Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Dziwne samopoczucie
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 78

jestem ciekawy czy jest jeszcze na forum ktoœ, kto ma od kilku dni "dziwne samopoczucie". właœnie teraz nawet nieŸle mi sie układa, sprawy sercowe i finansowe-ok, zdrowie też coraz lepiej, a mimo to od kilku dni utrzymuje mi sie stan całkowitego zoobojętnienia i rezygnacji. czasem jest irytacja. czuje się jakby zawieszony w próżni. jakbym oczekiwał na coœ "konkretnego" i nie widze racjonalnych powodów dlaczego tak jest. mój stan może zilustrować taki przykład: jestem w kolejce do lekarza. nie zaczne z nikim poważnej konwersacji, bo za chwile moge wejsc do gabinetu i rozmowa sie urwie, nie zaczne np. jeœć smacznego posiłku, bo może on zostac przerwany w każdym momencie, itd. drodzy forumowicze, nawet jeżeli nie macie takiego uczucia, to może chociaż ktoœ postara mi się je wytłumaczyć i nie musi to być racjonalne rozwišzanie. heh tak się od wielu dni zastanawiam czy ja przypadkiem nie jestem dzieckiem indygo, czy kimœ w tym rodzaju. nie wiem dlaczego tak myœle, ale czuje taki niepokój wewnętrzny i jest on naprawdę potężny (czyżby jakieœ wibracje Ziemii) mam mentlik w głowie...

"czy my jesteœmy w sšdzie czy na forum? czy ci się bracie nie pomyliło coœ :-P" A tak mu sie Dobre Czasy Inkwizycji przypomniały, zapomniał, że teraz siedzi po drugiej stronie ;))) Zapomnial też, że my nie siedzimy już na przeciw. Bo jesteœmy na innym piętrze. ..i napierdziela w postawione przed nim lusterko! - czyli w Siebie. Trzymaj Sie Ciepło DW

Brat Wierzysz naprawdę usilnie w to , że Biblia ( użyję słowa mniej dosadnego ) przez całe wieki nie została zmieniana? Wierzysz w to, że poszczególni kopiœci nie dodali lub nie zmienili tego i owego by kontekst był zupełnie inny niż pierwotnie ? Biblia została rozpowszechniona do społecznego uzytku dopiero w latach 50-tych XX wieku ( nie I wieku !!! ) do tej pory czytanie jej po kryjomu było zabronione i karane. Bo tylko koœciół wiedział co Bóg ma na myœli :))) Przez całe wieki najpierw było " nauczanie" jak rozumieć Biblię ......bo parafianie (czytaj:człowiek bez ogłady, wykształcenia, zacofany, ograniczony) byli zbyt głupi by rozumieć co czytajš ? Póżniej gdy już " wpojenie" nastšpiło przez XX wieków......koœciół łaskawie zezwolił na czytanie Biblii ( po obróbce aby pasowało ! do nauk .) . Już nie trudno wtedy przeczytać to , w co wierzy się od pokoleń. W Biblii Tysišclecia wydanie trzecie p o p r a w i o n e....czytam : Prac rewizyjnych dokonał zespół biblistów oraz redaktorzy naukowi odpowiedzialni za ST i NT . Również tłumacze poszczególnych ksišg - z nielicznymi wyjštkami - sami wprowadzili szereg zmian we własnych przekładach. Pytanie więc.....ile rewizji było we wczeœniejszych wydaniach , a przed nimi w kopiach odręcznych ? Bo chyba nie sšdzisz, że "drukarnie" w œredniowieczu pracowały pełnš parš ????

Antiusie jestem na forum. Ale wolnoœć słowa nie polega na rzucaniu haseł i oczekiwaniu na radosnš aklamację połšczonš z aplauzem... O prawdzie założyłe kiedyœ nawet temat. A piszšc o prawdzie obiektywnej mam na myœli prawde poprtš badaniami i autorytetami. Ale o prawdzie to temat na właœnie temat :-) Dariuszu jaki fakt przedstawiłeœ? Setki tysięcy zabitych przez Koœciół? No to na taki fakt odpowiadam poodbnym: głupota to mało powiedziane. Poziom faktów w Twoim i moim zdaniu jest ten sam. I jak tu rozmawiać jak się dwa "betony" spotkajš? Problem polega na tym, że ufam wiedzy, którš zdobyłem i ludziom, którzy mi jš przekazali bardziej niż Tobi i opiniomtworzonym na tym forum. Dziwisz mi się? "Sług Koœcioła chętnych do zabijania heretyków było wtedy na pęczki"... doprawdy naukowy argument... kolejne zdanie to równie czysty populizm. Otóż tak jak Ty twierzisz swoje ja twierdzę sowje: to co piszesz to zbdura. Podaj jakieœ badanie, jakšœ analizę, która poparłaby Twoje stwierdzenia... :-) Pytanie kto tutaj jest twardogłowym... Te'te a Ty wierzysz że została? Jest bardzo prosty sposób na sprawdzenie :D Porównaj Biblię Żydów i Chrzeœcijan :D Stary testament :-) No chyba, że Żydzi sš z nami katolikami w wiekowej zmowie... Biblia zawsze była dostępna do czytania, a że dwniej niewielu umiało czytać to inna sprawa. Faktycznie przytłoczyły mnei te'te Twoje dowody: "po obróbce aby pasowało !" I powiedz tak szczerze o czym mam dyskutować? Stawiasz tezę, popierasz takimi agrumentami i co ja mam pisać? I piszšc na tym forum praktycznie codziennie staję przed podobnym dylematem :-) A co do tłumaczeń to wybacz ale nasz język Polski ewoluuje i gdyby dano Ci do przeczytania Biblię sprzed lat 100 nie byłabyœ w stanie jej zrozumieć... Treœci zawarte w Biblii sš niezmienne. Nawet jeœli zmieniajš się słowa to nigdy nie zmienia się sens i treœć. Poza tym kiedy poznasz aramejski będziesz mogła sama ocenić :-) Teksty ze starożytnoœci sš więc możesz je zapewne sobie potłumaczyć :-) W zasadzie z łaciny też możesz... :-) Wszystko można sprawdzić. Miłego szkolenia! Pax :-) [%sig%]

Wróciłem i widzę, że miałem jednak rację, że Brata nie interesuje proces powstawania Biblii, bo jak by przeczytał to co mu polecałem, to nie pisałby dalej tego samego. Jak chcesz sobie Bracie wierzyć w prawdziwoœć tekstów zawartych w Biblii, to Twoja sprawa (pewnie Ci z tym dobrze), ale nie oœmieszaj się na litoœć boskš i nie wypisuj takich rzeczy na forum, gdzie większoœć to inteligentni ludzie. Myœlę, że w jakimœ kółku różańcowym zrobiłbyœ furorę, ale nie na tym forum Bracie. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Dariuszu nie powielaj schematów: cudni forumowicze oœwieceni i głupi brat kretyn. To do niczego nie prowadzi. Oœwieć mnie swojš wiedzš abym i ja mógł poznać prawdę. Biblia jest prawdziwa. Biblia to zbiór opowiadań przekazywanych poczštkwoo ustnie, potem stopniowo spisywanych w starożytnoœci. Dzieli się na Stary i Nowy Testament. Starym posługujš się Zydzi ( oprócz Księgi Mšdroœci itd. o czym zapewne wiesz :/ ... ). Możesz sprawdzić ich teksty z tekstami współczesnymi. Dla podpowiedzi powiem że u Zydów nazwa Biblii to Tora. Nowy zaœ Testament NIE ZOSTAŁ ZMIENIONY i twierdzenia Twoje sš bezpodstawne, bo nie usłyszšłem żadnego argumentu mówišcego o tym, że zostały :-) A nie zostały, ponieważ istnieje tysišce starodruków biblijnych, mamy starożytne pisma o Biblii i biblijne i one wszystkie pokrywajš się z tekstem Nowotestamentowym :-) Uważasz inaczej? Podaj konkretny przykład manipulajcji biblijnej - skoro jest i było ich aż tyle to chyba nie problem :/ Szczerze zaczynam wštpić... a zwštpienie to zły znak... Pax :-) [%sig%]

~DW: Jakiš masz filozofię a propos "pomocy"/ "pomocniczoœci", w stosunku do takich elementów jak Brat? <http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=8241&p=118> bo ja nabieram przekonania, ze to jest bot i nie mamy tu do czynieia z człowiekiem. po prostu komputer generuje z "inteligentnego bota" automatyczne frazy, ale coœ jak-to z automatem, wychodzi bez sensu.

Brat, a do czego jest Ci potrzebna Biblia ?

Podałem Ci Bracie link, poza tym możesz sobie sam poszukać coœ na ten temat, ale jeœli Ty z góry zakładasz że nie zmienisz swojego zdania i wobec przedstawionych materiałów stwierdzisz, że to oszustwo, to rozmowa z tobš nie ma sensu. Rzeczywiœcie zachowujesz się jak bot, bo nic do Ciebie nie dociera, cały czas gadasz to samo. X-trollHammer Brat to przypadek beznadziejny, już się nie zmieni (przynajmniej w tym wcieleniu), chyba że dotknie go "palec boży". Desperatom polecam rozmowę z Bratem wg poniższych zasad. Wychodzšc z założenia, że Biblia to prawda, cała prawda i tylko prawda, udowodnij że tak nie jest posługujšc się tylko Bibliš (ewentualnie innymi tekstami uznanymi przez KK) i wyłšczajšc przy tym logiczne myœlenie. Życzę powodzenia. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Brat: ja bardzo lubie Biblię i czytam jš często. Wierzę, że jakiœ jej procent jest prawdziwy, sama w sobie, a szczególnie nowy testament zawiera dużo prawdy. Ale to że było wiele dopisywane i skreœlane jest widoczne gołym okiem, zresztš myœlisz że chciwi księża i zakonnicy a także możnowładcy oparli się pokusie by wrzucać do biblii pasujšce im cytaty. Przykład: (nie podaje dokładnie informacji gdzie bo teraz nie chce mi się szukać) ale wszyscy wiemy co mówił Jezus o bogatych i władcach, a tutaj ni stšd ni zowšd pojawia się stwierdzenie że sługa i niewolnik powinien być zawsze posłuszny władcy czy królowi. Czy nie uważacie że to jest dowód na fałsz? Jest ich wiele, kto ma oczy niechaj znajdzie :-P. Czytanie Biblii jest jak szukanie złota w rzece, trzeba odsiać piasek by znaleŸć... prawdę.

Brat "Podaj jakieœ badanie, jakšœ analizę, która poparłaby Twoje stwierdzenia... Brat przestan sie spuszczac na naukowcow, bo nigdy nie wiesz, jak oni traktuja Ciebie. Zostan naukowcem sam !!!! Ja tez musialam sie nauczyc gotowac, bo nie stac mnie bylo na kucharke, ktora umie gotowac prawdziwie po polsku. Dzisiaj naukowcy, to platni ludzie idei i pogladow !!!! Kiedy zapytano Kuronia z czego zyje, to odpowiedzial, ze z pogladow.

Fakt Dariuszu - podałeœ mi link do forum ejsi... a możesz jeszcze przytoczyć badacza, który te "wspaniałe" fakty odkrył??? Bo raczej nie byłeœ to Ty ani Doro ;-) No i drugi fakt - Ty pewnie z góry zakładasz zmianę zdania w trakcie dyskusji :D :D :D Ciekawe czy zmienisz... W linku, który podałeœ sš takie same bzdury jakie wypisuje X czy inni na tym forum... ;-) Zajmę się tylko jednym skończonym... hmm... ignoranctwem w tym "materiale Ÿródłowym" :D :D :D ( zapewne pobranym z forum racjonalista... ) Wstęp: ukrzyżowanie jest to forma kary rozpowszechniona w starożytnoœci w basenie morza œródziemnego. Wywodzi się prawdopodobnie z Persji ale zmieniała się z czasem i wyglšdała zupełnie inaczej w czasach rzymskich. Kara była to hańbišca i skazywano na niš stosunkowo rzadko ( mimo surowoœci prawa ). Napisano w materiale "Ÿródłowym": Przykład: ukrzyżowani: Jezus - Nazaret Kryszna - India Sakia - India Iva - Nepal Indra - Tybet Mitra - Persja (bardzo popularny w czasach poczštków chrzeœcijaństwa był głównym konkurentem "naszego" Zbawiciela, miał się urodzić 25 grudnia! - przyp.) Tammuz - Babilonia Criti - Chaldea Attis - Frygia Baili - Orissa Thules - Egipt Orontes - Egipt Zbawiciel z Witoba - Telingonese Odin - Skandynawia Hesus - zbawiciel Druidów celtyckich (ukrzyżowany jako baranek, który miał zgładzić grzechy œwiata - przyp.) Quetzalcoatl(Quexalcote) - Meksyk (ukrzyżowany w 587 r. przed Chr., został przybity razem z dwoma innymi złoczyńcami do krzyża, zmartwychwstały drugiego dnia - przyp.) OdpowiedŸ: Jezus - nie sprzeczam się - istnieje wiele Ÿródeł ( pozareligijnych ) które wspominajš o tym. Kryszna - wcielenie najwyższego boga w hinduiŸmie. Pierwsza głupota. Nie słyszłęm i nie czytałem nigdzie o "ukrzyżowaniu Kryszny". Kilka linków: Oficjalna strona Kryszny opisujšca całego jego życie PL http://www.vrinda.net.pl/vedanta/book.php?a=4&tyt=4&tom=1 I po angielsku dla lubišcych się wgłębiać: http://www.krishna.com/main.php?id=459 Sakia - szczerze nie słyszałem o takim bóstwie i nie jest ono wymienione w pisisach, które posiadam. Nie wymienia jej m.in. John Knappert, który w swoich publikacjach jest doœć nieprzychylny chrzeœcijaństwu ( m.in. w ksišżce "The Legend of the Virgin Mary in Islam" ). Za to inne bóstwa o podobnym brzmieniu imion: Sakka i Sakti nie majš nic wspólnego z ukrzyżowaniem. Iva - nie słyszałem ani nie znalazłem nawet niczego podobnego. Nepal ma to do siebie, z ejego religia jest mieszankš wszystkich innych tego regionu. Uważam, że to imię jest pomyłkš i chodziło tu zapewne o S'ivę. Ale to bóstwo nie zostało ukrzyżowane. W całoœci dostępna w Internecie ksišżka "Religion in Nepal" pana Kooija też nie wymieniea "Ivy". Indra - podobnie jak Kryszna. Odsyłam do tych samych stron co powyżej. Nic nie mówi o jego ukrzyżowaniu! Mitra - to bóstwo prawdopodobnie indysjkie, potem perskie a w końcu greckie i rzymskie. Wg żadengo ze znanych nam współczeœnie mitów Mitra nie został ukrzyżowany ( Ÿródło: ksišżki Pani Składanowskiej - wybitnej znawczyni tematu ). Tammuz - jest to bóstwo sumeryjskie prawdopodobnie. Wspomniane w Starym testamencie ( Ez 8,14 i Iz. 17, 10 ). Potem w Grecji tammuz został nazwany Adonisem. Pan Paradowski wyjaœnia dobrze okolicznoœci œmierci tego bóstwa. Nie został on ukrzyżowany ale zginšł walczšc z jakimœ zwierzęciem. Potem wg mitologii zmartwychwstał. Gdzie tu ukrzyżowanie? O Critim nic nie wiem :-) Może Wy coœ macie? Attis umarł wg mitologi z doœć prozaicznego powodu :-) Kto jest zainteresowany niech poszuka - to bardzo znane bóstwo. Nie został ukrzyżowany - żaden mit o tym nie mówi. Orissa to stan w Indiach. W panteonie bóstw Indyjskich nie ma boga o imieniu orissa. Thules i Orontes- zadna ze znanych mi mitologii nie wymienia bóstw o takich imieniu. Może któraœ wymienia a ja nie wiem? Chyba ze chodzi o Ozyrysa, który nie został ukrzyżowany a zabity przez Seta a potem wskrzeszony przez Izydę? A Thules to Thot? Albo Tefnut? Przykro mi to stwierdzić ale też żadna ze znanych mi publikacji nie mówi o "Zbawicielu z Witoba". NIe wim czy chodzi tu o Nepal? Chyba nie. Skoro więc podajecie takie bóstwo to wyjaœnijcie. Odyn... Mitologia nordycka jest doœć dobrze znana i opublikowana. Odyn wyłupił sobie oko, po czym SAM powiesił się na drzewie mšdroœci :-) Aby poznać wszelkš madroœć œwiata. Jednakże Odyn nie został ukrzyżowany ani nie jest uznawany za zbawiciela œwiata ( ani nie był ). Był bogiem wojny. Hesus nie jest wymieniany w żadnym z tekstów Ÿródłowych mi znanych. MOże chodzi o Esusa? On był zapewne jednym z wielkich bogów stwarzajšcych œwiat. Gdzie tu ukrzyżowanie jako baranek? Quetzalcoatl ukrzyżowany? :D Dobre, ale nieprawdziwe: Aztekowie nie znali kary ukrzyżowania. Quetzalcoatl zaœ wg mitologii został wygnany i miał kiedyœ powrócić. I tak jeszcze na zakończenie. Unzawanš zasadš poprawnej dyskusji i prezentowania argumentów jest ich udowadnianie. Tutaj nastšpiło to co zazwyczaj: wyliczenie i liczenie na to, ze każdy czyatjacyz achwyci się słowami i uwierzy. Otóż takie podejœcie jest podejœciem œwiadczšcym tylko i wyłšcznie o ignorancji i głupocie. Co więcej chciałbym, żebyœcie poczytali o Panu K. Grave'sie... ciekawe czy wiecie kto to taki... ... ... :/ Dla podpowiedzi podam jeden link: http://www.spirithistory.com/kgraves.html A dla leniwych podam dwa zdania z powyższego artykułu: "Kersey, however, did no original research in the ancient traditions to which he alluded in his books. He was, after all, thoroughly incapable of conducting such research, having virtually no foreign language training and no direct access to original sources&#8212;either literary or archaeological." :/ Jeœli to sš Wasze Ÿródła, to gratuluję... ... ... ... ... ... ... Wszystkim którym nie chce się czytać, a którzy mogli uwierzyć w te brednie o "ukrzyżowanych" dedykuję tego posta... :-) I serdecznie pozdrawiam populistów szerzšcych nieprawdę na œwiecie... Pax :-) [%sig%]

Napisano w materiale "Ÿródłowym": Przykład: ukrzyżowani: Jezus - Nazaret Kryszna - India Sakia - India Iva - Nepal Indra - Tybet Mitra - Persja (bardzo popularny w czasach poczštków chrzeœcijaństwa był głównym konkurentem "naszego" Zbawiciela, miał się urodzić 25 grudnia! - przyp.) Tammuz - Babilonia Criti - Chaldea Attis - Frygia Baili - Orissa Thules - Egipt Orontes - Egipt Zbawiciel z Witoba - Telingonese Odin - Skandynawia Hesus - zbawiciel Druidów celtyckich (ukrzyżowany jako baranek, który miał zgładzić grzechy œwiata - przyp.) Quetzalcoatl(Quexalcote) - Meksyk (ukrzyżowany w 587 r. przed Chr., został przybity razem z dwoma innymi złoczyńcami do krzyża, zmartwychwstały drugiego dnia - przyp.) Brat, masz jakas liste aktualnych "Bogow" ????

Brat ma wyłšcznoœć na prawde "I serdecznie pozdrawiam populistów szerzšcych nieprawdę na œwiecie... " sam do nich należysz

Brat, zgadam sie w pelni, co nie czesto sie zdaza.

Gosiu - nie mam :-) Nie Campari - nie mam wyłšcznoœci na prawdę :-) Ale Ty zapewne nie wiedziałęœ kopiujšc tutaj temat z forum racjonalista o tym, kto tak na prawdę wymyœlił te brednie o "ukrzyżowanych". I z tego punktu widzenia na racjonaliœcie sš racjonalni ludzie... na pewno bardzij niż Wy... Dariuszu mam się zajšć resztš "materiału Ÿródłowego", który podałeœ? :-) Pax :-) [%sig%]

Napisane sa tez podobniez "brednie" o zmartwychwstaniu. Moim zdaniem jest dzisiaj tyle zywych ludzi pod ziemia, ze moze zmartwychwstanie oglosza.

;) ;) ;) Dobre!

Tak Bracie, zajmij się resztš "materiału Ÿródłowego". [%sig%]

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 78
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.