Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
10 planeta układu słonecznego
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192

Dziesišta planeta Układu Słonecznego jest nieco większa od najdalszej, dotychczas znanej, planety - Plutona (ok. 1,5 jego masy) a jej orbita znajduje się w odległoœci 14,5 mld km od Słońca. Poinformowali o tym naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologicznego (Caltech) w Pasadenie. Jak powiedział jeden z naukowców, astronom Michael Brown, planetę, oznaczonš symbolem 2003UB313, odkryto w styczniu br. w obserwatorium na górze Palomar, w pobliżu San Diego. R E K L A M A czytaj dalej Planeta składa się najprawdopodobniej z lodu i skał i jest obecnie najbardziej odległym od Słońca ciałem niebieskim okršżajšcym tę gwiazdę. Pełny okres obiegu wynosi 560 lat - powiedział Brown. Wyjaœnił on, że planeta tak długo pozostawała nie wykryta ponieważ jej orbita jest nachylona pod kštem 45 stopni do tzw. płaszczyzny ekliptyki, w której znajdujš się orbity wszystkich pozostałych planet Układu Słonecznego.

A ja proponuję Gosiu forum dla dziwaków. Niestety, nic nie udowodniłšœ. To, że widzisz, nie znaczy że tak JEST. Wzrok była zdradziecki. W twoim przypadku rozum także. Przepraszam w takim razie,grawitacja, nie siły coriolisa, sorry mój błšd.

Gosia jest zapewne trolem którego wszyscy karmimy, a ja jej dodam coœ do zszamania. Gosiaczku piszesz że: "Ksiezyc na tle blekitnego nieba nie ma tej swojej nocnej jaskrawosci. Upewnia mnie to w tym, ze Slonce nie daje mu swojego swiatla, bo jakby tak bylo, to w dzien by swiecil bardzo podobnie jak w nocy." A czy latarka daje tyle samo œwiatła w dzień co w nocy?? Czy w dzień widać gwiazdy? Czy jest różnica pomiędzy obserwacjš nieba na zadupiu, a w mieœcie, gdzie jest wiele Ÿródeł œwiatła? Jak umiesz patrzeć to nawet jak widać tylko sierp księżyca to można dostrzec także resztę księżyca.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

true...

wiec jak gosiu?

a ja myœle, że Słońce codziennie sie wypala i rano tworzy się nowe. to chyba logiczne skoro go teraz w nocy nie widać. co ty na to Goœka??

no!a ziemia jest plaska przeciez!;P

szuineg bardzo mi sie podoba ten przyklad latarki. Latarka ma dane sztuczne swiatlo i swieci tak samo w nocy jak i w dzien. Rozchodzenie sie tego swiatla jest inne w nocy i inne w dzien, ale latarka swieci wciaz tym samym swiatlem, ktore widzimy. Przyznam sie, ze nigdy nie widzialam reszty Ksiezyca przy swiecacym sierpie. Widzialam natomiast taka faze Ksiezyca, kiedy jego srodek jest nieregularny i wybrzuszony. Najlepiej widac to zjawisko kiedy Ksiezyca jest polowa. Wyglada tak, jakby nieregularnie sie wypalal. Zauwazylam jeszcze jeden jeden uklad, ktory warto moze sobie uzmyslowic. Narysuje go : K S Z W tym ukladzie widzimy na niebie lewa kwarte Ksiezyca. Slonce jest na zachodzie a ja stoje na Ziemi i widze, ze wklesniecie Ksiezyca jest na odwrotnej jego stronie jak padanie promieni slonecznych, wiec znowu nie ma Ziemi miedzy Sloncem a Ksiezycem. To sa moje obserwacje, ktorymi sie z Wami dziele i wydaje mi sie Arweno, ze jestes wielka prostaczka nie rozumiejac tego albo jestes osoba, ktorej placa za pogladzy.

Gosiaczku, rozumujesz na poziomie układu geocentrycznego i chyba dlatego coœ ci się wydaje. Jakie znaczenie ma to gdzie jest słońce (na zachodzie, wschodzie, czy w zenicie) skoro na różnych szerokoœciach geograficznych jest ono gdzie indziej, a księżyc w tym czasie WSZĘDZIE jest taki sam (o ile jest widoczny). Obserwowałaœ kiedyœ niebo przez lunetę? Wtedy zobaczyłabyœ że inne kropeczki na niebie, będšce planetami też przechodzš fazy, czy one też się wypalajš? A księżyc chyba nie przechodzi faz ze względu na przesłanianie promieni słonecznych przez ziemię, tylko jak każde inne ciało niebieskie, w zależnoœci od tego skšd się go obserwuje i skšd padajš promienie słońca. (Bo tobie się coœ chyba pomyliło: "W tym ukladzie widzimy na niebie lewa kwarte Ksiezyca. Slonce jest na zachodzie a ja stoje na Ziemi i widze, ze wklesniecie Ksiezyca jest na odwrotnej jego stronie jak padanie promieni slonecznych, wiec znowu nie ma Ziemi miedzy Sloncem a Ksiezycem.") http://www.godandscience.org/images/moonearth.jpg

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

Goœka, co ty jebiesz? skoro tylko ty masz racje, to po co nam tysišce naukowców, nowoczesny sprzęt? p.s. Goœka, twoje prowokacje sš już zbyt oczywiste

Kazdy moze byc naukowcem !!!

Nie ma sensu spierać się ze œcianš. Wolę już przemawiać do moich debilnych palantów z klasy, niż do ciebie. Nic nie trafia. Uparta jak osioł.

jest teoria Względnoœci jest teoria BezWzględnoœci jest i praktyka Obydwu. nie polecam praktykować tej drugiej, bez Po-Znania tej pierwszej! Dla wielu = to wcišż Magia

Arwena nie zasugerowas mi zadnej swojej teorii, wiec ja nie rozumiem swojej upartosci w Twoich oczach. "Wolę już przemawiać do moich debilnych palantów z klasy" - Jaki pan taki kram !!!

"Arwena nie zasugerowas mi zadnej swojej teorii, wiec ja nie rozumiem swojej upartosci w Twoich oczach. "Wolę już przemawiać do moich debilnych palantów z klasy" - Jaki pan taki kram !!!" ulala idšc tym tropem, to ja sie boje z jakiego ty domu wyrosłaœ Gosiu

Nie będę ci nic nie udowadniać, bo nie mam czasu na głupoty. To nie sš teorie tylko FAKTY!!! Ktoœ był na księżycu i jakoœ nie zauważył żeby księżyc się wypalał (bo to niedorzeczne) Nie będę też z tobš się œmiesznie spuierać i powtrzać słowa naukowców. Bo sama możesz klikajšc w pierwszy lepszy link przekonałabyœ się, że księżyc NIE œwieci własnym œwiatłem. JedŸ kochana gdzieœ daleko od mieasta, spójrz na gwieŸdziste niebo DOKŁADNIE i przyjrzyj się księżycowi. PRZYJRZYJ SIĘ. Jak się przyjrzysz, wróć tutaj i napisz wnioski. Poza tym nie mam swoich teori... Mam fakty naukowców.

Ja nie wyroslam z domu, tylko z nasienia !!! Arwena, jak masz fakty naukowcow, to po co mnie sie czepiasz ? Wolno mi chyba miec wlasne obserwacje i wlasne wnioski ?

Taaaak wolno :/ w końcu każdy może bredzić głupoty :/ wiesz co goœka dobijasz mnie. Po prostu JESTEŒ GŁUPIA. tym oto miłym akcentem opuszczam to forum i nigdy więcej tutaj nie mam zamaiu wracać. Czeœć wszystkim.

Arwena, gdzie sie uczylas oceniac ludzi ?

Od haarpa.

A kiedy zaczniesz myslec sama ?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.