Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Żydzi
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 151

Wczoraj był zdaje się jakiœ dzień poœwięcony holokaustowi. Byłam ze szkołš na wycieczce w Chełmnie, gdzie pokazywali jak Niemcy zabijali Żydów (chociaż bardziej ciekawe było to, że widziałam zresztš całkiem niezłych Izraelitów:). Ale to na marginesie. Dziœ, kiedy byłam u babci, podwiedziiała mi, że nie lubi Żydów, aczkolwiek niewybaczalne było tak tragiczne ludobójstwo. Powiedziała, że kiedy była mała (ooo to było baaardzo dawno temu ;)), to Żydzi mieli największe bogactwa, byli najbardziej wykształceni, mieli majštki itd. Mimo, że nie byli w swojej prawdziwej ojczyŸnie, byli wyższš i przede wszytskim wywyższajšcš się elitš. A na biednych Polaków patrzyli z góry. "Nasze sš kamienice- wasze ulice", jak zwykli mawiać. Oczywiœcie nie tyczy się to wszytskich, ale mimo to skšdœ się wzięło to okropne powiedzenie. Hitler podobno nienawidził Żydów, bo to oni zajmowali wszytskie najważneijsze stanowiska i hamowali rozwój Niemców. Podobno, kiedy chciał zdawać na studia plastyczne (szkoda, że go nie przyjeli), a w komisji byli sami Żydzi, wyœmiali jego prace artystyczne i powiedzieli "Panie Hitler, pan może zostać malarzem, ale œcian". I odtšd zaprzysišgł sobie zemstę. Krok po kroku, wybijał wszytskich Żydów. Teraz moje pytania, oœwiećcie mnie, bo mam dopiero 15 lat i nie mieœci mi się w główce: jeżeli Żydzi byli faktrycznš elitš państ, czemu nie wywalono ich w inny sposób? Musieli przelewać ich krew? Zresztš polityków i bogaczy akurat nie żałuję. Ale co z niewinnymi dziećmi, kobietami i meżczyznami? Czemu??? Czemu na murach w moim mieœcie Łodzi widniejš napisy- ŁKS jude, WIDZEW JUDE?? Tylko dlatego, że mieli faktycznš władzę i patrzyli na nas z góry? To już minęło, jest historiš, czemu nadal ich dyskryminujemy? A czemu to właœnie Żydzi zajmowali te chwalebne miejsca w naszym społeczeństwie, zbijali majštki, podczas gdy my, Polacy musieliœmy charować (harować?) dniem i nocš żeby mieć na chleb? Bardzo proszę wszytskich, moich naukochańszych forumowiczów, których wszytkich œciskam i całuję :*:* o wyjaœnienie mi tej zawiłoœci. !!Peace!!No fighting!!

UWAGA ! Najbogatsi Żydzi spiskujš !!!! http://img473.imageshack.us/img473/4599/img0984b5mo.jpg

TEN JUŻ JEST WŁAŒCICIELEM DUNLOP, DĘBICE i MICHELIN :) A JESZCZE mleko pod nosem ma......... http://img381.imageshack.us/img381/8782/1994017su.jpg

NA DODATEK ŒMIEJĽ SIĘ I BAWIĽ.......JAK MOGĽ, IM NIE WOLNO !!!!! ONI MAJĽ CIERPIEĆ !!!!! http://img480.imageshack.us/img480/4060/dance7zk.jpg

buhahaha, co to ma do tematu? Czy ja napisałem że wszyscy żydzi sš w jakimœ spisku? Nawet nie napisałem że wierzę w istnienie takowego spisku. czy istnienie biednych żydów jest jakimœ argumentem dla tezy że żydzi nie rzšdzš œwiatem? Tak samo ja moge wkleić taki obrazek: http://www.sueddeutsche.de/ausland/bildstrecke/647/51596/image_fmbg_0_3.jpg I napisać że katolicy sš Ÿli bo wybrali sobie na papieża byłego członka Hitler-Jungen.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

Zwracam tylko uwagę na to , że sš Żydzi którym na myœl nawet nie przyjdzie jakiœ œwiatowy spisek, że sš to ludzie tacy jak my, którzy majš swoje marzenia, plany i wierzenia. Dlatego piszę aby nie uogólniać samego pojęcia " Żydzi"....gdyż w takim przypadku stwierdza się " wszyscy Żydzi"....tak jak nie wszyscy Polacy sš pijakami, złodziejami, komuchami itp. Ma to dużo do tematu " Żydzi" wszak o nich w tym temacie jest mowa :)))) Obecny Papiż nie jest chyba Żydem? - buhahaha, co to ma do tematu?

Benedykt XVI -> Hitler-Jungen -> nazizm -> holokaust -> żydzi.

http://www.irancartoon.com/110/ariel.gif http://www.irancartoon.com/110/Lattuf.jpg http://www.irancartoon.com/110/holocast/AUGUSTO-FRANKE-BIERBr.jpg

Widzisz , czy nie dostrzegasz wieku Benedykta? Jak myslisz, sam wstšpił , czy mama z tatš mu kazali?

Wolna wola. "Jeżeli mnie przeœladowali i was będš przeœladować". Służba była obowišzkowa, miał 14 lat, czy człowiek w takim wieku sam nie myœli? Nie wie co jest dobre a co złe? Na terenach okupowanych był obowišzek powiadamiania o żydach i ich miejscu pobytu, pomimo to wielu polaków nie donosiło na żydów. Wręcz odwrotnie chronili ich, czy gdyby naprawdę nie chciał to czy mógłby nie być w hitler-jungen? Mógł, ale wygodniej było zapewne się zapisać i mieć spokuj, a nie chować się lub co gorsza walczyć z faszyzmem.

Na prawdę nie wiem o co wam chodzi. Raz w życiu miałem do czynienia z żydami takimi współczesnymi i w zasadzie nie miałem prawa im nic zarzucić. Remontowałem im dom olbrzymi chyba z 15 sypialni razem ze mnš pracowało kilka belgijskich firm Byli bardzo życzliwi przynosili nam napoje lody było super aż do momentu zapłaty po prostu odmówili zapłaty sprawy w sadzie trwajš już kilka lat w sumie to bardzo fajni i [ uczciwi] ludzie Pozdrawiam

:) [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

http://www.irancartoon.com/jury/Enrique.jpg

http://www.irancartoon.com/110/mohtarami.jpg

ta ilustracja jest rzeczywiœcie dobra, żydzi tyle kłócš się o holocaust i cišgle tršbiš o antysemityŸmie a sami palestyńczykom fundujš piekło. Myœlę że my - Polacy którzy przeżyliœmy niewolę powinnismy jako naród ujšć się za wolnš palestynš.

Te'te "Nie wiem, skšd informacje jakoby Żydzi byli potomkami Chazarów w zdecydowanej jak twierdzisz większoœci, musisz zatem znać rodowody tej zdecydowanej większoœci :)" Nie pisałem o Chazarach a powinienem. "to znaczy , że nie rozumiesz i nie znasz wiary Żydów" Zciemniasz i najwyraŸniej bronisz interesów syjonistów, najbardziej zbrodniczych ludzi, jakich kiedykolwiek ziemia nosiła. Wiara Żydów była niezwykle prosta. Wielbić jednego Boga i unikać bałwochwalstwa. Bóg nie dał im demonicznej Kabałły czy pełnego nienawiœci do Jezusa Talmudu. Całe wasze postępowanie to jedna wielka nienawiœć do wszystkiego, co nie jest Żydostwem. Twoja rola tutaj jest także wyrazem waszej nienawiœci i starasz sie za wszelkš cenę usprawiedliwiać Żydów czy raczej syjonistów i nie przebierasz w kłamstwach i manipulacjach. Nie odpowiedziałaœ na pytanie, za co Bóg ukarał tak srogo Izrael! Żydzi w okresie 1 wieku naszej ery nie uprawiali bałwochwalstwa! ============================================ Najwidoczniej wzięli sobie do serca pierwsze zburzenie Jerozolimy i wyniesli pewne korzyœci z kary, jakš na nich nałożył Bóg. Uważasz, że Bóg ukarał Izrael za parę małych grzechów tak srogo? Pierwsze zburzenie Jerozolimy było karš za ohydne bałwochwalstwo połšczone ze składaniem ofiar z dzieci Molochowi, demonowi babilońskiemu oraz wielbieniu Astarot, Królowej Niebios. Tymczasem ponawiam pytanie. Jakš starszliwš zbrodnię popełnili Żydzi, za którš zostałi jeszcze dotkliwiej ukarani niż w pierwszym przypadku? Nie tylko zburzono Jerozolimę doszczętnie, nie tylko wymordowano większoœć Żydów ale rozproszono ich po całej ziemi na hańbę dla całego œwiata! I nie na 70 lat a na ponad 1800 lat!!! OdpowiedŸ jest jedna! Za morderstwo na Synu Bożym!!! --------------------------------------------------------------------- Innych przyczyn nie ma. W wygodny sposób zapominasz o jednym bardzo ważnym fakcie. Kiedy Bóg wspomagał Izrael, walczył za swoich ludzi. To On ich wyprowadził z Egiptu i On walczył sa swój lud. ------------------------------------------------------------------- Chcesz nam powiedzieć że zbrodnie ludobójstwa jak Jasin czy inne zbrodnie na Palestyńczykach, to Bóg nadal 'walczy' za was? Wybaczył wam mord na Synu? Prosiliœcie o wybaczenie? Uznaliœcie Jego Syna? Bez uznania Syna nie ma miłoœci Ojca!!! ------------------------------------------------- Szatan was opętał całkowicie i jesteœcie œlepym i nierozumnym instrumentem w jego rękach wykonujšc dla niego morderczš robotę organizowania największego ucisku jaki istniał od czasu kiedy œwiat istnieje. Wraz z Szatanem syjoniœci przygotowywujš największy przelew krwi, jaki najprawdopodobniej się wkrótce wydarzy w III Wojnie Œwiatowej, do której uparcie dšżš Syjoniœci. Araby zbrojš się z obawy przed wami. Izrael jest wrzodem na Bliskim Wschodzie i Ÿródłem wszystkich problemów w tym regionie œwiata. Z powodu opętania szaleńczš ideš o statusie 'narodu wybranego'. Za to mamy was kochać? Za to, ze jesteœcie narodem wybranym przez Lucypera??? Prawdziwe wasze oblicze jest ukazane w Protokołach Mędrców Syjonu oraz w poniższym liœcie. Radzę uważnie poczytać, ponieważ œwiat budzi sie ze snu. http://www.angelfire.com/planet/objawienie/rosenthal.htm Poniżej link do Protokołów Mędrców Syjonu. http://www.polonica.net/ProtokolyMedrcowSyjonu1.htm Prawda jest jedna - kiedy usta syjonisty się poruszajš - kłamie. W twoich tekstach nie ma niczego oprócz kłamstw i przekrętów. to nie my knujemy przeciwko wam. Jest całkowicie odwrotnie. "Naród przesladowany przez wszystkich przez 2000 lat musi robić coœ Ÿle!"

Watcher biedny jesteœ. Co siejesz, to widać- co zbierzesz , też wiadomo . Nawet nie liznołęœ chrzeœcijaństwa, nie masz pojęcia o czym mówiš Twoje " nawrócone " słowa. Żal mi Ciebie . OszczędŸ sobie , ja się nie karmię nienawiœciš.....nie wiem co to za strawa.

Te'te "Watcher biedny jesteœ. Co siejesz, to widać- co zbierzesz , też wiadomo . Nawet nie liznołęœ chrzeœcijaństwa, nie masz pojęcia o czym mówiš Twoje " nawrócone " słowa. Żal mi Ciebie . OszczędŸ sobie , ja się nie karmię nienawiœciš.....nie wiem co to za strawa." Zawsze tak jest, kiedy brakuje argumentów. Zamiast podać jakieœ konkretne dane, np: o bałwochwalstwie, jako przyczynie drugiego zburzenia Jerozolimy lub jakiegoœ ciekawego linku gdzie ktoœ na poziomie pouczyłby nas wszystkich, że strasznie mylimy się i błędnie oceniamy naszych braci w wierze, czyli Żydów, byłbym ja (sšdzę że wielu innych także) bardzo szczęœliwy ponieważ nauczyłbym się czegoœ pozytecznego. Więcej! Gdybym ujżał swój błšd, jako uczciwy człowiek powinienem chyba przeprosić, nieprawda? A uważam się za raczej uczciwego faceta. Tymczasem upadasz raczej nisko, starajšc się podsumować moje osobiste przekonania czy wierzenia, rzucajšc swiadomie cień na mojš osobowoœć nie znajš mnie wogóle i nie zagłębiajšc sie w temat, który bardzo dobrze udokumentowałem. To, że pomijasz moje teksty całkowitym milczeniem wymownie swiadczš o braku jakichkolwiek kontra argumentów. Innymi słowy zgadzasz się w pełni z tym, co napisałem a alternatywnych argumentów nie masz ponieważ nie istniejš. Skoro ustalilismy w ten raczej zagmatwany nieco sposób gdzie leży Prawda, skupmy się na jeszcze jednym problemie, który mnie spać nie daje. Hitler rozpoczšł walkę ludobójczš przeciwko Żydom, mordował ich, gazował, spalał, przeœladował i spowodował okropnš œmierć 6 milionów Żydów. Uważam to za haniebnš zbrodnię. Co prawda Stalin był o wiele gorszy ponieważ obarcza sie tego potwora na ponad 30 milionów ofiar ale dajmy sobie spokój ze Stalinem. :-) Kilka rzeczy w Holokauœcie mnie dziwi i poszukuję od dłuższego czasu odpowiedzi na pewne pytania. 1. Dlaczego Bóg nie obronił Żydów, skoro zaplanował dla nich 3 lata po II Œ odrestaurowanie ich ojczyzny i statusu Narodu Wybranego? Izrael powstał rzekomo z woli bożej ponownie w roku 1948. 2. Dlaczego Żydzi wogóle sie prawie nie bronili i pozwolili się tak wymordować. Zaledwie Getto warszawskie się odważnie broniło a reszta ginęła w milczeniu. 3. Milczenie największego przyjaciela Żydów, czyli USA było jeszcze bardziej ogłuszajšce! Nawet robiono zdjęcia Auschwitz z samolotów amerykańskich i brytyjskich a nikt Zydom nie przyszedł na pomoc i nie wyzwolił ich z ręki Hitlera. 4. Wzmianka o Holokauœcie pojawiła się pierwszy raz w Encyklopedi Amerykańskieg dopiero w roku 1957. Przed tym rokiem pojecie to nie było znane œwiatu. Nie jestem natrętny i korzystajšc z wolnoœci słowa chciałbym wiedzieć te rzeczy. Uważam, że nie bardzo to pasuje do mojej logiki. Najbardziej gnębi mnie myœl o tym, że według Żydów Bóg wspomniał na ich niedolę (zgadzam się że cierpieli straszliwš niedolę) i postanowił odbudować nie tylko państwo Jerozolimę ale także odbudowa㠜wištynię Salomona!!! Ale zanim to uczynił, jeszcze raz dopuœcił do tak straszliwej klęski jak zagazowanie 6 milionów niewinnych ludzi na krótko przed oswobodzeniem Ziemi Obiecanej! Podczas tych mordów Hitlera trwały przygotowania do oswobodzenia Palestyny!!! Jakoœ to mnie zastanawia i nie daje mnie spokoju. Czy mogłabyœ to jakoœ logicznie wyjaœnić? I bardzo cie proszę, nie uciekaj sie do podsumowywania mojej grzesznej osobowoœci. Oczywiœcie że jestem grzesznikiem i potrzebuję Zbawiciela, który mnie moje grzechy wybaczy. Nie jestem przeciwko Żydom ani ich nie nienawidzę. Niepokoi mnie jedynie fakt, że ogłaszajš się Narodem Wybranym przez Boga, a to mnie niepokoi, ponieważ jak już wczeœniej pisałem, poszukuję Prawdy, Biblię znam DOSKONALE i jakoœ nigdzie nie mogę sie dopatrzyć prawdziwoœci w tym twierdzeniu o Narodzie Wyranym. Jak do tej pory tak Biblia, jak fakty historyczne wydajš się tej tezie całkowicie zaprzeczać. Jeżeli cię czymœ uraziłem, najmocniej przepraszam. Shalom...

Polacy też się uważajš za naród wybrany (Polska mesjaszem narodów) i co z tego? [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Dariuszu mowiac o Polsce, to myslisz o mapie czy o ludziach, bo Polakow w Polsce jest juz bardzo malo, a dzisiaj GW doniosla, ze 37% szykuje sie znowu do wyjazdu. Ja tak sobie mysle, ze moze i Polska bedzie narodem wybranym tez, jak juz wypelni sie Zydami. Pewnie ktos kiedys zawsze na to liczyl i dlatego naznaczyl Polske tym narodem wybranym.

Watcher NA POCZĽTEK ZAPOZNAJ SIĘ Z TYM ..... Po spacerku, bo szkoda mi pieknego dnia......odpowiem na Twoje pytania, na tyle na ile potrafię :) Więc , spoko, wyluzuj :) Odnosnie Protokołu Mędrców Syjonu, też mam coœ ciekawego.....ale czy jesteœ w stanie to przyjšć? Jeœli ktoœ ma takie nastawienie jak Ty, trudno zmienić mu sposób myœlenia. Zapoznać się z tym jednak warto......poszerza obszary wiedzy w zakres, który wchodzimy. Autor: Doro... (---.internetdsl.tpnet.pl) Data: 18-03-2006 19:48 Nie znajdzie się tego tekstu w internecie, jest on unikatowy, chyba , że w witrynach niemieckich gdyż został ten tekst napisany w Niemczech. Może się komuœ wydawać , że jestem wielbicielkš narodu izraelskiego....nie o to chodzi, nie ma dla mnie znaczenia narodowoœć, przynależnoœć etniczna czy plemienna :))) Jakoœ tak się składa , że akurat naród ten jest "solš w oku" dla wielu chrzeœcijan i to nie od 2000 lat . Mój cel i zamiar jest tylko jeden wklejajšc ten tekst mam maleńkš nadzieję , że zechce ktoœ poœwięcić swój cenny czas i przeczytać ten tekst. Czynię to dlatego , gdyż Żyd ma prawa na równi z każdym człowiekiem istniejšcym na tej planecie . Historia lubi się powtarzać, oby to pokolenie nie obcišżało swych sumień , kierujšc się nieuzasadnionš nienawiœciš, podsycajšc w innych żar antysyjonizmu . Sami jako naród nie istnieliœmy, sami przechodziliœmy gehennę II WŒ , sami byliœmy ubezwłasnowolnieni. Możemy się zamknšć we własnych skorupkach, w zaciszu domowych pieleszy i mieć to gdzieœ....co mi tam, ważne że mnie się dobrze wiedzie......jeœli mnie nie dotyczy- niech się dzieje co chce. Otóż nie, może kto inny tak postšpi ja nie potrafię się zatrzymać , już nie ! - to co się dzieje tu i teraz, w tym uczestniczę więc jeœli zło się dzieje nie potrafię, nie chcę i nie umiem milczeć. Tekst jest doœć długi , ale dla kogoœ komu miłe jest poszukiwanie prawdy nie ma to znaczenia :)) Wina chrzeœcijaństwa wobec narodu żydowskiego _____________________________________________________________________ Kiedy ujawniono zgrozę holokaustu, wyłoniło się pytanie: Jak mogło do tego dojœć? Przeraża nas prawda, że holokaust był po prostu kulminacjš wielowiekowej nienawiœci i wzmożonych przeœladowań, nader często podsycanych przez teologię chrzeœcijańskš. Kto dotyka ludu Bożego, dotyka samego Boga, gdyż Izrael jest Ÿrenicš Jego oka (patrz Zach 2,12). Zważywszy na okropnoœci popełnione wobec Żydów w imieniu Chrystusa w cišgu 2000 - letniej historii Koœcioła, nie możemy œwiętować przełomu tysišclecia bez uprzedniego wyznania, ze skruszonym sercem, jakim bólem napełnia nas ta przeszłoœć. Swym niechrzeœcijańskim sposobem myœlenia i działania przysporzyliœmy imieniu Jezusa wstydu i hańby, sprawiajšc, że stało się ono dla Żydów, ludu Bożego, odstręczajšce... Pragniemy więc dzisiaj modlić się o to, aby na całym œwiecie chrzeœcijanie byli ponagleni do obchodzenia przełomu tysięclecia nabożeństwem pokutnym - w duchu jednoœci, majšc w pamięci nasze wspólne dziedzictwo. Poniższe fragmenty z żydowskich oraz chrzeœcijańskich Ÿródeł historycznych stanowiš krótkie podsumowanie strasznych faktów z historii traktowania Żydów przez chrzeœcijan - faktów, które brukowały drogę do holokaustu. W tym skšpym ujęciu nie ma, niestety, możliwoœci bliższego zajęcia się poszczególnymi okresami historycznymi. Dlatego na końcu wskazano literaturę. Jak to się zaczęło W pierwotnej gminie chrzeœcijańskiej Żydzi i poganie jednoczyli się wokół Jezusa i w Jezusie byli jednoœciš, bo mur między Żydami i poganami został zburzony. Była jedna trzoda i jeden Pasterz. Jednak póŸniej, kiedy proporcje uległy przesunięciu i do Koœcioła weszła większa iloœć pogan, a liczba Żydów stosunkowo malała, Żydów nie znajdujšcych się jeszcze w gminie chrzeœcijańskiej zaczęto postrzegać już nie jako braci w wierze w jednego, objawionego Boga, lecz jako obcych, nieomal jak wrogów. Istniały wszelkie podstawy, by mimo walk i trudnoœci, które wystšpiły, zachować do nich stosunek życzliwy, w pokornej miłoœci, bo przecież to od nich otrzymaliœmy Prawo i proroków oraz Pana Jezusa. Nie bez powodu apostoł Paweł napomina nas, że jako wierzšcy w Chrystusa nie mamy się wobec nich czym chlubić, lecz winniœmy zachować postawę pokory, wiedzšc, że korzeniem drzewa sš Żydzi i że to oni noszš nas, a nie my ich, ponieważ my jesteœmy tylko w nich wszczepieni (Rzymian 11). Lecz wrogowi udało się wyrwać Koœciół z tej pokornej postawy braterskiej, i w samouwielbieniu zagarnšł on dla siebie wszystkie łaski i obietnice odnoszšce się do Izraela, wykreœlajšc Izraela wykreœlił z historii zbawienia.1 Teologia chrzeœcijańska a prawo dziedziczne Izraela We wczesnym Koœciele chrzeœcijańskim najpierw nieœmiało, a w końcu całkiem wprost zaczęto roœcić sobie prawa do dziedzicznego prawa Izraela. Widać to wyraŸnie zwłaszcza w tak zwanym Liœcie Barnaby2, który powstał około r. 130 w Syrii, przez niektórych nauczycieli Koœcioła zaliczanym do Nowego Testamentu. Jest on pełny ostrej polemiki antyżydowskiej, odmawiajšcej Żydom wszelkiego głębszego zrozumienia Pisma Œwiętego - bo nie sš go w ogóle warci. List Barnaby traktuje Stary Testament wyłšcznie jako cień Chrystusa i Koœcioła: przymierze Boga z Jego ludem odnosi już tylko do chrzeœcijan, Żydzi utracili je na zawsze. Takie oraz podobne twierdzenia, zawarte np. w listach Ignacego z Antiochii (70-107), coraz bardziej forsowały ujęcie, że Koœciół jest nowym Izraelem. Cesarz Konstantyn posunšł się nawet do tego, by oœwiadczyć, że kraj Izrael nie należy już odtšd do narodu żydowskiego, lecz do Koœcioła chrzeœcijańskiego.3 Tu znajduje się już zarodek "teorii wydziedziczenia", która w okresie od XV do XVIII wieku urosła do przerażajšcych rozmiarów i nie przestaje szkodzić po dziœ dzień. Po zburzeniu œwištyni w Jeruzalem (70 r) oraz po powstaniu Bar-Kochby (132-135) wiara żydowska nie upadła, lecz nabrała sił życiowych i zdobyła wpływy. Argument, jakoby Koœciół zajšł miejsce Izraela, przestał być przekonujšcy. Przeciwnie, gminy chrzeœcijańskie i żydowskie rywalizowały z sobš w nawracaniu pogan, a młody Koœciół widział w judaizmie wzrastajšce zagrożenie. Aby temu przeciwdziałać, teologia chrzeœcijańska próbowała stworzyć Jezusa nieżydowskiego. Wycišgano najosobliwsze dowody - wiarę Abrahama, a nawet obietnicę danš Adamowi - żeby pokazać, że Koœciół istniał znacznie wczeœniej niż Izrael, a nawet że faktycznie jest "wiecznym Izraelem" (Tertulian).1 Do jakiego stopnia myœl ta jest niebezpieczna, okazało się setki lat póŸniej, w Trzeciej Rzeszy. We wczesnym chrzeœcijaństwie Żydów doœć szybko oskarżono o "morderstwo Boga". Mimo iż Ewangelia Mateusza 20,18-19 i Dzieje Apostolskie 4,26-28 wyraŸnie œwiadczšc tym, że za ukrzyżowanie Jezusa odpowiedzialni sš także poganie, utrwaliło się przekonanie, że winni sš wyłšcznie Żydzi i dlatego karać należy wyłšcznie ich. "Osišgnęliœcie szczyt waszego zepsucia w nienawiœci do Sprawiedliwego, którego ukrzyżowaliœcie" (Justyn Męczennik, około 100-165).2 Teolodzy chrzeœcijańscy III wieku, np. Hipolit i Orygenes, traktowali tę teorię dosłownie. W IV wieku myœl chrzeœcijańska znajdowała się już pod jej silnym wpływem. Podczas gdy "zwykli" chrzeœcijanie nadal pielęgnowali kontakty z Żydami, a nawet uczestniczyli w nabożeństwach w synagogach, przywódcy koœcielni w obawie przed utratš swojej trzody, nasilali werbalne ataki, by wzbudzić lęk i odrazę przed Żydostwem. Augustyn (354-430) zajšł stanowisko dwuznaczne. Mimo iż zgadzał się z Pawłem, że Żydów należy kochać, podzielał zdanie ojców Koœcioła, że zdrajca Judasz jest obrazem narodu żydowskiego. W "Traktacie przeciwko Żydom" pisze on, że wolno im żyć tylko po to, by w swoim upokorzeniu byli "œwiadkami swojej niesprawiedliwoœci, a naszej prawdy".3 Nie należy ich zabijać, bo noszš znamię Kaina: "Niech żyjš poœród nas, ale niech cierpiš i będš stale poniżani," Teorię, iż Żydzi w swoim pełnym cierpienia bycie winni by㠜wiadectwem chwały Chrystusa, traktowano póŸniej wielokrotnie jako pretekst do pogarszania ich niedoli - a nawet do ich zabijania. Chryzostom (w przekładzie "Złotousty", 344-407), który pragnšł uchronić gminę chrzeœcijańskš w Antiochii przed społecznym i religijnym wpływem judaizmu o zabarwieniu hellenistycznym, będšc retorykiem, napadł na Żydów w najostrzejszych słowach.1 Teologia, którš zbudował na przekonaniu, że los Żydów jest następstwem "zabójstwa Boga", miała rujnujšce skutki. Z powodu tego przestępstwa, jak stwierdza, "nie ma już dla was ani możliwoœci poprawy, ani przebaczenia, ani usprawiedliwienia ... Bóg was nienawidzi!"2 "To wyznanie nienawiœci do Żydów", pisze historyk żydowski, Heinrich Graetz, "uzbroiło póŸniej przeciwko Żydom królów i pospólstwo, mężów stanu i mnichów, krzyżowców i pasterzy, w narzędzia tortur i stosy,"3 Każdy, kto Żydów przeœladował, torturował i zabijał, uważał się za wykonawcę gniewu Bożego. Państwo jako poplecznik Kiedy w IV wieku za panowania Konstantyna chrzeœcijaństwo stało się religiš państwowš, Koœciół zdobył wpływ na ustawodawstwo, a synagoga zmuszona była poddać się po częœci presji ograniczeń. Za panowania cesarza Justyniana l (483-565) zniesiono wiele ustaw chronišcych do tej pory życie religijne i prawa Żydów - mimo iż lokalne oddziaływania mogły być bardzo różne. Degradacja mniejszoœci żydowskiej posunęła się najdalej. W VII stuleciu bizantyjski cesarz Herakliusz zarzšdził, z przyczyn politycznych, przymusowy chrzest Żydów. W ten sposób chciał sobie zagwarantować jednoœć królestwa. Praktyka ta znalazła naœladowców i miała katastrofalne następstwa w kolejnych stuleciach. Œredniowiecze W œredniowieczu, w wyniku œcisłego powišzania Koœcioła z państwem, zasiew antysemityzmu chrzeœcijańskiego wydał straszliwy plon. Wyprawy krzyżowe Wraz z rozpoczęciem wypraw krzyżowych w roku 1096 dla Żydów Europy nastał niespotykany dotšd okres trwogi i przeœladowań. Kaznodzieje krzyżowców nawoływali, by "œwiętš wojnę" rozpoczynać od własnego kraju i zniszczyć "wrogów Boga", Żydów. W Niemczech dotknięta została zwłaszcza Nadrenia. Mordujšc, grabišc, chrzczšc przymusowo, hordy rycerzy, mnichów i chłopów napadały na mniejszoœć żydowskš. Wielu krzyżowców œlubowało, że przed opuszczeniem kraju własnym mieczem zabije przynajmniej jednego Żyda, aby krwiš żydowskš namaœcić go do bitwy z Saracenami. Mord Żydów traktowano jako czyn miły Bogu, gwarantujšcy odpuszczenie wszelkich kar za grzechy.1 Tylko w okresie od maja do lipca 1096, gdy wojska krzyżowców cišgnęły przez Spreyer, Wormację, Moguncję, Kolonię, Trewir i inne miejscowoœci, wymordowano 12 000 Żydów.2 Łšcznie podczas tej pierwszej wyprawy krzyżowej zgładzono około czwartš a może i trzeciš częœć ludnoœci żydowskiej Niemiec i północnej Francji.3 W roku 1099 rycerze krzyżowi zdobyli Jeruzalem, a ich okrucieństwo zwróciło się w równym stopniu przeciw Saracenom jak i Żydom. Chełpili się, że sš wykonawcami gniewu Bożego. Wszystkich Żydów, których oszczędził miecz, zapędzili do synagogi, podłożyli ogień i spalili żywcem: mężczyzn, kobiety i dzieci.4 Kiedy mord i rabunek nareszcie się zakończyli, umyli swoje twarze i ręce, założyli lniane szaty i poszli boso, przez kałuże krwi, do koœcioła Grobu. Ze łzach i uwielbieniem dziękowali Bogu za triumf wywalczony na Jego czeœć. Skazani na wiecznš niewolę Podczas pierwszych dwóch wypraw krzyżowych Żydzi niemieccy poprosili o pomoc koronę. W rewanżu za obiecanš ochronę uczyniono ich "pachołkami dworskimi" cesarza - przywilej, za który zmuszeni byli zapłacić wysokš cenę. Z czasem ci pachołkowie okazali się wydajnym Ÿródłem dochodów państwowych. Jako własnoœć panujšcego można było ich kupować, wypożyczać i sprzedawać, by spłacić długi. Czyniono z tego częsty użytek, i wkrótce obyczaj ten przyjšł się także w innych krajach.1 Przywódcy koœcielni usprawiedliwiali ten status niewolnika dworskiego teologicznie, naukš wczesnego Koœcioła: Żydzi skazani sš na wiecznš niewolę, bo ukrzyżowali Chrystusa.2 Do upokorzenia Żydów przyczyniły się jeszcze inne czynniki: zostali wykluczeni z większoœci zawodów, a bractwa rzemieœlnicze przyjmowały wyłšcznie chrzeœcijan. Tak więc, jako autsajderzy społeczni zostali dosłownie zmuszeni do wykonywania zawodu pożyczkodawcy pieniędzy, osławionego wœród chrzeœcijan. Jako kredytodawcy byli jednakże niezbędni dla kręgów œwieckich i koœcielnych. Nawet katedry i koœcioły budowano z pieniędzy żydowskich. W efekcie duchowo-ludzka nienawiœć do Żydów coraz silniej splatała się z interesami ekonomicznymi.3 Gdy to Ÿródło pieniędzy wyczerpywało się w końcu, władcy po prostu wyganiali Żydów. Lecz bardzo często, z braku œrodków finansowych, powodowali ich szybki powrót. Jako pożyczkodawcy pieniędzy Żydzi œcišgali na siebie nienawiœć "małego człowieka". Im większe było zadłużenie chłopa, np. po nieudanych zbiorach, tym mniej bezpieczni byli Żydzi.5 Za rzekomo religijnym zapałem ludu kryły się często nagie pobudki ekonomiczne: Rzezi towarzyszyło zniszczenie przechowywanych w domach "lichwiarzy" zapisów dłużnych. W r. 1135 scholastyk francuski Pierre Abaelard, w "Dialogu między filozofem, Żydem a chrzeœcijaninem", wkłada w usta Żyda słowa: "Nigdy żaden naród nie znosił tego rodzaju cierpień dla Boga. Żydów, rozproszonych wœród wszystkich narodów, bez króla i ksišżšt œwieckich, uciska się ciężkimi podatkami, jakby codziennie na nowo musieli odkupić swoje życie. Znieważanie Żydów traktuje się jako dzieło podobajšce się Bogu. Takš niewolę, jakiej doœwiadczajš Żydzi, chrzeœcijanie potrafiš sobie bowiem wytłumaczyć wyłšcznie najwyższš nienawiœciš ze strony Boga. Życie Żydów powierzono ich najbardziej zażartym wrogom. Nawet we œnie nie opuszcza ich trwoga. Poza niebem nie majš bezpiecznego miejsca schronienia. Jeœli pragnš wybrać się do najbliższej miejscowoœci, zmuszeni sš kupić sobie, za ogromnš sumę, ochronę ksišżšt chrzeœcijańskich, de facto życzšcych sobie ich œmierci, aby zagarnšć ich spuœciznę. Pól i wjnnic Żydzi nie mogš posiadać, bo nie majš nikogo, kto by gwarantował ich własnoœć. Jako dorobek pozostaje im więc tylko interes odsetkowy, w efekcie którego sš znienawidzeni przez chrzeœcijan."1 W hańbie i poniżeniu Mimo iż Bernard z Clairvaux (1090-1153) był przeciwnikiem masowych morderstw dokonywanych na Żydach, wyjaœnił, że ich ojcem nie jest Bóg, lecz diabeł. Naœladował współczesnych mu teologów, którzy jedno Słowo Pisma (J 8,44), wyrwane z kontekstu, odnieœli do całego ludu żydowskiego po wsze czasy. Nie byli w tym odosobnieni. Coœ podobnego można znaleŸć już u Cypriana, w III wieku.2 O Żydzie jako o "wcieleniu diabła" mówił także Luter.3 Po stuleciach jego wypowiedŸ przytoczył Julius Streicher, żšdajšc wytępienia ludu, którego ojcem jest diabeł.4 Kozioł ofiarny Obok licznych wręcz nieludzkich rozporzšdzeń, Żydów dotknęły złoœliwe obelgi i oskarżenia. Obarczano ich odpowiedzialnoœciš za wszelkie niedole i zło œwiata. Bardzo powszechnym zarzutem było zatrucie studni, bezczeszczenie hostii i mord rytualny.5 Coraz częœciej, bez najmniejszego dowodu, obarczano ich winš za czyny najbardziej absurdalne. Nawet winš za trzęsienie ziemi w Wielki Pištek 1021 r. połšczone z sztormem, za co papież Benedykt VIII skazał Żydów na œmierć na stosie.6 Żydów obarczono nawet winš za zarazę, która szalała w Europie w r. 1348. Zatruli rzekomo studnie, aby wykorzenić chrzeœcijan: Pomówienie to z Francji przedostało się do Szwajcarii, Belgii, Hiszpanii, Polski i Austrii. Nigdzie jednak nie tępiono Żydów tak radykalnie i okrutnie jak w Œwiętym Rzymskim Królestwie Narodu Niemieckiego. Daremnie cesarz Karol IV wydawał zakazy, aby jego pachołkom nie spadł włos z głowy. 1 marca gmina żydowska w Wormacji sama podpaliła swoje domy, a 24 lipca to samo uczyniła gmina w Frankfurcie nad Menem. W Moguncji Żydzi stawili zbrojny opór. Dopiero gdy nie było już żadnej nadziei ratunku, oblężone rodziny żydowskie same złożyły z siebie "ofiarę całopalnš". Z ognia i dymu rozbrzmiewały ich hymny lamentacyjne. W jednym dniu, 24 sierpnia, zmarło szeœć tysięcy osób, w dniu tym upadła także prastara gmina kolońska. W całych Niemczech - w ponad 350 gminach żydowskich - grasował mord w najbrutalniejszej postaci. 60 dużych i 150 małych gmin wytępiono doszczętnie. Ci, którzy przeżyli, uciekli na wschód. Œredniowieczne Żydostwo niemieckie zniszczono. Jednak mimo najokrutniejszych rzezi nie było masowych odstępstw od judaizmu. Mord rytualny Potworne i straszne w skutkach kłamstwo o rytualnych mordach, ukazujšce Żydów w obrzydliwym œwietle, pochodzi jeszcze z czasów pogańskich. Twierdzono, że zabijajš dzieci chrzeœcijańskie - zwłaszcza przed Wielkanocš - aby użyć ich krwi do celów rytualnych. W zwišzku z tym w roku 1171 w Blois (Francja), spalono w drewnianej wieży całš gminę żydowskš.2 Oskarżenie o tzw. 'winę krwi', pochodzšce z Angli i Francji, szerzyło się po całej Europie z szybkoœciš zarazy. Nie były w stanie powstrzymać tego zakazy, nawet wydawane przez najwyższe władze. Pogłoski o morderstwa dokonywanych na chrzeœcijanach prowadziły do samowolnych napaœci na najbliższš gminę żydowskš z torturami, zabójstwami i grabieżš włšcznie. Nierzadko do domów żydowskich zanoszono trupy chrzeœcijan, aby podejrzenie zrzucić na ich mieszkańców. Tysišce Żydów z Erfurtu, Kolmaru, Krems, Magdeburga oraz WeifJenburga, Paryża, Berna, Wurzburga i Poznania, Pragi, Trydentu, Boppardu, Budweis i z wielu innych miejscowoœci zmarło w mękach jako ofiary amoku i zabobonu.3 W całej Europie wokół dzieci chrzeœcijańskich, rzekomo zamordowanych przez Żydów, szerzył się kult, który przetrwał do naszego stulecia, np. "Szymon z Trydentu" lub "Anderl z Rinn".4 Od r. 1880 do 1945 kłamstwo o mordach rytualnych było ogromnie popularne, tak wœród chrzeœcijan katolickich jak i prawosławnych. Der Sturmer regularnie publikował karykatury rabinów, pijšcych krew dzieci niemieckich.1 Bezczeszczenie hostii Jakby w obiegu mało jeszcze było okropnych wieœci o Żydach, pod koniec XIII wieku wymyœlono nowš winę Żydów: opowiadano, że kradnš oni lub kupujš konsekrowane hostie, które z nienawiœci do Chrystusa dziurawiš nożami lub tłukš w moŸdzierzu, by cišgle ponawiać akt stracenia Chrystusa. Rzekomo z wielu zhańbionych tak hostii wypływała krew o cudownej mocy uzdrowieńczej.2 Pogłoski o bezczeszczeniu hostii doprowadziły w r. 1298 na południu Niemiec do okrutnych rzezi Żydów. W Róttingen szlachcic o nazwisku Rindfleisch stwierdził, że powołany jest przez niebo do zemsty za zhańbienie hosti i z bandš osób o podobnych poglšdach zabił wszystkich Żydów w mieœcie, a potem wędrował z miejsca na miejsce, grabišc i mordujšc: przez Frankonię, Bawarię i Austrię. Rzesze Żydów odbierały sobie życie, aby ujœć przed bandami Rindfleischa. Od wiosny do jesieni ofiarš okropnej masakry padło ponad 140 gmin żydowskich, zamordowano około 100.000 Żydów.3 W Pradze w r. 1389 dzieci żydowskie sypnęły w zabawie piaskiem na księdza z Sakramentem. W odwecie stracono 3000 Żydów.4 Znamię hańby IV Sobór Laterański, zwołany w r. 1215 przez papieża Innocentego III, wskazujšc na Księgę Liczb 15, 37-41, postanowił: Żydzi winni odróżniać się od pozostałej ludnoœci specjalnym rodzajem ubioru -jak Saraceni, a potem heretycy, prostytutki i trędowaci. Prócz tego winni nosić na szatach specjalny znak - było to na wiele stuleci przed żółtš gwiazdš nazistów. Tak narodził się ten nieszczęsny znak żydowski, o którego kolorze i kształcie miały decydować poszczególne kraje. Tym znakiem hańby odizolowano Żydów od społecznoœci chrzeœcijańskiej, narażajšc ich na wszelkiego rodzaju maltretowanie. Przymusowe chrzty Chrzest albo œmierć, chrzest lub wygnanie! Przed takim wyborem stawiano Żydów w œredniowiecznej Hiszpanii. Ferdynand Martinez, zastępca biskupa z Sewilii, w r. 1391 podburzył lud przeciwko Żydom. 50.000 Żydów przypłaciło to życiem, setki tysięcy ochrzczono, w tym rabinów.1 Przymusowy chrzest stworzył jednak ogromny problem. Niektórzy godzili się na zmianę wiary ze względu na korzyœci osobiste, jednak całe rzesze przymusowych konwertytów potajemnie trzymało się starej wiary. Hiszpanie obie te grupy nazwali 'marranami' - œwiniami.2 Szaleństwo rasowe W Hiszpanii zarówno antysemityzm jak i anty-marranizm wzrastał w tempie wprost przerażajšcym. Nagle popularna stała się myœl, iż faktycznym problemem jest żydowska 'masa spadkowa' lub inaczej mówišc "zła krew" - mała sangre. A na niš nawet chrzest nie ma wpływu. Tu tkwi korzeń rasizmu hiszpańskiego. Droga do nazistowskiego paragrafu aryjskiego i norymberskich "ustaw o hańbie rasowej", którymi odcięto Żydów od życia publicznego i obywatelstwa niemieckiego, nie była już zbyt odległa. Inkwizycja hiszpańska W r. 1480 hiszpańska para królewska, Ferdynand i Izabella, powołała trybunał majšcy oczyœcić Koœciół z marranów, nadal potajemnie praktykujšcych wiarę żydowskš. Nastšpiły masowe aresztowania. Inkwizycja hiszpańska nie kierowała się jednak wcale motywami czysto religijnymi, ale wysokim zadłużeniem finansowym domu królewskiego u Żydów. W r. 1481 pierwsze ofiary spalono na stosie.3 Łšcznie podczas trwajšcej do XIX wieku inkwizycji zginęło w płomieniach 30.000 'marranów'. Te dobrze udokumentowane okrucieństwa rozszerzyły się aż na obszar Ameryki Łacińskiej. Bez ojczyzny Z biegiem czasu Żydów wygnano niemal z wszystkich krajów, w których znaleŸli ojczyznę. - W r. 1290 Żydzi musieli opuœcić Anglię. Do Francji i Belgii uciekło 16.000; wielu zmarło na skutek trudów ucieczki.4 - Z Niemiec i Francji Żydów ponownie wygnano. W r. 1492 Ferdynand i Izabella wygnali i z Hiszpanii wszystkich Żydów, aby - jak mówili - stworzyć prawdziwe królestwo chrzeœcijańskie. Wielu z 300.000 uciekinierów skierowało się do Portugalii. Tam wolno im było, za pewnš opłatš, zatrzymać się na kilka miesięcy. Potem Jan II (1481-1495) uczynił ich niewolnikami. Jego następca uwolnił ich, potem jednak brutalnie kazał ich przymusowo ochrzcić. Karnawał Upokarzanie Żydów bywało często kulminacyjny punktem uroczystoœci karnawałowych. W œredniowiecznym Rzymie wybierano w tym celu co roku najsłabszego z gminy żydowskiej i wsadziwszy go nago do beczki nabitej gwoŸdziami, staczano z góry Monte Testaccio, na œmierć. Żydzi zmuszeni byli przyglšdać się męczeństwu towarzysza wiary.2 PóŸniej, w czasie kontrreformacji, rzymski tłum obrzucał błotem Żydów specjalnie na tę okazję tuczonych - "jak sobie na to zasłużył każdy niewierny" - a potem zmuszano ich do biegania nago po karnawałowych ulicach, w dotkliwym zimnie i deszczu. Wygłaszano także przymusowe kazania, podczas których Żydów chłostano.3 Reformacja Marcin Luter (1483-1546) poczštkowo był do Żydów nastawiony przychylnie. Miał nadzieję, że dzięki swojej nowej nauce zdoła ich zdobyć dla wiary; wysławiał ich nawet jako "kuzynów i braci Pana". Gdy jednak stwierdził, że nie nawracajš się, zmienił zupełnie zdanie. "Nie miejcie żadnych wštpliwoœci, umiłowani w Chrystusie, że po diable nie macie bardziej zaciętego, brutalniejœzego wroga od prawdziwego Żyda ... Żydzi sš istnymi kłamcami i krwiożercami ... to jadowite węże, skrytobójcy i dzieci diabła."4 W traktacie Von den Juden und ihren Lugen (O Żydach i ich kłamstwach) (1543) Luter pisał: "Co więc my, chrzeœcijanie, powinniœmy zrobić z tym nikczemnym, przeklętym ludem żydowskim? Pragnę wam udzielić mojej wiernej rady: 1. Spalcie ich synagogi i szkoły, a to, co nie zechce się palić, zakopcie w ziemi, by nie pozostał z gruzu żaden kamień. 2. Włamujcie się do ich domów i niszcie je. 3. Zabierzcie im wszystkie modlitewniki i Talmudy, które zawierajš wyłšcznie bezbożnoœć, kłamstwa, przekleństwa i przysięgi. 4. Zabrońcie ich rabinom nauczania, pod groŸbš œmierci i tortur. 5. Zabrońcie im podróżować. Bo nie sš ani panami, ani urzędnikami, ani handlarzami - muszš pozostać w domu. 6. Zabrońcie wszelkiej lichwy, bo nie my jesteœmy ich poddanymi, lecz oni naszymi. 7. Do ršk wszystkich młodych Żydów i Żydówek należš cepy, siekiery, łopaty, kšdziele i kołowrotki. Niech tym w pocie czoła zarabiajš na swoje utrzymanie, jak to powinny czynić wszystkie dzieci Abrahama. Bo wielki jest nad nimi gniew Boży, a przez łagodne miłosierdzie stajš się tylko coraz gorsi, przez surowoœć jednak coraz lepsi. A więc zawsze precz z nimi!"1 W jednym z kazań, tuż przed œmierciš, nawoływał do wygnania z Niemiec wszystkich Żydów.2 Po stuleciach, w Trzeciej Rzeszy, antysemickš propagandę Lutra cytowano dosłownie. Getta Papieże renesansu byli do Żydów nastawieni stosunkowo przychylnie. Kontrreformacja natomiast - przede wszystkim za papieża Pawła IV (1555-1559) - przyniosła raptownš zmianę. Tworzono getta, najpierw we Włoszech, potem w monarchii austriackiej i w innych krajach. Ciasnota i poniżenie gett stało się cechš życia żydowskiego w całej Europie. Czasy nowożytne Tymczasem antysemityzm chrzeœcijański zakorzenił się w społeczeństwie tak głęboko, że cechował nawet zwykłych obywateli, niezależnie od tego, z jakiej tradycji chrzeœcijańskiej czy kierunku politycznego pochodzili. Nadal wytaczano przeciw Żydom zarzut "morderców Boga". Małe dziecko, które w r. 1921 uciekło wraz z rodzinš z Kijowa do Polski, pamiętało póŸniej pierwszy polski slogan, którego je nauczono: "Żydzi zabili Chrystusa." Omówienie antysemityzmu politycznego przekroczyłoby ramy tego zestawienia. Między frontami Polska była kiedyœ miejscem schronienia dla Żydów niemieckich, uciekajšcych tu przed wyprawami krzyżowymi, zarazš i cišgle wybuchajšcymi rzeziami.1 Ich stosunkowo spokojny byt skończył się, kiedy Wielkanocš 1648 r. uciskani prawosławni Ukraińcy powstali przeciw polskim, katolickim właœcicielom ziemskim. Żydzi, dzierżawcy i poœrednicy Polaków, byli najbardziej wystawieni na okrutny gniew Kozaków. Naoczny œwiadek relacjonował: Jednemu z nich Kozacy œcišgnęli skórę, by mięso rzucić psom, innego mocno zranili i wyrzucili na ulicę. Znów innych pogrzebano żywcem. W ramionach matek zasztyletowano niemowlęta. Wrzucono też do wody kupę dzieci żydowskich, by wyrównać mielizny. Jeszcze okropniejszych okrucieństw nie da się tu w ogóle wymienić. Podczas najazdu szwedzkiego, w latach 1655-1658, polscy Żydzi znaleŸli się między młotem a kowadłem. Kolejno napadali na nich Rosjanie, Kozacy i Szwedzi, a po ich wycofaniu pojawili się jeszcze Polacy, bo Żydzi rzekomo sprzyjali najeŸdŸcom. W latach 1648-1658 zamordowano w Polsce 100.000 do 500.000 Żydów -była to chyba najkrwawsza epoka w historii żydowskiej, od czasów biblijnych. Zniszczeniu uległo 700 gmin żydowskich. Rzesze uciekinierów szukały schronienia w innych krajach europejskich.4 Również w Rosji, podczas wojny domowej między białogwardzistami a Armiš Czerwonš, Żydów atakowano z obu stron. Białogwardziœci atakowali ich jako rewolucjonistów, Armia Czerwona jako ciemiężycieli ludu. Emancypacja Równouprawnienie, które stało sję udziałem Żydów w ruchu emancypacyjnym pod koniec XVIII i na poczštku XIX wieku, nie wszędzie spotkało się z akceptacjš. W Niemczech reakcjš były ulotki antysemickie. W r. 1819 autor pewnej ulotki posunšł się do tego, że proponował masakrę, kastrację i przeznaczenie Żydówek do prostytucji. Te nadużycia spowodowały, że historyk żydowski Heinrich Graetz, wcale nie będšcy przyjacielem katolicyzmu, stwierdził: "Teologia protestancka i filozofia niemiecka doradzały takie œrodki zaradcze przeciwko Żydom, wobec których dekrety kanoniczne papieży Innocentego III i Pawła IV pozostawały daleko w tyle." Afera Dreyfusa W r. 1884 przed paryskim sšdem wojennym odbył się proces szpiegowski przeciwko oficerowi żydowskiemu Alfredowi Dreyfusowi. Zapoczštkowało to falę akcji antysemickich - a wszystko to w jednym z najbardziej cywilizowanych krajów œwiata, pierwszym w Europie, który zagwarantował Żydom równouprawnienie. Dreyfusa, fałszywie oskarżonego o szpiegostwo na rzecz Niemiec, uznano winnym, publicznie zdegradowano i skazano na dożywotnie więzienie. Œwiat ogarnęły zamieszki, rzšd francuski był wstrzšœnięty aferš - Dreyfusa zrehabilitowano jednak dopiero w r. 1906.2 Pozostała jednak ogromna niechęć do Żydów. Na takim podłożu ukształtował się rzšd Vichy, współpracujšcy z nazistami. Ucisk na Wschodzie Po rozbiorze Polski, pod koniec XVIII wieku, Rosja stała się władcš największego na œwiecie organizmu gmin żydowskich. Katarzyna II ograniczyła obszar, w którym Żydzi mogli przebywać, do nowo zdobytych prowincji, zwanych okręgiem osiedleńczym. Obcych - z wyjštkiem Żydów -zapraszała do osiedlania się w centrum Rosji. Za Mikołaja l (1825-55) położenie Żydów pogorszyło się. Młodzież żydowskš w wieku od 12 do 25 lat przeznaczono do służby wojskowej i wywożono do okolic bardzo odległych. Stosowano wszelkie możliwe œrodki - z torturami i znieważaniem włšcznie - by skłonić ich do wyrzeczenia się wiary i przyjęcia chrzeœcijaństwa.3 W tym czasie Rumunia była po Rosji drugim krajem, w którym Żydów uciskano najbardziej. Około 200.000 Żydów cierpiało tam w położeniu zbliżonym do najgorszych czasów œredniowiecza. Pogromy Za panowania cara Aleksandra III w r. 1881, w okresie wielkanocnym, wybuchł pierwszy duży progrom; ucierpiało w nim ponad 100 gmin żydowskich. Antysemiccy doradcy cara mieli zamiar rozwišzać "problem żydowski" na swój sposób: trzecia częœć Żydów miała wyemigrować, trzecia częœć umrzeć, a trzecia częœć zniknšć (tzn. zostać nawrócona).1 Pogromy i wywołane przez nie masowe emigracje miały miejsce również za cara Mikołaja II (1894-1917), który uważał Żydów za zabójców Chrystusa. Mimo ohydy holokaustu i ogromnego zdziesištkowania ludnoœci żydowskiej w Polsce pogromy zdarzały się również po drugiej wojnie œwiatowej. Protokoły Mędrców Syjonu Ta antysemicka propaganda ukazała się po raz pierwszy w r. 1905, w Rosji carskiej. Zarzucała Żydom spisek œwiatowy. Protokoły te, po pierwszej wojnie œwiatowej przetłumaczone na wiele języków, wywarły trwały wpływ na wiek XX, pomimo, że w r. 1921 zdemaskowano je jako fałszerstwo. Przy finansowym wsparciu Henry'ego Forda, wpływowego przemysłowca, rozpowszechniono w Ameryce aż trzy ich wydania. W r. 1922 dwóch prawicowych radykałów zamordowało żydowskiego ministra spraw zagranicznych Republiki Weimarskiej, Waltera Rathenaua, w przekonaniu, że jest on jednym z tych "Mędrców Syjonu".4 Największy wpływ "Protokoły Mędrców Syjonu" wywarły na Niemcy nazistowskie. Faszyzm Mimo iż faszyzm był antychrzeœcijański, dopiero chrzeœcijański antysemityzm utorował drogę dla holokaustu. Hitler i naziœci proklamowali Chrystusa "aryjskiego", nieżydowskiego, by chrzeœcijan przecišgnšć na swojš stronę. Model dla swoich zamiarów' znaleŸli w katolickim, antyżydowskim ustawodawstwie okresu œredniowiecza, czytali więc i rozpowszechniali zajadłe, antyżydowskie pisma Lutra. Zastanawia fakt, że holokaust rozpętano w jedynym większym kraju Europy, zamieszkanym niemal po równo przez katolików i protestantów. Na obu tradycjach koœcielnych cišżyło brzemię nienawiœci do Żydów. Koœcioły, i większoœć ich sług, otwarcie kolaborowały z faszystami.1 Przywódcy koœcielni podpisywali wspólne oœwiadczenia, w których wyrażali dobitnie swš aprobatę dla ustaw faszystowskich przeciwko Żydom, lekceważšcych prawa ludzkie, powołujšc się po częœci na Lutra.2 Kiedy w r. 1936 niemieccy mężowie Koœcioła osobiœcie u Hitlera protestowali przeciwko znęcaniu się nad Żydami, odprawiono ich krótko: "Dlaczego się uskarżacie? Postępuję przecież tylko tak, jak przez stulecia nauczaliœcie!"3 A więc nie był przypadek, że synagogi w Niemczech płonęły akurat w noc 455 rocznicy urodzin Lutra (9/10 listopada 1938). Tej nocy, która przeszła do historii Rzeszy jako "noc kryształowa", naziœci w skrupulatnie zaplanowanej i ogromnej akcji zrealizowali to, co niegdyœ zalecał Luter.4 Jeœli nawet wielu chrzeœcijan Żydom pomagało, oba wielkie Koœcioły na ogół tego nie czyniły. Druga wojna œwiatowa Nawet wtedy, gdy faszyzm był już u szczytu władzy, a niewysłowione okrucieństwa stały się jawne, tylko żenujšco mała mniejszoœć stanęła po stronie Żydów. W godzinie największej swej niedoli byli osamotnieni. Również większoœć państw nic oficjalnie nie zrobiła - Żydów nie chciano. Wielowiekowy antysemityzm zażšdał haraczu. Podczas ulmerskiego procesu Einsatzkommando (1958 r.) zapytano byłego proboszcza litewskiego, dlaczego na widok tak okropnych rozstrzeliwań, których był œwiadkiem, milczał. Odpowiedział, że sšdził, że spełnia się teraz na Żydach Słowo: "Jego krew na nas i na dzieci nasze" Przerażajšce, że tego wersetu biblijnego można było użyć dla usprawiedliwienia tak ogromnej nieczułoœci; podobne myœli wyrazili też chrzeœcijanie innych narodowoœci. Pewien nuncjusz papieski, proszony, o przeciwdziałanie deportacji słowackich Żydów do Oœwięcimia w celu uniknięcia przelania krwi wielu niewinnych dzieci żydowskich, odpowiedział niewzruszony: "Nie ma na œwiecie niewinnej krwi dzieci żydowskich. Na wszelkiej krwi żydowskiej cišży wina. Musicie umrzeć. To kara, którš œcišgnęliœcie na siebie przez ten grzech [ukrzyżowania Jezusa]." Kiedy Międzynarodowy Trybunał Norymberski przesłuchiwał chyba najgorszego podżegacza antyżydowskiego, powiedział on: "Na moim miejscu na ławie oskarżonych winien dzisiaj siedzieć dr Marcin Luter, gdyby prokurator wzišł pod uwagę jego ksišżkę. W ksišżce D/e Juden und ihre Lugen (Żydzi oraz ich kłamstwa) dr Marcin Luter pisze, że Żydzi sš plemieniem żmijowym, należy palić ich synagogi, zniszczyć ich ... To właœnie robiliœmy!" Szwajcaria zamknęła granice. Kanada i Ameryka miały tak surowe warunki imigracyjne, że dla wielu Żydów droga była tam zamknięta. Rzšd brytyjski cofnšł danš w Deklaracji Balfourskiej obietnicę utworzenia w dawnym rejonie mandatowym Palestyny, żydowskiej siedziby narodowej. Dla tysięcy uciekajšcych Żydów, szukajšcych podczas Trzeciej Rzeszy lub tuż po niej schronienia w kraju swoich ojców, drzwi były zamknięte. Należy tu wymienić tragedię "Struma". Ponieważ Brytyjczycy nie pozwolili, by przepełniony statek przybił do brzegów Palestyny, zmuszony był zawrócić, i zimš 1942 r. na Morzu Czarnym znalazł się pod obstrzałem torpedowym. Z 769 uciekinierów znajdujšcych się na pokładzie przeżył tylko jeden. Obojętnie i biernie Obojętnoœć i biernoœć prawie wszystkich narodów w przeddzień drugiej wojny œwiatowej przyczyniła się w sposób decydujšcy do tego, że Hitler mógł bez przeszkód przeprowadzić swój plan masowej zagłady Żydów. W lipcu 1938 r. prezydent Roosevelt zwołał w Evian-les-Bains we Francji konferencję na temat uciekinierów, aby zastanowić się nad losem Żydów europejskich. Wynik był deprymujšcy: Z trzydziestu zgromadzonych tam narodów w gruncie rzeczy tylko Dania i Holandia były gotowe do przyjęcia kilku tysięcy Żydów. Pozostali stawiali tyle warunków, że mało który z uciekinierów był w stanie je spełnić. Szpiedzy nazistowscy przekazali Hitlerowi: "Proszę z Żydami robić, co się panu podoba; nikt ich nie chce." Cztery miesišce póŸniej rozpoczęło się przeœladowanie, które kosztowało życie 6 milionów Żydów.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 151
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.