| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Pomysły na mocną POLSKĘ | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 118 |
|
Witam
Jak wszystkim wiadomo dzis bardziej niz pieniadze na swiecie sie liczy tylko energia i sprawy zwiazane z energetyka, a zatem Polska ktora leży prawie cala na
1.ródłach geotermalnych czego z nich nie kożysta ?? Cała energetyka cieplna kraju moze byc zasilana geotermiš w 100%
2.Dla czego nie ma u nas elektrowni atomowych, prad jest z węgla i gazu glównie jego cena to ok 35 gr/kWh a Kowalski zarabia 600 zl/msc, w krajach UE prad jest po 3 centy/kWh, a Leclerc zarabia tam 1500 E taki co rowy kopie.
3. Dla czego w krajach UE pomimo znacznie nizszych podatkow oraz znacznie wiekszych swiadczen spolecznych jest kaasa na wszystko prawie ?? a u nas podatki kosmiczne, i na nic nie ma pieniedzy gdzie wyplywaja pieniadze zanim dojda do budrzetu ??
4. Dla czego niektore kopalnie wegla zostaly w Polsce zasypane lub calkiem zamkniete, węgiel to nasze najwieksze bogactwo naturalne i czego z niego nie robimy uzytku ? tylko myslimy zeby kupowac gaz od ruskich albo norwegow - kto na tym zarabia ?
5. Dla czego jako glownš energie w kraju nie uzywa sie pršdu ?, kuchnie na prad ogrzewanie domow na pršd, wszystko na pršd, z elektrowni atomowych, wiatrowych, geotermalnych i węglowych.
6. Dla czego mimo tego, ze wystartowalismy z demokracja razem z czechami 15 lat temu to w czechach żyje sie znacznie lepiej niz w polsce ? przecierz ten kraj jest mniejszy, nie ma tak dobrego polozenia geograficznego jak nasz ( gory, morze) nie ma takich bogactw naturalnych jak nasz, wiec dla czego ?
7. Dla czego mimo tak jasnych metod bycia niezaleznym energetycznie (opis wyzej) nikt w TV nie mowi o tym nic ? tylko nan stop mowi gdzie to gaz kupic teraz od kogo.....
8. Dla czego strategicznedla naszego kraju sektory gospodarki paliwa, telefony, elektrownie, sprzedaje sie w ręce obcego kapitalu lub po prostu w ręce prywarne ?, efekt taki ze to prywaciaz rzadzi naszym rzšdem bo ma do tego prawo i na "w kieszeni" energie.
9. Dla czego w Polsce nie promuje sie prawie wcale odnawialnych żrodel energii komu to szkodzi ? w telewizjach np niemieckich trabia o odnawialnej energii non stop w TV.
10. Dla czego jestescie tak naiwni i dajecie rzšdzic mafii ?
NA te i inne pytania chyba nikt nam tu nie odpowie.
|
|
|
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Dzieki Ci Panie za te obrazki pocieszne, com je na swym komputyjerze mógl oczyc....
Alici wydaje mi sie, ze to, czym zamierzasz zniszczyc owa bestyje co warczy i sama, bez siwka galopem biezy, to jest wyrob tych zamorskich Kitayców, co to na wyspach mieszkaja i rozne tam potwory chodujš.... I racza sie owa cudacznš wodš, niby nasza okowita, a co nawet moich chartów do polowań by nie zmogla:)
One, znaczy sie Kitayce majš u się takie cudaczne miecze, co to nimi wywijaja z wrzaskiem dzikim.....
Ale moze wzrok mój zmšcon jest miodkiem cudnym, więc sie nie upieram.....
Posłaniec przybierzyl z maylem, ze niby węgrzyn, jak nazwa wskazywac musi, od braci naszych Madziarów pochodzi.....Zgodzic sie z tym muszę, alici za roków jakich 300, szlachetna białogłowa, Cwierciakiewiczowa, poda przepis staropolski na węgrzyna naszego, co to dojrzewa ponad 3 roki, zakopanym bedšc po szyje jak pogan jakis na mekach.....Przeto, ze Polacy nie gesi, ortografie maja jakoby od Lucyfera pochodna byla, to w dodatku, znawcami trunków szlachetnych smakoszami bywaja.....jak nie przymierzajšc imc pan Zagłoba......:)
Pozdrowienia slę, kłaniajšc sie nisko.....:)
|
|
|
Moci Remigiusie
Odwiedziłem słynny kram kupiecki „Alma Market” i znalazłem półtoraka. Niestety miód ów wielce kosztownym się okazał (43 zł), więc z braku dostatecznej iloci złociszy w sakiewce zakupiłem trójniak Kasztelański za 15 zł. I oto com wyczytał: „Kasztelański Trójniak według staropolskiej receptury złote medale na konkursach, festiwalach, oraz targach w Europie, Ameryce i Azji. Trójniak – jedna częć miodu na dwie częci wody leżakuje ok. 1 roku. Doskonały z lodem i cytrynš, lub na goršco z godzikami i cynamonem. Od ponad pół wieku produkowany przez NECTAR Polska Sp. z o.o. (dawniej Okręgowa Spółdzielnia Pszczelarska) Poznań, ul. Jasielska 8c”.
Nabyłem też piwo „Okocim Zagłoba” 13,1 % ekstraktu i wyczytałem: „Zawartoć ekstraktu w piwie jest jednym z kluczowych elementów decydujšcych o pełnym smaku. Sprawd, jak dużo ekstraktu w porównaniu z innymi piwami zawiera Okocim Zagłoba, a zrozumiesz dlaczego mówimy o nim, że jest najpełniejsze z pełnych”.
Jako że 17 grudnia więtowałem swoje 33-cie urodziny, to obu trunków skosztowałem.
Miałe rację – trójniak to jest dobry dla kobiet, bo dla mnie za słodki. Poszukam tańszego półtoraka, a jak nie znajdę, to kupię tego drogiego w ładnej, glinianej butelce.
Dzi sš moje imieniny, będę pił bułgarskš Old Kadarkę, a z „węgrzynów” to polecam Tokaj Aszu.
I mam gdzie, że podpadam Uficie – może mi naskoczyć… na puklerz :)
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Sto lat, sto lat dla solenizanta !
Pijmy za zdrowie Jego i humor !
Dobrym miodem napelniona moja szklanka
Po staropolsku wiec pijmy- na umor.
|
|
|
Jest miód pitny w Australii?
|
|
|
Czasem sprowadzaja z Polski. Raz widzialam w ceramicznym dzbanku.
Pozdrawiam.
|
|
|
Och! Rewelacyjny jest miód w beczce, 5 litrów, niestety, do takiego przechowywania nadaje sie tylko trójniak....
Swojš droga, jak bedziesz w Budapeszcie, to koniecznie zajd do sklepu z samymi tylko tokajami.... Rewelacja!
Byłem na targach Polagra w Poznaniu i zebycie widzieli cudeńka, jakie produkujš Polacy, (mówimy o alkoholu), to az zal, ze tego w sklepach sie nie widzi.....
W Szwajcarii jest dom aukcyjny, który sprzedaje alkohole, nie majšce ceny. Kosztujš tyle, ile kto za nie zapłaci. To najwyzsza z górnych półek.....
Do tego Domu pewien Polak dostarcza 3 swoje nalewki......:)))))))))
Wszystkiego najlepszego, aby Twoje podniebienie poznało smak najprzedniejszych trunków wiata....
Poza tym zdrowia, szczęscia i pelnego trzosu!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
No tak, ale to nie jest sposób na mocnš Polskę.
Gdyby taka Goka została w Polsce i tu walczyła z HAARP-em, to wszystkim nam żyło by się lepiej ;)
|
|
|
Wreszcie zostana sami bogaci w Polsce i jeszcze Ci zle ?
Nie wiem, czy w Polsce milabym czas na walke z HAARP-em ? Przez poltora roku poswiecilam na ten cel bardzo duzo czasu.
Nie wiem, czy zyloby sie wszystkim lepiej i dlaczego ?
KAZDY POWINIEN WALCZYC Z HAARP-em !!!!
|
|
|
W wištecznym wydaniu "Wprost" znalazłem takie oto życzenia:
Cudów powszednich:
niższych podatków,
więcej rozsšdku,
mniej niedostatku
i więcej prawa
niż furtek w prawie,
sprawiedliwoci,
nie ułaskawień,
mniej czarnych dziur
i białych plam!
Tego dzi "Wprost" chce życzyć Wam
|
|
|
a ja dzis slyszalem w radiu zyczenia prezydenta miasta mojego i zyczył wiary w lepsze jutro mieszkancom byehehe, przecierz to od niego zalezy lepsze jutro, no oni maja se krasc ile wlezie a nam pozostaje tylko wiara :-)
|
|
|
Nasz wielki władca Kwaniewski otrzymał przydomek "łaskawy" i do historii przeszedł jako "Aleksander Łaskawy" :)
|
|
|
|
|
|
D.W. przeczytałem i wybrałem.
Ten komentaż jest chyba właciwy:
"Oj Stasiu, Stasiu. Wiele w swoim zyciu przewidziales,
ale tego ze, na starosc zostaniesz debilem zapewne
sie nie spodziewales. Smutne..."
He he !
ps. geniusza od wariata dzieli cienka granica - rozsšdek
|
|
|
Bardzo ładne Ufita najlepiej oddał to Lombroso w swoje ksišżce " Geniusz i obłškanie", rzeczywicie o zdrowym ršzsšdku tam niewiele.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
pomysłów nie mam...ale wiem że w Polsce nic sie nie zmieni nadal będzie korupcja afery polityczne itp itd!! Politycy będa nadal chcieli jak najlepiej tylko dla siebie a nie dla państwa!!!Ludzie bogaci będš mieli raj a biednych będzie jescze więcej!! Nasz nowy super prezydent ma zamiar dalej to toleriować to kij mu w oko.....niech sobie ksieżyc ukradnie!!
|
|
|
wyjštkowo popre słowa ufity "geniusza od wariata dzieli cienka granica - rozsšdek". Choć czasem sam rozsšdek nie wystarcza, a dobre balansowanie na tej granicy to prawdziwa sztuka.
PS sory że nie w temacie.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 118 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |