Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
10 planeta układu słonecznego
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192
Poprzednia strona | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Następna strona

Dziesišta planeta Układu Słonecznego jest nieco większa od najdalszej, dotychczas znanej, planety - Plutona (ok. 1,5 jego masy) a jej orbita znajduje się w odległoœci 14,5 mld km od Słońca. Poinformowali o tym naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologicznego (Caltech) w Pasadenie. Jak powiedział jeden z naukowców, astronom Michael Brown, planetę, oznaczonš symbolem 2003UB313, odkryto w styczniu br. w obserwatorium na górze Palomar, w pobliżu San Diego. R E K L A M A czytaj dalej Planeta składa się najprawdopodobniej z lodu i skał i jest obecnie najbardziej odległym od Słońca ciałem niebieskim okršżajšcym tę gwiazdę. Pełny okres obiegu wynosi 560 lat - powiedział Brown. Wyjaœnił on, że planeta tak długo pozostawała nie wykryta ponieważ jej orbita jest nachylona pod kštem 45 stopni do tzw. płaszczyzny ekliptyki, w której znajdujš się orbity wszystkich pozostałych planet Układu Słonecznego.

Ja mieszkam na polkuli poludniowej i np. brak widocznosci Ksiezyca na mojej polkuli wcale nie oznacza, ze nie jest on widoczny na polkuli polnocnej. Moze sie myle ?

Może się nie mylisz., a może tak.To jest tak, że ja mogę widzieć Księżyc i ty możesz. Ale nie musisz, bo może być na innej półkuli --> wsch, zach. Załóżmy, że stoisz na półkuli południowej. a ja północnej od strony słońca na tym rysunku. kidy księżyc jest ustawiony w fazie 8, ty go widzisz, ja nie widzę, jak w 5, Ty go nie widzisz i ja go nie widzę. Kiedy jest ustawiony w fazie 1 ja widzę kawałek i ty widzisz kawałek.

Goœka. Teraz już pobiłaœ samš siebie. WeŸ nie załamuj ludzi. HAARP - spoko, istnieje. Ale powietrze w przestrzeni kosmicznej i Księżyc œwiecšcy własnym blaskiem, to hity na skalę œwiatowš - napisz o tym koniecznie w tej swojej ksišżce (o ile jš napiszesz). Liczę na Twojš bujnš wyobraŸnię i mam nadzieję, że jeszcze wymyœlisz coœ równie "niekonwencjonalnego". Jesteœ naprawdę jedyna w swoim rodzaju, i aż szkoda by taki "skarb" marnował się, udzielajšc się tylko na tym forum. Myœlę, że powinnaœ napisać do jakichœ pism naukowych, myœlę że opublikujš te Twoje teorie, bo jeszcze nikt przed tobš nie wpadł na takie rzeczy. Jesteœ pierwsza Gosiu - jeœli dobrze to rozegrasz, to będziesz sławna. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Gosiu, a z jakiego kraju jesteœ ???

K S Z Arwena wyobraz sobie : stoje w swoim ogrodzie na Ziemi z twarza zwrocona na polnoc. Jest piekny sloneczny dzien z lazurowym niebem. Po lewej swojej rece widze na niebie pol Ksiezyca, a po prawej rece widze Slonce na niebie. Wyjasnij mi, co przeslania mi Ksiezyc w tym momencie, skoro widze go tylko polowe ? Moim zdaniem, Ksiezyc, to Hemofrodyta, ktora swieci wlasnym swiatlem i przechodzi rozne fazy.

A skšd Twoim zdaniem miałoby się brać to œwiatło, którym œwieci Księżyc? [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Nie Gosiu, to pewnie Haapr ci psuje wzrok i przesyła sygnały do mózgu, żebyœ widziała takie rzeczy. Przysłania Ziemia połowę księżyca. W ogóle nie masz wyobraŸni, Gosia. Przekonujcie mnie do wszystkiego, ale hemafrodyta to już jest przesada i to gruba. Sorry Gosia, lecz się.

Arwena przeciez taki uklad Slonca, Ksiezyca i Ziemi widzialo pewnie miliony ludzi od wiekow. Pamietam, ze w Polsce czesto taki uklad widzialam podczas pogodnego mroznego dnia. Przeciez to zjawisko wystepuje bardzo czesto !!! Dariuszu, a skad swiatlo ma Slonce ?

Skšd œwiatło ma Słońce to wiem, ale nie powiem, bo to wielka tajemnica :) Ale wytłumacz skšd Księżyc ma to własne œwiatło. [%sig%]

jakto skad od gosiowego haarpa!

Ksiezyc, to tez tajemnica !!!

żadna tajemnica... wystarczy się przyjrzeć mieszkańcom ziemi, którzy usuwali z podręczników astronomii oraz innych Ÿródeł fotkę 30km hangaru, który prawie wyglšda jak krater. "Krater" nazywa się WERGENTIN. Prawie -czyni Wielkš Różnicę.

Pamietam moja bardzo cieniutka ksiazke do Astronomii. Fajna bajka !!!!

jakiego hangaru?napisz cos wiecej i moze gdzie to zobaczyc?

Oo Gosia teraz widzę, słońce zachiodzi a księżyc œwieci! Łaał :O Powiedz mi Gosiu to co wtedy, kiedy jest nów? Księżyc uzupełnia paliwo?? A może œpi? A może po prostu uciekł? A nie, przepraszam- znam takich co ukradli księzyc ... :/ Żenada.

Ja wiem tylko, ze jak jest pelnia Ksiezyca, to bardzo szybko przybiera woda w Ocenie Indyjskim. Przekonalam sie o tym, kiedy z Wyspy Pingwiniej przechodzilam pieszo na lad. Bylam obladowana picnikowymi przyborami, a woda zaczela sie podnoscic w szalonym tepie i mialam juz mala nadzieje, ze zdaze przejsc do brzegu. Jak rano szlam na wyspe, to wody bylo po kostki, a jak wracalam, to juz zaczela mi sie do ust nabierac.

To się nazywajš pływy i powoduje je przycišganie Księżyca, ale takich rzeczy uczš już dzieci w szkole. Czyżbyœ Gosiu miała jakieœ braki? [%sig%]

To nie zależy od tego czy jest pełnia, czy też jej nie ma. To dzieje się każdego dnia i każdej nocy..... qrna Gosia, daj se na luz z tym œwiecšcym księżycem!!!

Ale wiekszy przyplyw jest, jak Ksiezyc jest w pelni.

Jest takie zjawisko, uczyłam się w I klasie... Zjawisko Cor...czegoœ tam. Właœnie na tym polega. Nie dobijaj nas œwiecšcynm księżycem. I wytłumacz mi czemu w nów nie œwieci Księżyc wg Ciebie?!
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192
Poprzednia strona | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.