Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
hmmm czytajcie tylko się nie denerwujcie
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 264
Poprzednia strona | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | .. | 13 | 14 | Następna strona

Czytając Wasze wypowiedzi odniosłem wrażenie że 80 % z was to prześmiewcy albo leserzy którzy przeczytali jedną gazetę i myślą że już coś wiedzą. Problem nie jest tak płytki jak się niektórym zdaje. Tutaj trzeba dogłębnej analizy i kontemplacji problemu. Nie można opierac swojej wiedzy na gazetach czy książkach albo filmach - bo one w 85 % < jeśli nie więcej > są kłamstwem. Należy umieć odsączyć te pozostałe 15% i wtedy doiero dyskutować. Nie chcę nikogo obrażać ani denerwować. Czytając niektóre komentarze można sie pomśmiać, ale dyskutujcie nie o tym co mogłoby by być gdyby, albo o tym co było bo on < bardzo wiarygodny prezenter telewizyjny >tak powiedział. Jeśli ktoś widział UFO - niech powie co przeżył. I wtedy dyskutujcie. Ale nie wierzcie tez w to że jakaś kobieta zobaczyła UFO w dzieciństwie. później miała sny o nich, następnie < kiedy miała 25 lat > przeczuwając że stanie się coś złego wyczuła że UFO po nią przyjdzie. PO czym faktycznie przyszło i przychodziło co nocy a ona była regularnie gwałcona i urodziła dziecko... trochę lekka przesada. Może dobre na scenariusz Z archiwum X ale... Albo opowieści o ludziach z głębi ziemi... A wicie co?? Ja leciałem samolotem a tu nagle zobaczyłem Anioła na chmurze. Zatrzymał czas i powiedział mi że jest przedstawicielem cywilizacji zwanej Euregitymianami, która mieszka w chmurach i posiada całą wiedzę światową. Kazał mi przekazać posłanie ziemianom że w szęśdziesiątymósmym roku panowania na niebie Effeza < nie wiem co to jest, ale czuję że chodzi o rok 2004 > przyjdą na ziemię i ogłoszą zaciąg na wyprawę krzyżową przeciwko innej planecie..., potem czas wróci do normy a ja Wam to teraz przekazuję. Jutro prześlę dokładne rysunki i opisy anioła, miast i pojazdów a pojutrze zrobię model tatku latającego. za trzy dni znów ich odwiedzę i tym razem wezme ze sobą 100 wiarygodnych przyjaciół i porobię im zdjęcia, które niestety w dziwny sposób sie naświetlą... ----- to jest żenujące. Takich bajek każdy człowiekk może wymyślać tysiące - zapytacie co mu z tego?? Sława, prestiż że to on zostal Wybrany i jeszcze wiele innych rzeczy. Konczę bo wiem że przynudzam. Na koniec APELUJĘ!!! NIE DAWAJCIE SIĘ ZWIEŚC POZOROM I PODCHODŹCIE SCEPTYCZNIE DO WSYZTSKICH SPRAW JAKIE WAM DAJĄ. Z GÓRY ODTRĄCAJCIE SKOŃCZONE GŁUPOTY CHOCBY NIE WIEM JAK BYŁY PRZEKONUJĄCE. JEŚLI UDA WAM SIĘ ZANLEŹĆ 10 PODOBNYCH OPISÓW < ALE NIE TYPU DUŻE OCZY I SZRA SKÓRA, TYLKO NIEZNANYCH > ZACZNIJCIE DZIAŁAC. DOWIADUJCIE SIĘ - MACIE INTERNET ZNACIE JĘZYKI TO PISZCIE DO TYCH CO ICH UFO PORWAŁO ALBO CO WIDZIELI. A JAK SĄ ANONIMOWI TO IM NIE WIERZCIE!!! LUDZIE ROZMAWIAJCIE POWAŻNIE, ODSĄCZAJĄC ZE STEKU IDIOTYZMÓW ESENCJĘ MĄDROŚCI!!! Uff ale się splułem... Mówię na serio - myślcie zanim napiszecie coś. nie mówię że UFO czy inne takie nie istnieją, tylko mówię, żeby nie wierzyć we wszystko - szczególnie w to co macie podane na tacy a sami tego nie zwerfikujecie. Jeśli ktoś chce nawiązać ze mną kontakt i porozmawiać na tego typu temety to proszę bardzo - służe radą pomocą i czym tylko jeszcze. Apropos - interesuję się zjawiskami niewyjaśnionymi od wczesnego zdieciństwa i mam wiele "materiałów" < bez przesady nie tylko gazet i filmów > którymi moge się podzielić

A ja szczerze nie wiem o czym mówimy... Pozdrowienia:)

Szkoda, że odpuściłem sobie ten wątek. :( Kilka waszych postów z końca lipca zasługiwałoby na rzeczową analizę, ale nie jestem pewny, czy macie na to ochotę...

Dawaj , jestem gotów. Teraz mam ochotę na rzeczowość..

Brat zdaje się zdecydowanie myli wiedzę z doświadczeniem. :-) "Wiedzielśmy co to jest atom, wiedzielimy, że można uzyskac enegię"...itd. G... prawda. Znaliśmy strukturę atomu, a raczej hipotezę planetarnej konstrukcji atomu WYŁĄCZNIE na podstawie teorii i dopasowaywania teorii do wniosków płynących z doświadczeń posrednich. Nikt nie WIDZIAŁ atomu a jego jądrem i elektronami. Byłoby to zresztą niemozliwe z uwagi na zasadę Heisenberga.... I co Ty na to ?

Leto... jak dobrze wiesz nie trzeba widzieć żeby dowiedzieć się na pewno... i tak było w tym przypadku - atomu nie widziano ale na podstawie wieloletnich obserwacji i doświadczeń doszło do powstania definicji atomu oraz innych rzeczy. Miano już jakieś podstawy. A zasada Heisenerga to tylko teoria... :) :D :) < "O Ironio! Opiekunko narodu ludzkiego!" > Pozdrowienia:) Trzymajcie się cieplutko:)

Nie napisze co mi sie nasuwa po przeczytaniu tego, może było by to obrazlwe w stosunku do ciebie, najpierw popatrz na sobie, anie rzucaj się na zwykłych internautów, którzy mają prawo pisać co im się podoba. I wytykanie takich rzeczy jest w złym guście wszystkie twoje postu pokazują twój charakter, zastanów się.

Helmut: Niewątpliwie masz rację... Tylko do kogo adresowałeś te słowa ?? :)) Bądź bardziej precyzyjny... Brat: Rączki i nóżki opadają. No jasne, że to jest teoria !! A na czym innym osadza się wiedza, jak nie na teoriach ?

Wiedza mój drogi Leto osadza się na logice. Nie na teoriach. hmm... a pewnie to było do mnie Helmut... nie musisz mnie lubieć. Nie zabraniam Ci mnie nie lubieć. Ale poczytaj faktycznie wszytskie posty... wtedy innych i mnie oceniaj... bo mój charakter mówi mi że ja mogę oceniać ludzi jeśli ich bardzo dobrzez przez kilka lat zdązyłem poznać osobiście i do tego oceniać tylko wtedy jeśli jesteśmy w zażyłych kontaktach i jeśli Oni zechcą usłyszeć moją szczerą opinię... Zastanów się więc i Ty... Pozdrowienia:)

Logika, przyjacielu, jest dziedziną racjonalizmu, a Ty przecież jesteś empirykiem ? A zatem dziękuję, odpowiedziałeś na moje pytanie właściwie...

Nie jestem empirykiem - po prostu żądam dowodów ponieważ logicznie wyjaśnić się zjawisk nielogicznych nie da. Wyjątkiem jest Bóg, ale o tym nie mówmy. Jeśli chcesz wyjaśniać działania natury - możesz posługiwać się logiką. Jeśli chcesz dawać calkiem nowe tzw " ni z gruszki ni z pietruszki " teorie to już nie tylko logika, ale również dowody. Logika + dowody = prawda obiektywna bądź subiektywna. Ale prawie zawsze prawda. Logika + teoria = niepewna prawda, trzeba potwierdzic dowodowo żeby była prawdą. A my poszukujemy prawdy no nie? Zauważyliście przypadkiem że zeszliśmy z powrotem na temat który pierwotnie tutaj poruszyłem ??? :) Pozdrowienia:)

I o to chodzi. :)) "Oswoiłeś" wątek. Rzadkie to zjawisko tutaj.... Ale do rzeczy. Co w sytuacji, gdy czegoś empirycznie NIE DA SIĘ udowodnić ? Można dane zjawisko wykorzystywać, nie znając w pełni jego natury. Najprostszym przykładem jest światło i jego zachowanie. Jest w pełni i szeroko wykorzystywane, a jednak, tak naprawdę, nikt nie "widział" fotonu, ani nie określił jednoznacznie zasady światła.... Albo magnetyzm - poznajemy po SKUTKACH ziałania. Dopiero od niedawna umiemy mierzyć natężenie pola - a i teraz wciąż nie jest to do końca poznane.

Masz rację. Ale tutaj nie ma bezpodstawnych podwalin. Tutaj są podwaliny. wiem np. że światło istnieje i że cośtam musi być. Kwestia nazwania i określenia właściwości na podstawie długich doświadczeń prowadzi nas powoli ku prawdzie. Ale do tego potrzebne są podwaliny. Logika+podwaliny= prawdopodobna prawda jeśli chodzi o takie rozumowanie. hmm... czemu rzadkie? :) Ale dobrze że przy sto-którymś poście znów zeszliśmy do tematu :) :D :) Pozdrowienia:)

Brat napisał:"Jezus natchnięty przez czasoprzestrzeń ??? Wybacz, ale można się nieźle uśmiać przy takiej teorii ;)) Po prostu powalająca i nie będę jej komentował, bo Boskość i nadprzyrodzoność tego człowieka nie podlega najmniejszej dyskusji." Boskość tego człowieka nie podlega żadnej dyskuzji? A jakimż to trzeba zaślepieniem kierować się aby wypowiedzieć taką niedorzeczność?!! Chyba, że chodzi Ci o boskość, która jest elementem nas wszystkich - ludzi posiadających Duszę. I w takim ujęciu owa boskość będzie odwzwierciedleniem naszych potencjalnych możliwości, które na Ziemi nie mogą się zamanifestować, tutaj mamy do czynienia jedynie z przejawem efektu tej manifestacji (stworzenie), mającej miejsce nie na Ziemi. pozdrawiam old spirit

No, no, no... Czyżby kolejny antykatolik ? Witam w szeregach, ale nie wyważaj otwartych drzwi... :)) [%sig%]

Szczerze mówiąc, otwieram gębę ze zdumienia i po raz kolejny mam ochotę wyrywać sobie włosy z czachy, lecz na szczęście jestem krótko ostrzyżony.... Jakie, u licha, "...wiem np. że światło istnieje i że cośtam musi być.." ???? SKĄD wiem, że istnieje ?? Jakie MUSI być ?? Chyba naprawdę nie znasz stanowiska nawet oficjalnej nauki w tej sprawie... Obecnie nawet faceci od laserów i optyki przyznają, że NIE WIEDZĄ, czym jest światło, a TY wiesz ?? Qrczę, chyba rzeczywiście postawię ci ołtarz.... Teoria korpuskularno-falowa, to tylko przykład jak oficjalna nauka tandetnie łata rozmaite teorie, by nie przyznawać się do pełnej niewiedzy. Od wielu lat naukowcy największego kalibru poszukują odpowiedzi na pytanie o prawdziwą nturę światła. Nie, brat, nie przekonasz mnie. Nie przekonasz mnie, że coś WIADOMO na 100% skoro nawet długość czy masa, która dotąd nie ulegała dyskusji, mogła być mierzona, itd, NIE JEST ZAWSZE TAKA SAMA. Masz coś, co jest jakie jest, ale w zmieniających się warunkach fizycznych (ruch) zmienia się. Owszem, możesz wyliczyć, o ile się zmienia. Ale nadal nie wiesz, DLACZEGO się zmienia. Wiesz co ? W tym momencie przyszło mi do głowy, że IDENTYCZNE zjawisko ma miejsce w... radiestezji. Masz wahadełko lub różdżkę, która zmienia charakter zachowania się w obecności określonych czynników. Zmienia się w sposób przewidywalny, ale nie wiadomo DLACZEGO się zmienia. Dlaczego w takim razie będziesz szydził z radiestetów, a bił pokłony przed naukowcami ? Przecież oni jadą na tym samym wózku !! [%sig%]

I tutaj także brak komentarzy Brata? Czyżbyś był właśnie w trakcie załatwiania wszystkich formalności związanych z wypisaniem się z tej piekielnej instytucji jaką jest katolicki kosciół? pozdrawiam old spirit

old spirit wiem że wielu nie podoba sie dzialalnosc niektórych ludzi w kk i mi osobiscie też ale to co sensacyjne zawsze jest głośne bo jednak zyje w tym kościele i widze też i inne sprawy niż :) "piekielna instytucja", także nie zgadzam sie w niektórych wypowiedziach z Bratem chociaż też się uważam za radykalnego chrześcijanina ale prosiłbym tylko o troche szacunku poprostu bez jadu i dogmatycznych wypowiedzi zarówno przeciwników jak i zwolnników tej czy innej opcji religijnej filozoficznej politycznej czy naukowej ... a tak nawiązując poruszonego tematu radiestezji to z punktu widzenia jakiegoś laika będzie to mogła być zbawienna rzecz; naukowca wymysł ludzki, a dla chrześcijanina czynnością mającą coś wspólnego z okultyzmem (pisze w skrócie) i kto wie dla kogo innego ... . i jeszcze jednego drogi Bracie naprawde zdażają się Twoje (jeśli moge przejść na Ty) wypowiedzi które mijają się z celem (i wcale nie chodzi mi tu o ostatnią:) ... pozdrawiam wszystek

"pawel_r" napisał:"...w tym kościele [...] widze też i inne sprawy niż :) "piekielna instytucja", także nie zgadzam sie w niektórych wypowiedziach z Bratem chociaż też się uważam za radykalnego chrześcijanina ale prosiłbym tylko o troche szacunku poprostu bez jadu i dogmatycznych wypowiedzi zarówno przeciwników jak i zwolnników tej czy innej opcji religijnej filozoficznej politycznej czy naukowej ... " Jeśli chcesz mogę bardziej wnikliwie rozwinąć kwestię "piekielnej instytucji" jaką jest kk... To nie żaden jad - to stwierdzenie faktu ( tak to widzę po prostu i nie tylko ja zresztą). Mój szacunek właśnie przejawił się w tym zwrocie, a to dlatego, że jestem szczery. Nie będąc szczerym w swoich wypowiedziach nie mógł bym uchodzić za kogoś kto szanuje inne poglądy i inność w najszerszym zakresie jaki można sobie tylko wyobrazić. A szanuję wszystko i wszystkich oraz mam prawo do przedstawiania swoich poglądów. pozdrawiam

old spirit masz rację to jest Twoja myśl i w tym jesteś szczery, a szczerze mówiąc zawsze mnie interesuje czyjeś zdanie więc chętnie posłucham ... a moge tylko od siebie dodać że nie jestem wiesz człekiem który żyje w tym bo żyje i kręce się troche wokól tego wszystkiego na bieżąco i widze to i tamto (nie wdając się w tej chwili w szczególy), nie wszystek jest cacy ale nie wszystek jest tak jak to malują niektórzy - no wkońcu sam lubie troche krytykować :] ... więc spoko jeśli tak tylko umiesz "miło'' ująć opinie o kk to niech tak będzie tylko wiesz trochę się z tym identyfikuje więc sam przyznasz że moge czasem czuć smutek na sercu (ale to chyba mój problem) ... pozdrawiam

I ten temat ktoś odgrzebał??? Heh... mój pierwszy... wtedy jak go założyłem zaczęliście mnie przekonywać o dziejowym spisku i o Biblii bedącej laptopem :D :D :D Ale to były czasy :) Pozdrawiam :) I jakich komentarzy brakuje??
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 264
Poprzednia strona | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | .. | 13 | 14 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.