Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Czy wiara w Boga ,jest trudną życiową próbą ?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 90

Miłujšcy Boga nie majš religii, tylko samego Boga . Jak odbieramy, "widzimy" Boga ? Jeœli zastanawiamy sie nad sensem i istotš naszego życia, w tym życia duchowego ,poszukujemy odpowiedzi na nurtujšce nas pytania. Wiara , czym jest poparta, jakie ma uzasadnienie, czy nie jest to akceptowanie informacji, wiedzy, preferencji ,bez osobistej weryfikacji, sprawdzenia ? Co o tym sšdzicie?

Czlowiek uczony, nie jest we wszystkim uczony, czlowiek rozumny , jest we wszystkim rozumny.

Dodo:
Czy czlowiek tak zupelnie moze byc wolny, czuc sie niczym nie skrepowany, do niczego zobowiazany ?
- Opowiem Ci Dodo, sekret, ktorego nie poznasz w zadnym innym miejscu. Czlowiek jest jedynym - JEDYNYM - stworzeniem - JEDYNA - istota - w calym wszechswiecie, we wszystkich wszechswiatach, ktora posiada WOLNA WOLE. Tan nasza cecha, ta WOLNA WOLA, to jest wlasnie ta rzecz, ktora nas czyni bogami... Lepszymi od Boga, bo ON MUSI byc, dobry, milosierny, sprawiedliwy itp, itd. My nie. My mozemy byc tacy, a mozemy byc inni. My mozemy byc tacy jakimi zechcemy byc, jak sobie WYBIERZEMY ! Co nie oznacza, ze nasz wybor moze byc nieprawidlowy, po to wlasnie jest potrzebna nam etyka i moralnosc, oraz jakies wskazowki do tego co jest dla nas dobre a co zle. Dlatego ludzie zawsze szukali jakiegos potwierdzenia tego co zawsze odczuwali. Choc kazda osoba potrafi rozgraniczyc czym jest DOBRO a czym ZLO. Umiemy to rozpoznac. CZLOWIEK i odpowiednik jego samicy, czlowieka czy czlowieczyca, potrafimy doskonale odroznic dobro od zla. ZAWSZE ! Te granice NIGDY SIE NIE ZACIERAJA. Natomiast nasza WOLNA WOLA powoduje, ze nie zawsze dokonujemy nalezytego wyboru. Czesto taki wybor i postepowanie szkodzi nam wlasnie. Szkodzi nam, jesli szkodzi innym. Ale to juz inny temat. Przez to, ze piszemy, mowimy czy rozmawiamy o Bogu, wcale nie koniecznie zblizamy sie do Boskosci. Do BOSKOSCI przybiza nas TYLKO nasze CZLOWIECZENSTWO. Ba ! Moze nas wywyzszyc ponad te BOSKOSC. Tylko czlowieczenstwo i odpowiedni sposob poslugiwania sie nasza ludzka WOLNA WOLA i EGZYSTENCJA moze nas wzniesc. I NIE MA INNEJ MOZLIWOSCI. Nie wazne ile godzin spedzimy kleczac, modlac sie, lub bijac w piersi. Nie istotne jest ile, i jak duzo ksiazek napiszemy o Bogu i ile psalmow pochwalnych wzniesiemy na Jego czesc. Nasze czlowieczenstwo, lub jego brak jest jedynym wyznacznikiem naszej boskosci badz naszego upadku. ... - Religijność czysta i bez skazy wobec Boga i Ojca wyraża się w opiece nad sierotami i wdowami w ich utrapieniach i w zachowaniu siebie samego nieskalanym od wpływów świata. -... ... - Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy [sama] wiara zdoła go zbawić? - ... ... - Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków. - ... List św. Jakuba (Jk)
wendol:
Powiedział pewien rekin ;)
do krokodyla ;o) pozdr

Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO

"... - Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków. - ..." List św. Jakuba (Jk) Czy czlowiek musi w cos wierzyc ? Jak kwalifikuje sie tych ludzi, ktorzy w nic nie wierza, a robia mase dobrych uczynkow ? Sa tez tacy, ktorzy wierza i czynia zlo !!!

Im więcej pytań bez odpowiedzi tam pojawia się wiara, nawet ta w technologie. Choć ta nasza współczesna jest tak dokładna jak watykan w opisie boga więc szkoda marnować neurony. Wiara pojawia się tam gdzie nie ma wiedzy.

Wrona:
Jak kwalifikuje sie tych ludzi, ktorzy w nic nie wierza, a robia mase dobrych uczynkow ? Sa tez tacy, ktorzy wierza i czynia zlo !!!
- dokladnie. Czlowiek powinien ZAWSZE starac sie byc czlowiekiem. A co do wiary, Ci co czynia zlo, chyba nie wierza, tak naprawde. Zgodnie z wiara, ktora glosza nie czyniliby zla. Sa ludzie, ktorzy nie wierza i sa dobrzy. pozdr

Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO

Mój dziadek już dawno stwierdził, że większość księży w Boga nie wierzy.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

"Im więcej pytań bez odpowiedzi tam pojawia się wiara, nawet ta w technologie." Odpowiedzi dla siebie znalazlam. Wiem i to mi wystarcza !!! Wiem o istnieniu Boga [lub Bogow] i wiem o istnieniu technologii.

A wiesz o istnieniu technologii, jaką posługują się "Bogowie"? :)

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Wiem tylko, jaka technologia posluguja sie ludzie.

wendol:
Mój dziadek już dawno stwierdził, że większość księży w Boga nie wierzy.
- Ksieza, jak przystalo na kaplanow jakiejkolwiek religii, nie moga wierzyc w nauki, z ktorych czerpia korzysci, bo gdyby wierzyli w to z czego zyja, to wiekszosc z nich porzucilaby natychmiast stan kaplanski.
Wrona:
Wiem tylko, jaka technologia posluguja sie ludzie.
- To i tak wiesz sporo, ja wiem tylko do czego sa zdolni, oraz wyobrazam sobie, ze zdaje sobie sprawe jaka technologia sie posluguja, choc moga juz miec lepsze, nowsze i grozniejsze terchnologie. pozdro

Lol, Romek, zawsze można o tym porozmawiać. Broń skaralna (projekt gwiezdnych wojen), geodezyjna, antymateria, broń meteorologiczna, nowe typy celowo wypuszczanych wirusów, klony-cyborgi. Ktoś coś jeszcze doda elektroda?
Wrona:
Odpowiedzi dla siebie znalazlam. Wiem i to mi wystarcza !!!
Chylę czoła. Spójrz jeszcze raz na avatar Romka i zabierz kapok xD

Liszaj:
Ktoś coś jeszcze doda elektroda?
Psioniczna - to moja ulubiona. Czasem nawet niechcący udaje mi się coś zdziałać na tym polu - np. jeden dresiarz mało się nie przewrócił, gdy zbyt mocno się na nim skupiłem (próbowałem go zrozumieć). Ja poczułem tylko lekki wirek, a on powiedział do kolegi, aby go przytrzymał, bo mu się w głowie kręci i nie może myśleć - chyba że u dresiarzy, to stan normalny ;) Nie był pijany, gdy spojrzałem mu głęboko w oczy. Cholera, co ja na to poradzę, że ludzie tak bardzo mnie interesują?!

Mentalna, psioniczna, czy też astralna są już na porządku dziennym. Posiadanie ich jest znacznie łatwiejsze niż fizycznych broni otrzymanych w spadku jak również tych czynnie wzorowanych za zgodą ich twórców. Można by zniszczyć całe cywilizacje lub powstrzymać żądnego krwi agresora. Ale najniebezpieczniejsze wydają mnie się klatki astralne, zabawy ludźmi w podróżach w czasie, podbijanie maksymalnego transferu strachu. Co do zatruwania natury przez szaraki o którym mówiła wcześniej examina. Powyższe przykłady technologi są niebezpieczniejsze i ja od tego miejsca zaczął bym dyskusję niż martwić się iPOD'em z wizerunkiem kosmity. Nie odpowiada mi działalność illuminati i konsorcjum w porozumieniu z ludźmi których można już nazywać żywymi trupami. Kto rodzi się we współczesnym społeczeństwie żyje też efektem prac dewolucji illuminati i ma okazję obserwować hołd składany ludzkim ułomnościom i marginalizowaniu.

Wrona:
Czy czlowiek musi w cos wierzyc ?
Wiara w "cos", a wiara " ze"- to jest roznica. Wiara przyczynowo-skutkowa ......jesli jest skutek, to musi byc przyczyna. Wolna wola jest skutkiem ale jednoczesnie darem. Ludzie bogami? Tak rzeczywiscie maja poprzez swoja wolna wole wplyw na wszystko : na swoje zycie, dokonuja wyborow mysla , ze dobrych a czas pokazuje ze zlych.....wolna wola ! Na co jeszcze maja wplyw? na swoje zycie? nikt nie zna dnia ani godziny, dzis jestem jutro moze mnie nie byc - wolna wola? Czy mam wplyw na cokolwiek innego procz swego zycia, osoby ? moich bliskich, przyjaciol . Wlasnie ....wola wola odnosi sie li tylko do czlowieka, ale nie znaczy, ze ma sie bezgranicznie wolna reke w marszu do czlowieczenstwa. Kim zreszta jest czlowiek? To karoseria , opakowanie- jednych nowsze, innych rdza pozera :) Czlowieczenstwo nasze nie moze wywyzszyc nas ponad Boskosc. Mozemy sie do niej zblizyc, mozemy wspoluczestniczyc w Boskosci.
Romek:
Tylko czlowieczenstwo i odpowiedni sposob poslugiwania sie nasza ludzka WOLNA WOLA i EGZYSTENCJA moze nas wzniesc.
Czy my sami znamy " odpowiedni sposob poslugiwania sie nasza ludzka WOLNA WOLA I EGZYSTENCJA "? Myslimy , ze tak, jestesmy nawet pewni tego zwlaszcza gdy zyjemy sobie beztrosko, gdy nie trwozymy sie o swoje lub bliskich zycie. Czy potrafilibysmy oddac swe zycie za drugiego? Latwo jest medrkowac, gdy mniemamy ze nasze wybory sa sluszne a egzystencja nie zgorsza. Egzamin z czlowieczenstwa jeszcze nie zdany, a kto bedzie ocenial miare naszego czlowieczenstwa i co lub kto bedzie nas wznosil do Boskosci......i jesli nie ma Boga, to czym jest BOSKOSC ?

Czlowiek uczony, nie jest we wszystkim uczony, czlowiek rozumny , jest we wszystkim rozumny.

Bogowie? możemy ich tak nazwać jedynie poprzez zjednoczenie i wspólnotę umysłów bez znaczenia na gęstość materii/świadomości. Dodo, wolna wola i przeznaczenie, a raczej wypadkowa wolnej woli innych jednostek jak to ująłeś ma zasadniczo charakter jednostronny. Jest jeszcze karma, a pogłębienie w/w stanu to efekt prac podziału.

Dodo:
Czy my sami znamy ?
- witaj Dodo ! Tak stawiajac sprawe, mozemy rownie dobrze zadac sobie pytanie: 1 - Czy warto pisac te topici ? 2 - Czy my w ogole istniejemy ? Jasne, ze znamy ! Widac, ze nie wszyscy, sa tez ci wygodni, ktorzy chca wiecznie byc traktowani jak niedorozwinieci debile, ktorzy bezustannie potrzebuja by im wskazywac ktoredy isc i co robic, jak myslec, co czytac, co mowic itp... Ba ! Nawet jak sie modlic, jak rozmawiac z wlasnym Ojcem Niebieskim. Jak myslec i rozmawiac z samym soba... Wiecznie zaklamani zadaja sobie pytania czy my wiemy, to czy tamto. Watpiac w ludzi, watpisz wiec w ich stworzyciela ! a to juz sa szatanskie mysli.
Dodo:
Egzamin z czlowieczenstwa jeszcze nie zdany.
- A to Ty jestes tym egzaminatorem, czy egzaminatorka ludzkosci ? Jakim prawem twierdzisz, ze jakis egzamin jest zdany, badz nie ?
Dodo:
..."i jesli nie ma Boga"...
- nie ma Go ? A skad masz te pewnosc, ze Boga nie ma ?
Dodo:
to czym jest BOSKOSC ?
- byloby weselej, a moze i fajniej gdybys wpierw sama postarala sie zdefiniowac pojecia, a potem dopiero pisac na forum. Naprawde wystarczy wpisac w ktorejkolwiek wyszukiwarce slowo BOSKOSC i sprawdzic. Rowniez powinno widniec to samo w jakiejkolwiek encyklopedii, badz slowniku. Jest wlasnie tym, czym jest ludzkosc, bowiem jestesmy na obraz i podobienstwo...
Liszaj:
wolna wola i przeznaczenie, a raczej wypadkowa wolnej woli innych jednostek jak to ująłeś ma zasadniczo charakter jednostronny. Jest jeszcze karma, a pogłębienie w/w stanu to efekt prac podziału.
- jest tylko wolna wola. WOLNA WOLA i co za tym idzie jej konsekwencje. Konsekwencje dokonanych wyborow. Nalezy przy tym pamietac, ze ludzkosc, jak wiemy nie jest jednostka, tak wiec konsekwencje i zycie oraz rozwoj calej ludzkosci jest podyktowany zbiorem konsekwencji dokonanych wyborow wszystkich elementow (ludzi) ludzkosci. Kazdy czlowiek ma wplyw na rozwoj ludzkosci. Kazdy z nas, pojedynczo wspol-TWORZY rzeczywistosc, ktorej odzwierciedlony obraz zyjemy. Dlatego jestesmy wlasnie wspol-TWORCAMI, jestesmy dziecmi Boga i wraz z Nim wspol-TWORZYMY rzeczywistosc. I tutaj wielu wolaloby zrzucic odpowiedzialnosc, na diabla, demona, badz Boga. Jestesmy tacy, jacy jestesmy, bo (diabel nas kusi) i to WYBRALISMY ! pozdro

http://www.wendol.cba.pl/polecane.htm

wendol:
http://www.wendol.cba.pl/polecane.htm
WLASNIE ! BARDZO DOBRE ! POLECAM !

Romek:
wendol:http://www.wendol.cba.pl/polecane.htm WLASNIE ! BARDZO DOBRE ! POLECAM !
Lol, fanatyk. Gdzieś Ty tą swoją miłość zatracił po drodze chłopcze... Innym też dużo nie brakuje. Po czynach, panie i panowie po czynach ceńcie wasze wysiłki. Jak na razie Romek, nauczyłeś się głosić nadejście cywilizacji miłości. W tym momencie dla takich jak Ty ona się właśnie kończy.

Liszaj:
W tym momencie dla takich jak Ty ona się właśnie kończy.
- Hahahahaha ! Daj Boze abys mial racje ! Liszaj, brzmisz jak WIELKI PROROK. Jestesmy (mimowolnymi) swiadkami upadku cywilizacji.
Liszaj:
Gdzieś Ty tą swoją miłość zatracił po drodze chłopcze...
- zatracilem ? Tak uwazasz ? A na jakiej podstawie ? Milosc do czego, badz kogo ?
Liszaj:
Jak na razie Romek, nauczyłeś się głosić nadejście cywilizacji miłości.
- Gdzie ja ja glosze ? Jakiej cywilizacji ? Nadejscie ? Jak zauwazysz, ja glosze upadek obecnej, nie zas nadejscie. I nauczylem ? Od kogo ? Gdzie ? pozdro

Święty Tomasz z Akwinu - filozof wywodzący się z tradycji scholastycznej, teolog, uczony, przyrodnik, zakonnik-dominikanin. Jeden z najwybitniejszych myślicieli w dziejach chrześcijaństwa - twierdzil: ..."Istnienie Boga nie jest prawdą oczywistą (propositio per se nota), nie wymagającą dowodzenia. Potrzebny jest dla niej dowód"... Twierdząc tak, Tomasz stawał w opozycji do panującego w scholastyce przekonania, zrywał z tezą obozu augustyńskiego, dla którego Bóg był "jak najbardziej obecny w duszy ludzkiej". Natomiast inny, drugi najwazniejszy teoretyk chrzescjanizmu, niejaki Aureliusz Augustyn z Hippony, łac. Aurelius Augustinus, w Kościele katolickim znany jako święty Augustyn - był filozofem, teologiem, organizatorem życia kościelnego. Święty Kościoła katolickiego, jeden z Ojców i Doktorów Kościoła, znany jako doctor gratiae (doktor łaski). Augustyn jest znany jako autor własnej koncepcji filozoficznej, która była przez ponad 700 lat oficjalnie obowiązującą w Kościele katolickim doktryną, aż do jej odrzucenia przez sobór trydencki i przyjęcia zamiast niej teorii Tomasza z Akwinu, obowiązującej w Kościele do dzisiaj. - twierdzi: ..."Brak wolnej woli powoduje, że wszelka etyka traci sens. Bóg mógł teoretycznie stworzyć świat bez wolnej woli i zła, ale w takim świecie dobro byłoby bez wartości, gdyż byłoby dostępne automatycznie i przy braku kontrastu ze złem jego wartość nie byłaby w ogóle doceniania. Stąd Bóg uznał, że do pełnej doskonałości jego dzieła potrzebny jest pewien margines zła. To zło nie jest jednak bezpośrednim dziełem Boga, lecz jest wytworem woli człowieka, która poszła na "manowce"."... to tak w odpowiedzi na pytania Dodo

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 90
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.