| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Inteligencja. | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 104 |
|
Ostatnio naszło mnie na rozważania z dziedziny bilogii. Chodzi mi o zjawisko inteligencji, ale od strony fizjologicznej. Nie będę tu definiował pojęcia, bo tych definicji jest wiele. Najbardziej chodzi mi o rozstrzygnięcie kilku przewrotnych pomysłów, jakie znów wpadły mi do głowy... A zatem:
Organ odpowiedzialny za tworzenie się inteligencji, to mózg. Przyjmijmy, że odpowiednio "gęsty" ośrodek nerwowy może pełnić rolę mózgu. W mózgu mamy neurony. Jak działają, to też mniejsza o to, ale chodzi o nadrzędną zasadę: neuron posiada jeden akson i kilka dendrytów, o ile dobrze pamiętam. I o ile się nie mylę, może przyjmować tylko jeden sygnał, a wysyłać ich tyle, ile ma zakończeń. Całe szczęście, że to nie są sygnały 0-1, bo inaczej nie różnilibyśmy się od komputerów... ;-)) Wracając do tematu: można przedstawić pojedynczy neuron jako jednostkę, która może otrzymywać informację tylko jednym kanałem ( bo jest JEDNA), zaś wysyłać do kilku innych jednostek. Przyjmuje się, że ten fakt właśnie jest odpowiedzialny za inteligencję - istnienie owej sieci neuronowej.
Stąd wniosek:
Gdyby znaleźć DUŻĄ liczbę istot, które otrzymując informację od innej istoty, mogłby jalej przekazać tą daną (decydując, do jakiej innej istoty ją przekazać), to moglibyśmy stworzyć funkcjonujący organ działający jak ośrodkowy układ nerwowy, czyli mózg... A więc, w sposób sztuczny stworzylibyśmy właśnie inteligencję. Dla niektórych to, co piszę, jest oczywiste - tak się symuluje sieci neuronowe na komputerach np. Ale idźmy dalej tym tropem. Taki organizm, posiadający inteligencję, jest w stanie się uczyć, zapamiętywać, a może nawet myśleć abstrakcyjnie. To wszystko zależy od DWÓCH czynników - od rozległości tej sieci (ilości neurotransmiterów) i szybkości przesyłu impulsu. A więc tworzenie tej inteligencji jest ograniczone tylko ilością, bo jesli chodzi o szybkość - to najwyżej zaczekalibyśmy trochę dłużej... W przyrodzie zmiana perspektywy czasowej jest naturalna, to tylko my, ludzie, się spieszymy.
Dlaczego nawiązałem do przyrody ? Ano dlatego, że organizmem, który funkcjonuje według podanego powyżej schematu jest.... MROWISKO.
Ciekaw jestem waszych opinii na ten temat...
|
|
|
Winter: chodzi Ci o mój nowy podpis ? Prawda, że piękny ? Nie, nie wpisuję go ręcznie, jest doklejony na stałe, jak do innych inne powiedzonka. Gdzieś go usłyszałem i uznałem, że pasuje idealnie do moich post'ów na tym forum. Co o nim sądzisz ?
[%sig%]
|
|
|
Rozdrobnię twoje powiedzonko, trochę pasuje mi,- lecz tylko część pierwsza,bo część druga jest brakiem tolerancji ,dla części pierwszej .Bo by trwać w błędzie ,trzeba się wpierw -pomylić.Zatem człowiek,który się pomyli -jakiś czas trwa jednak w błędzie.Natomiast czas trwania w błedzie zależny jest od inteligencji ,a często od przypadku-[odkrycia faktu błędu].-pozdrówka.acha -wcale się nie czepiam -tak po prostu widzę to powiedzenie.
|
|
|
Widzisz, ale gdyby więcej rzeczy rozpatrywać z punktu widzenia względności czasowej, moglibyśmy dojść do następującego paradoksu:
"Między zabraniem komuś chwili z życia, a zabraniem całego życia jest tylko róznica skali"
To cytat z mojej ukochanej książki, z "Diuny".
[%sig%]
|
|
|
Cóż , pasuje do tego forum doskonale. Szkoda, że tak późno go zaczęłeś używać. Jednak - sumuje pewne burzliwe niegdyś dyskuje.
|
|
|
Leto widziałeś nakręcone Dzieci Diuny bardzo wierna adaptacja książki mam na 3CD
A ty Winter zachowałeś się jak na psychologa bardzo nie profesjonalnie z tym twoim obrażaniem się i odchodzeniem z Forum, chyba że chciałeś zrobić eksperyment i zobaczyć kto przyjdzie na twój pogrzeb i co powie.
|
|
|
AI !!!!! Błagam o wybaczenie, że dopiero teraz odpowoadam, ale DAWNO mnie tu nie było....
Jeśli jeszcze to czytasz, to JASNE, że chcę !!!
Dogadajmy się na maila.
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością !!
[%sig%]
|
|
|
>Organ odpowiedzialny za tworzenie się inteligencji, to mózg.<
Za płytko szukasz tej inteligencji.
Jest taka bardzo rzadka choroba (nazwy już nie pamiętam) która powoduje że zamiasta mózgu człowiek ma płyn rdzeniowy czy jakiś tam. Ludzie tacy nie żyja jak roślinki tylko nierzadko kończą studia.
|
|
|
Do ukończenia studiów inteligencja nie jest ani warunkiem koniecznym, ani wystarczającym... ;) Ale pewnie nie to miałeś na myśli.
To ja odpowiem tak: nie poznaliśmy naszego układu nerwowego w sposób zbyt dokładny. Nie możemy więc na 100% powiedzieć, jak na człowieka wpłynie jakaś modyfikacja - znano ludzi ze śrubami czy gwoździami w czaszkach, a także takich, którym odłamki zniszczyły spore połacie mózgu. I ci ludzie też żyli, na pozór nie odbiegając od normy... Na pozór.
Ale teraz ja zapytam - gdzie TY szukałbyś inteligencji ?
[%sig%]
|
|
|
Nie potrafię określić tego przestrzennie ani określić substancji z jakiej jest zbudowana, z całą pewnością jednak jest subtelną formą materialnej energi. Inteligencja jest jedną z warstw, która przykrywa jaźń i jest umiejscowiona ponad umysłem ale pod fałszywym ego.
Widzisz, ci goście wogóle nie mają mózgu a przecież często słychać że mózg to pamięć, emocje itd.
|
|
|
Funkcię mózgu (niektóre) może przejąć rdzeń kręgowy. Natomiast Ty, jak mi się zdaje, wstawiasz inteligencję do przegródki metafizycznej...?
[%sig%]
|
|
|
I tak jest być może w tym przypadku, proszę tylko zdjąć mózg z cokołu.
Ta część fizyki to jeszcze matafizyka, ale niewykluczone, że nasi dzielni naukowcy i przy tym też się nauczą dłubać. Mam nadzieję, że mnie już wtedy tu nie będzie.
|
|
|
Jeszcze 10 lat temu nauka zakladala,ze duze mozgi sa rowno znaczne z duzym intelektem.Jednakteraz mozna stwierdzic (udowodnione badaniami)ze tak nie jest.
W koncu nie bedziemy uwazac jakiejs osoby za zdolna poniewaz nosi duzy kapelusz.
Samo pojecie inteligiecji jest trudne do uchwycenia i ilosciowego ujecia.
Zaden ale zaden uczony nie jest pewien gdzie tego daru szukac:)Choci wiadomo ze "centralasterowania"lezy w mozgu(talamus)Lecz coraz wieksza role odrrywa calosciowe pojecie czlowieka wiec-cialo,umysl i DUSZa
[%sig%]
|
|
|
Właśnie Robert trzeba jeszcze wyjaśnić samo pojęcie inteligencji, czy jest to ta cecha którą ostatnio badano za pomocą testów w całej Polsce ?
Njaciekawsze w wynikach było to, że ludzie im starsi tym bardziej są inteligentni, co brzmi dziwnie wiedząc że im mózg starszy tym więcej neuronów umiera, choć z drugiej strony ten test nie był miarodajny ponieważ ludzie starsi którzy brali w nim udział musieli chcieć go wykonać, babcia która słucha Radia Maryja pewnie skwitowała testy "co za głupoty wymyslają"
Leto odbierz pocztę.
|
|
|
Grupa ludzi, ktora rzadzi swiatem, traktuje reszte ludzi jak stado bydlat.
|
|
|
Tak, politycy i kociół majš ludzi za idiotów.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Otóż chciałam zauważyć, że za pracę neuronów odpowiadajš w największym stopniu komórki glejowe, które karmiš neurony i ich duży wzrost usprawnia pracę i szybkoć przekazywania sygnałów. Gdy mylę o komórkach glejowych kojarzš się mi one z noosferš, czyli rzekomš przestrzeniš wypełniajšcš atmosferę planety. Prace nad praktycznym zastosowaniem noosfery trwajš. Być może tak samo jak komórki glejowe, noosfera wypełnia przestrzeń między komórkami informacji, by je karmić i chronić.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 104 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |