| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Pomysły na mocną POLSKĘ | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 118 |
|
Witam
Jak wszystkim wiadomo dzis bardziej niz pieniadze na swiecie sie liczy tylko energia i sprawy zwiazane z energetyka, a zatem Polska ktora leży prawie cala na
1.ródłach geotermalnych czego z nich nie kożysta ?? Cała energetyka cieplna kraju moze byc zasilana geotermiš w 100%
2.Dla czego nie ma u nas elektrowni atomowych, prad jest z węgla i gazu glównie jego cena to ok 35 gr/kWh a Kowalski zarabia 600 zl/msc, w krajach UE prad jest po 3 centy/kWh, a Leclerc zarabia tam 1500 E taki co rowy kopie.
3. Dla czego w krajach UE pomimo znacznie nizszych podatkow oraz znacznie wiekszych swiadczen spolecznych jest kaasa na wszystko prawie ?? a u nas podatki kosmiczne, i na nic nie ma pieniedzy gdzie wyplywaja pieniadze zanim dojda do budrzetu ??
4. Dla czego niektore kopalnie wegla zostaly w Polsce zasypane lub calkiem zamkniete, węgiel to nasze najwieksze bogactwo naturalne i czego z niego nie robimy uzytku ? tylko myslimy zeby kupowac gaz od ruskich albo norwegow - kto na tym zarabia ?
5. Dla czego jako glownš energie w kraju nie uzywa sie pršdu ?, kuchnie na prad ogrzewanie domow na pršd, wszystko na pršd, z elektrowni atomowych, wiatrowych, geotermalnych i węglowych.
6. Dla czego mimo tego, ze wystartowalismy z demokracja razem z czechami 15 lat temu to w czechach żyje sie znacznie lepiej niz w polsce ? przecierz ten kraj jest mniejszy, nie ma tak dobrego polozenia geograficznego jak nasz ( gory, morze) nie ma takich bogactw naturalnych jak nasz, wiec dla czego ?
7. Dla czego mimo tak jasnych metod bycia niezaleznym energetycznie (opis wyzej) nikt w TV nie mowi o tym nic ? tylko nan stop mowi gdzie to gaz kupic teraz od kogo.....
8. Dla czego strategicznedla naszego kraju sektory gospodarki paliwa, telefony, elektrownie, sprzedaje sie w ręce obcego kapitalu lub po prostu w ręce prywarne ?, efekt taki ze to prywaciaz rzadzi naszym rzšdem bo ma do tego prawo i na "w kieszeni" energie.
9. Dla czego w Polsce nie promuje sie prawie wcale odnawialnych żrodel energii komu to szkodzi ? w telewizjach np niemieckich trabia o odnawialnej energii non stop w TV.
10. Dla czego jestescie tak naiwni i dajecie rzšdzic mafii ?
NA te i inne pytania chyba nikt nam tu nie odpowie.
|
|
|
Goska:
tak tak jasne tylko jakbys nie wiedziala to zaden z tych krajuf nie uznaje krolofej za swoj tzw "hed of stejt" (z fszystkich krajuf zaledfie kilka), a wpisujonc kanade to chyba znuf testowali na tobie HAARP. Posdrafiam.
[%sig%]
|
|
Pszed urzyciem zapoznaj sie z tresciom ólotki dołonczonej do opakofania bonć zkonsóltój sie z lekażem lub farmacełtom. |
|
Krolowa Brytyjska jest krolowa Kanady !!!! Nawet przysiega na obywatelstwo jest na krolowa brytyjska. Wez sobie paszport Kanady i przeczytaj pierwsza strone. Pisze jak byk, ze jest sie poddanym krolowej brytyjskiej !!!! Tak samo pisze w moim paszporcie i wielu innych krajow.
|
|
|
Dora, spójrz na temat i przeczytaj go 10, a może i 100 razy.
Może wtedy pojmiesz, że nie o przyczyny chodzi, a o pomysły na
przyszłoć.
Pozdro
ps.nie jestem złoliwy i nie mam jedynej racji. Jedyna Prawda jest taka, że
zamiecasz wštek. Zastosuj 3xsito. I na temat !
|
|
|
Goka
Królowa Brytyjska jest królowš Kanady tylko na niby (na pokaz - taki sentyment).
Ufita
A o teorii kosztów komparatywnych słyszałe?
Jeli nie, to postudiuj trochę ekonomię.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
D.W., co ci po teorii kosztów, kiedy w kieszeni pusto, a żyć trzeba ?
Może wyłożysz swojš teorię złomiarzom, że to im się nie opłaca,
bo mało płacš za kilogram.
Teraz rozumiesz, co mam na myli ?
Jak się niema, co się lubi ...........
Powiedz grzebišcym w biedaszybach, że to ekonomiczne fiasko,
bo koszt wydobycia tony węgla jest 100 razy taki jak w kopalni.
Oni i tak będš robić swoje.
Czujesz temat ?
Już profesorowie wielce uczeni w ekonomii rzšdzili. Np. taki Belka, albo Balcyrewicz.
I co ? Oni znali mnóstwo teorii, tylko tej jednej teorii złomiarza nie znali.
Efekt: 100 mld $ zadłużenia, a może i więcej.
To nie jest jedyny efekt ich teorii.
Inne efekty: mierć niejednego pacjenta, bo się na pomoc medycznš nie doczekał.
A dlaczego ? Bo w pogotowiu było za mało karatek - wg teorii ekonomicznych
zmniejszenie liczby karetek i iloci personelu medycznego da wymierne korzyci.
Jakie korzyci ? Finansowe. Komu: ano teoretykom ekonomii.
I co nam po takiej teorii ?
Albo inny przykład:
Szkoły podstawowe - 1 i 2 klasa chodzi w niektóre dni na godz. 12, a wraca ze szkoły
o 16 godzinie !
Dlaczego ? Bo w jednej szkole jest ponad 1000 dzieci - stšd druga zmiana.
Skšd tyle dzieci, czyżby wyż demograficzny ?
Nie, to teoria ekonomii. Nie opłaca się utrzymywać dwóch szkół, więc dzieciaki
cinięto w jednej. Majš za to dalej, ale za to już kto inny płaci. Rodzice i dzieci
swoim czasem.
Oto ekonomia !
Takie przykłady można mnożyć. Wszystko to jest owoc ekonomii.
Ale sš takie dziedziny, że zysku nigdzie na wiecie nie przynoszš bezporednio.
Tylko u nas o tym zapomnieli nasi teoretycy ekonomii.
A prosty chłop swój rozum ma, i nie da się otumanić pseudoekonomistom.
Może lepiej byłoby użyć okrelenia paraekonomistom.
To bardziej 'poprawne' ze względu na tematykę forum i czytelników.
Pozdro
|
|
|
Tak a propos teorii......:)
W czasach, jak Balcerowicza widziano jako laureata Nagrody Nobla z ekonomii :)))))))), zapytano go w jakims wywiadzie, czy wie, ile kosztuje co tam.... nie wiem, czy pytali o chleb, czy mleko.....
Odpowiedział, ze nie wie, bo od kilku LAT!!!!!, zakupy robi jego zona.
Ci teoretycy z reguly nie wiedza na jakim swiecie zyjš, i o co w tym wszystkim chodzi.....
Pozdrawiam. Acha! Coraz częciej mowi sie o tym, ze ekonomia jest nauka HUMANISTYCZNA!
|
|
|
Masz rację Ufita.
W takiej np. Szwecji ludzie kupujš krajowe produkty mimo, że sš droższe od importowanych. Bo to sš patrioci i ich na to stać.
W zwišzku z globalizacjš robi się tylko to co się opłaca - smutne.
Żeby się opierać globalizacji trzeba mieć mocny kraj.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Ufita
Niech się mnożš ku chwale pomysły Twoje na mocnš Polskę !
Ale jako zboczyłe z tematu :(
Pozdro
ps. czasem zastanawiam się czy Twoja wiara to teoria , czy praktyka?
Więcej ciepła , choć odrobinkę ....a jeli tego braknie to już lepiej ignoruj !
Czasem lepiej nabrac " wody w usta" ! No chyba , że mam jakie nietypowe
"względy". Wyluzuj....:))))))))))
|
|
|
Niestety bo nie sš głupi, więc kupujš swoje a po drugie majš dobre np. takie Saby.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Bismarck po zjednoczeniu Niemiec (pojęcie uproszczone:)), stanšł przed problemem połaczenia wszystkich częci kraju liniš kolejowš......
Wymagała tego m.innymi ówczesna doktryna wojenna. Swoja pomoc zaoferowali Amerykanie, którzy produkowali wtedy najlepsze parowozy na wiecie. Kanclerz powiedzial NIE!
Niewazne, ze Niemieckie pociagi czesto nie dojezdzały do stacji docelowej, niewazne, ze sie psuły, niewazne, ze konstruktorzy kopiowali wyroby amerykańskie i brytyjskie.... Wazne, ze te parowozy były produkowane w Niemczech. Wiadomo, ze kiedy, majšc pienišdze, zacznš Niemcy produkować dobre wyroby.
Jak pokazuje historia, tak sie stało......:)
Gosia nie lubi historii, ale moze warto skorzystać ze sprawdzonych sposobów...?
Pozdrawiam....:)
Tak apropos.... Staracie sie kupowac Polskie wyroby? :)
|
|
|
Jak pojdzie tak dalej, to wszystko znowu sie zacznie od kamienia lupanego.
Terazniejsza polityka swiatowa sprowadza wszystko do zera. W XX wieku produkowalo sie tyle wspanialych rzeczy. Bardzo duzy w tym udzial mieli Niemcy i inne kraje europejskie. Gdzie sie to wszystko podzialo ??? Komu to wszystko przeszkadzalo ??? Gdzie ja teraz kupie angielski czajnik do gotowania wody, ktory byl wspanialy ??? Szczoteczki do zebow z wlosia poszukuje juz 10 lat na dwoch kontynentach. Moge wymienic tu wszystko lacznie z jedzeniem. Konczy sie chyba zycie na Ziemi !!!!
|
|
|
Dora, już luzuję :) i odpuszczam.
------------ Apel do czytajšcych ------------------
Aby zrealizować choć małš czšstkę naszego planu, proponuję:
Nie kupować obcych towarów jako prezentów wištecznych(pod choinkę) !
Jeli nie będzie dobrego polskiego towaru w danej grupie towarów,
zmieniamy grupę i kupujemy co innego, aby było polskie.
c.d.n.
Pozdro
ps. polecam szczególnie ksišżki dla dzieci i dorosłych, np. z historii Polski lub wiata,
oczywicie wydawnictw ze 100% polskim kapitałem
Wiary i Rozumu nigdy doć
|
|
|
O cholera!
Kupiłem bułgarskie wino.
Chyba się pochlastam.
Już nie jestem patriotš.
|
|
|
Imć Panie Dyaryuszu!!!!
Kresle te slowa, ostrzec Cie pragnšc, bo Wacpan kupił trunek od pogan, psubratów jednych, co to w brodach krew Warnenczyka majš, i w pogańskiej swej przebiegłoci zepsute grona winne przedaja, z talarów naszych nas ogałacajšc....
Mniemam, iz z ostroznoci, słuzbie wpierw trunku owego zadałe, by sprawdzic, czy jadem jakiej bestyi zatrute nie jest.....
Alici, by o suchym pysku przy kominku nie siedzieć, polecam nie okowita, bo ta jest dla chłopstwa i tych, co w miastach i parfumach mieszkajš, co to potem jako malpy harcujš, com sam widział, ku zgorszeniu memu, ino dar natury polecam, ktoremu nawet sam Stwórca by sie nie oparl ( Opuć Boze mnie grzesznemu...), co sie miodem nazywa!!! Toc to jest sól ziemi naszej i nie masz nic lepszego nad garnec miodku przedniego.....
Wierzaj mi, com pijał z róznych bukłaków, ze tylko węgrzyn co czas ma dojrzewać na naszych Dzikich Polach równać sie moze naszemu płynnemu złotu.....:)
Z pozdrowieniami pozostajšc pocišgam za zdrowie Twe, Panie, konkretny haust....;)
|
|
|
To było piękne imć Panie Remigiuszu!!!
Jaki miód polecasz Waćpanie?
Dwójniak czy trójniak?
Cobym mógł miecz odłożyć i należycie wypoczšć.
Miecz mam "japoński" ze stali "damasceńskiej" (wysokowęglowej).
Chyba się jednak pochlastam.
|
|
|
Trójniaka Wacpan zostaw białogłowom i giermkom! Ty za racz sie półtorakiem!
Jeno po antalku zostaw miecz swój saraceński w .....hm..... pochwie, co bys faktycznie czlonkow sie jakowys ne pozbawil......;)
|
|
|
Dobrze radzisz Waćpanie!
Już raz po dwóch piwach (Warka jasne pełne) do głowy przyszedł mi pomysł icie szatański.
Żona moja czarownica jedna wizerunek swój w jakim zwierciadle dziwnym poprawiała.
Trwało to godzinami całymi, póniej portrety zaczęły wychodzić z pudła czarownego.
Mieczem swoim przecišłem kartkę trzymanš w jej dłoni - po uprzedniej zapowiedzi, coby się zbytnio nie wystraszyła.
Póniej kartkę owš (jednš z częci co pozostała po przecięciu) podrzuciwszy do góry w powietrzu przecišłem.
Miecz mój mimo że od pogan pochodzi - jakim cudownym sposobem naostrzony jest.
Jako półtorak kojarzy mi się tylko z mieczem półtoraręcznym. Ale popytam kupców co miodem handlujš.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 118 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |