Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Biblia to starożytny brukowiec
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 141

Jezus nie został nigdy ukrzyżowany, ani też nie rozmnożył nigdy chleba i ryb, ani też nie chodził nigdy po wodzie, a te teksty napisano dla naiwnego ludu, aby nim manipulować. Jedyne, co robił Jezus, to uzdrawianie i podróże w snach. Poczęty został normalnie i uprawiał seks z kobietami. Był kolejnym wcieleniem Sokratesa, a ten wcieleniem Jozuego. 70% podań sfałszowano, żeby wbić ludziom do głowy kult ofiary i nagrody za niš, czyli zmartwychwstania, i tak przez wieki ludzie się ofiarowali na krwawych wojnach jak proste owieczki.

Zasady uniwersalne sš tak proste, że nie trzeba do tego całej tej Biblii, chyba że ktoœ woli przypowiastki, których treœć mocno się już zdezaktualizowała, ale można z nich jeszcze coœ wycisnšć. "Zwyczajna ludzka logika wyraŸnie wskazuje, że wiara w Boga, bez względu na fasadę koœcielnych murów i spisanš na kartach ksišg historię powstawania zrębów każdej z religii, zawsze prowadzi do jednego: do usilnej a œwiadomej pracy nad własnš ułomnoœciš. Do takiego postępowania w życiu, aby wyrzšdzić sobie i innym jak najmniej krzywdy. Aby uszlachetniać się w myœli, mowie i uczynku. I nic więcej. Ucieczka przed tym obowišzkiem poprzez doktryny wiary nic tu nie zmienia. Nawet najbardziej niesamowite i wyssane z palca koœcielne historie sš tylko echem ludzkich poszukiwań i powinno się je traktować jako nic nie znaczšce akty kryminalne, a nie jako próbę porozumienia z własnym wnętrzem. Sš one po prostu nieistotne. I choć wygodniej jest udawać, iż prawdziwš drogš do zbawienia jest klepanie formułek i omiatanie koœcielnych figurek, tak naprawdę liczy się tylko praca nad sobš." Szanuj szuinega (bliŸniego) swego, jak siebie samego :) [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

dobrze powiedziane. Niektórym ludziom łatwiej klepać formułki niż zaczšć się zmieniać, dzięki formułkom mogš pozostać puœci i udawać że sš ok. Miejmy nadzieje, że przyszłoœć należy do tych którzy wybrali zmiany, do ludzi indygo...

Dla mnie biblia (jej najstarsza częœć TORA) jest prawdš nie w sensie religijnym lecz czysto historycznym, taka kronika gala anonima napisana pod przykrywkš religi po to aby ludzie przekazywali tš historię dalej aż dojdzie do tych którzy jš zrozumiejš. A że po drodze byli ci którzy rozumieli przykrywkę a nie sens to jš trochę zmodernizowali, lecz cišgle jest ona czytelna i mnie œmieszy jak to możliwe że ludzie tego nie widzš.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

ja nie kwestionuje Biblii, wręcz przeciwnie, wiele moich poglšdów pochodzi stamtšd, biblia to księga prawdziwa, o ile wie się co zostało dopisane,a trochę zostało. Biblia mnie fascynuje. Właœnie dzięki temu co pisze biblia można udowodnić że Koœciół kłamie...

http://media.putfile.com/noc99 [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

kosciol KATolicki ,swoja droga skad sie wziela ta nazwa? przepraszam jesli to glupie pytanie ale szczerze nie wiem!

?

καθολικος, katholikos – powszechny, czyli koœciół powszechny.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

ano prawda!....ale palnelam!juz pamietam sory

Instytucję kata zawodowego wprowadzili kato-licy (lico to oblicze w staropolskim). Jak widać nazwa ta ma wiele znaczeń. [%sig%]

tak mówiš jego twórcy. KAT -oholik (nawykowy uzależniony morderca) albo, jakbyœ powiedział, gdyby rzymscy liktorzy przynieœli ci pewne nakazy, zakazy i różne inne tresci? Ano jak Ci coœ liktor przynosił, to po Polsku mówiło sie, że to było "lickie" a że ducha miało to kata, było to KAT-lickie a że toczyło się wkršg i wcišż, zostało to KAT-O-lickim nazwane. *) a teraz sobie wejdŸ na link do forum Ponimirskiego, (gdzieœ tu jest), i dowiesz się jaki to ma zwišzek z "faskš" i z faszyzmem, jak to skleisz razem ..wtedy wiele jasnym się stanie!

Katolicki - zabic wszystkich Zydow !!!

jezu -icki? ;) ;) tak poza twoja chorobš (mam na myœli powikłania po grzybach, przewrotnie zwanych rydzami), to smiem zaznaczyć, że icy = lodowy

Za poœrednictwem mitów (...) boski pierwiastek zostaje wlany w serca wielu, którzy nie sš w stanie poznać go w czystej postaci, a to poprzez symbole i za pomocš przedstawiania mitów. Julian Apostata, Mowa VII [%sig%]

Natalia czytaj duzo i to z różnych Ÿródeł by móc oddzielić co jest sensacjš nic nie znaczšcš a informacjš nad którš warto się zatrzymać. Radzę nie stwierdzać tak jednoznacznie kim był Jezus i jak żył tym bardziej, że sama do tych stwierdzeń nie doszłaœ a tym bardziej œwiadkiem tych zdarzeń nie byłaœ. Więc nie mów tonem ostatecznego stwierdzenia, że było tak a tak .

Wara od mojego tonu jableczniku/szarlotko!!

No nie :))) ty masz problem ! A jaki ton, sama się nakręcasz?

Biblia nie jest obiektywnie księgš o szczególnej wzniosłoœci i doniosłoœci etycznej i moralnej. Nie zawiera niczego w dziedzinie moralnoœci czego nie powiedzieliby już wczeœniej inni filozofowie i etycy. Ideał powszechnej miłoœci głosił już czterysta lat wczeœniej chiński filozof Mo-Cy. To co miał powiedzieć Jezus o miłowaniu bliŸniego swego jak siebie samego zostało wypowiedziane przez wielki autorytet moralny żydowskich szkół rabinicznych: rabbiego Hillela, żyjšcego na przełomie er. Rzekł on: "Nie czyń bliŸniemu twemu co i tobie nie miłe — oto całe prawo, wszystko co ponad, to tylko objaœnienia". Ponadto, w istocie rzeczy wszystko to co się przedstawia jako wartoœciowe jest mniej lub bardziej zrelatywizowane lub ukazane w dwuznacznym œwietle w kontekœcie całoœci. Można wskazać na wiele innych pism filozoficznych, które zawierajš równie wzniosłe zasady moralne, często wyrażone w lepszych słowach i które sš znacznie bardziej jednolite i spójne w swym przesłaniu (by wspomnieć choćby Myœli Seneki, stoika). Poglšdy o rzekomej szczególnej wzniosłoœci etycznej Biblii gruntujš się przede wszystkim na ignorancji, wynikajšcej już to z nieznajomoœci całego jej tekstu, już to na nieznajomoœci większej częœci dorobku filozoficzno-literackiego ludzkoœci. Kiedy opowiada się jak chrzeœcijanie walczyli o zniesienie niewolnictwa, na ogół nie wspomina się o tym, że Biblia służyła zwolennikom jego utrzymania, gdyż w dziesištkach miejsc powiada, że jest ono miłe Bogu i pożyteczne dla samych niewolników, tudzież jest ogólnš karš ludzkoœci za jakiœ tam występek mitycznego Żyda z zamierzchłych czasów... Podobnie współczesny humanitaryzm i prawa człowieka wzięły się z ruchów antychrzeœcijańskich z czasów Oœwiecenia i póŸniejszych przemian demokratycznych. To racjonaliœci oœwieceniowi zmienili prawo karne humanitaryzujšc kary i ich wykonywanie. Ateista C. Beccaria propagował zniesienie kary œmierci, większš względnoœć w wykonywaniu kar, zniesieniu tortur i poniżajšcego traktowania skazanego, wreszcie zniesienia procesów o czary (ta pionierska ksišżka o humanitaryzacji prawa karnego, do dziœ stawiana za wzór, do końca XIX. wieku była na Indeksie Ksišg Zakazanych). Robili to ci, którzy nie mieli zapisanych żadnych norm etycznych w jakimœ œwiętym piœmie, czy encyklice. Natomiast chrzeœcijanie, którzy mieli ustanowiony radykalny nakaz Jezusa: „Nie sšdŸcie, abyœcie nie byli sšdzeni", wcale tego nie słuchali. O wszystkim bowiem przesšdza ius in corda scripta... Chrzeœcijaństwo niosło nietolerancję i ucisk myœli. Thomas Paine, angielski myœliciel czasów oœwiecenia, pisarz polityczny i uczestnik walk o niepodległoœć Stanów Zjednoczonych, napisał w ksišżce pt. Wiek rozumu: "Gdy czytamy o obscenicznych historiach, niecnych uczynkach, okrutnych i poprzedzonych torturami egzekucjach, nieustannej chęci zemsty, którš wypełniona jest ponad połowa Biblii, dochodzimy do wniosku, że należałoby jš raczej nazwać słowem demona niż słowem bożym. Służyła... ona korupcji i brutalizacji rodzaju ludzkiego”. Nawet ci co reformowali, jak Kalwin czy Luter, odrzucajšc pewne zabobony, byli takimi samymi fanatykami, czasami jeszcze bardziej nietolerancyjnymi. W swej ksišżce O niewolnej woli z 1525 r. Luter, piszšc o wojnie i rozlewie krwi, przekonuje nas: "Gdybym nie widział tych wstrzšsów, rzekłbym że słowo Boga nie zagoœciło w œwiecie. Teraz jednak, gdy je widzę raduje się serce moje..."; „Kto chce uœmierzyć te wstrzšsy, chce tym samym odrzucić słowo Boga i je zdławić". Do Erazma z Rotterdamu, który wzywał do pokoju, pisze: "Przestań biadać, zaniechaj starań o uleczenie [chorób tego œwiata]! Wojna ta jest wojnš Boga, naszego Pana. On jš wszczšł, On jš podtrzymuje, a ona nie ustanie, dopóki wszyscy wrogowie jego Słowa nie legnš niczym łajno u naszych stóp". Pomimo tego dla milionów ewangelików Luter jest wcieleniem doskonałoœci chrzeœcijańskiej, prawodawcš „odrodzonego chrzeœcijaństwa", tak jak dla milionów katolików sš nimi papieże, którzy znajš zamysły boskie, a dla milionów wyznawców kalwinizmu będzie Jan Kalwin, który był tak gorliwy w wierze, że osobiœcie nakazał spalenie na stosie lekarza hiszpańskiego Miguela Serveta, bo miał inny poglšd na Trójcę Œw. i boskoœć Chrystusa. "Takie sš owoce pokładania wiary w Panu"... Myli się każdy kto mniema, że Biblia może w jakikolwiek sposób wpływać na moralnoœć społeczeństw. W Ameryce kwakierstwo zaczęło wprowadzać pierwsze systemy penitencjarne (druga poł. XVIII w.). Oczywiœcie jako chrzeœcijanie mieli „doskonałe" metody - zamykali skazanego w celi w absolutnej izolacji, dajšc każdemu Biblię, aby się „umoralniał": sam na sam ze œwiętym tekstem. Niestety Biblia nie działała: więŸniowie wariowali. Nie wiem czy za przyczynš samotnoœci, czy też sprzecznoœci i niekoherencji biblijnych... Ksišdz Meslier napisał u schyłku życia testament dla swych parafian, w którym czytamy m.in.: „Myœlę, drodzy przyjaciele, że dostatecznie zabezpieczyłem was przed tymi szaleństwami. Rozum wasz sprawi więcej jeszcze niż moje wywody. (...) Kończšc błagam Boga, tak przez tę sektę znieważonego, aby raczył nas przywrócić do religii naturalnej, której chrystianizm jest otwartym wrogiem, do tej œwiętej religii, którš Bóg włożył w serca wszystkich ludzi i która uczy, abyœmy nie czynili bliŸniemu, co nam nie jest miłe. A wtedy œwiat składać się będzie z dobrych obywateli, ze sprawiedliwych ojców, posłusznych dzieci i czułych przyjaciół. (...) Bezskuteczne byłoby leczenie œmiertelnych z wad, gdyby się nie zaczynało od leczenia ich z przesšdów. (...) Zbyt długo wychowawcy ludów kierowali ich wzrok ku niebu: niech go nareszcie sprowadzš na ziemię. (...) Ażeby odkryć prawdziwe zasady moralnoœci, ludzie nie potrzebujš ani teologii, ani objawień, ani bogów, potrzebujš jedynie zdrowego rozsšdku". Relatywizm etyczny Biblii [%sig%]

zabawne że każdy ma rację ;) hmm .. wszystko ma swoje miejsce i "sens" .. po coœ jest .. gdyby nie było tzw. głupoty to kto rozpoznałby mšdroœć? każdy ma tu własne lekcje do odrobienia :) gdy to zauważy pojmie też że te własne lekcje służš wszystkim i wszystkiemu .. a to wszystko co tu mamy możemy wykorzystać jako pomocne narzędzia .. Biblia .. Koran .. pisma fiozofów .. Pisma Wedyjskie ... œpiew ptaka czy poruszany wiatrem liœć etc. etc.. [%sig%]

wyjaœnijmy moze cos ważnego :) ego to wtedy gdy zawsze wiem jakiej marki jogurt mam wybrać ?? :))) pozdro
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 141
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.