| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Czym jest "szczęście"? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 82 |
|
Co rozumiecie przez szczęście? Co dla was jest szczęściem? Jak je odbieracie i czy jesteście szczęśliwi?
|
|
|
- namiętnosci i przyjemności powoduję nieprzyjemności negatywne uczucia na dalszą metę
- wolność w przyrodzie nie występuje
- ? badanie nie powoduje szczęścia
|
|
|
Myślę że Arystoteles popatrzył na siebie.
Pies sąsiada by powiedział:
- żarcie
- suka
- ciepły kąt
|
|
|
"- namiętnosci i przyjemności powoduję nieprzyjemności negatywne uczucia na dalszą metę"
Wszystko ma swoje dobre i złe strony, ale w namiętnościach jest więcej tego dobrego. Jakby tak na wszystko patrzeć to by się żyło jak roślinka.
|
|
|
Szczęśćcie możemy interpretować na wiele sposobów np. szczęście materialne potocznie szczęście to wrzystkie dogodności luddzkiej potrzeby..to ludzie nazywają szczęśćiem, Ale spojrzmy na to inaczej gdy komuś nie stanie się "coś" złego gdy tego oczekuje mówi wtedy " ALE MIAŁEM SZCZĘŚCIE" a to co innego niż mieć szczęście miejąc najnowszy model porshe... ja osobiście szczęcie podzieliłabym na dwa rodAJE: SZCZĘŚCIE MATERIALNE (samochód, pieniądze, villa), I SZCZĘŚCIE np. "FUKSOWE"( wstaw swoje) (wybawienie z kłopotu)
Ja osobiście jestem szczęśliwa i mam wiele marzeń....które nie koniecznie są realne. :9
POZDROWIONKA ;)
|
|
|
szczęście to stan bardzo przelotny
i tylko chwilowy
dla mnie szczęściem jest moja rodzina
mój pies
a przede wszystkim brak większych problemów
szczęście daje mi także modlitwa
pozdrawiam
|
|
|
Cześć !
czym jest "szczęście" hmmmm dobry temat..... szczęście jest czym co ludzie chieli by mieć przez cały czas i nic innego ale jak byśmy mieli tylko cały czas szczęscie to nasze życie było by nude, a przez nieszczęście uczymy się wiele ważnych żeczy, uczy nas jak mamy podejmować decyzje w przyszłości żeby nam to nadobre wyszło. Ja jakoś ostatnio nie wieże w to szczęście po ostatnich wydarzeniach w mojm zyciu - i bardzo zwątpiłem że jest coś takiego jak szczęście tak samo myśle o nieszczęściu.... wydaje mi się że to jest poprostu życie. Ale dla mnie szczęściemi jest posiadanie dziewczyny którą kochamy i która nas kocha, dla mnie to największczęście na ziemi jaki może być. Ale nie wszyscy tak myślą dla niektórych szczęściem jest posiadanie rzeczy materialnych bycie bogatym itp. Szczęsciem może być wtedy kiedy nam mamy same dobre wiadomości :) no ale nie wszyscy tak mają.
Więc myśle że każdy postrzega pojęcie szczęścia naczej, ale warto by się zastanowić czy to co uważamy za szczęście jest naprawde szczęściem.....
P.S. Bardzo dobry temat na refleksie :) Pozdro z Częstochowy
|
|
|
nad nie szczęściem nie możemy panować...ale nad szczęściem tak ...tylko zależy którym....
|
|
|
Będę zgryźliwy, Michale, ale nie wprowadziłeś NICZEGO NOWEGO do dyskusji... ;))
[%sig%]
|
|
|
kto mi podpowie w jakich konkretnych sytuacjach w zyciu stosujemy introspekcje??z gory serdeczne dzieki!
|
|
|
Moim zdaniem introspekcje stosujemy chyba najczesciej wtedy, kiedy jestesmy za cos posadzeni. Badamy rowniez swoja psychike, kiedy ktos zadaje nam jakies pytanie z serii : co lubimy, jak zyjemy, czy jak sie zapatrujemy.
|
|
|
asienka
Samoobserwacja życia psychicznego , przeżyć , doznań czy nawet mysli- w moim przypadku odbywa się bardzo często. Interpretuje i analizuję zarówno sytuacje radosne , jak i trudne.......i moje odniesienie do nich. Badam samš siebie - choć to zapewne dziwacznie brzmi :)))
|
|
|
Ja sie nad soba nie zastanawiam. Nigdy tego nie praktykowalam i nie bede tego robic.
|
|
|
No.... To co robi Doro, ma sens....Pozwala to poznać samych siebie, a jest to wiedza nie do przecenienia.....
Dlaczego brzmi to dziwacznie? W efekcie bardzo to ułatwia zycie. Pozwala na realnš ocenę swojej osoby....:)
Gosiu.... to tylko na poczatku trochę "boli".....:)))))
|
|
|
To nie jest fair zeby siebie oceniac. Zawsze wyjdzie krzywe lustro. To taka onanizacja. Przepraszam za brzydkie slowo, ale nic innego nie przychodzi mi do glowy.
|
|
|
To jest bardzo fair żeby siebie oceniać ! Analiza własnych myli , zachowań, czynów - pozwala zweryfikować siebie samych w odniesieniu do innych osób. Jeli mnie co boli...zastanawiam się , badam - dlaczego boli? Jesli cieszy, raduje - co jest ródłem tej radoci. Gdy w jakim sensie sš trudne relacje z ludmi - analizuję , jaka jest tego przyczyna ? Introspekcja pomaga mi w dokonywaniu zmian - przyczyna zawsze rodzi skutek. Dojcie do tego jest drogš trudnš i czasem rzeczywicie bolesnš !
Rozwój człowieka własnie na tym polega , by poprzez dowiadczenia różnego rodzaju pozwolić sobie samemu na konfrontacje słaboci z mocami :))))
Dlaczego brzmi dziwacznie?.....włanie dlatego ,że w wiekszoci ludzie nie zastanawiajš sie nad sobš - więc nie rozumiš ,że co takiego jak introspekcja jest wręcz porzšdana jeli ktokolwiek serio mysli o swoim wewnetrznym rozwoju. Nie tylko dla siebie , ale również dla dobra osób , ktore mnie otaczaja , z którymi mam kontakt. :))))
Dzięki temu moge siebie samš " pogłaskać " lub " zbesztać " :))))))))))
Goska
Onanizm to przyjemnoć :)))))) w przeciwieństwie do introspekcji :))
|
|
|
Szczecie dla mnie to brak w nim wyczuwalnego nieszczęcia...
to szczescie dlugodystansowe
a szczescie chwili..to takie euforyczne zachlysnięcie sie czym co w danej chwili wydaje sie nam jedyne, niepowtarzalne...to co często malego co dostrzegamy nagle, czesto co bylo blisko ..za blisko by widziec ..cos co cieszy jak dziecko..daje radoć, wolnoć i spokoj.
|
|
|
Kurcze! Doro! Musze spróbowac.....:)))))))
Bo introspekcji juz próbowałem:)))))))))
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 82 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |