| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Inkwizycja - herezja kościoła? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 124 |
|
Wyraźcie swoje zdanie i podajcie jakieś ciekawe linki na ten temat.
|
|
|
A może jest w tym jakieś głębsze przesłanie, jakaś metafora...? Nie wiem, jak Wam, ale dla mnie stwierdzenie: "od kościoła do moczu" jest rzeczywiście inspirujące ! <rotfl>
[%sig%]
|
|
|
Kiedyś jak zrobiono Mauzoleum Lenina to po czasie na wiosne doszło do pęknięcia rury z fekaliami pod mauzoleum w efekcie wiele fekali wlało się do środka.
Wtedy jeden z Popów stwierdził podczas wizyty w tym czasie
"Jaka Relikfia takie namaszczenie"
Wniosek:
Coś w takich metaforach jest ::)))))))
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Witaj Bracie.
Uważasz, że próby wybielenia brudami ma szanse na powodzenie? (Kościół czynił zło, ale inni także! )
Pozdrawiam
|
|
|
Hehehe :D
Old a uważasz że brudzenie tego co zostało wyprane, tylko po to żeby wyprać znowu, zamiast zająć się całą stertą brudów leżących obok, jest czymś normalnym, lub mówiąc nieco dobitniej: inteligentnym? Wg mnie to jest czysta głupota. Ukłon w stronę Św. Augustyna ( i Leto ) którzy sławetne zdanie z podpisu lasnują i lansowali.
Pax :)
[%sig%]
|
|
|
Uważasz, że zbrodnie popełnione przez Kościół można wyprać??? Brudy niestety, nie leżą tylko obok, ale i w samym Kościele, uważasz, że Kościół pierze je na bieżąco?
Mówisz o brudzeniu, krytyka działań Kościoła, jego historii, itd. wg. Ciebie jest brudzeniem? No popatrz, a mnie się wydawało, że to dochodzenie własnych praw i wykazywanie ułomności, które wpływają na tworzenie się nagatywnych oddziaływań, że tak powiem - fluktuacji.
Pisząc, że taka krytyka i wyrażenie swego żalu, irytacji, itd. jest brudzeniem -sugerujesz, że to szkalowanie niewinnej instytucji, że to potwarz jedynie i celowa, kłamliwa kampania wrogów Kościoła. Toż to załośnie infantylne. Jeśli jednak stać Cię na takie zarzuty, że to jedynie kłamliwa propaganda i hołdowanie wydumanej przez Ciebie modzie - racz to w jakiś sposób poprzeć rzetelną argumentacją.
Pozdrawiam
|
|
|
A czy sam Kościół Wiedział co robi przecież sam był instrumentem.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Old, uwazam i twierdzę nie bez dowodów, że Kościół już dawno wyprał swoje brudy, a te które mu pozostały pierze z zapalczywością. Choć zawsze mógłby uzyć nowej pralki lub nowego proszku.
Ale uważam jednoczesnie że na tym forum Kościół stara się zostać wyprany w sposób taki aby go uszkodzić. A dodatkowo zapomina się na tym forum o innych rzeczach, które wymagają prania a prane nie sa. Wymagają prania bardziej od Kościoła bo i bardziej zbrodnicze były.
Old, nie zarzucaj mi braku argumentów :D ( kwiatek ) Ty sypnąłeś takimi że pogubiłem się w odpowiedziach :D ( kwiatek? ) uważam iż Kościół już dawno uderzył się w pirś, argumenty przytaczałem niejednokrotnie, nawet niedawno.
Hmm... chyba nam się brudzenia pomieszały;) ( kwiatek! ) Ty zarzucasz mi że bronię Kościół brudząc go brudami innych. Więc odpowiadam na to, że to nie ja brudzę Kościół, ale Wy go brudzicie i chcecie na nowo odgrzebać to co zostało wyprane. A obok cała sterta niewypranych rzeczy :D Rozjaśniłem nieco aluzje?
I nie podoba mi się ton twierdzący w ostatnim Twoim akapicie :D Niczego nie twierdzę - a odbiór aluzji to Twoja sprawa ( tu dobry kwiatek ) - jesli masz jakieś wątpiwości to napisz, postaram się je rozjasnić w sposób taki jaki rozumiem( kwiatek )
Pax vobiscum :)
[%sig%]
|
|
|
Primo: Leto ORAZ Św. Augustyn ! :PPPPP
Secundo: Nikt tu kościoła na brudzi - nie ma takiej potrzeby...
Tertio: [%&^$&$%#(&^$&$^#$%@%$] - to cała masa niecenzuralnych wyrażeń, proszę sobie podstawić co komu wygodnie. Tyczy się to stwierdzenia, jakoby po latach (stuleciach !) krwawych łaźni, masowych morderst, szczególnego okrucieństwa i innych tym podobnych "dobrych uczynków" kościół uderzył się w pierś, papież przyznał: "Zgrzeszyliśmy !" i jest cacy. :/ Nie jest cacy i nigdy nie będzie cacy. Odpowiesz, że kościół też zrobił mnóstwo (mnóstwo - to chyba więcej, niż cztery, o ile pamiętam ?) dobrych uczynków, by zmazać swoją winę. G...uzik prawda. Pokaż mi takie uczynki. Nawracanie tubylców poprzez odrywanie ich od tradycji ? Szerzenie cywilizacji tam, gdzie może przynieść tylko zło, śmierć i zgubę ? A może takim "dobrym uczynkiem" jest prześladowanie i upodlenie tych, któzy myślą inaczej ?
Nie chce mi się mówić dalej...
Powtórzę tylko: powiedzieć "przepraszam !" po tym, jak się brutalnie zgwałciło i zamordowało nieletnią nie wystarczy, by uchronićod krzesła elektrycznego (a przynajmniej nie powinno, ale może jakiś sprytny prawnik potrafi). Szczególnie, gdy zaraz po wyjściu z sali rozpraw zakłuje się sztyletem jakiegoś bezdomnego w ciemnej uliczce... :(((
[%sig%]
|
|
|
Dorzucę kilka słów do tego co napisał Leto. Bracie, uzmyslów sobie to, iż swoich brudów Kosciół nie wyprał i wciąż się brudzi. Brudzą się także inne instytucje, jednak celem Kościoła jest przecież nauczanie miłości bliźnich i tym podobne szczytne cele, nie rozumiem więc Twojego "świętego" oburzenia w związku z tym, iż ktoś ośmiela się nazywać rzeczy po imieniu i pisze, że Kościół wysługuje się hipokryzją.
Napisz Bracie niby to w jaki sposób krytyka postępowania Kościoła oraz podawanie historycznych danych może doprowadzić do jego zniszczenia, skoro wg. Ciebie "mocą Boga jest zbudowany i siły piekielne go nie przemogą". Spróbuj takze wykazac, iż taka krytyka pochodzi od sił piekielnych, wychodzi bowiem na to, ze wg. Ciebie jest to celowa dzialnosć wrogów Kościoła nakierowana na jego zniszczenie.
Piszesz, że podawałeś argumenty dotyczące tego, iż wszystko co na tym forum się pisze na temat Kościoła to jedynie szkalowanie niewinnej instytucji. Możesz więc wskazać na te argumenty? Możesz podać linka do postów w których wykazujesz złe intencje piszących i ich kłamstwa?
Nie zarzucałem Ci, że brudzisz Kościół, napisałem, że próbujesz sugerować, iż pisanie o jego brudach jest nieuprawnione w obliczu brudów innych. Często piszesz w tym wypadku o Stalinie, Hitlerze, itd., to tak jakbyś chciał pwiedzieć - inni czynią zło - my też możemy lub nam to także ujdzie na sucho, albo - ich się nie czepiacie więc dlaczego macie czelność czepiać się nas?
Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
Leto :)
Tak, brudzicie Kościół ciągle odgrzewając to co było juz omawiane nieraz, a czego innym nie wypominacie, choć robili gorzej.
Napisałeś:
" krwawych łaźni, masowych morderst, szczególnego okrucieństwa i innych tym podobnych "dobrych uczynków" kościół uderzył się w pierś, papież przyznał: "Zgrzeszyliśmy !" i jest cacy"
Leto to są populistyczne hasła. W dodatku przedstawione w sposób zdecydowanie subiektywny. Fakty historyczne nie są jednoznaczne - nigdy nic nie działo się TYLKO i WYŁĄCZNIE z winy Kościoła, zawsze na jedno wydarzenie historyczne miała wpływ masa innych pomniejszych wydarzeń. Do tego - Kościół przeprosił już nieraz. I pewnie jesczez dłgo przyjdzie mu przepraszać, podczas gdy inne sprawy pozostają nierozwikłane ( Stalin? Hitler? ) To już i bez dobrych uczynków Kościoła przekreśla możliwość mówienia negatywnego o nim. Zaś dobre uczynki: milioy uratowane od zapomnienia, prześladowania, zguby. Przechowywanie i kultywowanie wiedzy na świecie. Szerzenie jej wśród plebsu. Rozwój kultury, sztuki. Rozwój nauk, wzywanie do jedności i miłości. Szeroko prowadzone akcje charytatywne i pokojowe. Misje itd itp. Historia Kościoła to nie tylko XIV wieczna inkwizycja ale też XX wiek bo zdaje mi się że o nim zapominacie zupełnie.
Leto skoro powiezieć "przepraszam" nie wsytarczy to czemu nie wypowiadasz się w tematach: "Hitlerowcy", "Holocaust", "Rzymianie i terror", "Wojna w Iraku", "Wojny na świecie" - a mówisz w temacie o Kościele?
Old nie napisałem nigdzie że cokolwiek może zniszczyć Kościół. Piszę że podajecie historyczne dane o KOściele sami nie wiedząc dlaczego to robicie. A moja odpowiedź jest prosta: bo to jest modne.
igdzie nie napisałem że to szkaowanie niewinnej instytucji. za to bardzo często pisałem, czego nie chce mi się juz powtarzać, że Kościół nie jest bez iny - podobnie jak żaden człowiek. Za to zrobił o wiele więcej dobrego niż złego.
Ostatni akapit wyjasniłem wcześniej.
Pax vobiscum :) Pozdrowienia :)
[%sig%]
|
|
|
Witam,
Ja wam Powiem Tak rozmawiałem z panem Bogiem na te wasze tematy, A On na to:
Różnymi drogami Dochodzę do celu, raz taką a drugi raz taką, a co wy wiecie o
Moich celach.
Nie krytykujcie dróg bo innych nie znacie. Sami ich nie wybudujecie.
Na tym zakończył Wszechmogący Audiencję.
Jak widzicie nie mamy się o co sprzeczać.
Pozdrawiam
IGOR
|
|
|
:D Igor - rozbrajasz mnie :) Z sympatii :) Piszesz świetne posty :D
[%sig%]
|
|
|
Z drugiej wojny światowe jedno hasełko : "Got mit uns".
Nie wiem jaki papież wtedy urzędował, ale chodzą słuchy poparte faktami historycznymi, że dał błogosławieństwo Hitlerowi.
Co do prania kk do czysta, to pieniądze też się ponoć pierze i są wtedy czyste : )
Bywają ludzie rąbnięci na umyśle, którzy twierdzą że mordują, by oczyścić świat z grzeszników.
Sprawdza się wtedy stan ich umysłu i albo lądują w wariatkowie, albo skazuje się ich na unicestwienie.
Jak widać, wszystko zależy od skali problemu. Kościołowi w tym wypadku wystarcza zwykłe pranie i przepraszam.
Ktoś napisał, że kościól był tylko narzędziem. Ja zapytam czyim narzędziem.
Śmiem twierdzić, że kościoł zawsze żywo zajmował się polityką i czesaniem kasy, a wszelkie sposoby eliminacji przeciwników, oraz rozszerzania swoich wpływów, były dozwolone i uświęcane boskim imieniem.
|
|
|
Brat:"Old nie napisałem nigdzie że cokolwiek może zniszczyć Kościół."
To po jasną cholerę piszesz o próbach uszkadzania Kościoła, przeciez wg. Ciebie nic Kościoła uszkodzić nie zdoła. By to chociaż jakoweś próby uszkadzania były, to zwykła krytyka, a prawdziwa cnota krytyki się nie boi, więc dlaczego usiłujesz sprawić by ludzie na tym forum przestali krytykowac zło, które od Kościoła pochodzi ? (vide inkwizycja).
Brat:"Piszę że podajecie historyczne dane o KOściele sami nie wiedząc dlaczego to robicie. A moja odpowiedź jest prosta: bo to jest modne."
Bzdura! Twój twierdzący ton, że niby nie wiemy dlaczego to robimy jest próbą uwłaczania naszej inteligencji i zepchnięcia nas na margines gdzie rezydują głupcy. Modne? Braciszku, zastanów się, uważasz, że Leto, czy też ja ulegamy jakimś modom? Krytykuję zło od dawna, nigdy nie ulegam wpływom jakiejkolwiek mody!
Brat:"Kościół nie jest bez winy - podobnie jak żaden człowiek. Za to zrobił o wiele więcej dobrego niż złego."
Uważam, że wprost przeciwnie, uczynił więcej złego (i wciąż czyni) niż dobrego, a dobro jest jedynie przykrywką na zło. Argumentów podałem dość, wiele miesięcy temu, odświerz sobie te wątki.
Pozdrawiam
|
|
|
Tu nie chodzi o rozbrajanie ale z punktu widzenia Sapera mówimy o utracie wartości
bojowej środka.
Po pewnym czasie każdy bojowy środek traci właściwości - oczywiście nie
przechowywany właściwie.
Pozdrawiam
IGOR
|
|
|
hehe Igorze, bardzo trafne :) Jesli odnieśc do tego czy owego :)
|
|
|
Jory - historia się kłania :)
Bo próby istnieją, ale niestety zniszczyć czy uszkdzić kościoła nie mogą :) A same próby są po prostu banalnie głupie :) Wynika z tego że nie krytykuja prób tylko głupotę. Jak zawsze na tym forum :)
Old, uwierz mi że na serio nie muszę nikomu uwłaczać i nei jest to moim celem :) Ludzie sami sobie uwłaczają, po co mam im pomagać? Nie jestem z tych ludzi :) Powineienś to wiedzieć skoro tak dobrze mnie znasz :) :D
:D Old brawo!! Dziś równiez podajesz te argumenty :D Straszne :) Już niedługo przestanę dzięki Tobie wierzyć :D Brrrrr :D Zatrważające... wiesz, niektórzy ateiści mają zrrowe podejście i mówią: nie wierzę bo nie wierzę - z własnego wyboru. Kościół ich nie obchozi i są w miarę inteligentni. Ale niestety Ty nalezysz do innej grupy: nie wierzę bo to modne i całemu światu udowodnię że mam rację :) O czym świadczą wszytskie Twoje wypoiedzi na tym forum odoszące się jedynie do Boga i religii... o tym potrafi rozmawiać każdy, a wiedzą popisac się - prawie nikt.
Pax vobiscum :)
[%sig%]
|
|
|
Prawie nikt prócz Brata ,buahahaheha!!
Własnie wylazło kolejny raz z Ciebie co tak naprawdę sądzisz o ludziach piszących na tym forum, a miałeś wcześniej czelność zwracać mi niesłusznie uwagę, że to niby ja ich źle traktuję, co oczywiście pozostaje jedynie Twoją oszczerczą, pustą opinią unoszaca się w oparach hipokryzji. W innym wątku napisałeś, że przychodzisz na to forum bo poprawia Ci ono humor, a więc wyśmiewasz wszystsko to co w nim jest zawarte, wyśmiewasz wszystkich, bo to nie forum gdzie opowiada się dowcipy. A Ty chyba uważasz je za jeden wielki dowcip, a krytykę zła za banalną głupotę i kto to mówi? Kto przyznawał się, że wstawia do swych wypowiedzi banały?
Znów coś kręcisz mówiąc, sugerując, że niby twierdziłem, iż dobrze Cię znam. Wyraźnie, jeszcze nawet wczoraj pisałem, że Cię nie znam. Pokrętne, szujowate, trącące hipokryzją, banalne, dwulicowe teksty, w których często brylujesz wywołują mdłości.
Wygadujesz bzdury o mojej rzekomej niewierze, kilka razy już zwracałem Ci na to uwagę. Pisałem niejednokrotnie, że wierzę w Boga i przedstawialem ogólne treści swego światopoglądu, który dotyczy między innymi i tej kwestii.
Kłamliwie sugerujesz, że wszystkie moje wypowiedzi odnoszą się jedynie do Boga i religii, a nawet jeśli by tak było - nie świadczy to o tym co piszesz.
Twoje uwagi odnoszące się do ateistów, których raz nazywasz głupcami, a potem w miarę inteligentnymi to kolejny dowód na to, że niektóre Twoje wypowiedzi są sprzeczne. Zdecydowana większość ludzi na tym forum nie nazywa nikogo głupcami, ani też w miarę inteligentnymi, natomiast katolik Brat - jak najbardziej, oto ten, który próbuje innym zarzucać pychę.
Uzmysłów sobie Bracie, że to własnie Ty, jako katolik uległeś największej modzie. Moda ta wpajana jest niemalże wszystkim w tym kraju już od dziecka, lecz tylko nieliczni zdobywają się na to by wszytsko wnikliwe przeanalizować i wyciągnąć wnioski.
Pozdrawiam
|
|
|
Hihihi Old nie napisałem tak :D A jak napisałem udowdnij :P :D
Oj Oldzik :) już dawno pisałem że pasowałoby jeśli chce się o czymś rozmawiać to albo mieć podstawową wiedzę albo zadać pytanie :) Natomiast dyskuje o Bogu nie wymuszają tego pierwszego :) Bo można gadać i gadać o niczym. I tak się własnie dzieje. W innych tematach też można wykaza cludzka ignornację ( III tajemnica? ) Oczywiście nie piszę o wszystkich :) W tym konkretnym wypadku pisałem o Tobie Old :) Nie o forumowiczach :) jak mi się coś nie podoba to uwierz mi że nie będe tego ukrywał :) bo nie mam w tym celu :)
Ale trza Ci oddać ze znów w zabawany sposób naświetliłeś całą sytuację :D "Niewierny brat szkalujący inteligencję forumowiczów" :D Hehehe :D Jak mi się coś pdobało nie będzie to zwrócę się wprost do adresata - jak to nieraz czyniłem. tym razem zwróciłem się do Ciebie - nie uważaj się za całe forum choć mozliwe że masz takie aspiracje :) nie wiem :D
Pax :)
[%sig%]
|
|
|
Tsk? A to co takiego??
Brat:"Bo próby istnieją, ale niestety zniszczyć czy uszkdzić kościoła nie mogą :) A same próby są po prostu banalnie głupie :) Wynika z tego że nie krytykuja prób tylko głupotę. Jak zawsze na tym forum :) "
Nie zaznaczyłeś w tym tekście, że zwracasz się do mnie. Przestań też rzucać głupotami sugerując, że niby twierdziłem, iż jesteś niewierny. Nie "szkalowanie inteligencji" ,a "uwłaczanie inteligencji", nie przeinaczaj. Bo uwłaczasz jak najbardziej sugerując, iż nie wiemy dlaczego krytykujemy zło, a Ty wiesz - ulegamy modzie. Doprawdy - krystalizacja Twych marzeń objawia się czasem w iście karykaturalnym tonie.
Gadanie już o tym, że mogę uważać się za całe forum przerasta większość Twoich śmierdzących dwulicowością fragmentów tekstu, które nie są w tym wypadku niczym innym jak objawem prymitywizmu słowa, wynikającego z niemożności wypowiedzenia się z sensem na dany temat z prostej przyczyny - nie masz nic do powiedzenia. Ozcywiście nie omieszkasz także na koniec uciec się w płytką asekurację dodając lakoniczne - "możliwe" i "nie wiem" z niemalże nieodłącznym uśmieszkiem ":D", który w tym wypadku przywodzi na myśl diabelski chichot, a nie spontaniczną radość.
Pozdrawiam
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 124 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |