| Brat: |
| w zasadzie jestem dumny z tego, zę jestem człowiekiem, |
- Duma - pojęcie i postawa człowieka, charakteryzująca się nadmierną wiarą we własną wartość i możliwości, a także wyniosłością. Człowiek dumny ma nadmiernie wysoką samoocenę oraz mniemanie o sobie. Gdy jest wyniosły towarzyszy mu zazwyczaj agresja.
W chrześcijaństwie duma / pycha (łac. superbia) należy do siedmiu grzechów głównych. Nadmierna wiara w siebie, swoje możliwości, stanowi obrazę Boga i jego łaski. Zbyt wysoka samoocena jest w tym przypadku prawdopodobnie kompensacją wcześniejszego poczucia poniżenia, które w pewnym momencie zaburzyło świadomość prawdziwej własnej wartości (o ile kiedykolwiek było przez tą osobę uświadomione), która jest taka sama u wszystkich istot ludzkich (istnienie jako wartość sama w sobie), jako tych stworzonych przez Boga (lub wywodzących sie z tego samego pierwotnego Źródła). Tego typu zbyt wysokiej samoocenie towarzyszy więc także poniżanie innych jako skutek poczucia konieczności gradacji wartości istot ludzkich oraz ucieczki od poczucia poniżenia, które wiąże się z cierpieniem. Wydaje sie więc jednak, że wysokie mniemanie o sobie w takim przypadku jest często tylko grą psychologiczną, czymś na pokaz, a głęboko wewnątrz taka osoba prawdopodobnie nosi nadal pamięć poczucia zranienia i poniżenia, o których jednak nie chce pamiętać. Uważa się, że jest to grzech z którego powstają wszystkie inne.
- jestes juz czlowiekiem ?
Człowieczeństwo nie jest stanem, w którym przychodzimy na świat.
To godność, którą trzeba zdobyć.
--
Jean BRULLER
| a pojęcie "człowiek" mieści się w doktrynie |
- Katolik jak z koziej dupy traba !
W tym miejscu przypominają się słowa Jana Pawła II:
"Człowiek jest drogą Kościoła"
i nie "miesci sie"... tylko JEST DROGA !
Korzystać będę ze starszego tłumaczenia "Konstytucji Gaudium et spes", zamieszczonej w Sobór Watykański II. Konstytucje, dekrety, deklaracje. Wydanie trzecie, Pallotinum, s. 537-629.
Człowieczeństwo fundamentem chrześcijaństwa a- a nie jakies obsmarkane
..."pojęcie "człowiek" mieści się w doktrynie"...
| Nie wiem jak mam to rozumieć. |
- rozumiec -
Rozum - zdolność ludzkiego umysłu do operowania pojęciami abstrakcyjnymi lub zdolność analitycznego myślenia i wyciągania wniosków z przetworzonych danych. Używanie zdobytych doświadczeń do radzenia sobie w sytuacjach życiowych.
Fides et ratio - ( łac. fides - wiara, ratio - rozum) encyklika papieża Jana Pawła II ogłoszona 14 września 1998. Mówi ona o relacjach między wiarą a rozumem z punktu widzenia Kościoła.
Jednym z najbardziej charakterystycznych zdań encykliki ukazujących komplementarność wiary i rozumu jest zdanie: "wiara i rozum są jak dwa skrzydła unoszące człowieka ku kontemplacji prawdy". Główną tezą encykliki jest wykazanie, że wiara i rozum nie muszą się wzajemnie zwalczać, lecz powinny się wzajemnie uzupełniać, tak, by rozum nie popadł w
dume i pychę (sic!), zaś wiara by nie przekształciła się w błędny, bezrefleksyjny fideizm. Wiara nadaje ludzkiej egzystencji sens, ukazuje jej przyczynę i cel.
Natomiast rozum sprawia, że wiara jest dojrzała i ugruntowana.