| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Czy słudzy diabła świadomie służą swemu władcy ? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 300 |
|
Wielu jest ludzi, którzy na tym i na innych forach starajš się
w sposób mniej lub bardziej podstępny szerzyć fałsz, deprawację,
idee fałszywej wolnoci itp.
Załóżmy, że sprowadzili poprzez swojš pisaninę niejednego człowieka
na złš drogę. W ten sposób stajš się sługami szatana.
I tu pojawia się pytanie jak w temacie:
Czy słudzy diabła wiadomie służš swemu władcy ?
I dalej, czy jeli niewiadomie, to kara za te czyny będzie mniejsza, niż
gdyby czynili to w pełnej wiadomoci ?
|
|
|
Romek
Ulżyło mi :)) a jużem myslała , że o mnie mój Odysek zapomniał. Już ja se wzieła i spokojnie czekam. Czekam, czekam....i się doczekam :)
|
|
|
Kolejny przykład:
prowokacja z samochodem dla o. Rydzyka.
Dziennikarze(nie wiem czy powinno się ich tak nazywać)posuwajš się do oszustwa i
podszywajš się za kogo innego. Póniej majš za złe ministrowi, że zechciał pomóc
człowiekowi publicznie znanemu i szanowanemu, jakim niewštpliwie jest o.Rydzyk.
Ile będzie jeszcze takich tematów, które będš tu pasować ?
Czy to się kiedy skończy ?
Judaszy chyba nigdy nie zabraknie.
Ciekawe, czy te dziennikarzyny zdajš sobie sprawę, że stajš się judaszami.
I to dosłownie.
|
|
|
Nie sšdzę by stary człowiek zbliżajšcy się do końca swego żywota ( o.Rydzyk) z premedytacjš lansował zło. W przeciwieństwie do młodych dziennikarzy , którzy więcej majš do zyskania w życiu (pienišdze,prestiż, pozycję zawodowš) niż o.Rydzyk. On jeli co zostawi, to dla kocioła . Natomiast dziennikarze? oni nie mylš o pozostawianiu lecz o gromadzeniu.
|
|
|
Ojciec Rydzyk napewno nie jest postaciš złš dla Kocioła to rzeczywicie jest absurd wygłaszany niekiedy że O Rydzyk to zło. Owszem jest w pewnych sytuacjach radykalny - to fakt. Widać, że chce co zrobić i ma jakšs tego wizję - czy dobrš czy złš czas pokaże dzisiaj trudno jednoznacznie oceniać.
Ja tutaj widzę nagonke na niego spowodowanš innš matywacjš mianowicie lekiem nadawców komercyjnych o swoje wpływy z reklam, bo jak już wiemy Radio Ojca jest wpływowe i ludzie stosujš się do jego nakazów. Więc wyobramy sobie, że reklamodawcy dochodzš do takiego samego wniosku i swoje spoty umieszczajš nie za cięzkie pienišdze w TVP, Polsacie czy TVNie tylko w Telewizji Trwam i tutaj jest ten lęk. Mniej reklam mniejsze pienišdze dla mediów pywatnych => ot i cała tajemnica nie do rozwikłania.
Za co do Judasza, wydaje mi się, że to nie jest do końca tak, bo gdyby nie było Judasza być może losy potoczyły by się całkiem inaczej. Tutaj włanie o to chodzi i Judasz jest potrzebny by mógł istnieć kto inny.
Gdyby nie dziennikarze któży nie majš o czym pisać temat sam umarłby mierciš naturalnš jak i inne tematy a tak się mówi i mówi i temat istnieje a z nim problem, tworzš się obozy podziały i inne pozytywne i negatywne reakcje.
W reklamie mówimy o metodzie lub sposobie promowania marki czy znaku towarowego => na skandal.
No tyle mi się nasuneło.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Hahaaa, to wcale nie jest dobre.
D.W. dobrze czuje temat i wie, po której stronie stoi.
Pozdrawiam
|
|
|
Odnonie rysunków satyrycznych w prasie duńskiej, to dobrze oddajš one obraz fanatyzmu religijnego. Zamachy terrorystyczne - czego to się nie robi w obronie wartoci islamskich.
A jaka jest reakcja wiata islamskiego?
Otóż ci ludzie nie rozumiejš co to jest wolnoć słowa, bo u nich tego nie ma.
Domagajš się przeprosin od rzšdu duńskiego i nie rozumiejš, że władze nie majš nic do tego, bo to sprawa gazety.
W Polsce mamy już prawnš ochronę "wartoci". Dobrze, że ludzie nie sš jeszcze takimi fanatykami jak muzułmanie, którzy już się domagajš aby poleciały głowy - dosłownie.
Nie bšdcie tacy więtojebliwi i pomiejcie się czasami.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Hahaaa jak dla mnie mieszne. A te swoje dogmatyczne poglšdy gło rodzinie. Trzeba się czasem pomiać z tego co traktujš na ogól zbyt poważnie.
[%sig%]
|
|
|
Już gdzie to pisałem, ale widzę że do niektórych nie dociera, więc wklejam jeszcze raz:
"Beata lepo wierzyła w dogmat własnej religii, usprawiedliwiajšc tym własnš niewiedzę. Była fanatyczkš. Może na swój osobliwy sposób starała się postępować w życiu jak najbardziej godnie. Jednak z prawdziwš przemianš duchowš, na którš ochoczo się powoływała, nie miało to wiele wspólnego. Było to raczej wygodne posługiwanie się wiarš dla własnych celów. Za wszystko, co stało w sprzecznoci z jej poglšdami, także dotyczšcymi spraw codziennych, na które przecież promieniował duch jej religii, było okrelone mianem działania diabła."
|
|
|
Wzajemnie sprzeczne . Z jednej strony "starała się postępować w życiu jak najbardziej godnie " z drugiej strony "z prawdziwš przemianš duchowš, na którš ochoczo się powoływała, nie miało to wiele wspólnego "
Jak można posługiwać się wiarš dla własnych celów? Najpierw trzeba wiedzieć jakie to cele a dopiero póniej oceniać czy jest to rozwój duchowy , czy nie . W rzeczywistoci nie jest to kwestia dogmatów, lecz życia prawami Bożymi, moralnymi etc.
|
|
|
...Może na swój osobliwy sposób starała się postępować w życiu jak najbardziej godnie...
To był fragment z tego:
http://ksiegarnia.nieznany.pl/index.php?main_page=pubs_product_book_info&products_id=1519
Oczywicie, chodzi o uniwersalne prawa moralne.
Jak można posługiwać się wiarš dla własnych celów?
Można zrobić z tego politykę i niezły biznes. Można się niele ustawić i rzšdzić. Można być więtš krowš ponad prawem. Można się zabezpieczyć przed krytykš wprowadzajšc "wartoci". Można być rzecznikiem Boga i mieć monopol. Można celebrować jakie bezsensowne obrzšdki i myleć, że to wystarczy. Można udawać, że to jest rozwój i stać w miejscu.
"Za wszystko, co stało w sprzecznoci z jej poglšdami, także dotyczšcymi spraw codziennych, na które przecież promieniował duch jej religii, było okrelone mianem działania diabła."
Kto ma oczy - niech patrzy.
Kto umie czytać - niech czyta.
Kto potrafi myleć - niech myli.
To taki apel do niektórych.
Badania wykazujš, że około 60% polskiego społeczeństwa nie rozumie tego co czyta.
Inna sprawa, że czytajš niewiele. |
|
|
" Jak można posługiwać się wiarš dla własnych celów ? " Co jest celem wiary?
Można nie robić z tego polityki ani biznesu.Można się nie ustawiac i wcale nie rzšdzić. Można nie być rzecznikiem Boga i nie zabiegać o monopol. Można celebrowac ( dla kogo nie takie bezsensowne, zalezy jak na to patrzy ) obrzšdki i nie myleć , że to wystarczy. Można starać się o rozwój i nie udawać , że stoi się w miejscu ( Bóg ten rozwój widzi ). Za wszystko co stało w sprzecznoci z jej poglšdami, także dotyczšcymi spraw codziennych, na które przecież promieniował duch JEJ religii, nie było okrelane mianem działania diabła lecz dobrowolnym wyborem prowadzšcym do czystoci ciała, ducha i umysłu.
Jedni wierzš , inni nie wierzš wykorzystujšc " wiarę " do własnych celów.
Kto ma oczy - niech patrzy.
Kto umie czytać - niech czyta.
Kto potrafi myleć - niech myli.
Piłka jest okršgła , a bramki sš dwie.
|
|
|
Penelopa
Tak sobie mylę, że większoć hierarchów kocielnych to ludzie niewierzšcy, bo gdyby wierzyli, to nie robiliby tego co robiš.
A już na bezczelnoć zakrawa fakt, że przywłaszczyli sobie Jezusa i swoje mordy nim wycierajš. Kpiš sobie z jego nauk, Boga z niego zrobili i czczš go, czego on sobie nie życzył, bo skromny był.
Jaka porzšdna reformacja by się tym faryzeuszom przydała.
|
|
|
Panie D.W.,
to, że Jezus był skromny nie oznacza, że nie był Bogiem.
Co do hierarchów, to nie masz pojęcia, co robiš, bo gdyby wiedział, to by
bzdur nie pisał.
W swoim krótkim pocie zawarłe mnóstwo jadu i fałszu.
Widać miłoć jest dla ciebie obca.
Dobrze wpisujesz się w ten temat i wiadomie !
Pozdro
ps. skoro wg ciebie Jezus nie był Bogiem, to może przespaceruj się po wodzie,
a póniej pogadamy
|
|
|
Pozwolę sobie odpowiedzieć na "ps.", ufito jestem Bogiem, albo jezus nim nie był, chodziłem wczoraj po wodzie, w sumie co zimę lubie sobie pochodzić po wodzie. Najlepszy dreszczyk jest włanie jak jest odwilż tak jak u mnie od 3-4 dni, nigdy nie wiadomo :D, ale ogulnie spacerowanie po wodzie jest jak najbardziej, ok.
Żaden czyn, cud, czy cokolwiek co zrobił (lub tak kto twierdzi) jezus nie daje nam wiadectwa na to że był bogiem, bo na boga nie ma regułki, nie wystarczy wskrzeszać zmarłych, czy robić wino z wody żeby być bogiem, bogiem może być nawet karaluch którego zgniatasz, mylisz że będzie ci miał za złe że go zabiłe?
Jak możesz komu napisać że w swoim pocie zawarł fałsz i jad? Widocznie sam masz go mnustwo, bo słowa innych każdy człowiek rozumie przez pryzmat tego co jest mu znane. Nie możesz wiedzieć co kto myli piszšc, lub mówišc cokolwiek, bo kazdy z nas przekazuje uczucia za pomocš słów, których znaczenia nauczył się indywidualnie (najczęciej), no i sš rzeczy których słowami nie da się opisać, pa.
|
|
|
Dariusz Wendołowski
Meritum jest blisko. Jeli dajesz przykład " Beaty" jako osoby wierzšcej - bo chyba o takich mowa jest ? dlaczego wciskasz we wiarę hierarchów kocielnych ? Dajšc taki przykład podważasz sensownoc wiary takiej " Beatki" ( i wielu ). Wystarczy , ze ktos uznaje dogmaty , zyje nimi a juz jest mało mylšcy. Nie przyszło ci do głowy że możesz sie mylić?
Ustalmy o kim mowa ? o ludziach wierzšcych , czy niewierzšcych - to zasadnicza różnica.
Kim Bóg jest dla ciebie i innych , którzy tu się wypowiadajš? I czy w ogóle KIM dla ciebie jest ?
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 300 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |