Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
A więc wojna zaczyna się kończyć
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949

O godz. 4 nastąpił atak Rosji na Ukrainę - w kilku miejscach na raz. Putin tym samym został zbrodniarzem wojennym - ma i będzie miał jeszcze więcej istnień ludzkich na sumieniu. W głowie się nie mieści. To ile za głowę Putina? Ten debil chyba zwariował. Mam nadzieję, że kiedyś go dorwą.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

"Zachód nie pojmuje, co tu się wyrabia". Ekspert o konflikcie na linii Polska-Ukraina "Państwa, które myślą w bardzo pragmatyczny i interesowny sposób, czyli na przykład Skandynawia, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, nie pojmują, o co właściwie chodzi w tych relacjach polsko-ukraińskich. Jest dla nich zupełnie niezrozumiałe, że można na podstawie historycznych sporów praktycznie zniszczyć relacje dwóch państw, które są sobie nawzajem potrzebne." Są w ojczyźnie rachunki krzywd i obca dłoń też ich nie przekreśli ;) A na poważnie to sprawy historyczne były tu tylko pretekstem w polityce wewnętrznej. Podobno Nawrocki chciał się nie tylko przypodobać wyborcom Konfederacji, ale też spowodować, by rząd Tuska nie odniósł sukcesu podczas tej Konferencji w Gdańsku. Warto przypomnieć, że na decyzję Zełenskiego pierwsze zareagowało polskie MSZ. Jeśli Nawrocki chciał dodać coś od siebie, to mógł wystosować notę protestacyjną, ale chciał przywalić jak najmocniej i dlatego odebrał order. Chyba nikt nie liczył na to, że Zełenski zmieni zdanie w sprawie nadania imienia tej jednostce wojskowej. Kochani rodacy: jednak nie nadam imienia "Bohaterów UPA" naszej dzielnej jednostce wojskowej, bo to się nie podoba Polakom i ich prezydent grozi, że odbierze mi Order Orła Białego. Tak miał powiedzieć? Nie wierzę, że Nawrocki liczył na coś takiego, więc chodziło mu o to, by wywołać konflikt. Inaczej podobnie jak MSZ poinformowałby Zełenskiego, że w Polsce będzie to źle widziane, natomiast odbieranie orderu wygląda jakoś tak... chamsko i dziecinnie. Ja bym się wstydził.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

No cóż kolego jak widzisz zapadły pewne decyzje o zmianach we władzach w Ukrainie więc i narracja się zmieniła. Pozdrawiam Igor ps. raz Cię lubią drugi raz Cię nie lubią ;) jak to w życiu. :zdziwiony:

Niech Moc Będzie z Tobą

Eksperci: Ukraina realizuje swoją wizję własnej historii, niezależnie od tego, jak to jest oceniane w Polsce "Iwan Mazepa to hetman kozacki, który w 1708 r. sprzymierzył się ze Szwecją przeciwko carowi Piotrowi I. Był dworzaninem Jana Kazimierza, a w czasie panowania Stanisława Leszczyńskiego prowadził wspólnie z Rzeczpospolitą kampanię zbrojną przeciwko Rosji." Tym razem mają szczęście, że ten Mazepa przysłużył się Polsce, bo moglibyśmy... zabrać im czołgi, które od nas dostali ;) Wiem, że to co najmniej niepoważne, ale takie głosy też się pojawiły. A odnośnie Szwecji, to mojego brata ciotecznego tam w szkole uczyli, że Wikingowie to byli bohaterzy. Jaki kraj, tacy bohaterowie :) Szwedzi to nam reparacji za potop szwedzki nie wypłacili! ;) A wracając jeszcze do tego pomnika niejakiego Mazepy, który działał w XVIII wieku, to zabawne by było, gdyby Polacy mieli jakieś obiekcje :) To już się robi tak niedorzeczne, że ręce opadają. A w religii mamy Adama i Ewę, którzy zjedli owoc i dlatego wszyscy ludzie na zawsze mają grzech - to dopiero szczyt! Jak komuś coś takiego wydaje się sensowne, to co się dziwić podejściu do bardziej współczesnych. PiS natomiast rzuca hasło "Niemcy" jako określenie złych ludzi - tych współczesnych też.

Kwaśniewski o sporze z Ukrainą. "Dzieje się to, przed czym przestrzegałem" "- Czy uważa pan, że prezydent Nawrocki popełnił błąd, odbierając (Zełenskiemu-red.) Order Orła Białego? - zapytała go Monika Olejnik. - Oczywiście. Gruby błąd. On powinien wydać bardzo twarde oświadczenie. On powinien wezwać czy wręcz swoich ludzi wysłać, żeby rozmawiali ze stroną ukraińską, tłumacząc, dlaczego dla nas to jest nie do przyjęcia - wyjaśnił. - Natomiast odbieranie Orderu Orła Białego jest to upokorzenie osoby, która go otrzymała. A więcej w przypadku prezydentów to jest nawet poważniejsze, bo ordery prezydentom są przyznawane nie tylko za ich osobiste zasługi, ale to jest gest wobec narodu - dodał." Kwaśniewski dobrze gada - podobnie jak ja :) Był zwany prezydentem wszystkich Polaków, bo miał największe poparcie w historii po 1989 r.

wendol Wczoraj o 22:58 Prawie by się można było z AK zgodzić tylko zawsze są jakieś ale i wina nie leży tylko po jednej ze stron. Przecież to też nie jest tak, że WZ jako prezydent podejmuje decyzje do końca bezmyślnie nie licząc się ze skutkami. Pytanie po co taką grę rozpoczął i do czego miałaby go doprowadzić? Formalnie kadencja WZ zakończyła się 20 maja 2024 roku zatem pytanie jest inne - czy próba implementacji w Ukrainie pewnych sposobów utrzymania się przy władzy jaką stosuje niejaki Benjamin N. ma jakikolwiek sens? Biorąc pod uwagę europejskie aspiracje Ukrainy i plany powrotu oczywiście w nowej formule do kooperacji gospodarczej z Federacją Rosyjską przez UE. Zatem jak tak na to popatrzymy to widzimy, że niestety pierwszy błąd jest po stronie Kijowa, no chyba, że to wszystko tylko teatr? Pozdrawiam Igor ps. tego też wykluczyć nie można zwłaszcza po ostatnich atakach Ukrainy na Moskwę. Takie prewencyjne odcięcie na niby ;)

Niech Moc Będzie z Tobą

WZ chyba nie spodziewał się takiego oburzenia ze strony Polski. Myślę, że ten order ma gdzieś, ale w sprawie przyjęcia Ukrainy do UE głos Polski będzie bardzo ważny. Dla Ukrainy teraz najważniejsze jest tzw. wygranie wojny, czyli przetrwanie państwa i zakończenie jej bez dużych strat terytorialnych, więc priorytetem było podniesienie ducha narodu nawet poprzez gloryfikowanie UPA, która przede wszystkim walczyła z Armią Czerwoną, tak jak teraz walczą z Rosją. A może jednak to było najważniejsze dla WZ osobiście, by zyskać poparcie polityczne w kraju, jak w przypadku decyzji KN? Mocne słowa historyka z Ukrainy ws. sporu. "Wielka przesada" Myślę, że jedni i drudzy "pomachają szabelką", po czym ochłoną. Nawrocki już pokazał swoją siłę, wykazał się, ma odfajkowane ;) (Dopiero teraz spojrzałem na to, jak na zwykły, prosty, męski pokaz siły.) Natomiast Zełenski musi jeszcze stworzyć Panteon Narodowy lub Matrix Narodowy ;) Zacznijmy od początku... Podobno Ruś Kijowską założył Wiking - niejaki Ruryk. Tak mi kiedyś pewien Ukrainiec tłumaczył :)

Komunikat z Ukrainy po rozmowach z Polską. "Zaproponowałem środki antykryzysowe" ""Ponownie potwierdziłem Radkowi, że wybór nazwy jednostki przez ukraińską armię nie miał żadnego antypolskiego wymiaru. Szanujemy historię innych i oczekujemy tego samego podejścia do naszej własnej historii i niepodległości od naszych partnerów" - oświadczył szef ukraińskiej dyplomacji." Każdy kraj ma własną wersję historii i własnych "świętych". Zełenski i Nawrocki już się popisali przed swoimi. Ja bym już machnął ręką.

No tak, każdy niby może robić co chce, jednak niesmak pozostał. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Dzisiaj podali, że Rosja planuje ujawnić posiadane dokumenty na temat tego, co działo się na Wołyniu. Zatem zobaczymy co z tego kolego wyniknie? Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Ukraińcy ostrzegają. "W niedzielę Rosja opublikuje sfałszowane dokumenty" Premier: oczekujemy od Ukrainy pierwszego kroku po "nieszczęsnej decyzji" prezydenta Zełenskiego Zobaczymy, czy Stepan Bandera znajdzie się w ich Panteonie Narodowym.

Ukraina ostrzegała. Ruszyła rosyjska kampania o Wołyniu. Rzekome akta trafiły do mediów Nicze by się ucieszył. Dobrze, że już go tu nie ma.

wendol 2 dni temu o 09:28 Jednak pojawia się pytanie: Czy to co opublikują to prawda? Pozdrawiam Igor ps. i co jeszcze wiedzą, że u nas tak się teraz publikuje różne informacje? Zatem czy mieli wtyki czy nie? :zdziwiony:

Niech Moc Będzie z Tobą

Igor:
Jednak pojawia się pytanie: Czy to co opublikują to prawda?
Ruscy na czele z Putinem zawsze mówią prawdę ;/ Specjalistą od ruskiej "prawdy" na tym forum był Nicze.

Sprawa dotyczy jednego z dowódców UPA i jakiś polski historyk powiedział, że nie wiadomo, czy to fałszywka, ale wiemy, że UPA dopuszczała się podobnych rzeczy, więc te materiały to żadna rewelacja.

wendol 55 minut temu Rewelacją to w dzisiejszym zdziczałym świecie nie jest to fakt, jednak co by było, gdyby w Niemczech jakaś jednostka Bundeswehry nosiła nazwę SS Galizien? W tym problem. Pozdrawiam Igor ps. to już wszystko traci sens ... :odlecial:

Niech Moc Będzie z Tobą

Jednak jest różnica. UPA czasem mordowała polską ludność, ale jej zasadniczym celem była walka z Armią Czerwoną, natomiast Niemcy napadły m.in. na Polskę i na tym polegała II wojna światowa - robili to systemowo i na dużo większą skalę, co nie zmienia faktu, że UPA też się "zasłużyła" i przynajmniej dla nas nie byli bohaterami delikatnie mówiąc, ale tak - to były dzikie czasy i ludzka moralność była wtedy mocno wypaczona. Też uważam, że obecnie gloryfikowanie UPA jest co najmniej nie w porządku, bo obowiązują inne standardy pojęcia "bohaterstwo", a mordowanie polskiej ludności cywilnej to nie był "wypadek przy pracy" - celowo "oczyszczali" określone tereny, by móc powiedzieć, że są ukraińskie. Reasumując UPA przysłużyła się Ukrainie, ale nazywanie teraz jakiejś jednostki wojskowej ich imieniem to raczej zniewaga z uwagi na ich działalność - zabijanie ludności cywilnej to nie bohaterstwo dla żołnierza.

Mocny cios w Zełenskiego z PE. Były ambasador bez zahamowań: to lekcja dla Ukrainy

Na mój rozum to wszystko gra, takie tworzenie zasłony dymnej na wypadek ujawniania materiałów na temat Wołynia przez Rosję, podobnie te Patrioty. I jakby co to nikt im nie przekazał - sami sobie zrobili. No chyba, że jak wynikało z ostatnich ataków są rakiety których systemy te nie są w stanie przechwycić, co by oznaczało dla USA, że muszą nad nowymi systemami pracować - pracować pilnie. No jak Ukraina ma je produkować skoro USA jest w stanie rocznie z 600 - 800 wyprodukować? Skąd fachowcy, części itd... wystarczy prześledzić krytyczne punkty w produkcji tych systemów itd.. koszty... Pozdrawiam Igor ps. po prostu gadanie - plan jest taki, dostaną uzbrojenia na maxa i ich celem jest eskalacja - ataki na Rosję, jeśli to nie przyniesie efektów podczas następnych 2 - 3 miesięcy - to nikt nie wie co będzie dalej, no chyba, że Rosja wystrzeli jakiś pocisk na puste pola? :neutralny:

Niech Moc Będzie z Tobą

Rosja użyje broni jądrowej? Tak miały zareagować Chiny

W reakcje Chin nie wierzę, bardziej uwierzę w to, że zrobią test reakcji USA i sojuszników rosyjskimi rękami. No weź i sam pomyśl, gdybyś był z Chin. Testy broni zrobili, teraz czas na test ostateczny reakcję na użycie broni zakazanej. Gdybym był chińskim wojskowym toby mnie interesowało przede wszystkim. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.