Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
A więc wojna zaczyna się kończyć
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949

O godz. 4 nastąpił atak Rosji na Ukrainę - w kilku miejscach na raz. Putin tym samym został zbrodniarzem wojennym - ma i będzie miał jeszcze więcej istnień ludzkich na sumieniu. W głowie się nie mieści. To ile za głowę Putina? Ten debil chyba zwariował. Mam nadzieję, że kiedyś go dorwą.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Ukraiński producent "Flamingo" łączy siły z Diehl Defence. Nowy etap rozwoju rakiet Będzie przewaga technologiczna i ilościowa.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

wendol Wczoraj o 22:35 Zobaczymy niebawem jaki będzie tego wszystkiego finał kolego, na razie słyszymy różne rzeczy od każdej ze stron a końca bałaganu jak nie było tak nie ma. Zobaczymy co teraz zrobi Rosja i czy faktycznie odpowie? Gdyż eksperci oceniają, że Rosja dąży do sformowania nowych jednostek (tzw. armii odwodowych), które mają pozwolić na przełamanie impasu na froncie w Donbasie i w okolicach Charkowa. Pozdrawiam Igor ps. to klasyczny scenariusz "zarządzania przez kryzys". Zamiast zapobiegać pożarowi, pozwala się mu spłonąć, bo w dymie najlepiej ukrywa się własne błędy i wynosi cenne rzeczy z płonącego domu.

Niech Moc Będzie z Tobą

Wielki plan robotyzacji ukraińskiej armii. Liczby robią wrażenie Zamach stanu w Rosji? Tracą cierpliwość. Putin w "niebezpiecznej sytuacji"

Kolega zerknie: Obalanie Putina Pozdrawiam Igor ps. Analiza taktyczna: ISW wskazuje, że obecne ataki na różnych odcinkach frontu (np. w okolicach Czasowego Jaru czy obwodu kurskiego) służą „rozpoznaniu walką”. Ocena celów: Eksperci instytutu oceniają, że Rosjanie sprawdzają w ten sposób słabe punkty ukraińskiej obrony przed planowanymi większymi operacjami lądowymi. Skuteczność działań: Raport ISW, na który powołuje się portal, podkreśla, że mimo intensyfikacji działań, Rosjanie nie osiągnęli na ten moment znaczących korzyści taktycznych.

Niech Moc Będzie z Tobą

Szwedom się wogóle nie dziwię. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Bardzo ciekawe i nieco szokujące. Wiele tłumaczy. Trump nie jest jednak taki głupi, tylko realizuje plan USA, a jego "szaleństwo" jest zasłoną dymną.

To było wiadome o jego szaleństwie gdzieś od 2018 ;) Pytanie jest inne czy uda się USA docelowo utrzymać swoją rolę i pozycję? Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Gospodarka USA słabnie... Po pierwsze szukają oszczędności (ale to za mało), a po drugie chcą kontrolować sprawy związane z ropą naftową na świecie. Najpierw podporządkowali sobie Wenezuelę, a teraz próbują to samo zrobić z Iranem. Czyli chcą mieć kontrolę nad produkcją, sprzedażą i tranzytem ropy naftowej w jak największym stopniu, by zabezpieczyć swoje interesy. Ropa naftowa to nie tylko surowiec energetyczny - przerabia się ją na paliwa, ale to około 35% jej zastosowania. Reszta to przemysł tworzyw sztucznych, farby, rozpuszczalniki i smary, a na końcu asfalt. Gdyby to Amerykanie kontrolowali cieśninę Ormuz, to mieliby środek nacisku na kraje, które chciałyby odejść od dolara w transakcjach międzynarodowych. Dług USA przekroczył już 39 bilionów dolarów. Ropa go podtrzymuje!

Zastanawia mnie to czy wojna z Iranem nie służy negocjacjom z Chinami i czy to nie jest głównym elementem w obecnej sytuacji? Bo jak się nad tym zastanowimy to na pierwszy rzut oka w tym sensu nie ma, jednak jak wiadomo nic się tam przez przypadek nie dzieje. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Przywódca Chin zdradził Donaldowi Trumpowi prawdę o Putinie. Padła propozycja współpracy Wygląda na to, że się dogadali. Konflikt nie jest na rękę ani jednym, ani drugim. W interesie Chin jest, by USA były nadal silne chociażby dlatego, że posiadają mnóstwo amerykańskich obligacji skarbowych i zależy im też na handlu z USA. Wygląda też na to, że dla Putina teraz jest najważniejsze, by po zakończeniu wojny nie był ścigany przez MTK, gdy już nie będzie prezydentem Rosji. Utrudniłoby to też Rosji prowadzenie interesów. Podstawową zasadą prawną USA jest to, że obywatel amerykański może być sądzony tylko przez amerykańskie sądy i w tym sensie ich interes jest zbieżny z polityką Rosji i Chin. Jeśli zaś chodzi o Iran, to: Donald Trump przed ważną decyzją Atak USA, Izraela i ZEA na Iran w najbliższy weekend wyniesie dolara na wyżyny?

Pierwsze efekty rozmów Trumpa i Xi? Z USA do Chin płynie cenny ładunek. Pierwszy raz od ponad roku

Wydaje się jednak, że autorzy tych artykułów stosują narrację typowo życzeniową w efekcie wyciągane są zbyt daleko idące wnioski, że „się dogadali”. W relacjach USA-Chiny-Rosja mamy do czynienia z permanentną, szorstką rywalizacją, gdzie chwilowe deeskalacje są tylko taktycznymi pauzami, a nie trwałym „dogadaniem się”. Kolega zerknie na ten wywiad i zwróci uwagę na narrację dotyczących skutecznych aktywów służb które miałyby działać na terenie Chin: Ciekawy wywiad Pozdrawiam Igor :wesoly:

Niech Moc Będzie z Tobą

Co do tych tankowców, to niestety przejmowany jest rynek nie tylko rosyjski, ale jak widać krajów z zatoki ;) Pytanie zatem jakie się pojawia jak będzie w przyszłości realnie wyglądać współpraca na linii USA - kraje zatoki? Pozdrawiam Igor ps. nie wygląda to dobrze

Niech Moc Będzie z Tobą

Putin pożałuje. Huczy od plotek, co miał powiedzieć Xi Jinping. Trump reaguje Financial Times ma najlepszą służbę wywiadowczą ;) A Trump jak zwykle powiedział, że osiągnął sukces w rozmowach, więc chyba jest dobrze ;) Trump w ogóle same sukcesy odnosi: zakończył ileś tam wojen i gdyby wcześniej został prezydentem, to wojen na świecie by nie było ;) Tako rzecze Trump i pod jego światłym przywództwem będzie dobrze :) A tak na poważnie, to tam, gdzie wchodzą w grę interesy się dogadają. Trump jest na tyle interesowny, że nawet z Putinem by się dogadał, tylko Zełenski przeszkadza - tak kiedyś tłumaczył.

Niema co słuchać tych wszystkich bajek, rzeczywistość jest bardzo smutna i w gruncie rzeczy bardzo prozaiczna: Szkoda Czasu Kolego Pozdrawiam Igor :neutralny:

Niech Moc Będzie z Tobą

Czyli Trump uzyskał odpust zupełny ;) Jeszcze trochę i zostanie świętym ;) Kluczowy rurociąg gotowy w połowie. "Będziemy świadkami spadku znaczenia cieśniny Ormuz"

Wielka armia i jeszcze większy deficyt. Zbrojeniowa gorączka nam zaszkodzi Kołodko to wysokiej klasy specjalista z dziedziny finansów, a Nawrocki to niskiej klasy polityk zależny od PiS. Weto tego naszego prezydenta wobec uczestnictwa Polski w programie SAFE wpisuje się w retorykę PiS o "złej Unii" i stanowi próbę odebrania części elektoratu Konfederacji, która z niechęci do UE też sobie zrobiła program wyborczy. Kołodko zauważa, że najlepiej by było, gdyby te pieniądze zostały wydane w większym stopniu na badania i rozwój niż na zakup dużej ilości istniejącego już uzbrojenia. Program SAFE stawia na rozwój europejskiego przemysłu zbrojeniowego, co nie jest na rękę USA, a jak wiadomo PiS liczy na polityczne wsparcie Ameryki w kontrze do "niemieckiej i antypolskiej" Unii Europejskiej i... Tuska ;) Kolejna próba przejęcia rękami Nawrockiego części elektoratu Konfederacji przez PiS to odebranie Zełenskiemu Orderu Orła Białego. Konfederacja jest nie tylko jawnie antyunijna (jak PiS), ale też antyukraińska, co motywują tym, że Polska wydaje za dużo pieniędzy na wsparcie Ukrainy, co ma też ich zdaniem wskazywać na duże wpływy ukraińskie i osłabienie niezależności Polski. Kołodko zwrócił uwagę, że Amerykanie straszą Europę Rosją, by kupować od USA więcej uzbrojenia i cały przemysł zbrojeniowy, i wojsko zyskuje dzięki zwiększaniu wydatków, więc będą podkreślać zagrożenie ze strony Rosji. Ruscy nie zaatakują żadnego państwa należącego do NATO i dlatego właśnie zaatakowali Ukrainę, by do NATO i struktur europejskich nie weszła. Tak więc jeśli nawet Rosja Europie bezpośrednio nie zagraża, to pomaganie Ukrainie jest w naszym interesie chociażby dla zasady, że nie można pozwolić Rosji na bandytyzm międzynarodowy - trzeba pokazać siłę i ich tego oduczyć. A co z bandytyzmem ukraińskim z czasów II wojny światowej? To było dawno, a UPA to smutna historia prób lawirowania Ukraińców (przypadki współpracy z faszystowskimi Niemcami) i jednak patriotyzmu, by ich tereny nie zostały podzielone pomiędzy ZSRR i Polskę. Ukraińcy mają niewielu historycznych bohaterów, potrzebują ich zwłaszcza teraz, jakiejś dumy narodowej, to kwestia morale podczas trwającej wojny. UPA gloryfikują, a próby uświadamiania odbierają negatywnie - jakby ktoś chciał ich pozbawić patriotycznego symbolu. Czy bolesne kwestie historyczne można przemilczeć? Moim zdaniem z historii przede wszystkim należy wyciągać naukę, by określone rzeczy się nie powtórzyły, a odnoszę wrażenie, że niektórzy podświadomie podchodzą do tego w sposób religijny - jakby to były grzechy, o których trzeba w kółko mówić, przypominać, wypominać i ciągle to przeżywać. Dlatego kiedyś powiedziałem, że z religijnymi ludźmi ciężko mi wytrzymać. Prezydent to jednak nie jest "zwykły człowiek", który może być "ponad tym" - musi dbać o "pamięć narodową" i związaną z tym "tożsamość narodową". Nie powinien jednak być narodowcem. Prezydent powinien być dyplomatą - mieć więcej wyczucia i zrozumienia, wiedzieć kiedy, z czym i w jaki sposób można wyskoczyć, a nie uprawiać partyjną politykę wewnętrzną kosztem międzynarodowej. To nie było w interesie Polski - zły moment i zły sposób. Ukraińcy się obrazili, a Putin ucieszył. Zełenski porównuje Nawrockiego do Orbana. "To zła droga" Jarosław Myjak: Karol Nawrocki zamknął sprawę. I otworzył przepaść

Polska będzie realnym graczem w odbudowie Ukrainy? Ekonomista przestrzega Kanały dyplomatyczne działają. Nowy komunikat z Ukrainy "- Chodzi tu przede wszystkim o stanowisko prezydenta Polski, nie należy utożsamiać go ani ze stanowiskiem całej Polski, ani ze stanowiskiem polskiego społeczeństwa - stwierdził Tychyj." Olać Nawrockiego i jego ustawki :)

Dwa lata temu słyszałem na poważnej konferencji jak rozdzielone będą te kontrakty, nawet szkoda tego słuchać ;) Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.