| ke1przez2g: |
| Ale nawet gdyby nie było Boga i życia po mierci (kontynuacja wiadomoci) to okazuje się że życie nie ma żadnego sensu, więc lepiej w końcu umrzeć i mieć tš bzdure z głowy. |
Sensem życia według mnie i Raelian (według mnie, bo włanie tak żyjęi jestem dobrym przykładem), nie jest wiara w istotę nadnaturalnš, która powinienenm wielbić i chwalić. Jest to po prostu nimożliwe.
Po pierwsze, nie ma centrum, ani nie było poczštku wszystkiego, więc ani fizycznie, ani czasowo nie mammiejsca dla Boga.
Po drugie - filozoficznie podchodzšc do sprawy - jak ja, cżłowiek, taki materialny, złożony z atomów węgla, mogę zgrzeszyć przeciwko najwyższej istocie, swoimi uczynkami, zwoim postępowaniem itd. Ta istota "Absoult" - jej nie zależy na mnie bowiem to ona stworzyła wszystko, nie tylko mnie, nie tylko innych ludzi, ale wszystko - prawa fizyki, naszš wyobranię itd. Absolut jest czym więcej niż "bogiem", którego sobie wyobrażamy, żadna transcendenca, czy najbardziej wyimaginowane wizje nie sprostajš temu zadaniu - bo on jest ponad wszystkim, oddzielony od nas swojš boskociš i nadnaturalnociš... dlatego nie może istniec "Bóg".
| ke1przez2g: |
| Ale jeżeli Bóg istnieje, to Raelianie sš posłańcem szatana. Który chce nas zamknšć w ciałach po wieki i czerpać energię z naszych grzechów. Piszš że Elochim sš obdarzeni miłociš, ale to jako nie przeszkadzało im w ludobujstwach (sodoma i gomora).
Ja tam wolę umrzeć i mieć pewnoć. |
:), tak. Elohim sa ludmi takimi jak my, przeszli takie same "procesy historzyczne" jak my, walczyli ze sobš, zabijali się - sš ludmi, jednakze doszli do przekonania, że miloć jest najważniejsza. To co miało miejsce w Sodomie i Gomorze, było aktem obrony, w tych orodkach ludzkiego postępu knuto przeciwko stwórcom - proszę przeczytać Przesłanie. Z drugiej strony, gdyby Bóg istniał, to zrobił przecież dokładnie to samo - zniszczył Sodomę i Gomorę, ale dlaczego? jak taki nadnaturalny "twór" mógł się bać ludzi? CZłowiek nie może zgrzeszyć przeciw niemu, więc po co to zrobił?
Ludzie juz tak majš zakodowane, że to co zrobił Bóg złego ludziom, to to jest wina ludzi iłaska Boga, ale jak Raelianie twierdzš, ze zrobili to inni ludzie, Elohim, to oskarża się ich o ludobójstwo... albo mierzymy tš samš miarkš, albo zachowujemy takie wnioski dla siebie.