| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| 10 planeta układu słonecznego | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192 |
|
Dziesišta planeta Układu Słonecznego jest nieco większa od najdalszej, dotychczas znanej, planety - Plutona (ok. 1,5 jego masy) a jej orbita znajduje się w odległoci 14,5 mld km od Słońca.
Poinformowali o tym naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologicznego (Caltech) w Pasadenie.
Jak powiedział jeden z naukowców, astronom Michael Brown, planetę, oznaczonš symbolem 2003UB313, odkryto w styczniu br. w obserwatorium na górze Palomar, w pobliżu San Diego.
R E K L A M A czytaj dalej
Planeta składa się najprawdopodobniej z lodu i skał i jest obecnie najbardziej odległym od Słońca ciałem niebieskim okršżajšcym tę gwiazdę. Pełny okres obiegu wynosi 560 lat - powiedział Brown.
Wyjanił on, że planeta tak długo pozostawała nie wykryta ponieważ jej orbita jest nachylona pod kštem 45 stopni do tzw. płaszczyzny ekliptyki, w której znajdujš się orbity wszystkich pozostałych planet Układu Słonecznego.
|
|
|
A ja proponuję Gosiu forum dla dziwaków. Niestety, nic nie udowodniłš. To, że widzisz, nie znaczy że tak JEST. Wzrok była zdradziecki. W twoim przypadku rozum także.
Przepraszam w takim razie,grawitacja, nie siły coriolisa, sorry mój błšd.
|
|
|
Gosia jest zapewne trolem którego wszyscy karmimy, a ja jej dodam co do zszamania. Gosiaczku piszesz że: "Ksiezyc na tle blekitnego nieba nie ma tej swojej nocnej jaskrawosci. Upewnia mnie to w tym, ze Slonce nie daje mu swojego swiatla, bo jakby tak bylo, to w dzien by swiecil bardzo podobnie jak w nocy." A czy latarka daje tyle samo wiatła w dzień co w nocy?? Czy w dzień widać gwiazdy? Czy jest różnica pomiędzy obserwacjš nieba na zadupiu, a w miecie, gdzie jest wiele ródeł wiatła? Jak umiesz patrzeć to nawet jak widać tylko sierp księżyca to można dostrzec także resztę księżyca.
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
a ja myle, że Słońce codziennie sie wypala i rano tworzy się nowe. to chyba logiczne skoro go teraz w nocy nie widać. co ty na to Goka??
|
|
|
szuineg bardzo mi sie podoba ten przyklad latarki. Latarka ma dane sztuczne swiatlo i swieci tak samo w nocy jak i w dzien. Rozchodzenie sie tego swiatla jest inne w nocy i inne w dzien, ale latarka swieci wciaz tym samym swiatlem, ktore widzimy.
Przyznam sie, ze nigdy nie widzialam reszty Ksiezyca przy swiecacym sierpie.
Widzialam natomiast taka faze Ksiezyca, kiedy jego srodek jest nieregularny i wybrzuszony. Najlepiej widac to zjawisko kiedy Ksiezyca jest polowa. Wyglada tak, jakby nieregularnie sie wypalal.
Zauwazylam jeszcze jeden jeden uklad, ktory warto moze sobie uzmyslowic. Narysuje go :
K
S
Z
W tym ukladzie widzimy na niebie lewa kwarte Ksiezyca. Slonce jest na zachodzie a ja stoje na Ziemi i widze, ze wklesniecie Ksiezyca jest na odwrotnej jego stronie jak padanie promieni slonecznych, wiec znowu nie ma Ziemi miedzy Sloncem a Ksiezycem.
To sa moje obserwacje, ktorymi sie z Wami dziele i wydaje mi sie Arweno, ze jestes wielka prostaczka nie rozumiejac tego albo jestes osoba, ktorej placa za pogladzy.
|
|
|
Goka, co ty jebiesz?
skoro tylko ty masz racje, to po co nam tysišce naukowców, nowoczesny sprzęt?
p.s.
Goka, twoje prowokacje sš już zbyt oczywiste
|
|
|
Nie ma sensu spierać się ze cianš. Wolę już przemawiać do moich debilnych palantów z klasy, niż do ciebie. Nic nie trafia. Uparta jak osioł.
|
|
|
jest teoria Względnoci
jest teoria BezWzględnoci
jest i praktyka Obydwu.
nie polecam praktykować tej drugiej, bez Po-Znania tej pierwszej!
Dla wielu = to wcišż Magia
|
|
|
Arwena nie zasugerowas mi zadnej swojej teorii, wiec ja nie rozumiem swojej upartosci w Twoich oczach.
"Wolę już przemawiać do moich debilnych palantów z klasy" - Jaki pan taki kram !!!
|
|
|
"Arwena nie zasugerowas mi zadnej swojej teorii, wiec ja nie rozumiem swojej upartosci w Twoich oczach.
"Wolę już przemawiać do moich debilnych palantów z klasy" - Jaki pan taki kram !!!"
ulala idšc tym tropem, to ja sie boje z jakiego ty domu wyrosła Gosiu
|
|
|
Nie będę ci nic nie udowadniać, bo nie mam czasu na głupoty. To nie sš teorie tylko FAKTY!!! Kto był na księżycu i jako nie zauważył żeby księżyc się wypalał (bo to niedorzeczne) Nie będę też z tobš się miesznie spuierać i powtrzać słowa naukowców. Bo sama możesz klikajšc w pierwszy lepszy link przekonałaby się, że księżyc NIE wieci własnym wiatłem. Jed kochana gdzie daleko od mieasta, spójrz na gwiedziste niebo DOKŁADNIE i przyjrzyj się księżycowi. PRZYJRZYJ SIĘ. Jak się przyjrzysz, wróć tutaj i napisz wnioski.
Poza tym nie mam swoich teori... Mam fakty naukowców.
|
|
|
Ja nie wyroslam z domu, tylko z nasienia !!!
Arwena, jak masz fakty naukowcow, to po co mnie sie czepiasz ? Wolno mi chyba miec wlasne obserwacje i wlasne wnioski ?
|
|
|
Taaaak wolno :/ w końcu każdy może bredzić głupoty :/ wiesz co goka dobijasz mnie. Po prostu JESTE GŁUPIA.
tym oto miłym akcentem opuszczam to forum i nigdy więcej tutaj nie mam zamaiu wracać.
Czeć wszystkim.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |