| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Idealne państwo | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 207 |
|
Czym jest ? Jak je zbudować? Do czyich bądź jakich korzeni się odwoływać ? Kto ma być władcą bądź niewolnikiem? A może nie powinno być hierarchi ? Czy wiedza Bogów i powoływanie się na nich ma znaczenie?
Na te i inne pytania chce waszyh odpowiedzi. Przedyskutujmy po koleji używjąc swej wiedzy i próbują wykreować idee państwa marzeń , możliwego jednak w realizcji.
Dzielcie się wszystkimi spostrzeżeniami jakie macie i rzucajcie je tutaj - worek złota się zapełni.
|
|
|
Winter
Mam pytanko.
Czy Ty oczekujesz, że ja to wszystko przeczytam? ;-)
|
|
|
Najwyraźniej Obserwujący... Po prostu chodzi im o to w skrócie, że lepiej żeby ludźmi rządziły maszyny niż sami ludzie. Albo że lepiej żeby ludźmi rządzili fanatycy religijni zamiast państwa, i wogóle lepiej żeby motłoch < czyli jakies 99% spoełczeństwa wg Nich > się nie odzywał tylko charował na chwałę 1 % reszty. I ze masy są tępę i głupie z czym sie ja nie zgadzam. I że manipulacja jest w każdej dziedzinie naszego życia z czym się zgadzam ale manipulatorami w 70% jesteśmy my sami. A 30% to prawa i obowiazki. :)
Pozdrowienia:)
|
|
|
A tak. Też mi się wydawało, że mniej więcej tu taka myśl panuje.
|
|
|
hmm... Jak to nie? Czy tak nie mówicie Winter? Pozdrawiam:)
|
|
|
hmm... świetnie Leto... wiemy już że wszytsko opada a teraz podaj przyczyny opadania, bo interesuje mnie przyczyna opadania. Gdzie powiedziałem coś czego Wy nie powiedzieliście? A skoro nic takiego nie powiedziałem to z jakiego innego powodu opadają???
Pozdrowienia:) Trzymajcie się cieplutko :D
|
|
|
Mnie opadają głównie dlatego, że nie chce mi się po raz n-ty pisać tego samego, udowadniać tych samych praw, przedstawiac znów moje poglądy, które są dla wszystkich jasne, choć może nie do przyjęcia... A opada mi też dlatego, że mimo iż kiedyś prowadziliśmy w miarę sensowną polemikę na temat różnych ustrojów społecznych, to teraz jakbyś cofnął się do tego czasu i znów "odkrywczo" prezentujesz swe poglądy sprzed kilku tygodni... Ile można ? Za każdym razem jak odwiedzi nas ktoś nowy, to mamy przez to wszystko przechodzić...?
|
|
|
No właśnie , a ja wciąż czekam na rozwinięcie dyskusji. Może by tak Brat wziął się za bary z moimi teoriami z przed tygodnia ?
|
|
|
hmm... powtórz je Winter bo zaomniałem... leto Twoja wypowiedź działa w obie strony. To co napisałem jest prawdą dla Ciebie i TY tak twierdzisz. Teraz uściślijmy co z tego co TY uważasz za prawdę jest nieprawdą. potem polemizujmy OK? Bo trzeba dojść do składu w wiadomościach elementarnych żeby móc dyskutować logicznie i ciekawie i mądrze... Pozdrowienia :)
|
|
|
Niezupełnie się z Tobą zgodzę, co do stwierdzenia, iż: "...Bo trzeba dojść do składu w wiadomościach elementarnych żeby móc dyskutować logicznie i ciekawie i mądrze..." A to dlatego, że z twierdzeń prawdziwych możńa zbudować fałszywe, i to będzie uznawane za kaszankę. A można też z twierdzeń fałszywych dojść do wniosku prawdziwego, i to będzie ok. To raz.
A dwa, że wcale nie wiemy, które twierdzenia byłyby elementarne... A nawet, jeśli do nich dojdziemy, i tak zagubimy się w Twojej ulubionej sofistyce dzielenia włosa na czworo. Nie mam na to sił ani ochoty. Każdy z nas popełnia drobne błędy, ale one tylko umacniają teorie, które są z założenia słuszne. A Ty się musisz nauczyć, że nie wszystko to, co JEST, jest słuszne. Jest, bo jest. Pomyśl sobie, że taki artefakt, jak demokracja, jest czymś w rodzaju sterowca napełnionego wodorem. Pojawił się w momencie, gdy coś takiego było przełomem, ucieleśnieniem fantastycznych wizji i ludziach w powietrzu, wielu futurystów kreowało wizje całych flot sterowców, stawiając je w rzędzie najbardziej popularnego środka transportu.... A teraz, z perspektywy czasu, coraz więcej znajdujemy błędów i zagrożeń z tego rodzaju pomysłów. I wszyscy śmiejemy się z tych futurystów...
...być może, gdy wielu przejrzy na oczy, będzie się śmiało z prób wprowadzenia powszechnej demokracji. Demokracja to nie koło, które służy nam od tysięcy lat. To lżejszy od powietrza statek, który w pewnym momencie rozładował ludzkie pragnienia i dążenia, ale odszedł, zastąpiony czymś lepszym i teraz pokrywa się kurzem na śmietniku historii...
|
|
|
P T R q w e r t y alias o b s e r w u j ą c y
--------------------------------------------------------------------------------
Po pierwsze na wszystkich sześciu Forach dyskusyjnych na których rozmawiam nie
jestem już OBSERWUJĄCY zatem i tu nie będę. Jestem PTRqwerty i odtąd tak będę
się podpisywał.
--------------------------------------------------------------------------------
|
|
|
Leto
Jeśli wprowadzimy rząd z jednym przywódcą czy nie będzie to ryzykowne?
Jeśli będzie to mąż światły, poprowadzi ludzkość ku świetności. Tyle, że on umrze...
A czy następny będzie światły?
|
|
|
Leto... litości. jeśli ty używał będziesz słowa jabłkow znaczeniu pietruszka a ja w znaczeniu gruszka to nijak nigdy do składu nie dojdziemy...
A cóż mamy jak nie demokrację?
|
|
|
PTR: Nie proponuję dyktatury, ale oligarchię techno-socjalistyczną. Na katoliku gadaliśmy na ten temat....
Brat: Czy Ty jesteś po prostu głupi, czy to za późna pora dla Ciebie ? Wybacz, ale teraz, to już jak rzadko kiedy, ale KOMPLETNIE nie jarzę o co Ci chodzi.
|
|
|
hmm... leto... widać za późna pora dla Ciebie :) :D :D :) Tylko liczyć na myślenie i się tak przeliczyć. myśl az czegoś nie wymyślisz. tylko szukaj blisko bo daleko nie znajdziesz :) pozdrawiama :)
|
|
|
No cóż, utwierdzam się w przekonaniu, żeby nie czytać tego, co Ty napiszesz po zmroku. Nic a nic nie rozumiem. Spróbuj wyrażać się jaśniej, bardziej jednoznacznie.
|
|
|
Hmm... czytaj o każdej porze dnia i nocy. Natomiast pisałeś że nie potrzeba mieć jednoznacznej wiedzy na day temat. A ja udowodniłem w sposób dośc jaksrawy że potrzeba. Leto my możemy dyskutowac tylko nie dojdziemy do ładu bo mamy inne pojęcia niektórych wyrazów. Trzeba te pojęcia uściślić... :) Tyle... takie to trudne ??? :) Pozdrowienia :)
|
|
|
"No cóż, utwierdzam się w przekonaniu, żeby nie czytać tego, co Ty napiszesz po zmroku. Nic a nic nie rozumiem. Spróbuj wyrażać się jaśniej, bardziej jednoznacznie."
: )
Kolejna dyskusja rozpie...olona.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 207 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |