Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
A więc wojna zaczyna się kończyć
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949

O godz. 4 nastąpił atak Rosji na Ukrainę - w kilku miejscach na raz. Putin tym samym został zbrodniarzem wojennym - ma i będzie miał jeszcze więcej istnień ludzkich na sumieniu. W głowie się nie mieści. To ile za głowę Putina? Ten debil chyba zwariował. Mam nadzieję, że kiedyś go dorwą.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

wendol Wczoraj o 23:05 Tak by się wydawało, że piszą bzdury - ale weźmy pod uwagę fakty, a nie to co się nam wydaje i zadajmy sobie pytanie - co będzie, jeśli Iran skutecznie zniszczy stacje odsalania wody w ramach uderzeń odwetowych za niszczenie własnej infrastruktury: ================================================================================ PRZYBLIŻONE DANE DOTYCZĄCE ODSALANIA WODY I IMPORTU ŻYWNOŚCI W KRAJACH ZATOKI (GCC) ================================================================================ 1. UDZIAŁ ODSALANIA WODY SŁODKIEJ (%) -------------------------------------------------------------------------------- UWAGA: Warto rozróżnić wodę pitną/komunalną (używaną w miastach i domach) od całkowitego zużycia wody (obejmującego m.in. rolnictwo). * KATAR - Udział odsalania w wodzie pitnej/komunalnej: ~99% - Udział odsalania w całkowitym zużyciu wody: ~61% * BAHRAJN - Udział odsalania w wodzie pitnej/komunalnej: ~90% - Udział odsalania w całkowitym zużyciu wody: ~59% * KUWEJT - Udział odsalania w wodzie pitnej/komunalnej: ~90% - Udział odsalania w całkowitym zużyciu wody: ~47% * OMAN - Udział odsalania w wodzie pitnej/komunalnej: ~85–90% - Udział odsalania w całkowitym zużyciu wody: ~23% (wysokie zużycie wód gruntowych w rolnictwie) * ZJEDNOCZONE EMIRATY ARABSKIE (ZEA) - Udział odsalania w wodzie pitnej/komunalnej: ~80–85% (w miastach jak Dubaj niemal 100%) - Udział odsalania w całkowitym zużyciu wody: ~41% * ARABIA SAUDYJSKA - Udział odsalania w wodzie pitnej/komunalnej: ~70% - Udział odsalania w całkowitym zużyciu wody: ~50% Podsumowanie gospodarki wodnej: Większość mieszkańców miast w regionie Zatoki pije i wykorzystuje w domach niemal wyłącznie odsoloną wodę morską. Wody podziemne są przeznaczane głównie na potrzeby rolnictwa. 2. IMPORT ŻYWNOŚCI SPOZA REGIONU (%) -------------------------------------------------------------------------------- Średnia dla całego regionu GCC: ok. 85% żywności pochodzi z importu. * KUWEJT - Zależność od importu: ~95% - Szczegóły: Znikome terytorium uprawne i brak naturalnych słodkich źródeł wody. * ZJEDNOCZONE EMIRATY ARABSKIE (ZEA) - Zależność od importu: ~85–90% - Szczegóły: Bardzo wysoka zależność; trwają intensywne inwestycje w farmy pionowe i agrotech. * BAHRAJN - Zależność od importu: ~85–90% - Szczegóły: Bardzo mała powierzchnia lądowa uniemożliwia produkcję rolną na dużą skalę. * KATAR - Zależność od importu: ~80–85% - Szczegóły: Po blokadzie z 2017 r. rozbudowano własne fermy drobiu i nabiału, zmniejszając zależność. * ARABIA SAUDYJSKA - Zależność od importu: ~75–80% - Szczegóły: Największy producent rolny w regionie (własny nabiał, drób, daktyle, warzywa szklarniowe). * OMAN - Zależność od importu: ~65–70% - Szczegóły: Najmniej zależny kraj w GCC dzięki sprzyjającemu klimatowi na południu, rolnictwu i rybołówstwu. Główne kategorie importowanej żywności w regionie: - Ryż i zboża: ~95–100% z importu - Mięso: ~60–65% z importu - Warzywa i owoce: ~55–60% z importu Wnioski: Wnioski zatem radosne być nie mogą i te metaforyczne 200$ za baryłkę wody - stanowiące o być albo nie być tej lub tamtej rodziny przestaje być tylko umysłowym wymysłem a staje się realną obawą pojawiającą się w głowach ludzi tam mieszkających i niemających gdzie uciekać. Pozdrawiam Igor :odlecial:

Niech Moc Będzie z Tobą

Igor:
Wnioski zatem radosne być nie mogą i te metaforyczne 200$ za baryłkę wody
Ten ktoś napisał, że tyle będzie kosztowała szklanka wody, więc coś mu się pomyliło. Co do baryłki, to tak może być.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

wendol 44 minut temu Wiem, że napisał szklanka wody. Nie mam zamiaru czepiać się szczegółów - fakty są takie, że tam wody pitnej i jedzenia prawie niema - biorąc pod uwagę realne potrzeby. Czyli wszyscy siedzą na minie ;) Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Zwrot Iranu. Ceny ropy runęły. Co dzieje się na Bliskim Wschodzie? Bez zgody Kongresu wojna może trwać max 60 dni.

Teraz kwestią otwartą jest jak długo ta cena się utrzyma?

Niech Moc Będzie z Tobą

Kurczak z KFC dostarczony dronem na front. Nietypowa akcja ukraińskich żołnierzy Lżej na temat wojny. Miło. Smacznego :)

Jeszcze powinni zrobić promocję, ręce opadają. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Co myślą o tym wszystkim Chińczycy: Posłuchaj Dobrze Pozdrawiam Igor :neutralny: :o_co_chodzi:

Niech Moc Będzie z Tobą

Igor:
Jeszcze powinni zrobić promocję, ręce opadają.
Za taką reklamę KFC pewnie dał im to za darmo. Co do wypowiedzi tego Chińczyka, to przejmowanie przez UE rosyjskich tankowców nie oznacza kupowania ropy, więc Rosja na tym nie zarabia tylko traci. China quietly saved the world last month Bardzo ciekawe.

Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Autor filmiku, który ostatnio wrzuciłem stwierdził, że Chiny uratowały świat, bo w czasie kryzysu kupują mniej ropy. Następnie ten człowiek zastanawiał się, dlaczego Chińczycy są tacy dobroduszni... Po zapoznaniu się z materiałem, który Ty Igorze pokazałeś, wiem że Chiny kupują mniej ropy, ale z oficjalnych źródeł - tych monitorowanych, gdzie transakcje odbywają się w USD, natomiast Chińczycy obywają się bez dolarów, bo ich własna waluta też jest pożądana choćby przez Iran. Ta odrzucona przez Iran propozycja "50:50" wskazuje na cel tej wywołanej przez USA wojny: chodzi o kontrolę handlu ropą - by nadal odbywał się w dolarach, bo to podstawa amerykańskiej dominacji finansowej, podstawa siły dolara. Najprawdopodobniej Amerykanie dowiedzieli się wcześniej, jak Iran handluje z Chinami i dlatego uderzyli - w obronie swoich interesów, by to się nie stało precedensem, by inni nie poszli za tym przykładem. Tylko, że w ten sposób Amerykanie pokazali, że nie są "krzewicielami i obrońcami demokracji", tylko chronią własne interesy, by nadal być światowym hegemonem. Niestety USA są w tak trudnej sytuacji, że to dla nich "być albo nie być". Przez długie lata mogli sobie pozwolić, by żyć na kredyt właśnie dlatego, że USD był światową walutą transakcyjną i był przez wszystkich pożądany, ale tak się "rozbuchali", że teraz każdy spadek znaczenia dolara będzie dla nich bardzo bolesny, więc w sumie trudno się dziwić, że tak zaciekle walczą, mimo słabych perspektyw na wygranie tej wojny - czyli kontrolowanie cieśniny Ormuz. Próbują, bo nie mają innego wyjścia i to nie jest kwestia ich wewnętrznej polityki związanej z wyborami. Inne ogólne teorie politologiczne też średnio tłumaczą tą konkretną sytuację, bo nie trafiają w sedno. Nie polityka jest tu najważniejsza, ale... pieniądze i brutalna siła. Maski opadły.

Mnie ciekawi jak się to wszystko skończy, bo dobrze to nie wygląda. Ale z Historii wiemy, że bywało już różnie. Kolega zerknie na ten głos. jeśli nie jest to czysta propaganda to zaczyna to wyglądać dziwnie.
Pozdrawiam Igor ps. podobno Chiny planują przekazać Iranowi około 400 sztuk MANPADS typu QW-12 i FN-16, co w praktyce musi utrudnić operacje sił specjalnych.

Niech Moc Będzie z Tobą

Irańczycy mają dużo rakiet składowanych w bazach we wnętrzach gór i Amerykanie już na początku użyli najcięższych bomb przenoszonych przez B-2, ale dało to tylko tyle, że Irańczycy musieli odgruzować wejścia. Chiny zaopatrzyły Iran w broń ziemia-powietrze i są już pierwsze rezultaty: samolot F-35 został zestrzelony.

Możemy zabrać wszystko. Trump o umowie z Ukrainą Ale się pochwalił przed wyborcami :))

wendol:
Możemy zabrać wszystko. Trump o umowie z Ukrainą
Czytałem to, ręce opadają. Jeśli potwierdzą się informacje z Ceuty, to sojusze ostatecznie jeszcze mogą zacząć wyglądać dziwnie.
Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Ukraina wygrywa na froncie dzięki... armii robotów!

Polecam koledze do przesłuchania, ale trzeba mieć silne nerwy i nie zwracać uwagi na prowadzących.
Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Dla mnie to nie nowość - twierdzenia Kołodki komentowałem już 23 czerwca, a do takich wniosków doszedłem sam jeszcze wcześniej. Po aneksji Krymu przez Rosję w 2014 roku podałem nawet taki sam przykład, jak teraz Kołodko: co by zrobili Amerykanie, gdyby Rosja chciała rozmieścić swoje wojska w Meksyku? Znaczenia Krymu dla kontrolowania Morza Czarnego nie trzeba tłumaczyć. Wyjaśniłem natomiast kiedyś, że niestety jedni i drudzy (Rosja i USA) boją się siebie nawzajem i walczą o wpływy, z tym że Rosja ostatnio boi się bardziej, bo po krajach nadbałtyckich Ukraina też chciała wejść do NATO i EU. Tak - Rosja jest osaczona, traci coraz więcej. Nie wierzę, że Rosja się boi, że NATO ich napadnie. Może jakieś "trepy" się tego obawiają, ale rosyjska propaganda straszy tym swoje społeczeństwo (podobnie jak Amerykanie straszą Rosją Europę), bo przecież nie powiedzą, że chodzi im o utrzymanie się przy władzy, a w Rosji te struktury są bardzo liczne i mają spadkobierców. Tu nie chodzi o NATO - to wygodna wymówka i uzasadnienie, by się "bronić". Chodzi o Unię Europejską, o "wrogą propagandę" sąsiadów. To dla Rosji (tych, co tam rządzą od lat) najgorszy koszmar i szybka droga do "upadku", bo zwłaszcza przy braku bariery językowej Ukraińcy bardzo szybko wytłumaczą, pokażą Rosjanom, że w "bloku zachodnim" żyje się zdecydowanie lepiej. A jeśli chodzi o prowadzących to tak, jak powiedziałeś... Nie rozumieją o czym Kołodko mówi, zadają głupie pytania, wcinają się i powtarzają w kółko zaprogramowane formułki. Zwłaszcza ten łysy, bo ten drugi więcej rozumie. Na początku trochę mnie wkurzała ich głupota, ignorancja i arogancja, ale później patrzyłem na nich z politowaniem. Wreszcie dotarło do nich jednak, że profesor wie co mówi, że to nie są jakieś przepychanki, tylko szersze spojrzenie na zagadnienie i im bliżej końca, tym było lepiej :) Na początku tak to wyglądało:
;)

Profesor ma niestety rację, tego nie da się rozwiązać inaczej jak dyplomatycznie. Poza tym skumulowane koszty są ogromne, baza społeczna zdegradowana.
wendol:
Nie wierzę, że Rosja się boi, że NATO ich napadnie. Może jakieś "trepy" się tego obawiają, ale rosyjska propaganda straszy tym swoje społeczeństwo (podobnie jak Amerykanie straszą Rosją Europę), bo przecież nie powiedzą, że chodzi im o utrzymanie się przy władzy, a w Rosji te struktury są bardzo liczne i mają spadkobierców.
Rosja to nie jest Wenezuela, zatem dobre rady D. Trumpa dla UE idźcie i sobie zdobądźcie ropę to tutaj się niestety nie sprawdzą. Mało tego, jeśli prawdziwe są informacje z serwisów ekonomicznych to kryzys w UE dopiero nadchodzi. Do tego dochodzi destabilizacja w regionach na które wszyscy całymi latami chuchali i dmuchali.
Pozdrawiam Igor ps. po woli nie chce się tego wszystkiego czytać.

Niech Moc Będzie z Tobą

Igor:
Profesor ma niestety rację, tego nie da się rozwiązać inaczej jak dyplomatycznie.
Rozmawiać będą chcieli dopiero, jak sytuacja w Rosji pogorszy się na tyle, że będzie im to doskwierało, mimo że są przy korycie. Temu właśnie służą sankcje i wojna. Rozrost struktur władzy i aparatu bezpieczeństwa w Rosji działa także na ich niekorzyść, bo dużo potrzebują. A czego potrzebują, to już powiedzieli: powrotu do robienia z nimi interesów. Tak więc profesor Ameryki nie odkrył, ale trzeba jeszcze poczekać. Natomiast co do nadmiernego zbrojenia się, to tu ma bezwzględną rację i nawet do Rosjan zaczyna to docierać, a Zachód zrozumie to dopiero, jak sytuacja ekonomiczna jeszcze bardziej się pogorszy. Rozłam w Rosji? Burmistrz Moskwy otwarcie krytykuje Putina

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.