|
|
wykład na temat rozkładów ------------czyli jak to robię dla Ciekawskich hehe bo masę pytan miałem na ten temat więc na Ogóle odpowiadam --
Wpierw zacznijmy od Tarota hmm .. Panie .. Panowie zebralismy sie w tym oto skromnym wirtualnym pokoju by posmakować Narzędzia które otworzy nas na doswiadczanie Czego niezwykłego , jest Maszynš w Czasie która zawiera w sobie masę elementów spojnych z innymi Narzędziami w ktore wpisana została Tajemniczna odwieczna Energia dajaca nam możliwoc uchylić Zasłony Tajemnic i Tajemnicy nas samych równiez .
Tarota poczštki ,a raczej Historia jest w wielu miejscach rozna jeli chcemy poznać ródło z którego się Narodził . Moja Hipoteza na temat jego prapoczštków sięga odwiecznej Atlantydy gdzie sšdzę się Narodził .. następnie w wyniku jej zagłady powędrował do Egiptu by poprzez Handlarzy i Królów trafił do Europy . Wielu może mieszyć moja Hipoteza na temat jego wędrowki i ródła , ale proszę uwzględnijcie iż tak ja sšdzę , a wasze Zdania sš waszymi prawdami . Idšc dalej wiek XV Francja – Włochy … gra karciana popierajšc Sz.P . Jóżwiaka , potem ewolucja do roli Głębszego Przeznaczenia wiek XIX druga połowa i przełom XX wieku Szybka jego sława . Obecnie bardzo popularny jest w Niemczech – USA – i w Polsce z tego co mi wiadomo . Talia Tarota składa się z78 kart podzielonych na Arkana Wielkie i Arkana Małe ! ! !
22 Arkana Wielkie – Niebo – Wielkie Tajemnice !!!
56 Arkana Małe - Ziemia – Małe Tajemnica !!! dzielšce się na Żywioły :
Ogień – Buławy ! / Woda – Puchary / Wiatr – Miecze / Ziemia – Denary .
Odpowiednikiem ukrytych znaczeń Arkanów Małych jest Talia Klasyczna zawierajšca w sobie Kody pokrywajšce się z Tališ Arkanów Małych , a więc :
Buławy – Trefle / Puchary – Kier / Miecz – piki / Denary – Karo .
Każdy żywioł Arkanów Małych zawiera pazia waleta króla i krolowš opisujšc wiek , dojrzałoć , charaktery , osobowoć danego występujaca w Danym żywiole .
Rozpis Arkanów Wielkich :
0 – XXII Głupiec
I – Mag
II – Arcykapłanka ( Papiezyca )
III – Cesarzowa
IV – Cesarz
V – Arcykapłan
VI – Zakochani
VII – Rydwan
VIII – MOC ( Siła )
IX – Pustelnik
X – Koło Losu
XI – Sprawiedliwoć
XII – Wisielec
XIII – mierć
XIV – Równowaga
XV – Diabeł
XVI – Wieża Boga
XVII – Gwiazda
XVIII – Księżyc
XIX – Słońce
XX – Sšd Boży
XXI – wiat .
Arkana Małe - -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Od Asa ( Jedynka ) …..do 10 : w każdym kolorze oraz to samo dotyczy Pazia / Waleta / Króla / Królowš również to samo rozłożenie względnie do Żywiołu .
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Nie Będę opisywał każdego Arkana zachęcajšc do indywidualnej pracy z Tarotem . Przedstawię opis jak to robię …
Do ršk biorę wyłšcznie Arkana Wielkie … zanim je chwycę Oczyszczam przy płomieniu wiecy … tasuje mylšc o pytaniu .. następnie rozkładam od Lewej Strony odsłaniajšc wszystkie obrazy jakie sš na wierzchnię stronie Trzech Stosów … pod spodem sš Arkana wewnętrzne które pobiorę pod uwagę jeli obraz nie jest dostatecznie spojny lub interesujš mnie dalsze rozwinięcia do omawianej wróżby . Interpretacja ogólnie stosowana jest przez mnie od strony Prawej .. .
Obserwuje Arkana które się rozłożyły : XVIII Księżyc – XV Diabeł – XIX Słońce !
Księżyc jest pierwszš która mnie wprowadza w Całociowy obraz … pytałem się o Zdrowie swoje .
Wychodzi że Czego nie wiem o swym stanie zdrowia , że narażam się na chorobę Nowotworowš której przyczynš sš Nałogi , a raczej jeden z nich tj. palenia papierosów .. ostatnia Słońce wskazuje że można ominšć grożšce niebezpieczeństwo poprzez skorzystanie z usług Fachowców , czyli Lekarzy ! Oni rozsšdzš jakie Srodki zapobiegawcze użyć by nie dopucić do rozwoju Choroby bšd tez jej wystšpienia . Teraz !!!
Nie zaglšdam pod spod , biorę pod uwagę liczby … okrelajšc Czas jaki mam by Zapobiec temu ..- 18+15+19 = 52 =5+2 = do 7 Miesięcy . Mogę to ujšć głebiej wówczas podaje liczbę Podstawowš Urodzeniowš wyliczonš drogš Numerologii – 5 … Mam okršgly rok ( 7+5 = 12) !!! jednakże przyczyna 1+2 = 3 , Zamanifestuje się w mym życiu za 3 Miesišce a więc w roku przyszłym . III Cesarzowa oznacza że Prezenty które ofiaruje mi los mogš przyczynić się do Nieuwagi i porzucenia zdrowego trybu życia wprowadzajšc w Kosztowanie Przyjemnoci kosztem zdrowia .
Jak widzicie takš Stosuję Metodę .. krótko , trochę poplštanie , ale mylę że dla co poniektórych logiczne gdy stanie się Zrozumiałe .
Rozkładajšc Ogólnie .. rozkładam na 13 Działów używajšc rozkładu Sz.P Jóżwiaka .
Dział 1 – jest Lupš – wyprowadzeniem wróżby Stanem Obecnym !
Dział 2 - ostrzeżeniem , by nie nanieć na swš głowę kłopotów , okrelajšca ich Rodzaj .
Dział 3 – Wskazówkš do Drogi , by ominšć Dział 2 .. oraz rozwinšć swe Talenty i Skupić się na sprawach Najważniejszych i Najlepszych dla osoby zainteresowanej ogolnš Wrózbš i Drogš .
Dział 4 – Opisuje Obcišżenia które człowiek posiada , lecz może nie pamiętać z uwagi na niewiadomoć ich oddziaływnia na obecne Zycie , oraz odsłaniajšc daje możnoć Uwiadomienia sobie Ich , i Przepracowania poprzez Uwiadomienie .
Dział 5 – Opisuje bliskich nam ludzi – wrogów , przyjaciół , oraz partenrów i partnerki – czyli jakie oddziaływanie będzie wymierzonš w naszš Osobę , z ich Strony !
Dział 6 Stanowi Skutek Działu 1 czyli Przyczne . Dział 6 to wynik Bliska Przyszłoć Ogolnie Ujęta !
Dział 7 – Niespodzianki w Przyszłoci których nie jestemy na ogół przewidzieć gdyż sš odległe jeszcze i nie w pełni skrystalizowane w rzeczywistoci fizycznej by mogły zaistnieć .
Dział 8 – To co niezmienne , i to co Nie zmieni się pomimo Zmian jakie nastšpiš wskutek naszej Drogi i wczesniej podjętych kroków i Działań.
Dział 9 – To co możemy Udoskonalic , doprowadzić do Mistrzostwa , Perfekcji , na czym powinnimy się Skupić w sobie by móc osišgnšć Spełnienie na Zewnštrz nas w bliskiej Przyszłoci bšd odległej w zależnoci od karty jaka nam wyjdzie .
Dział 10 – To Pożytek .. Czyli co otrzymajš inni wskutek naszych działań i podjętych kroków .
Dział 11 – To dział Sprawy której nie jest pisane Spełnienie i odpadnie po drodze wczeniejszych Działów ( Domów ) .
Dział 12 – To Ukryta wskazowka do Zrozumienia całego Rozkładu bšd Też dodatek do ogólnego rozkładu który ujmuje go w Całoć bšd odsłania Ukryte Elementy nie występujšce pod drodze Interpretacji wczeniejszych Domów – Działów .
Dział 13 – To Odległa Przyszłoć która jest już Zapisana i czeka na Spełnienie – Czyli Skutek Teraz ! .
To w skrócie .. Karty Tasujemy Arkana małe i wielkie .. bez odwracania .. przekładamy do siebie 3 – krotnie lewš rękš .. następnie rozkładamy je wszystkie w kształt wachlarza rozcišgajšc na Stole i wybieramy lewš rekš 13 z nich układajšc jedna na drugš , by na końcu rozłożyć w lini poziomej od lewej do prawej .. interpretacja Domów zaczyna się od Strony Prawej , proszę o Tym Pamiętać !
Inny sposób .. to Tasujemy .. przekładamy jw. … i odkrywamy z góry po koleji 13 , nie więcej !!!!!!!!!!!!!!
Kiedy 13 kart jest odsłoniętych i Interpretacja wszystkich domów została Zakończona .. możemy sprawdzić tzw.. połšczenia do których doszedłem sam i odkryłem ich Sensownoć Interpretacyjnš płynšcš z owych połšczeń .
Łšczę wówczas 1 z 13
2 z 12
3 z 11
4 z 10
5 z 9
6 z 8
Zostaje Ukryta – 7 – Dział 7 ( Dom 7 ) który okrela Głównš Zmianę jaka Zamanifestuje się w życiu osoby Pytajšcej .
Jeli rozłożymy je Szerzej bez linii poziomej ujrzymy Piramidę która prowadzi nam sam Szczyt !!!
Strona Prawa – To Swiadomoć
Strona Lewa – To Niewiadomoć
możemy względnie do ogólnego rozkładu przystšpić do opisu Rozwoju danej Osoby używajšc Tego samego rozkładu zaglšdajšc w Drogę owej Duszy na sam Szczyt ! lecz żadko kiedy chwytam się tego ponieważ zabiera to dużo Energii i Czasu . Na ogół ludziom zależy na Szybkich wróżbach Typu Pytanie – Odpowiedz , lub nie zbyt rozcišgłych . Uważam że rozkład na Domy jest Wystarczajšcym na poczštek Pracy zza znajomieniem się z Tarotem . By nie przecišżać Umysłu ;)
ostatni rozkład który popularnie lubie Stosować to rozkład na odpowiedz TAK lub NIE !
Zadajemy pytanie Typu Czy Wyjadę z Ludwikiem do Szkocji ?
Wtedy tasujemy .. przekładamy na 3 Stosy lewš rękš do siebie .. rodkowy przekręcamy stronš pozytywna do dołu ( wychodzi wówczas Negatywna ) , i składamy wszystkie stosy w całoć Tasujšc Raz kolejny .. następnie rozkładamy je Stosami od lewej do prawej i odsłaniamy od prawej do lewej wierzchnie karty !
Przewaga pozytywnych nad Negatywnymi ( odwróconymi ) oznacza odpowiedz TAK
Przewaga negatywnych nad Pozytywnymi oznacza odpowied NIE
Kiedy wiemy np. ze tak ! interpretujemy Obraz Pozytywnej Strony danej odpowiedzi wycišgajšc Informacje na temat pytania i interesujšcej nas sprawy .
PS.
To tyle w skrócie na temat tego .. jak to robię . Czyli Trudne to nie jest ,a proste wogle .. więc Tym bardziej Praca z Tarotem jest Ciekawsza gdyż Stawia przed każdym pytaniem Wyzwanie zajrzenia za Zasłony Nas Samych i Naszych Zyć .
Pozdrawiam
Aurelian Łasasowski
|