| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Jestem za edukacją aż do śmierci... | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 82 |
|
Nikt nie może mi imponować tylko dlatego, że ma magistra i pracę. Jest to chyba co zwyczajnego.
Można czuć się czasem oszukanym przez system owiaty. W USA nawet na kierunkach humanistycznych się wykłada rzeczy zwišzane z fizykš, choć nie sš to dokładne dane. Wiem, że Einstein jest tam szanowany.
Poznałam wczoraj kogo, kto jest tylko po liceum elektronicznym i ma firmę montujšcš tak zwane inteligentne domy. Ten kto jedzi na szkolenia nieustannie.
Przyjemnie jest obcować z ludmi, którzy sš otwarci na nowe cieżki. Sama edukacja państwowa jest pewnym kryterium, lecz najważniejszym kryterium jest skutecznoć.
|
|
http://homepage1.ni fty.com/akashic/c-skull.jpg |
|
|
'Im bardziej się martwicie o los członków Rodziny Ciemnoci tym bardziej prawdopodobne jest, że ostatecznie zjednoczš się oni w 2012 roku. Prawdę mówišc nie byłoby to takie złe; odkrylibycie, że sš podobni do was...'
'Zwiastuni Switu' ('wietlana Rodzina')
BARBARA I KAREN MARCINIAK
|
|
http://www.cg.tuwie n.ac.at/~mroz/metallica.jpg |
|
|
Wendol:
'Też nie potrafię zrozumieć edukacji na siłę, tym bardziej że wysłali mnie do Kalisza i muszę się tam uczyć mnóstwa niepotrzebnych mi jako informatykowi rzeczy.
W ogóle system edukacji w dzisiejszym wiecie nie jest po to, by kogo czego nauczyć (to jego skutek uboczny), tylko po to by stanowić narzędzie selekcji ludzi.
A to, czego się uczy to tylko materiał (lepszy lub gorszy), by było co obrabiać (odtwarzać).'
Dlatego slyszy sie opowiesci o informatykach, ktorzy nauczyli sie na pamiec budowy jakiegos systemu i powielaja cos, co potem ktos inny musi naprawiac.
|
|
|
Zgadza się.
Współczesny system edukacji polega na odtwórczoci (i jš nagradza), a nie uczy samodzielnego mylenia.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
Na 10 szkol w ktorych bylem tylko w 1 uczyli myslec dziwne ?
Pozdrawiam
Igor
|
|
Niech Moc Będzie z Tobą |
|
Gdyby każda osoba teraz miała by się uczyć na wlasnych błędach, wymylać własne teorie, to wiat legł by w gruzach. Zanim ludzie ponownie by odkryli bez niczyjej pomocy to co jest już obcenie znane, to wszyscy padli by na ryja.
|
|
|
Chyba oceniasz to po sobie, albo le rozumiesz. Widze że jeste typowy "telewizor", potrafisz pokazać tylko to co zostało ci przekazane, nic sam z siebie nie dajesz.
Uwierz że za pomocš dowiadczeń można dojć do wiedzy o wiele szybciej.
Jeszcze pytanko, gdy masz w swoich rękach nowe urzšdzenie to na poczštku bierzesz instrukcję i jš czytasz, czy też bierzesz urzšdzonko i po prostu uruchamiasz?
|
|
|
|||
|
Pytanie było do wyckreta, ale o to chodzi. Łatwiej się nauczyć obsługi samemu wciskajšc po koleji guziki i sprawdzajšc funkcje niż czytanie instrukcji, instrukcjš można się czasem wspomóc, gdy już nie wiemy jak co zrobić.
|
|
|
Jasne że włšczam! :D Ale chodziło mi o to że gdybymy dzieci nie edukowali, nie uczyli, kazali dochodzić do wszystkiego samemu daleko by nie zaszły. Edukacja jest potrzebna, jest teoriš. Dowiadczenia też, jak najbardziej. Rzecz potrzebna.
|
|
|
Skšd możesz wiedzieć jak by było? Co ty wyrocznia jeste?
Teoria może tylko wspierać dowiadczenia, a teraz jest na odwrót, dowiadczenia czasami wspierajš teorię.
|
|
|
|||
|
Jak najbardziej i ja nie mówię że testów i dowiadczeń trzeba zabraniać. Sš wskazane. Ale dziecko o wiele wolniej nauczy się chodzić, niż z pomocš rodzica, który pokaże, pomoże, będzie asekurował...
Nie wiem skšd u Ciebie tyle zarzutów, ale chyba je sobie wymylasz. Mówisz orzeczach o których nie wspomniałem.
|
|
|
''Nauka odbywa się przez praktyczne działanie, eksperymentowanie, a teoria pojawia się tylko w podsumowaniach. Mało jest podręczników, za to dużo notesów. Uczniowie rozwišzujš zadania - zróżnicowane z uwagi na indywidualne zaawansowanie - chodzšc po klasie, korzystajšc z różnych ródeł, komunikujšc się między sobš i rozmawiajšc z nauczycielem, a jednak nie przekraczajš przy tym reguł dyscypliny.'''
Zrodlo:
http://portalwiedzy.onet.pl/4870,12800,1362154,3,czasopisma.html
''Od nich powinnimy się uczyć'' (Szkoly w Finlandii)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 82 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |