Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Inkwizycja - herezja kościoła?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 124

Wyraźcie swoje zdanie i podajcie jakieś ciekawe linki na ten temat.

Old Spirit mam pytanko. Nie uważasz, że Brat i Dudi mają troche fanatyczne, ze tak to okresle podejscie do wiary? Ale mozna z nimi podyskutować, np Brat nie dopuszcza do siebie, że ja znam koran i islam. Daje mi wskazówki typu, wskarz gdzie jest to napisane itp. A ja nie podam bo nie znam na pamieć tej ksiegi. Otórz yśle, że tych dwóch panów to coś około Świadków, Baptystów itp. Maja okepane fragmenty ale podyskutować z nimi można. Aha i myślą, że sa najmądrzejsi;-) Pozdro

Haghi, uważam, że Brat i Dudi mają raczej czyste intencje oraz specyficzny temperament, a także trudno jest im się odnaleźć w przypływie informacji, które kłócą się z wyznawanym przez nich paradygmatem. Owszem, w niektórych tekstach, które zamieszczają można dostrzec elementy fanatyzmu religijnego, jednak byłbym bardzo ostrożny w podejrzeniach dotyczących np. tego, iż mogli by brać udział w wystąpieniach bojówek ultrakatolickich. Raczej to spokojni ludzie, bogobojni, z pietyzmem traktujący swoje przekonania z którymi bardzo się zrośli, a ich religijne wymachiwanie szabelką ogranicza się chyba tylko do anonimowego forum :) Dyskutować z nimi można, miejscami :) A nawet niekiedy trzeba ! :) Czy myślą, że są najmądrzejsi? Hmm, raczej nie biorą takiej ewentualności pod uwagę, wyobraź sobie Brata, który ośmielił by się powiedzieć, że jest mądrzejszy od Papieża :) Natomiast z pewnością uważają obydwaj, że zdecydowana większość tekstów tutaj zamieszczonych, a już na pewno te, które nie są zgodne z wyznawanymi przez nich paradygmatami - jest niemądra, a nawet głupia. Próbuję wtedy wnieść tutaj "kaganek oświecenia wiarą jedynie słuszną" :) Czasem wygląda to tak, jakby chcieli powiedzieć - uniżam się by zejść w to podziemie ludzkiej inteligencji, którym cechuje się forum "ejsi.com.pl" i niosę Wam Światło Prawdy, przyjmijcie Dobrą Nowinę!! :) Ukożcie się grzesznicy, porzućcie tę pychę i przyobleczcie się w zgrzebne pokutne wory pokory :) Pozdrawiam serdecznie :)

Miało być :"próbują wtedy wnieśc "kaganek oświecenia...", a nie "próbuję" Przepraszam za literówkę :)

co za dalece psunieta psychoanaliza:D [%sig%]

Co do paradygmatów, to ja zawsze jestem daleki od komentarzy i utrzymywaniu nieomylnych linii, przypomne tylko jedno ciekawe stwierdzenie które pojawiło się jako reakcja pozytywna na słowa i odkrycia Kopernika: „ Ostatecznie intelektualny wkład Kopernika, Galileusza i Newtona zdecydował o zarzuceniu podtrzymywanego przez dwa tysiące lat paradygmaty, w którym interesowano się analogiami miedzy liczbą planet a liczbą otworów w głowie ludzkiej, zaś nieznane bliżej procesy kosmiczne usiłowano wyjaśniać w kategoriach biologii organizmu.” Dlatego tak cenię sobie rozmowy z Panem Bogiem. Pozdrawiam Igor

:D Oldzik - znów Twa cudna interpretacja :D To już nawet mnie nie irytuje ale nudzi. Takie przyczeianie się do wszytkiego :) ale widac mas znietoperza naturę :D Jesteś batmanem? :D Odpowiedź jest prosta: jesli cośkrytykuję na tym forum ( co mi się czasami zdarza ) to jest to zawsze głupota. A faktycznie :D Skro rozmawiam z Tobą i odpowiadam na Twój post to nie piszę do Ciebie tylko do wszystkich :D Że tez przy innych postach z podobnego założenia nie wychodzisz :D Haghi :D Ehhh :D Nie chcę od Ciebie fragmentów Koranu na pamięć, ale potwierdzenia słów że "Islam to religia terroru" które są zawarte poddobno w Koranie :D Nie napisałem ze nie wierzę Ci że znasz Koran :D Choć w to watpie, ponieważ z tego co wiem nie ma tam żadnego formułowania któe wskazuje na terror jako na idealny sposób rozwiązywania kobfliktów :) I z powyższym zdaniem się nie zgodzę :D Aaaa i jeszcze jedno: jak masz jaieś pytanie o mnie do zapytaj prosze mnie a nie Olda :D Na serio jeszcze umiem odpisywać na konkretne pytania :D I jestem katolikiem czytsym bezodłamowym :D Więc nietrafnie mnie sklasyfikowałeś :D Aaa i dziękuję za możliwość dopuszczenia do sykusji :D :D :D :D :D :D :D Old gratuluję zdolności psychiatrycznych :D :D :D ( słowo użyte celowo żebyś się Old znów nie przyczepił :P ) Aaa i to ostatnie zdanie byo do Ciebie a nie do wszystkich na forum Old :D :D :D [%sig%]

Było kiedys na wsi tam gdzie mieszkam, a jest to skarajne zadup......, takie powiedzenie przewrotne co prawda ale coś w tym było: Poczym madry poznaje głupiego? No odpowiedź pominę ............ ::))))))) Pozdrawiam Igor ps. najłatwiej jest sprawdzać i krytykowac z wymyślaniem już trudniej ::)))

Brat napisał: "Odpowiedź jest prosta: jesli cośkrytykuję na tym forum ( co mi się czasami zdarza ) to jest to zawsze głupota." Wierzę, że ton pewności (pycha?) co do swej nieomylnej oceny "krytykowanych" tekstów nie wrósł w Twój umysł na stałe lub co gorsza nie rozprzestrzenia się po nim jak jakiś zmutowany, hiper-agresywny wirus? Nie bierzesz pod uwagę, że to, co z Twojego punktu widzenia może WYDAWAĆ Ci się głupotą, w rzeczywistości może nią nie być? Brat: "Aaa i to ostatnie zdanie byo do Ciebie a nie do wszystkich na forum Old :D :D :D" Ostatnie zdanie z którego postu? Wysil się i bądź odrobinkę choć bardziej precyzyjny. p.S. Bracie, czy katolik CZYSTY bezodłamowy, może uważać się za takiego twierdząc: "No bo taka już natura ludzka - jest "żmijowa" i zła". Wtedy byłeś nieczysty, a teraz już jesteś ? :) Pozdrawiam

:D Old nie napisałem że ma ocena jest nieomylna, a Twa interpretacja to Twa sprawa :D Ale w moim odczuciu to co krytykuję to jest głupota :) A że rzadko krytykuję t jestem tym pewniejszy :) Z ostatniego postu z 21-02-2005 23:24 :D :D :D [%sig%]

Dziekuję za sprostowanie, a więc w Twoim ODCZUCIU jest to głupota, a im rzadziej krytykujesz tym bardziej upewniasz się w swoim subiektywnym odczuciu :)) W takim razie gdy piszesz: "wiem po co przychodzę na to forum - poprawia mi ono humor", nie jest to zajęcie ironicznego, ośmieszającego stanowiska wobec całego forum? Może kolejne sprostowanie ? :) Kiedy nauczysz się Bracie przelewania swoich myśli do formy pisanej by forma ta, była zgodna z pierwotnym zamysłem? Ostatnie zdanie z postu do którego odnośnik podałeś jest opatrzone zwrotem "Old", więc nie wiem po co dodatkowo jeszcze zapewninia, że odnosi się ono do mnie? A może znów byłeś nieprecyzyjny i nie chodziło Ci o to zdanie? Na pytanie w P.S, mojego poprzedniego postu - nie odpowiesz? Pozdrawiam

Heheheh :D Old - ciekawe tłumaczenie :D Myśl co chcesz - twoja sprawa :) mało krytykuję przez co uważam ze mam mniejsze pole do popisu przy myleniu się :) Bo to forum pprawia mi humor :D Old Ty jesteś w 90% składniekiem tego humoru :D Ale również inne zabawne posty, których przecież tutaj nie brakuje :D :D Old to była subtelna ironia której nie dostrzegłeś :D Aczkolwiek jakoś się temu nie dziwię :) Pax :D [%sig%]

Braciszku, nie dostrzegasz pytań? P.S, dwa posty wcześniej. Piszesz, że mało krytykujesz, bo mało tutaj głupoty i dzięki temu zawężasz ryzyko ewentualnej pomyłki. Mylisz się, bo niemalże każdy Twój post jest niezręczną krytyką, a raczej potwarzą dla logiki. Głupimy tekstami wyimaginowanej głupoty nie wyplenisz, będziesz jedynie pomnażał dyrdymały i bzdury :), a wydawało mi się, że jesteś przeciwnikiem homeopatii :) O jakiej to subtelnej ironii piszesz? Czyż czerstwy chłop, wyrobnik najemny może być subtleny podczas orki gdy zaprzęgną go do pługa? Wszak nie piskaj tu, ześ wyposażon w talenta słów subtelności, bo wychodzi na to żeś kiep :) Racz waćpan na początek uściślić o co Tobie idzie. Pozdrawiam serdecznie, trzymaj się mądrze :)

Nie dostrzegam :D Old znów mnie nie pojałeś :D I znów jakoś się nie zdziwiłem :D Napisałeś: "że mało krytykujesz, bo mało tutaj głupoty" Buahahahahahah :D Gdybym był Tobą napisałabym zapewne : "udowodnij!!!" :D A potem zarzuciłbym Ci ignorancję, głupotę czy coś w tym stylu :D Ale że jestem sobą to odpiszę: nie myślę tak :) Głupota to pojęcie względne :) :D Potwarz dla logiki :D Ty chyba nie wiesz co to jest logika? Przeżywałeś kiedyś fizyczne męczarnie przy próbach jej pojęcia na studiach? czy używasz podstawowej definicji słownikowej ( a raczej potocznej ) ? Zresztą nie musisz mi odpowiadać :) Nie interesuje mnie to :) :D Zmienię taktykę - po prostu jeśli napiszesz coś interesującego może zaczniemy rozmawiać :) :D Zaś jesli będziesz stwierdzał że ktośtam cośtam to rozmwiać nie będziemy... Hmm... :) Chyba "moja głupota ulegnie Twej wielkości" :D Gratuluję - :D pokazałeś na serio wysoi poziom i humoru i wiedzy i intelektu :D Zresztą posówam się za daleko - jesczze mnie o ocenę Twojej osoby posadzisz :D I znów biedny nie będę w stanie odpowiedzieć :D Przeciwko Twej <<miarzdrzącej>> argumentacji :D :D :D Aaa subtelna ironia :D Old... nie zaprzeczaj swej niebanalnej inteligencji - powinieneś od razu odgadnąć :D Aaa Twoje pytanie - dopiero teraz je przeczytałem :D Chyba już na nie odpowiedziałem bezwiednie :) No cóż... po raz pierwszy udało mi się Twą myśl dogonić przed jej przeczytaniem :D :D Ahhh jestem wniebowiziety a jutro urządzam huczną impreze ( aczkolwiek zakazaną w Wielkim Poście, ale co tam :P ) Pax vobiscum :D [%sig%]

Brat napisał: (mój cytat):"że mało krytykujesz, bo mało tutaj głupoty" Buahahahahahah :D Gdybym był Tobą napisałabym zapewne : "udowodnij!!!" :D Proszę bardzo: Brat napisał: "w moim odczuciu to co krytykuję to jest głupota :) A że rzadko krytykuję t jestem tym pewniejszy :)" Jeśli to co krytykujesz jest głupotą, a że krytykujesz rzadko, to wychodzi na to, że głupoty tutaj mało lub więcej nie dostrzegasz, albo nie chce Ci się krytykować jej wszystkich przejawów. Nie zrozumiałeś tekstu o Twojej rzekomej subtelności, to wyobraź sobie ile może być tytanu w rosnącym drzewie, pomijając możliwość jakiejkolwiek ingerencji. Tyle w Twych tekstach subtelnej ironii ile w rosnącym drzewie tytanu. Jeśli o bezwiedność chodzi to gro Twych postów jest pisanych w tym tonie, czyli mimowolnie, bezmyślnie jakbyś był katarynką. Jeśli o studia chodzi, logika byla dla mnie wyzwaniem i przyjemnością. W Twoim wypadku jak widzę - męczarnią i wciąż to trwa Braciszku :)

"w moim odczuciu to co krytykuję to jest głupota :) A że rzadko krytykuję t jestem tym pewniejszy :)" Gdzie w tych słowach widzisz konkretnie słowa "mało głupoty"? ? ? Twoja interpretacja niestety niczym nie poparta jest b lędna. Powiedziałem jedynie iż mało krytykuje głupoty tutaj, i dzieki temu jestem tym pewniejszy że to co skrytykuję to rzeczywista glupota :) Inaczej Old: Tyle TY ROZUMIESZ w mych tekstach subtelnej ironii ile w drzewie rosnącym jest tytanu :D Zapewne wyjątkowo mało :) Oldzik masz nieładną cechę: piszesz w nieswoim imieniu :) naucz się pisać w swoim imieniu :) Do ostatniego zdania dodaj "wg mnie" :D nie rób z siebie wyroczni Old :D Bo nią nie jesteś... Oldzik :D logika nie jawi mi się jako rzecz trudna ale jako rzecz ciekawa :D Za to po Tobie nie widać tej fascynacji... :D mili dla siebie jesteśmy nie ma co :D Pax vobiscum :) [%sig%]

chłopcy-moglibyscie odłozyc swoja dume na bok chociaz na tym poscie.....i zajac sie kłótnia w odpowiednim na to miejscu (zreszta uprzednio wyznaczonym przez olda) przenosicie brudy wszedzie! wstyd!

Martynko :D Słuszna Twa uwaga jest :) Heh... ale przeciez trzeba tłumaczyć kiedy... kiedy co? Hmm... dobre pytanie... co Ty robisz Old? :D Hmm... w moim odczuciu na siłę i nieudolnie chcesz pokazac moje błędy, których przecież nie ukrywam i do których się przyznaję :) Jaki w tym sesn i cel? Hmm... :) nie panimaju :) Pax :) [%sig%]

Trochę skrytykowałam OLDa, że założył wątek "Sentencje Brata". Przyznaję się do pomyłki!!! Martyna ma rację. Wątek "Sentencje Brata" jest najodpowiedniejszym miejscem na Wasze kłótnie, bo coraz trudniej uwierzyć mi, że to zwykła dyskusja. Zresztą żadko kiedy zauważacie kogokolwiek innego na Forum. Jesteście jak papużki nierozłączki. Przyznajcie się - uzależniliście się od siebie. Pozdrawiam Was :)

Aga :D Kolejne mądre słowa :) Masz zupełną rację... i dopiero teraz zacząłem to zauważać... Old po co? :) :D Ale boję się tego ostatniego zdania o uzależnieniu :D Old mnie bawi ale dałbym sobie bez niego chyba radę... :) :D Nawet na pewno :D A bezpłodne rozmowy... właśnie zatraciłem zupełnie poczucie ich sensu... a przeciez kilka razy pisałem ze są bez sensu :) Dopiero teraz to do mnie chyba dotarło... Pax vobiscum :) [%sig%]

W ramach uzupełnienia dodaję, że moja wypowiedź dotyczyła i jednego i drugiego. A kłóćcie się. Co mi tam. Od jakiegoś czasu, jeżeli Wasze posty następują jeden po drugim i są dłuższe niż dwie linijki, to wiedząc co się mogę w nich spodziewać... już po prostu raczej tego nie czytam... a może szkoda
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 124
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.