| rosomak: |
| Czepiacie się ludzi którzy wierzą w zmartwychwstanie a z otwartymi ramionami przyjmujecie wiarę w gwiezdnych ogrodników |
Z mojej strony ani jedno, ani drugie. Mowa jest raczej o wielowiekowej instytucji, której historię i ewolucję w dostosowaniu się do postępu technologicznego warto poznać. ZUS to przy tym malutki epizod, lecz jeśli ktoś będzie miał ochotę stworzyć o nim wątek na tajne.org, to też można podyskutować i podzielić się spostrzeżeniami ;)
| najbardziej razi- hipokryzja ludzi którzy wypisując buńczuczne hasła, w realu pokornie uczestniczą w tym czym tak pogardzają. |
Mnie też to razi w wielu przypadkach, ale są pewne granice, których przekroczenie uniemożliwia pełne uczestnictwo i interakcję w obrębie tego systemu. To, że "z góry" zgodziliśmy się na pewne wyrzeczenia, by móc tu egzystować, nie oznacza, że nie mamy prawa do krytycznego spojrzenia. By cokolwiek zmienić w świadomości, musisz być wpierw pełnoprawnym uczestnikiem tej świadomości.
| nie bawcie się w oświeconych cenzorów tego w co można wierzyć a w co absolutnie nie, bo błądzicie tak samo we mgle jak prostaczkowie którzy według was są tacy śmieszni ze swoimi zabobonami. |
Najlepsza nauka, to ta, którą się realizuje poprzez zabawę ;) Błądzenie jest warunkiem początkowym procesu odnajdywania własnej drogi. Ale gdzie w tym wszystkim cenzura, nie wiem.
| piszecie ze religia jest źródłem wszelkiego zła. |
Nigdy tak nie uważałem. To tylko skutek pewnych braków naszej świadomości, które są eksploatowane przez bardziej przebiegłych lub narzędzie, którym można się posługiwać zarówno w złych, jak i konstruktywnych celach. Oczywiście dostrzegam to, że w celu lepszej kontroli nad człowiekiem stosuje się polaryzację, która poprzez radykalizację spojrzenia, daje upust ludzkiej frustracji i ukierunkowuje ją na grupę "przeciwną", a nie w miejsca, w które powinna uderzać.
Pozdro.
PS. czuję, że jestem pod presją jakiejś mimowolnej cenzury :P