| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Wielowymiarowosc wszechswiata | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 87 |
|
Skoro mozemy sie poruszac w 3 wymiarach oczywiscie za pomoca kolejnego 4tego - czyli czasu, to prawdopodobnie moglibysmy przyjac, ze moglibysmy sie poruszac w 4terech wymiarach [lacznie z podrozami w czasie] za pomoca nastepnego 5tego - cos takiego mozna wydedukowac za pomoca indukcji matematycznej [jesli 'x' spelnia jakis warunek, to 'x+1' wyraz tez bedzie spelnial dany warunek] - tylko pojawia nam sie problem : co jest tym 5tym wymiarem (jesli nie wiem, to pls oscwieccie mnie... ;)
Czyli reasumujac : jesli mozna ingerowac n-ty wymiar, to mozna zaingerowac rozwniez w 'n-1' wymiar, a co za tym idzie mozna wywnioskowac, ze mozna rowniez zaingerowac w 'n+1' wymiar (jesli takowy istnieje). Tylko zeby zaingerowac a ten 'n+1' wymiar to trzeba dokladnie przeanalizowac wszystkie nastepstwa wymiarow az do n-tego wlacznie (czym sie charakteryzuja, jakie sa ich wlasciwosci, itd.)
Czyli skoro ludzkosc jeszcze 'nie odkryla' 5-tego wymiaru, tzn. ze jest za tepa aby go pojac, albo dazy w niewlasciwym kierunku.
Wiem, ze moze sie troche zapetlilem, ale w moim odczuciu ma to jakis sens... ;)
Pozdrawiam
Carlos
|
|
|
Taaaa... jasne :)
Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)
|
|
|
Słowo daję ! Jeśli w tekście nie będzie boga, to przeczytam go z przyjemnością. Może być wszystko inne, nawet grzybki halucynogenne. Byle bez boga. Mam alergię na boga. A już na katolickiego, to normalnie dostaję wysypki.
Tak samo zapewniam cię, że jak będzie bez boga, a nie zrozumiesz, to będę się starał wspiąć na wyżyny intelektu, by ci wyjaśnić. Ale powtarzam - bez boga....!
|
|
|
Hmm...
Zobaczymy pożyjemy...
:)
Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)
|
|
|
Leto z łatwością Ci to poszło ,te więcej wymiarów niż trzy + czas.Rzeczywistość jest jednak taka że by powstała materia to muszą być przynajmniej trzy wymiary ,dwa to o jeden za mało a tam gdzie materia ,tam czas pojawia się zawsze.Nawet antymateria musi mieć przestrzeń ujemną w przynajmniej trzech nam znanych wymiarach określających przestrzeń.Moim zdaniem ,jeśli coś tu można by [wyjąć] poza przestrzeń nam znaną -to myślę że jest to informacja,sama w sobie informacja jest [moim zdaniem] przyczyną powstania materii,czyli i przynajmniej trzech wymiarów z których składa się przestrzeń.Jeśli natomiast jest gdzieś poza naszym stożkiem zdarzeń inny stożek zdarzeń i jeśli owe stożki się z sobą [przenikną],to i tak w trzech wymiarach nam znanych + czas.Zatem -tam gdzie nas nie ma [poza wielkim wybuchem],jeśli są inne wybuchy -to jednak w tym samym wszechświecie w nam znanych już wymiarach, lecz innym stożku czasu,-gdzie indziej.jeśli ja bym miał wskazać kolejny wymiar,to jest to [moim zdaniem] idealna pustka-w której [rośnie] nasz wielki wybuch ,wciąż z prędkością [przykrytyczną]-światła.-cze.
|
|
|
Zawiła to teoria, jak widzisz zamknęła usta największym retorykom tutejszego forum... Ja, który jestem tylko małym pyłkiem, a swe opinie podaję tonem wątpiącym, przyznam szczerze, że nie mam słów na odparcie, ani na poparcie tej teorii. Innymi słowy - nie mam zdania na ten temat. Zabiłeś mnie. :) Ale hipoteza wydaje się być bardzo interesująca... Pytanie tylko - skoro poza czasem i przestrzenia istnieje informacja - to czy ona się rozchodzi też z prędkością światła...?
|
|
|
Ja się z tematu nie wyłączam, ale mam taki zap...dol w pracy, że nie mam kiedy siku zrobić, a co dopiero napisać jakąś bardziej przemyslaną myśl, śledze wątki i napewno coś od siebie wrzucę.
|
|
|
Myślę że ta idealna pustka [poza wybuchem] jest wszędzie taka sama ,zatem jeśli w owej pustce jakaś? informacja -sprawi że pojawi się jakakolwiek nam znana cząsteczka elementarna,-to jej wir [promieniowanie] natychmiast ,sferycznie [zdobywa] obszar w prędkości swego promieniowania ,zatem znacznej .-to moje zdanie ,może się myle.-cze.acha -i [moim zdaniem] w trzech wymiarach,no i automatycznie dochodzi czas,jako nieodłączna cecha materii.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 87 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |