Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Sztandary Normalności
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 459
Poprzednia strona | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | .. | 22 | 23 | Następna strona

Zadmijcie w rogi! Uderzcie w bębny! Czas to nadchodzi wrogi i posępny! Oto na ziemię zstępujš złe moce! Oto to plemię i ja tu też kroczę! Oto odkryło się: skarb przewspaniały: Gdy mnie nie było - cuda wcišż trwały! :-) Widzę, że nadal zażarcie dyskutujecie na tym forum :-) I nadal większy sens z tego nie wynika :-) Ale ale nie zapominajcie, że jesteœmy tylko ludŸmi, którzy niewiele wiedzš, a jeszcze mniej z tego co wiemy jest prawdš! Pokora to lekarstwo na zło tego œwiata :-) Taka dygresja w zawirowaniu :-) Byliœcie głosować? Pax vobiscum :-)

Dochody księży? Chrzty, śluby, pogrzeby. Taca, kolęda, święcenie obiektów. Na wsi często wymuszenia, wyczytywanie na mszy po nazwiskach kto ile dał na kościół a kto jeszcze nie dał i przypomnienie, że jak nie ma pieniędzy, to może odrobić w naturze. Byłem niestety świadkiem takiej działalności księży w miejscowości skąd pochodzi moja żona - u nich to jest normalne i nikt się temu nie dziwi - oto idealni wierni. Firmy: Wydawnictwa, produkcja dewocjonaliów, czy wreszcie wydobycie bursztynu i sprzedaż wina (businessman ks. Jankowski). Co tam jeszcze mamy? - Np. imperium medialne Ojca Dyrektora ks. Rydzyka. http://www.bolt.com/wendol/video/Rydzyk/2906693 :) Ryczałt płacą księża różnych wyznań od ilości mieszkańców w danej parafii, a nie od ilości wiernych. Chyba jasne, kto na tym najlepiej wychodzi. No, ale dlaczego kobiety nie mogą być kapłankami? :)

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

W kościele luterańskim (chyba) mogą być. W Szwecji to dosyć popularne. Mogą też być pastorkami. Widziałem pastora-homo z ładnym szalikiem w kolorach tęczy, szminką i malowanymi pazurkami.

Ultrakatolicka woda z mózgu EAI 11:59 Grzegorz Górny, kiedyś redaktor naczelny ultrakatolickiej "Frondy", a obecnie szef "Ozonu", postanowił zrobić film o homoseksualistach w Kościele Szwecji. Zamiast tego zrobił widzom wodę z mózgu. I nie wierzę, że zrobił to przypadkowo. Film emituje kanał Polsat Zdrowie i Uroda. Koncepcja filmu banalnie prosta. Gwoździem programu są rozmowy z księdzem-gejem i panią ksiądz. Oczywiście lesbijką. To Ci źli. Jest też bohater pozytywny - zielonoświątkowy pastor Ake Green, prześladowany w ojczyźnie za opartą na Biblii krytykę homoseksualizmu i pełną chrześcijańskiej miłości wypowiedź, że "homoseksualiści to rak toczący całe społeczeństwo". Między rozmowami przebitki z homoseksualnych parad, kontrowersyjnej wystawy "Ecce Homo" i rozmów z ludźmi wypowiadającymi się na temat przemocy w związkach homoseksualnych i tego, że pokaźna część Szwedów ma przynajmniej jednego rodzica homoseksualistę. Co mnie zbulwersowało? Ano tendencyjne przedstawienie obrazu Kościoła Szwecji. W zasadzie obraz tego Kościoła, jaki zapamiętuje widz, jest - używając eufemizmu - jedną wielką fikcją. Ale fikcją po myśli pana Górnego, która trafia w większości katolickim społeczeństwie na podatny grunt. Jakoś wierzyć mi się nie chce, że redaktor Górny nie znalazł w Szwecji żadnego heteroseksualnego księdza luterańskiego. W zasadzie to jestem pewien, że takowi istnieją, a to utwierdza mnie w przekonaniu, że film miał pokazywać wytwory chorej wyobraźni jego twórców, a nie rzeczywistość. Już mniejsza o to, co mówili bohaterowie filmu. Tacy ludzie w Kościele Szwecji oczywiście są, jedni się z nimi zgadzają, inni nie. Przeraża natomiast sposób realizacji. Od braku wypowiedzi ludzi o umiarkowanych poglądach, po wplątanie w emitowane wypowiedzi scen z parad równości, i to tych wyjątkowo obscenicznych, z równością mających mało wspólnego. Bo jak wiadomo parada równości paradzie równości równa nie jest. Punktem kulminacyjnym była scena w iście frondowskim stylu. Wspomniana pani ksiądz wychodzi z budynku, nad drzwiami którego widnieje starochrześcijański symbol PAX. Zaraz po tym kamera najeżdża na znajdującą się wyżej swastykę. Bez słowa komentarza, co swastyka w Skandynawii symbolizuje. Wnioski? Luteranie w Szwecji to albo homoseksualiści, albo homoseksualiści z nazistowskim zacięciem. Żałosne. Co mnie dziwi? Ano to, że polscy luteranie jakoś na ten film nie reagują. Nie robią tego, co robią katolicy reagując - czasem słusznie, czasem nie - na wypowiedzi nieprzychylne ich Kościołowi. Nic nie słychać o obrazie uczuć religijnych. Cisza. Ale mylą się ci, którzy myślą, że film o Kościele Szwecji nie dotyczy Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w RP. Dotyczy. Bo przeciętny Polak nie wie o instytucjonalnej niezależności Kościołów luterańskich. Luteranin to luteranin - obraz szwedzkich luteranów wprost przekłada się na obraz luteranów polskich. A zresztą, nawet gdyby tak nie było, to i tak po ludzku trudno się zgodzić z milczeniem, kiedy bratni Kościół jest w perfidny sposób obrzucany błotem ot tak, dla sportu. Zastanawiam się też, gdzie się podziewają ci najetyczniejsi z etycznych, czyli Rada Etyki Mediów? Śmiem twierdzić, że gdyby zrealizowano w podobnym stylu program np. o papieżu, już by działała... I tak sobie myślę, co by się stało, gdyby ktoś nakręcił dokument o polskim Kościele Rzymskokatolickim na podstawie rozmów z ks. Henrykiem Jankowskim i o. Tadeuszem Rydzykiem? Być może wyłoniłby się z tego obraz Kościoła bliskiego "Frondzie", ale z rzeczywistością mającego mało wspólnego. Na szczęście. Piotr Kalinowski Ekumeniczna Agencja Informacyjna

Posrod biskupow Kosciola Anglikanskiego sa obecnie kobiety, a jest kilku operowanych (i nie) tv pastorami i kaplanami. Pamietajcie, ze kosciol anglikanski to kosciol KATOLICKI ! tyle, ze nie rzymsko-katolicki. No i wreszcie glowa kosciola jest kobieta ! Krolowa jest glowa kosciola. wiecej informacji na oficjalnej stronie: http://www.anglicancommunion.org/ pozdraw

Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO

Właśnie się Bracie dowiedziałem, że za mszę w czyjejś intencji zapłaciłbym 25 zł od słowa. W praktyce wygląda to tak, że słowa księdza: "za duszę Brata" kosztowałyby mnie 50 zł ("za" nie liczą).

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

http://www.dogma-movie.com/pics/church/images/buddygramp.jpg

Interesujące. Ale nie skoyzstam :[

Słusznie na ryczałt wpływa liczba mieszkańców a nie wiernych. A pytania do końca nie pojąłem... księża na tym gorzej wychodzą - im większa liczba mieszkańców tym większy podatek... Wymuszenia o ile się zdarzają podlegają sankcjom kościelnym - nei można nikogo wyczytwać! A jeśli tak jest to trzeba zawiadomić o tym biskupa. Ale szczerze wątpię aby się tak zdarzyło. Natomist utarte zwyczaje faktycznie nakazują "dawać" księżom za posługę pieniądze tak jak się daje lekarzom i innym. Ale zauważ, że księży jest wielu i nie codziennie ludzie dają pieniądze im prywatnie. Większość tych pieniędzy idzie po prostu na utrzymanie parafii. W mojej działa świetlica dla dzieci chorych i z tzw. "trudnych środowisk", jadłodajnia, teatr i wiele innych grup, których finansowanie ( dość spore ) pozostaje w kwestii Kościoła. Skądś na tą działąlność pieniądze muszą brać... Co do firm to szczerze nie wiem a o winie słyszałem:-) Skoro jednak taka działalność jest prowadzona, to tylko pod auspicjami władz wyższych kościoła, bo prywatnie księża firm nie zakładają. Poza tym ich dochody raczej nie są niewyobrażalnie wysokie... a dochody z tych firm są normalnie opodatkowane. Tzw. ojciec dyrektor to już inna bajka... on na szczęście całego kościoła nie reprezentuje a tylko i wyłącznie siebie. Dlaczego kobiety nie mogą być kapłankami... :-) Dobre pytanie ale jasna i klarowna odpowiedź na nie nie może być udzielona na forum ale tylko w długiej doktrynalnej i męczącej rozmowie. W skróćie: kobiety mogą oddawać się Bogu w zakonach i instytutach życia konsekrowanego ale po prostu nie mogą odproawiać Mszy. Jezus szczególną misję powierzył 12 Apostołom - tylko mężczyznom. Możliwe, że kiedyś ta praktyka się zmieni, ale wątpię, żeby za naszego życia:-) Hmm... ciekawią mnie adresy tych Twoich kościołów... u mnie wygląda to zgoła inaczej :-) Ofiara za Mszę jest dobrowolna :-) W zasadzie wszędzie gdzie byłem tak było... :-) Miłych snów! Albo i miłego dnia! Pax :-)

Znakomita riposta :) Na przyjęciu w Pałacu Biskupim ,profespr Geremek, znakomity znawca średniowiecza, zasiada obok przeora Klasztoru Jasnogórskiego, który zapowiedział właśńie anatemę i zakaz wstępu na Jasą Góre dla wszystkich byłych komuchów. Po wystawnym obiedzie panowie przystąpili do cygar, a uprzejmy profesor Geremek podał ognia swemu znakomitemu sąsiadowi. I w tym momencie zapałka zgasła! -O, światło nauki zgasło? -zapytał ironicznie ksiądz Przeor. -Nic dziwnego!- wzruszył ramionami profesor- W rękach kośćioła?...............

kleo.

Papirus Oxyrhynchos 655 (zob.Ew.Tom.36-37) waszą, czym macie się odziać. O wiele ważniejsi Mówi Jezus: "Nie troszczcie się 1 od rana do wieczora ani od wieczora aż do rana ani o pożywienie wasze co macie 5 jeść ani o suknie jesteście od lilii, które rosną, 10 a nie przędą, ani mają odzienia. Czegoż potrzeba wam? Któż mógłby dodać do wzrostu 15 swego? On da wam odzienie wasze". Mówią doń Jego uczniowie: "Kiedy nam się 20 objawisz i kiedy ujrzymy cię? '' Mówi: "Gdy rozdziejecie się, a nie doznacie wstydu [...]" Publikowane w: Apokryfy Nowego Testamentu t.1 red. M.Starowiejski. TN KUL Lublin 1986. Str.95 Papirus Oxyrhynchos 840 Verso: [...] nim czyni zło, rozważa wszystko. Ale uważajcie, abyście i wy nie doznali tego, co oni; bowiem nie tylko wśród żyjących ci, co czynią zło ludziom, otrzymają 5 odpłatę, ale muszą znieść karę i wielkie cierpienia". I wziąwszy ich wprowadził do miejsca [przeznaczonego] dla czystych i przechadzał się po świątyni. I wszedłszy 10 pewien faryzeusz, arcykapłan - Lewi mu było na imię - spotkał ich i rzekł do Zbawiciela: "Któż pozwolił ci chodzić po tym miejscu [przeznaczonym] dla czystych i oglądać te oto święte naczynia nie umywszy się: także 15 twoi uczniowie nie umyli nawet nóg? Lecz jako skalany przeszedłeś przez to święte miejsce, które jest czyste; nie chodzi po nim nikt inny jak ten, kto umył się i kto zmienił szaty, 20 i nikt inny nie ośmiela się patrzeć na te święte naczynia". Zbawiciel natychmiast zatrzymawszy się wraz ze swymi uczniami powiedział mu: Recto: "Czy ty, który jesteś tu, w świątyni, jesteś czysty?" Ów rzecze do Niego: "Oczyściłem się. Obmyłem 25 się w sadzawce Dawida i zszedłszy jednymi schodami, przez inne wszedłem tu i przyodziałem się w białe i czyste szaty, i wtedy dopiero wszedłem, i spojrzałem na te święte 30 naczynia". Odpowiadając mu rzekł Zbawiciel: "Biada wam, ślepcy nie widzący: umyłeś się w tej stojącej wodzie, w której kładą się dniem i nocą psy i wieprze, a myjąc się 35 oczyszczałeś skórę, która jest na zewnątrz, tak jak wszetecznice i fletnistki, które perfumują się, myją, namaszczają i zdobią dla wzbudzenia ludzkiej pożądliwości, a wewnątrz 40 są wypełnione skorpionami i wszelką złością. Ja natomiast i uczniowie moi, o których mówisz, że są nie umyci, obmyliśmy się w wodach żywych i czystych pochodzących od 45 Boga z niebios. Ale biada [...]". Fragment pisany na pergaminie odkryty przez Grenfell i Hunta w 1905r.; wydano go w r. 1908. Pochodzi z III/IV/V wieku. Publikowane w: Apokryfy Nowego Testamentu t.1 red. M.Starowiejski. TN KUL Lublin 1986. Str.96-97 Papirus Oxyrhynchos 1 (zob.Ew.Tom.26-33) 1 "I wtedy przejrzysz, aby usunąć źdźbło [znajdujące się] w oku brata twego". Mówi 5 Jezus: "Jeśli nie będziecie się powstrzymywali od świata, nie znajdziecie królestwa Boga, i jeśli nie będziecie święcili szabatu, 10 nie ujrzycie Ojca". Mówi Jezus: "Stanąłem w środku świata i byłem widziany w ciele przez nich, i znalazłem 15 wszystkich pijanych i nie znalazłem nikogo pragnącego pośród nich i cierpi dusza moja nad synami ludzkimi, 20 ponieważ są ślepi w swym sercu i nie widzą, że przyszli na ten świat puści i starają się znowu zejść z tego świata puści. A poza tym teraz są pijani - gdy odłożą [swe wino, wtedy] będą pościli .................................. nędzy". Mówi Jezus: "Gdziekolwiek byłoby trzech bogów, są oni bogami, i 25 gdziekolwiek jest sam jeden dla niego ja jestem z nim. Podnieś kamień, i tam mnie znajdziesz. Rozetnij drzewo, i ja 30 tam jestem". Mówi Jezus: "Nie jest przyjęty prorok w ojczyźnie swojej, ani lekarz nie uzdrawia tych, 35 którzy go znają". Mówi Jezus: "Miasto zbudowane na szczycie wysokiej góry i utwierdzone, nie może 40 ani upaść, ani ukryć się". Mówi Jezus: "[Co] słyszysz jednym swym uchem głoście na dachach". Publikowane w: Apokryfy Nowego Testamentu t.1 red. M.Starowiejski. TN KUL Lublin 1986. Str.92-94 Myśle ze to dosyc ciekawe teksty ,sorki ze pierwsze zdanie jest nie pełne- słowa były nieczytelne :)

kleo.

Brat:
Słusznie na ryczałt wpływa liczba mieszkańców a nie wiernych. A pytania do końca nie pojąłem... księża na tym gorzej wychodzą - im większa liczba mieszkańców tym większy podatek...
Chodzi o to, że księża różnych wyznań płacą tyle samo, a przecież w Polsce mamy podobno około 90% katolików.
Brat:
Wymuszenia o ile się zdarzają podlegają sankcjom kościelnym - nei można nikogo wyczytwać! A jeśli tak jest to trzeba zawiadomić o tym biskupa. Ale szczerze wątpię aby się tak zdarzyło.
Tak się składa, że byłem na tej mszy - chodziłem czasem do kościoła (tak kontrolnie). Zawiadamiali o tym biskupa, chcieli odwołania tego księdza, ale nic z tego, bo podobno biskupowi podoba się działalność tego księdza odnośnie młodych, a to jest teraz priorytet dla Kościoła, bo młodzi mają przeważnie Kościół... gdzieś.
Brat:
Jezus szczególną misję powierzył 12 Apostołom - tylko mężczyznom. Możliwe, że kiedyś ta praktyka się zmieni, ale wątpię, żeby za naszego życia:-)
Kościół tak przyjął, ale ostatnio na jaw wychodzą bardzo stare teksty, które mówią co innego. Jezus był naprawdę na tyle rozwiniętą osobą, że nie faworyzował określonej płci, a on sam miał też dużo cech uznawanych za kobiece, co jest charakterystyczne dla wysoko rozwiniętych istot. Moim zdaniem kobiety po prostu byłyby zagrożeniem dla typowo patriarchalnego Kościoła katolickiego, w którym nawet Bóg jest bezwzględnym mężczyzną, a katolicyzm jest oparty na kontroli i posłuszeństwie. Jakoś do niewielu dotarły nauki Jezusa i większość nadal postrzega Boga przez pryzmat Starego Testamentu. "Jezus, w jednym pokoleniu, podźwignął kobiety ze stanu lekceważącego zaniedbania i trwającej wieki niewolniczej harówki. I jest rzeczą haniebną dla religii, która ośmieliła się przyjąć imię Jezusa, że w swojej późniejszej postawie wobec kobiet nie miała moralnej odwagi pójścia za jego szlachetnym przykładem." Biblia Tysiąclecia Łukasz 8:1-3 1. Następnie wędrował przez miasta i wsie, nauczając i głosząc Ewangelię o królestwie Bożym. A było z Nim Dwunastu 2. oraz kilka kobiet, które uwolnił od złych duchów i od słabości: Maria, zwana Magdaleną, którą opuściło siedem złych duchów; 3. Joanna, żona Chuzy, zarządcy u Heroda; Zuzanna i wiele innych, które im usługiwały ze swego mienia. "Spośród wszystkich śmiałych rzeczy, jakie Jezus uczynił w związku ze swoją ziemską działalnością, najbardziej zdumiewające było jego nagłe ogłoszenie, wieczorem 16 stycznia: "Jutro wybierzemy dziesięć kobiet do pracy duszpasterskiej dla królestwa". Na początku dwutygodniowego okresu urlopu, podczas którego apostołów i ewangelistów nie było w Betsaidzie, Jezus poprosił Dawida aby wezwał swoich rodziców z powrotem do ich domu i aby rozesłał posłańców celem wezwania do Betsaidy dziesięciu oddanych kobiet, które gospodarowały w byłym obozowisku i namiotowej lecznicy. Wszystkie te kobiety słuchały nauk udzielanych młodym ewangelistom, jednak nigdy ani im samym ani ich nauczycielom nie przyszło na myśl, że Jezus ośmieli się powierzyć kobietom nauczanie ewangelii królestwa i służenie chorym. Kobietami wybranymi i powołanymi przez Jezusa były: Zuzanna, córka byłego chazana z synagogi w Nazarecie; Joanna, żona Chuzy, rządcy u Heroda Antypasa; Elżbieta, córka bogatego Żyda z Tyberiady i Seforis; Marta, starsza siostra Andrzeja i Piotra; Rachela, szwagierka Judy, brata Mistrza w ciele; Nasanta, córka Elmana, lekarza syryjskiego; Milcha, kuzynka apostoła Tomasza; Ruth, najstarsza córka Mateusza Lewiego; Celta, córka rzymskiego setnika, i Agaman, wdowa z Damaszku. Jezus dołączył później dwie kolejne kobiety do tej grupy, Marię Magdalenę i Rebekę, córkę Józefa z Arymatei. Jezus upoważnił te kobiety do założenia ich własnej organizacji i polecił Judaszowi aby dostarczył im funduszy na wyposażenie i zwierzęta juczne. Tych dziesięć kobiet wybrało na swoją szefową Zuzannę, a na skarbniczkę Joannę. Od tego czasu same organizowały swoje własne fundusze; nigdy więcej nie zwróciły się do Judasza o wsparcie. Najbardziej zdumiewał w tamtym czasie widok kobiet, którym nie zezwalano przebywać nawet w głównym pomieszczeniu synagogi (obecność ich ograniczona była tylko do galerii kobiecej), jak zostały uznane za pełnomocne nauczycielki nowej ewangelii królestwa. Obowiązki, jakie Jezus powierzył tym kobietom, kiedy wybierał je do nauczania ewangelii i duszpasterstwa, były proklamacją emancypacji, która wyzwoliła wszystkie kobiety po wszystkie czasy; już nigdy więcej mężczyzna nie traktował kobiety jako duchowo niższej od siebie. Był to zdecydowanie szok, nawet dla dwunastu apostołów. Pomimo, że tyle razy słyszeli Mistrza mówiącego, iż "w królestwie nieba nie ma ani bogatych ani biednych, wolnych czy niewolników, mężczyzn czy kobiet, wszyscy na równi są synami i córkami Boga", byli dosłownie oszołomieni, kiedy formalnie zaproponował im powołanie dziesięciu kobiet jako nauczycielek religii a nawet pozwolił im podróżować razem z nimi. Cały kraj był poruszony takim postępowaniem, wrogowie Jezusa świetnie wykorzystali to posunięcie ale wszędzie kobiety wierzące w dobrą nowinę stały lojalnie za swymi wybranymi siostrami i gorąco popierały to późne uznanie miejsca kobiet w działalności religijnej. I to wyzwolenie kobiet, dające im należne uznanie, było przestrzegane w praktyce przez apostołów zaraz po odejściu Mistrza, aczkolwiek w następnych pokoleniach powrócono do starych zwyczajów. We wczesnych dniach Kościoła chrześcijańskiego, kobiety nauczycielki i duszpasterki nazywano diakonisami i powszechnie uznawano. Jednak Paweł, wbrew temu, że teoretycznie zgadzał się z tym wszystkim, nigdy w rzeczywistości nie zaakceptował takiego stanowiska za własne i osobiście trudno mu było stosować to w praktyce."
Brat:
Hmm... ciekawią mnie adresy tych Twoich kościołów... u mnie wygląda to zgoła inaczej :-) Ofiara za Mszę jest dobrowolna :-) W zasadzie wszędzie gdzie byłem tak było... :-)
Kościół w Drozdowie pod Łomżą. Adresu nie znam, ale jest tam tylko jeden kościół. Ciekawe, ciekawe - czyżbyś Bracie miał jakieś wpływy i mógł coś w tej sprawie zrobić, że się tak pytasz?

Wendolu :-) Nawet jeśli taki przypadek był - to cóż mamy w Polsce tysiące parafii :-) Tą jedną akurat wtedy kiedy Ty kontrolowałeś - ten zbieg okoliczności nieco mnie dziwi... ale cóż :-) Zakłądając, że tak było - odsetek takowy nie jest chyba opiniotwórczy ani ważny... Co do związków wyznaniowych i podatkó - inne kościoły są traktowane tak samo jak kościół Katolicki. Dla mnie to jest sprawiedliwość a nie przywielj księży... :-) Co do kobiet w kościele. Doktryna katlicka jest jaka jest i jest oparta na tych tekstach, które zostały przez Kościół uznane za objawione. Nie musisz się z tą doktryną zgadzać, nie musisz jej uznawać - ale opierając się na tekstach Ewangelii nie można wysnuć wniosku odnośnie co do możliwości kapłaństwa kobiet. Podczas Ostatniej Wieczerzy - kiedy został ustanowiony sakrament kapłaństwa - nie było żadnej kobiety - stąd kobieta kapłanem być nie może. Inne teksty nie dotyczą Kościoła Katolickiego i wątpliwa jest ich wiarygodność. Katolicyzm zaś jest oparty na wierze, nadziei i MIŁOŚCI. To jest opoka Kościoła - jego cel i rola. Każdy człowiek może wiele jeśli tylko chce :-) Pax :-)

Ty jednak nie czytasz uważnie moich postów i nie potrafisz powiązać jednego z drugim nawet w jednym temacie, a co dopiero w wielu wątkach. I jak tu z Tobą gadać? Nie istnieje dla Ciebie problem, jeśli rzecz nie dotyczy większości księży. A jakim cudem w ogóle tacy księża trafiają do Kościoła i są popierani przez swoje władze? Dla mnie już dawno księża są tylko urzędnikami i z prawdziwą duchowością mają niewiele wspólnego (w większości przypadków). Wiara katolicka jest ograniczona i prymitywna, i wybacz, ale tak jest - trafia do takich ludzi lub ludzi leniwych i wygodnych, którym nie chce się poszukiwać. Ja już od małego chodząc do kościoła wyczułem, że coś tam śmierdzi. Nie wiedziałem jeszcze co, ale to wszystko wydawało mi się jakieś sztuczne i niespójne - za dużo było w tym sprzeczności. Po latach zacząłem się interesować tymi sprawami dogłębnie i już wiem co wzbudziło moją czujność. - M.in. całkowita bezkrytyczność i brak samodzielnego myślenia u tych najbardziej wierzących - cecha charakterystyczna we wszelkiego rodzaju sektach.
Brat:
Katolicyzm zaś jest oparty na wierze, nadziei i MIŁOŚCI. To jest opoka Kościoła - jego cel i rola.
Jasne ;) Pax

ale za ta wiare, nadzieje i milosc nadal placimy, jak za dawnych dobrych lat "zaplac to pujdziesz do nieba, w przeciwnym razie niech Cie pieklo pochlonie" a widzieliscie samochod rydzyka (podkreslam rydzk), z reszta wszystko co jego to drozsze od naszych dusz.

http://s2.bitefight.pl/c.php?uid=96178 - daj sie ugrysc [b]widze ze duzo ma nicka z przedrostkiem dark, to ja bede miala darkshit

Dlatego kiedyś mówiłem do jednego księdza o pokorze. M.in. o pokorze Kościoła wobec człowieka - jakoś głupio mu się zrobiło i zaczął mi się spowiadać za cały Kościół, tłumacząc że jest to instytucja hierarchiczna i muszą robić to, co im ich władze nakażą.

aneczka:
ale za ta wiare, nadzieje i milosc nadal placimy, jak za dawnych dobrych lat"zaplac to pujdziesz do nieba, w przeciwnym razie niech Cie pieklo pochlonie"a widzieliscie samochod rydzyka (podkreslam rydzk), z reszta wszystko co jego to drozsze od naszych dusz.
Jak wiadomo - księża są bliżej Boga i jak im odpowiednio zapłacimy, to nam pewne rzeczy załatwią :) Brat coś pisał, że Rydzyk nie jest reprezentatywny. No cóż, to tylko kwestia skali, a zasada działania ta sama. Zagospodarował najbardziej skrajny i wierny elektorat i stał się wewnętrzną konkurencją dla reszty Kościoła. Ludzie psioczą na księży, że tak, a nie inaczej postępują - a ja odpowiadam, że sami są sobie winni, bo im na to pozwalają. Polska to dziwny kraj i tak jak są kraje będące np. rajem podatkowym, tak Polska jest rajem dla księży - Kościół u nas cieszy się największym poparciem na świecie. A to chyba dlatego, że ludzie w Polsce są bierni i nie lubią zmian. Moja żona za to, gdy bank jej podpadł, to od razu zlikwidowała w nim konto i przeniosła się do innego. Gdyby była u nas większa konkurencja odnośnie wyznań, to by się bardziej starali i podniósłby się poziom ich usług. A czy wiecie, że w dużych miastach (np. w Warszawie) ceny usług kościelnych są zdecydowanie niższe niż na wsi (mimo dysproporcji w zarobkach ludzi)? Dzieje się tak dlatego, że na wsi jest monopol, a w Warszawie jest konkurencja (mogę sobie iść do dowolnego kościoła) i księża się starają o klienta.

prawda.... prawda ja naszczescie w ksiezy nie wierze, ja w Boga wierze, ale zadnej religi nie wyznaje. tylko dziwi mnie to, dlaczego Bog stworzyl nas takimi jakimi nas stworzyl - chodzi o potrzeby pierwszego rzedu, a zabrania nam je zaspokajac.

http://s2.bitefight.pl/c.php?uid=96178 - daj sie ugrysc [b]widze ze duzo ma nicka z przedrostkiem dark, to ja bede miala darkshit

Wendolu... to Ty na siłę szukasz argumentów, któych nie ma... Skąd wiesz co popierają a czego nie popierają hierarchowie? Problem oczywiście istnieje nawet jeśli dotyczy jednego księdza. Ale wtedy nazywa się to problem jednostkowy :-) I przykład takiego problemu jest nietsety smutny, ale generalizując na podstawie jednej parafii na dziesięć tysięcy ( chyba około tyle jest parafii ) to jednak dość duże jak dla mnie przewartościowanie. :-) Skoro zauważyłeś coś takiego wśród katolików to smutne. Ja dostrzegam wśród ludzi coś innego: bezkrytyczne zaufanie wobec własnego "ego" - wierzenie tylko jemu, nie poszukiwanie ale tworzenie sobe świata i życie w nim bardzo wygodnie. To się nazywa pycha... A skoro uważasz wiarę i doktrynę katolicką za ograniczoną to nie wiem co o tym powiedzieć :-) Po prostu nie skomentuję - Twoje subiektywne odczucia są Twoje... i na szczęście nie muszą ( i nie są:-) ) słuszne. Wendolu... Polska to piękny kraj :-) A że ludzie w nim są wierzący to nie jest powód do zdziwienia :/ Jeśli jesteś osobą niewierzącą to jest Twoja sprawa i dla innych ludzi to Ty jesteś dziwny :-) I parafrazując: Polska to raj dla takich niewierzących dziwaków, którzy tak jak nigdzie indziej na świecie nie potrafią w sobie wyrobić poczucia elementanej pokory chociażby wobec historii... Krytyczne spojrzenie jest bardzo potrzebne :-) Ale czy krytyczne spojrzenie obejmuje tylko jedną stronę medalu? CZy może powinno też zauważać drugą? Pax :-)

alez Bracie od malego uczyli Cie w szkole na religi w co masz wierzyc i jak postepowac, nawet modlitw uczyli nas na pamiec. To jest tak samo jak ze sklepami, bankami, barami itd. itp. gdybys mial wiekszy wybor, wybralbys kozystniejsze, ale niemasz innego wyboru bo nie przedstawili Ci konkurencji, wiec nie mow ze w cos wierzysz, to wszystko jest wpajane, wykute od gnoja bo tacy najszybciej chlona.

Mądra z Ciebie dziewczynka Aneczko. Widzisz - ludzie wolni i szczęśliwi nie dają sobą manipulować. Trzeba więc ich zniewolić i im to życie uprzykrzyć strasząc ich wieczną karą itp. Czarni nie żyją w zgodzie z naturą i im żal dupę ściska. A sex może być niebezpieczny, zwłaszcza dla totalitaryzmów. Kiedyś sex był świętością, był religią, był drogą do Boga, ale nastały wieki ciemne, gdy mężczyźni narzucili swe religie. A wiesz dlaczego? - Bo mężczyźni boją się seksualizmu kobiet, wiedzą że kobiety mają w tym względzie przewagę i potrafią to wykorzystać. Dlatego kobiety zostały na wieki stłamszone. Ale spoko - nadchodzi nowe i wszystkie patriarchalne religie upadną. Polecam: http://img319.imageshack.us/img319/6659/taburj6.jpg http://imguser.gandalf.com.pl/okladki/big/d_pdl_45222.jpg http://okultura.pl/tabu.htm A Brat to stetryczały dziwak i przeminie wraz ze swoją religią. Amen http://img470.imageshack.us/img470/5065/icon399gi.gif

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 459
Poprzednia strona | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | .. | 22 | 23 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.