Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
A więc wojna zaczyna się kończyć
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949

O godz. 4 nastąpił atak Rosji na Ukrainę - w kilku miejscach na raz. Putin tym samym został zbrodniarzem wojennym - ma i będzie miał jeszcze więcej istnień ludzkich na sumieniu. W głowie się nie mieści. To ile za głowę Putina? Ten debil chyba zwariował. Mam nadzieję, że kiedyś go dorwą.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Trump oceniony przez własny wywiad: wojna z Iranem to zaklęty krąg bez wyjścia

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

No chyba, że to jest metoda wyjścia z konfliktu na Ukrainie przy okazji robiąc prezent Izraelowi? Tutaj jakiegoś większego sensu nie widać, poza oczywiście rekompozycją światowej gospodarki. Mało tego, jeśli przesłuchasz ten materiał, to wniosek jaki z niego płynie też nie napawa optymizmem. Bo wychodzi na to, że szybko się to nie zakończy: Jak się jednak firmy zabezpieczają na to co ma być Niech Kolega dobrze posłucha, ciekawią mnie wnioski Kolegi. Pozdrawiam Igor :odlecial:

Niech Moc Będzie z Tobą

Kolega zerknie jak to się wszyscy nie lubią Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Igor:
Niech Kolega dobrze posłucha, ciekawią mnie wnioski Kolegi.
Nie latać! ;)
Igor:
Kolega zerknie jak to się wszyscy nie lubią
Biznes jest biznes.

wendol:
Biznes jest biznes.
Zatem teraz zobaczymy co się stanie w przypadku blokowania przez Hutih cieśniny Bab al-Mandab. To znaczy co zrobi realnie Donald Trump i jakie przyniesie to skutki, na razie nie widać by eskalacja w konflikcie rosyjsko-ukraińskim przyniosła jakieś konkretne rozwiązania. Sprawa druga - ciekawi mnie, czy eksperci rosyjscy faktycznie mogą pomagać Huti w tworzeniu techniki rakietowej lub czy dochodzi do tego za pośrednictwem Iranu lub innego pośrednika? Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Igor:
To znaczy co zrobi realnie Donald Trump i jakie przyniesie to skutki, na razie nie widać by eskalacja w konflikcie rosyjsko-ukraińskim przyniosła jakieś konkretne rozwiązania.
Dopiero od niedawna Ukraina wysyła dużo dronów na rosyjskie instalacje naftowe i na Moskwę, ale rozwiązań nie będzie póki Putin jest przy władzy. Podobnie z Trumpem - sprawa osobistych ambicji. Te wojny są bez sensu - nie da się wygrać ani z Iranem, ani z Ukrainą, a Putin i Trump nie potrafią się wycofać, bo "muszą wygrać", więc Rosja i USA poniosą straty. Putin wiadomo jaki jest - niczego nie obiecywał, ale Trump to oszust - mówił, że zakończy wszystkie wojny, podczas gdy rozpoczyna nowe. Demokracja ma jednak tą zaletę, że przynajmniej partia republikańska straci władzę, a Rosja jest na Putina skazana.

Zełenski otrzymuje sygnały od otoczenia Putina. "Nie ma perspektyw"

wendol:
Zełenski otrzymuje sygnały od otoczenia Putina. "Nie ma perspektyw"
Nie wierzyłbym w to ani trochę — to czysta narracja propagandowa. To, że kilku osobom na Kremlu coś się nie podoba, nie oznacza jeszcze, że zaryzykują własną pozycję (i głowę), by przeprowadzić przewrót, zmienić kurs polityczny i brać za to odpowiedzialność. Poza tym, jeśli spojrzeć na to, jak na skutek tej wojny ukształtowały się relacje międzynarodowe, jest niezwykle wątpliwe, aby Rosja i Ukraina mogły obecnie zakończyć ten konflikt samodzielnie. Wynika to z braku jednoznacznej odpowiedzi na jedno zasadnicze pytanie: O co tak naprawdę walczy dzisiaj Ukraina? - O wyzwolenie spod okupacji zajętych ziem? - O militarne pokonanie wojsk rosyjskich? - O pozycję USA w negocjacjach z Chinami, Rosją czy Unią Europejską? - O wyparcie rosyjskich surowców z Europy na rzecz eksportu z USA? - O kontrolę nad rynkiem energii i ceny ropy na świecie? - O przetestowanie i rozwój zachodniego przemysłu zbrojeniowego? (Ukraina stała się największym poligonem doświadczalnym dla nowoczesnego sprzętu NATO, systemów antydronowych i walki radioelektronicznej, co nakręca kontraktowanie w USA i Europie). - O kontrolę nad kluczowymi zasobami i minerałami krytycznymi? (Na ukraińskich terytoriach leżą ogromne złoża litu, tytanu i metali ziem rzadkich, o które toczy się cicha walka między USA a inwestorami z innych części świata). - O przetasowanie układu sił wewnątrz samej Unii Europejskiej? (O osłabienie pozycji dotychczasowego lidera – Niemiec – i przesunięcie ciężaru geopolitycznego w stronę flanki wschodniej i Waszyngtonu). - O wiarygodność gwarancji bezpieczeństwa USA w oczach Tajwanu i sojuszników z Azji? (Dla Waszyngtonu postawa wobec Ukrainy to bezpośredni sygnał wysyłany Pekinowi na temat tego, co stanie się w przypadku ewentualnej inwazji na Tajwan). - O kształt nowego globalnego ładu finansowego i walutowego? (Wojna przyspieszyła dedolaryzację w relacjach państw BRICS i szukanie alternatywnych systemów płatności poza zasięgiem sankcji USA). To tylko kilka przykładów. Dopóki nie wiemy, który z tych celów jest kluczowy dla głównych rozgrywających, trudno w ogóle mówić o realnych perspektywach na pokój. Tak, że kolego Jak widzisz - tutaj naprawdę szkoda czasu na te domorosłe wywody propagandowe. Tak poludzku każdy by chcił by było dobrze, tylko to dobrze ma różne znaczenia. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Ukraina walczy o swój kraj, o niepodległość, o zakończenie tej wojny nawet kosztem ewentualnych strat terytorialnych, a jakie ma to znaczenie dla innych, to inna sprawa. Kiedyś napisałem, że szansa na zakończenie tej wojny będzie dopiero wtedy, gdy otoczenie Putina zrozumie, że nie uda się podbić Ukrainy, że nie będzie drugą Białorusią. I ta świadomość właśnie do nich dociera - trudno, żeby było inaczej, gdy przez kilka lat nie osiągnęli celu, a wojna daje im się coraz bardziej we znaki. Tym bardziej, że Putin okrada społeczeństwo (w tym oligarchów), mówiąc że muszą dołożyć się do wojny. Jak to się skończy dla Putina, to się dopiero okaże. Przełom ws. wojny? Padła deklaracja Ławrowa Plan minimum?

Sekretarz stanu Rubio: zakończenie wojny z Ukrainą byłoby korzystne także dla Rosji Skoro ta świadomość w Rosji dojrzewa, to teraz jeszcze USA będą im tłumaczyć, że ta wojna się Rosjanom nie opłaca. USA chciałyby wrócić do handlu z Rosją i Rosja też. Co stoi na przeszkodzie? - Putin.

wendol:
Ukraina walczy o swój kraj, o niepodległość, o zakończenie tej wojny nawet kosztem ewentualnych strat terytorialnych, a jakie ma to znaczenie dla innych, to inna sprawa.
Widzisz gdyby tak miało być zacisnęliby zęby i już byłoby po wojnie, ale teraz nie wiem - czy wiesz, ale nowy premier GB, który wielkiego pomysłu na to jak prowadzić urząd niema, jakie reformy ma wprowadzić, by polepszyć sytuację zwykłych brytyjczyków - ma być liderem koalicji antyrosyjskiej na Ukrainie. Pozdrawiam Igor ps. co ci ludzie by robili jakby Putina nie było? :wesoly:

Niech Moc Będzie z Tobą

wendol:
USA chciałyby wrócić do handlu z Rosją i Rosja też. Co stoi na przeszkodzie? - Putin.
Zbankrutowałaby amerykańska narracja polityczna o nosicielach światełka demokracji. Ot, to by się stało i gaz łupkowy by się mógł dobrze nie sprzedawać ;) Pozdrawiam Igor :wesoly:

Niech Moc Będzie z Tobą

Igor:
Widzisz gdyby tak miało być zacisnęliby zęby i już byłoby po wojnie
Lepiej stracić mniej niż więcej. Ruscy i tak nie chcą rozmawiać, bo chcą zająć więcej. Dopiero, jak zaczną tracić (np. Krym), zamiast zyskiwać, to będzie czas na rozmowy, bo Ruscy zobaczą, że ta wojna nie ma już sensu. Niestety Putin tej wojny nie zakończy, póki nie będzie mógł ogłosić jakiegoś większego sukcesu. Ławrow już ogłosił, że chcą Donbasu, ale Ukraińcy nie wierzą, że to ich zadowoli w przyszłości. Tak, czy inaczej moim zdaniem to jest sensowny punkt wyjścia do negocjacji. Oczywiście Ruskim nie ufam, ale można "złapać ich za język" i inne państwa będą musiały zapewnić Ukrainie gwarancje bezpieczeństwa. Naprawdę zaczyna być o czym rozmawiać, skoro Ruscy się określili. Alternatywą jest dalsza wojna i wyniszczanie Ukrainy. Na razie idzie im "nieźle", ale kiedyś będą musieli zapłacić za to całe wsparcie. Kwestia, czy po wojnie będą mieli mniejszy kryzys, czy większy.
Igor:
nowy premier GB, który wielkiego pomysłu na to jak prowadzić urząd niema, jakie reformy ma wprowadzić, by polepszyć sytuację zwykłych brytyjczyków - ma być liderem koalicji antyrosyjskiej na Ukrainie
Brytyjczycy przekażą Ukrainie 255 mln funtów na Gripeny Nie "przekażą" tylko pożyczą, by Ukraina mogła kupić te samoloty od Szwecji. "Wspaniałomyślność" i wsparcie niektórych krajów polega na tym, że wierzą, że Ukraina będzie w stanie spłacić te pożyczki. "Agencja S&P Global Ratings ocenia długoterminowy rating kredytowy Ukrainy w walucie obcej na poziomie "CCC+", a Fitch Ratings utrzymuje ocenę na poziomie "CCC". Oznacza to wysoce spekulacyjny charakter obligacji i znaczne ryzyko kredytowe."

wendol:
Kwestia, czy po wojnie będą mieli mniejszy kryzys, czy większy.
Zobaczymy, na razie tego tak nie widać, gdyż oni mają potencjalne zasoby na których odbudowa jest możliwa, my jako kraj musimy te zasoby wypracować.
wendol:
Nie "przekażą" tylko pożyczą, by Ukraina mogła kupić te samoloty od Szwecji.
Zatem sam kolega widzi jakie dobrodzieje w BG mieszkają - pożyczą im ;) By UE im dała, by mogli spłacić. Sielanka. Jak mniemam Rosjanie liczą na brak sukcesów w Iranie, przynajmniej przed wyborami uzupełniającymi. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

USA też im "przekazują" uzbrojenie, jak UE za nie zapłaci. Tak to wszyscy wspierają Ukrainę, ale w mediach jest narracja, że każdy "daje", co może. Ukraińcy zapłacą "jak za zboże", tzn. zbożem ;)

Ukraina, USA i Rosja przy jednym stole? Zełenski podał termin

No zobaczymy co z tego podawania terminów wyjdzie, jak mniemam niewiele. Pozdrawiam Igor ps. atak na sklep/chińskie centrum logistyczne też chyba nie pomoże. Zobaczymy

Niech Moc Będzie z Tobą

Stan wojenny w całej Rosji? Ujawniają plany Putina Nie będzie chciał rozmawiać, póki nie stwierdzi, że więcej nie zdobędzie.

Przecież W. Putin gra przede wszystkim na kryzys w UE, tutaj ciekawy wywiad z expertem, niekiedy go słucham - jest jeszcze jeden taki ciekawy chińczyk, na temat sytuacji w jakiej znalazł się Donald Trump ze swoją polityką na bliskim wschodzie. Czyli w 4 literach. Seyed M. Marandi: Saudi Oil Is Burning & Trump Has No Way Out Spójrz np.na ten komentarz pod tym materiałem: A glass of water in Saudi Arabia will soon cost around $200 .......... Same as a barrel of oil On jasno pokazuje jak wygląda rzeczywistość o której w naszej TV nikt nie mówi, my za to mamy teatr w PiS. Pozdrawiam Igor ps. Rosja to niestety nie Wenezuela lub Irak, UE nie może sobie ot tak iść i zdobyć ropy i gazu, a jeśli popatrzymy na to co się dzieje na Bliskim Wschodzie to widzimy, że nie wygląda to dobrze. :o_co_chodzi:

Niech Moc Będzie z Tobą

Igor:
A glass of water in Saudi Arabia will soon cost around $200
Niemożliwe. Raczej 2$. Na razie butelka wody 1,5 l kosztuje średnio około 2 SAR (ok. 2,10–2,40 zł), czyli podobnie jak u nas. Ale bzdury ludzie piszą.

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.