| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| 10 planeta układu słonecznego | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192 |
|
Dziesišta planeta Układu Słonecznego jest nieco większa od najdalszej, dotychczas znanej, planety - Plutona (ok. 1,5 jego masy) a jej orbita znajduje się w odległoci 14,5 mld km od Słońca.
Poinformowali o tym naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologicznego (Caltech) w Pasadenie.
Jak powiedział jeden z naukowców, astronom Michael Brown, planetę, oznaczonš symbolem 2003UB313, odkryto w styczniu br. w obserwatorium na górze Palomar, w pobliżu San Diego.
R E K L A M A czytaj dalej
Planeta składa się najprawdopodobniej z lodu i skał i jest obecnie najbardziej odległym od Słońca ciałem niebieskim okršżajšcym tę gwiazdę. Pełny okres obiegu wynosi 560 lat - powiedział Brown.
Wyjanił on, że planeta tak długo pozostawała nie wykryta ponieważ jej orbita jest nachylona pod kštem 45 stopni do tzw. płaszczyzny ekliptyki, w której znajdujš się orbity wszystkich pozostałych planet Układu Słonecznego.
|
|
|
Na moja logike, to Ksiezyc sie wypala i za kilka dni cyklicznie powstaje nowy. Stad te fazy, ktore widzimy.
|
|
|
na twojš logike?
buahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
|
|
|
Z Gosiš nie wygramy !!! Dajmy se spokój, tak, wierzymy, że księżyc wieci i że włanie się wypala a za kilka dni znów się odrodzi, tak Gosiu wiemy !:)))
|
|
|
Na poczštku informacje goki były dla mnie nawet prawdopodobne, wliczajšc w to jeszcze działalnoć goki na innych forach, uwierzyłem że ma co do przekazania. Potem zaczšłem podejrzewać że jest z lekka chora na psychikę, ale od czasu do czasu gosia potrafi uraczyć nas takim tekstem że nie wierzę już w tš postać. Myslę że kto się z nami bawi bo rzeczy typu powietrze w kosmosie i wypalajšcy się co 29 dni księżyc to już przesada, to nawet nie jest mieszne.
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
Uczcijmy teksty Goki minutš ciszy.
Po prostu szok i pustka ogarnia człowieka - nie wiadomo co powiedzieć.
Takie teksty sš poza wszelkš klasyfikacjš.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Tak Goska zdaje sobie z tego sprawe, ze jej teksty sa poza klasyfikacja !!!!!
Moglyby zrujnowzc porzadek tego swiata. Obnazyc rzady szatana i podwazyc autorytet "zasluzonych", ktorzy choruja na medalomanie !!!
Goski teksty nie ujrza nigdy oblicza tlumow !!!!
|
|
|
Nie ujrzš bo sš nieprawdziwe :/ Sorry, ale za bardzo tu nie ma czego obnarzać: księżyc, tak jak inne ciała niebieskie odbija wiatło, a zjawisko Coriolisa powoduje przypływy i odpływy. Nie ma tu żadnego szatana. Po prostu nauka i fakty.
|
|
|
Nie rozkazuj mily nie rozkazuj, nie jest z Ciebie znowu taki man !!!
|
|
|
No gosiu to:
"Autor: Arwena
Data: 14-05-2006 14:17
Nie ujrzš bo sš nieprawdziwe :/ Sorry, ale za bardzo tu nie ma czego obnarzać: księżyc, tak jak inne ciała niebieskie odbija wiatło, a zjawisko Coriolisa powoduje przypływy i odpływy. Nie ma tu żadnego szatana. Po prostu nauka i fakty."
To chyba rzeczywicie arwenka wymyliła, a pływy jako pierwszy opisał pan Newton i sš one wynikiem grawitacji księżyca, słońca i siły odrodkowej Ziemi.
|
|
|
Tak Arweno, pomylilas forum. Musisz sobie znalezc ludzi bardziej rozgarnietych !!!
|
|
|
TAK. Napisała że pływy powoduje zjawisko coriolisa. Siła (efekt) corioliza ma wpływ na pływy, lecz ich nie powoduje, powoduje je GRAWITACJA, a efekt corioliza (wpływ siły odrodkowej Ziemi na poruszajšce się po jej powierzchni ciała) delikatnie je (pływy) przemieszcza.
No i jeszcze "księżyc jak inne ciała niebieskie odbija wiatło", a słońce jest ciałem niebieskim? Odbija wiatło?
Po prostu nauka...
|
|
|
Chce uzasadnic moj poglad, ze Ksiezyc wypala sie i w jego miejsce za kilka dni powstaje nowy Ksiezyc, jako zjawisko astronomiczne, z ktorym ja osobiscie nie dyskutuje.
Kiedy widze Ksiezyc na tle blekitnego nieba, to widze, ze ten blekit troche przeswituje przez Ksiezyc, co uzmyslawia mi, ze Ksiezyc, to jakis gaz. Ksiezyc na tle blekitnego nieba nie ma tej swojej nocnej jaskrawosci. Upewnia mnie to w tym, ze Slonce nie daje mu swojego swiatla, bo jakby tak bylo, to w dzien by swiecil bardzo podobnie jak w nocy. Jestem pewna, ze Ksiezyc jest zbudowany z jakiegos gazu, ktory swieci w nocy.
Uwazam, ze Ksiezyc sie wypala, bo gdyby go cos zaslanialo, to bylaby poswiata, tak jak w przypadku zacmienia. Ksiezyc zmniejsza sie wypalajac i nie zostawia zadnego sladu na niebie.
Ksiezyc nie moze powodowac zacmienia Slonca ! Uwazam tak dlatego, ze skoro na tle blekitnego nieba przebija przez niego kolor niebieski, to jakim cudem na tle Slonca staje sie czarny !!!
Ziemia nie moze powodowac zacmienia Ksiezyca, bo juz wczesniejsze moje wywody na ten temat udowodnily mi, ze Ziemia Ksiezyca nie zaslania. Wedlug dotychczasowej wiedzy na ten temat i przypuszczen, ze Ziemia powoduje kwarty Ksiezyca, to zacmienie nastepowaloby bardzo czesto. Wiec jest to niemozliwe.
Zastanawialam sie, co powoduje zacmienie Slonca czy Ksiezyca. Doszlam do wniosku, ze zjawiska te powoduje jakas szczegolna sila astronomiczna o ktorej byc moze sie nigdy nie dowiemy.
|
|
|
lecz sie kobito!!!!!!!!!gdzies tam pisalas ze masz meza,jestem ciekawa czy on podziela twoje teorie?a moze o nich nie wie?
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |