| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Czy wiara w Boga ,jest trudną życiową próbą ? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 90 |
|
Miłujšcy Boga nie majš religii, tylko samego Boga .
Jak odbieramy, "widzimy" Boga ? Jeli zastanawiamy sie nad sensem i istotš naszego życia, w tym życia duchowego ,poszukujemy odpowiedzi na nurtujšce nas pytania.
Wiara , czym jest poparta, jakie ma uzasadnienie, czy nie jest to akceptowanie informacji, wiedzy, preferencji ,bez osobistej weryfikacji, sprawdzenia ? Co o tym sšdzicie?
|
|
Czlowiek uczony, nie jest we wszystkim uczony, czlowiek rozumny , jest we wszystkim rozumny. |
|
|||||
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
"... - Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków. - ..."
List św. Jakuba (Jk)
Czy czlowiek musi w cos wierzyc ?
Jak kwalifikuje sie tych ludzi, ktorzy w nic nie wierza, a robia mase dobrych uczynkow ?
Sa tez tacy, ktorzy wierza i czynia zlo !!!
|
|
|
Im więcej pytań bez odpowiedzi tam pojawia się wiara, nawet ta w technologie.
Choć ta nasza współczesna jest tak dokładna jak watykan w opisie boga więc szkoda marnować neurony.
Wiara pojawia się tam gdzie nie ma wiedzy.
|
|
|
|||
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
Mój dziadek już dawno stwierdził, że większość księży w Boga nie wierzy.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
"Im więcej pytań bez odpowiedzi tam pojawia się wiara, nawet ta w technologie."
Odpowiedzi dla siebie znalazlam. Wiem i to mi wystarcza !!!
Wiem o istnieniu Boga [lub Bogow] i wiem o istnieniu technologii.
|
|
|
A wiesz o istnieniu technologii, jaką posługują się "Bogowie"? :)
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|||||
|
Lol, Romek, zawsze można o tym porozmawiać.
Broń skaralna (projekt gwiezdnych wojen), geodezyjna, antymateria, broń meteorologiczna, nowe typy celowo wypuszczanych wirusów, klony-cyborgi.
Ktoś coś jeszcze doda elektroda?
|
|||
|
|||
|
Mentalna, psioniczna, czy też astralna są już na porządku dziennym.
Posiadanie ich jest znacznie łatwiejsze niż fizycznych broni otrzymanych w spadku jak również tych czynnie wzorowanych za zgodą ich twórców.
Można by zniszczyć całe cywilizacje lub powstrzymać żądnego krwi agresora.
Ale najniebezpieczniejsze wydają mnie się klatki astralne, zabawy ludźmi w podróżach w czasie, podbijanie maksymalnego transferu strachu.
Co do zatruwania natury przez szaraki o którym mówiła wcześniej examina.
Powyższe przykłady technologi są niebezpieczniejsze i ja od tego miejsca zaczął bym dyskusję niż martwić się iPOD'em z wizerunkiem kosmity.
Nie odpowiada mi działalność illuminati i konsorcjum w porozumieniu z ludźmi których można już nazywać żywymi trupami.
Kto rodzi się we współczesnym społeczeństwie żyje też efektem prac dewolucji illuminati i ma okazję obserwować hołd składany ludzkim ułomnościom i marginalizowaniu.
|
|
|
|||||
Czlowiek uczony, nie jest we wszystkim uczony, czlowiek rozumny , jest we wszystkim rozumny. |
|
Bogowie? możemy ich tak nazwać jedynie poprzez zjednoczenie i wspólnotę umysłów bez znaczenia na gęstość materii/świadomości.
Dodo, wolna wola i przeznaczenie, a raczej wypadkowa wolnej woli innych jednostek jak to ująłeś ma zasadniczo charakter jednostronny.
Jest jeszcze karma, a pogłębienie w/w stanu to efekt prac podziału.
|
|
|
|||||||||||
|
|
|
|
|||
|
|||
|
|||||||
|
Święty Tomasz z Akwinu - filozof wywodzący się z tradycji scholastycznej, teolog, uczony, przyrodnik, zakonnik-dominikanin. Jeden z najwybitniejszych myślicieli w dziejach chrześcijaństwa - twierdzil:
..."Istnienie Boga nie jest prawdą oczywistą (propositio per se nota), nie wymagającą dowodzenia. Potrzebny jest dla niej dowód"...
Twierdząc tak, Tomasz stawał w opozycji do panującego w scholastyce przekonania, zrywał z tezą obozu augustyńskiego, dla którego Bóg był "jak najbardziej obecny w duszy ludzkiej".
Natomiast inny, drugi najwazniejszy teoretyk chrzescjanizmu, niejaki
Aureliusz Augustyn z Hippony, łac. Aurelius Augustinus, w Kościele katolickim znany jako święty Augustyn - był filozofem, teologiem, organizatorem życia kościelnego. Święty Kościoła katolickiego, jeden z Ojców i Doktorów Kościoła, znany jako doctor gratiae (doktor łaski). Augustyn jest znany jako autor własnej koncepcji filozoficznej, która była przez ponad 700 lat oficjalnie obowiązującą w Kościele katolickim doktryną, aż do jej odrzucenia przez sobór trydencki i przyjęcia zamiast niej teorii Tomasza z Akwinu, obowiązującej w Kościele do dzisiaj. - twierdzi:
..."Brak wolnej woli powoduje, że wszelka etyka traci sens. Bóg mógł teoretycznie stworzyć świat bez wolnej woli i zła, ale w takim świecie dobro byłoby bez wartości, gdyż byłoby dostępne automatycznie i przy braku kontrastu ze złem jego wartość nie byłaby w ogóle doceniania. Stąd Bóg uznał, że do pełnej doskonałości jego dzieła potrzebny jest pewien margines zła. To zło nie jest jednak bezpośrednim dziełem Boga, lecz jest wytworem woli człowieka, która poszła na "manowce"."...
to tak w odpowiedzi na pytania Dodo
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 90 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |