń chrzecijańskich. Wystarczy powiedzieć, że niewytłumaczalne absurdy oficjalnych Ewangelii znajdujš tu jasne doktrynalne wyjanienie. Otóż ewangelia ta tłumaczy m.in. dlaczego Bóg dał się zdradzić, dlaczego pozwolił na swojš męczarnię i mierć.
Wbrew temu, co chętnie piszš żurnalici, znaczenie tej ewangelii nie polega tym, że korzystnie przedstawia ona Judasza. Najważniejsze, że lepiej i głębiej prezentuje ona Chrystusa. To już nie jest - jak w oficjalnych Ewangeliach - zagubiony nieszczęnik, oszukany, modlšcy się bezowocnie do siebie samego i narzekajšcy, że Bóg Ojciec go opucił. To Bóg wiadomie, do końca kierujšcy swoim losem i panujšcy nad otoczeniem. Toż to przełomowo odmienny i korzystniejszy wizerunek Jezusa. Trudno orzec, dlaczego kler odrzucił relacje, ukazujšcš mšdrzejszy obraz Zbawiciela.
Judasz Iszkariota jako jedyny z apostołów wtajemniczony został w rozumny plan Zbawiciela, działał na Jego zlecenie. Jezus rzekł do niego m.in.: "Przewyższych ich wszystkich. Bowiem złożysz w ofierze człowieka, który mnie okrywa".
Zaiste, proste to słowa, ujawniajšce boskie przyzwolenie na scenariusz wydarzeń wokół Golgoty. Kocielne opowieci o zdrajcy, który oszukał naiwnego Chrystusa można - w wietle tej ewangelii - miedzy bajki włożyć. Gdyby przyjšć - prawdopodobnš wszak - hipotezę, że kler katolicki w dogmatycznym zapale zniszczył choćby jedna prawdziwš ewangelię i zniekształcił rzeczywisty obraz osoby i nauk Chrystusa, to kwestia zbawienia księży rzymskokatolickich może być wielce, wštpliwa. Jeli nie służš oni prawdzie - diabli ich chyba wezmę. Wypada tedy modlić się za nich, bo błškajšc się po mierci poza katolickim rajem, mogš trafić tam, gdzie np. ja będę. A tego bym sobie nie życzył.
www.alternatywa.com
[%sig%]
|
|
|
Za sto lat ma powstac jedna religia. Tyle czasu przeznaczyla na to wladza swiatowa.
|
|
|
tyle, ze 'rzšd wiatowy' juz o tym nie decyduje.
i nie ma nic do powiedzenia w tej sprawie.. może conajwyzej udawać
dopasowujšc się do tego, co wyczyta na tym podobnych forach.
kiedy sto lat temu były 3+1 osoby na Planecie,
które rozuiały teorię względnoci
dzi mamy tyle jednostek, które pojmujš teorię bezwzględnoci.
|
|
|
apostołowie których ewangelie zawarto w 'uznanej' wersjii Bibli .. a szczególnie Paweł .. wyczuli i zrobili niezły interes na życiu/życiorysie Jezusa
.. i dzisiaj ..
cd KK-epopeji TRWA {i nietylko KK .. ten cały ekumenizm .. sztuczki} ..
i tak im się wydaje {udajš że co mogš zrobić} .. łajajšc owieczki i baranki ..
a faktycznie to
"dopasowujšc się do tego, co wyczyta na tym podobnych forach."
|
|
|
Old Spirit:-) Nie bede Ci niczego zarzucał, bo to bez sensu. Natomiast odpowiem, ze tkwię w przekonaniu, że ogólnowiatowy spisek księży jest ideš tak głupiš, ze nawet na tym forum rzadko zdarzajš się głupsze pomysły :-)
A jakim jestem typem wiadczš moje czyny i to w co wierzę :-) Ty nie znasz ani jednego ani drugiego dlatego nie pisz i nie osšdzaj :-)
Wendol - piszesz, że to wszystko się kpuy nie trzyma :-) A niecisłoci wytknięte rzekomo choćby na forum racjonalista sš sprzeczne same ze sobš lub odbiegajš daaaleko od prawdy w interpretacji.
No i pytanie - co się u Ciebie kupy nie trzyma w wierze? :> Może skoro katoliy sš tacy beznadziejni to będš odpowiadali Ci Muzułmanie, albo Żydzi. Albo jaka inna religia chrzecijańska???
Gosiu - bez głupich, którzy mówiš co wiedzš wiat poszedłby szybciej do przodu :-)
No i wendol jakby jeszcze poza suchym tekstem napisał ródło, z ktrego zaczerpnšłe tych wspaniałcyh rewelacji byłbym wdzięczny :D Hmm zapewne jakie posiadasz :-) I chyba musi być doć dokładne, skoro zna wydarenia sprzed 1600 lat i wie o zniszczeniu 90 Ewangelii :D
Historyczna prawda wyglšda rednio inaczej...
1. Nikt nie kwestionuje przeladowań chrzecijan do III wieku. Trudno więc, zeby jaka jedna władza koordynowała całoć Kocioła ówczesnego zorganizowanego jeszcze na wzór żydwoskich gmin :-)
2. Nauczanie różnych społecznoci musiało się różnić, co jest oczywiste, gdy każdy interpretuje wszystko tak jak mu się to podoba :-)
3. W tej sytuacji sobór z końca IV wieku z Konstantynopola ujednolicił księgi... do tego jak zawsze nie zrobił tego w przecišgu trwajšcego soboru, ale proces ten rozpoczšł się blisko 80 lat wczeniej. Dla nieuwiadomionych historycznie w 313r. został wydany edykt zrównujšcy religię chrzecijańskš z innymi i był to oficjalny koniec przeladowań. Od 313r. zaczyna się więc proces jednoczenia kocioła i gmin :-)
Takie małe porównanie. Gdyby dzisiaj w biurze 20 urzędników odpowiadało, za to samo ( np. wydawanie dokumentów ) a każdy z nich miał inne formularze, kwitki, sposoby postępowania to nic dobrego z tego by nie powstało :-) Aż 2000 lat musilimy czekać na zjednoczenie Europy i wprowadzanie wspólnych praw - chrzecijanie wpadli na to w IV wieku...
A co do Ewangelii Judasza - ona nie wprowadza żadnych rewelacji :/ I dziwi mnie Twój patetyczny ton "żurnalisty" szukajšcego sensacji Wendolu... otóż nic nowego w Ewangelii Judasza nie ma. Bóg wiedział o tym kto go zdradzi i wiedział, ze musi go kto zdarzdić :-) Nawet jeli ten tekst jest prawdziwy ( w co prywatnie wštpię, ale nie wiem )to bynajmniej nic rewelacyjnego nie wprowadza :-) Sš ciekawsze zagadnienia dotyczšce wiary. Np doć ciekawy i jak dla mnie nierozstrzygnięty spór czy Bóg zstšpiłby na Ziemię, gdyby pierwsi rodzice nie popełnili grzechu? Odpowied teologów brzmi tak... dziwne, ze nikt w to się nie zagłębia... ale gdzieżby :-) lepiej zamiast jednej naukowej ksišżki przeczytać dwa czasopisma o wštpliwej jakoci edukacyjnej :-)
Serdecznie pzodrawiam :-) Pax :-)
|
|
|
Wielki brat raczył nas odwiedzić po długiej przerwie i owiecić.
Oczywicie na co by się nie powoływać, na jakiekolwiek ródła, to tylko Brat wie wszystko najlepiej.
Gdzie tam do niego historykom, ludziom którzy powięcili lata na poszukiwania, na badania.
Rozmowa z nim jest bezcelowa.
Nie jestem Bracie specjalistš od tych zagadnień i jedyne co mogę zrobić, to powoływać się na teksty ludzi, którzy w tym siedzš.
Akurat Twoje zdanie mnie nie interesuje, nie mam zamiaru dyskutować z Tobš mistrzu, a teksty, których ródła podałem będę zamieszczał w celach informacyjnych.
A że ródła Ci się nie podobajš, bo już dawno podzieliłe je po swojemu na wiarygodne i niewiarygodne, to już nic na to nie poradzę.
Oczywicie naczelnš zasadš jest, że jeli co przeczy nauce Kocioła, to wiadomo że jest nieprawdziwe - tak trzymaj, a będziesz po prostu olany.
|
|
|
Straszny jest ten czlowiek, ktory nie ma wlasnego zdania na kazdy temat.
|
|
|
Raczej mężczyzna który jest jak pacynka z gšbki, który chłonie każdy syf.
Ja obecnie cieram się z katolami na forum katolik.pl mój nick Lizard poczytajcie sobie, może kto podrzuci trafne materiały na tematy kreacjonizmu i matactw KK.
|
|
|
|||
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 186 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |