Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Hitler- Karty na stół
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 207
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Następna strona

Czy uważacie , że system rządów ( nie konretne rządy ), jaki był w III Rzeszy jest najskuteczniejszy w zarządzaniu współczesnymi państwami ? Autorytarne rządy i szybkie podejmowanie decyzji odróżnia go od powolnych (decyzyjnie) i ospałych ( organizacyjcnie ) demokracji , a szybkie wyjście z kryzysu dzięki tym decyzjom świadczy na korzyść takiej formy rządów. Co sądzicie na temat powiązań Hitlera z okultyzmem ? Czy pomogły mu w tylu sukcesach ? Jak jest według was ?

ide pogadas z kims kto jest czlowiekiem NDP....ale jutro wroce....miłego niszczenia papieru ci zycze [%sig%]

Left... atakujesz Wintera...w moim przekonaiu słusznie... ale czy nie za ostro? nie kłóćmy się i nie szkalujmy tylko wytykajmy debilizm i idiotyzm w jego myślach... Np. że Hitler był dobrym władcą. Jasne. Jego dobrowładztwo opierało się na cierpieniu ludzi. Ciekawe co powiedziałbyś Winter, gdybyś żył w tamtych czasach. Poczytaj książki o tamtych czasach. Polecam beletrystykę. Coś wspaniałego literacko i straszliwego ghistorycznie się działo... Pozdrawiam :) trzymajcie się cieplutko :)

Dobra, ty Leftfield wykładaj swoje racje, bo mądrze piszesz, a ja Cię będę wspierać:))). Napisałam jeden dłuższy post i na razie wystarczy;)) Zobaczymy co będzie dalej. Lepiej może żeby się zakończyła, bo nie wiem czy do czegoś doprowadzi ta rozmowa;) Na razie będę cię dopingować a później coś napiszę:D

Brat on by sie upajał cierpieniem tych ludzi....wiesz on by to od innej strony czytał....niz ludzie....jemu sie marzy aby byc Bogiem....ale jakim on Bogiem mogłby byc....kiedyś usłyszałem własnie taki tekst o tyakich kacykach..." macie wy bogów cherlawych...a ja nie mam bo nie wierze w nic co swoja cene ma..." NDP ma swoja cene jego cena jest upajanie sie władza..... [%sig%]

Może i racja... ale dlaczego się tak tym emocjonować i wzbudzac w sobie uczucia niższego rzędu?? Pozdrawiam :)

"Dobra, ty Leftfield wykładaj swoje racje, bo mądrze piszesz" He, he od kilku postów obraża Wintera, a wcześniej nie potrafił przebić żadnego jego argumentu. A Hitler za swe dokonania doczeka sie pomnika ( nie za sama wojne ) Aha Winter, chciałeś żebym rozszerzył watęk żydów i korupcji w Polsce, wiec postaram sie zsegregowac liste "PRAWDZIWYCH" nazwisk naszych urzędników państwowych. EIN VOLK, EIN REICH, EIN FUHRER SIEG HEIL

Gorąca dyskusja rozgorzała, gorąca.... Pozwolicie że znów ja, jako omc mgr inż (omc - o mało co ;) zborę do kupy kilka najsoczystszych kawałków i poddam je pod rozwagę... 1) Gdzieś mi wpadło w uszy że "..mój dziadek miał honor, wiedział co ojczyzna.." itd, coś w tym guście. Bardzo, BARRRRDZO piękne sformułowanie... Szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy to nie ma już Polaków - są Europejczycy... Czyli wy, którzy bez wątpienia głosowaliście ZA, jesteście pozbawieni honoru sprzedawczykami... No cóż, może to was zaszokować, ale ja tak właśnie uważam. Też mam swój honor, jak dziadek Leftfielda, i ja głosowałem NIE. To tak gwoli przypomnienia tradycji, korzeni, etc. Weźcie to sobie do serc. 2) Kultura rosyjska JEST przesiąknięta francuską, Winter tu ma rację. Nie mówię o kulturze ludowej, folklorze, który jest bardzo piękny, choć okrutny w swej niedojrzałości (powiedzmy prawdę - cywilizacyjnie Ruscy są jak dzieci). Jednak warstwy wyższe, szczególnie w XIX wieku, były poddawane silnym wpływom francuskim. Jakby wam tego było mało, to dbiję was stwierdzeniem pewnych badaczy - są przypuszczenia, że Ruś została zasiedlona stosunkowo niedawno (to by się zgadzało) przez Wikingów. A dynastia Rurykowiczów (Iwan Groźny) bezpośrednio wywodzi się od Erika, przywódcy Swearów. 3) Kultura niemiecka, historycznie, jest jedną z najstarszych na kontynencie. Przebijają ją tylko Grecy i Rzymianie. Plemiona germańskie istniały od dawna. Nie muszę też przypominać o tym, że Wandalowie rekrutowali się właśnie z nich i kilka razy dali tęgiego łupnia regularnym wojskom Rzymu. Może nie układali nudnych rymowanek a'la Homer, ale mieczem robić potrafili nie gorzej niż Celtowie... 4) Na koniec zauważę tylko, że większość waszych "kontrargumentów" do teorii Winter'a opiera się albo na osobistych przeżyciach - i dzięki temu nie może być obiektywna, albo też jest demagogią wszczepioną w czasach dominacji reżimu zza Buga. Na tej podstawie mogę was łatwo podzielić na grupy wiekowe... Istotnie, Winter jest nastolatkiem. Ok. 18-19, jak sądzę.

"EIN VOLK, EIN REICH, EIN FUHRER SIEG HEIL"..fajnie to brzmi kiedy piszę to ktos kto jest polakiem, jestem w stanie zrozumieć kogoś kto jest faszysta, ale że ktoś kto ma słowiańskie korzenie jest nazistą tego juz kompletnie nie rozumie.... no ale cóż jakies kompleksy co do swojego narodowego pochodzenia.... [%sig%]

Chaos Theory Po przeczytaniu twej ostatniej linijki wykrzyknąłem bezmyslnie pozdrowienie obowiązujące w czasach imperium Hitlera. NIe mogłem się powstrzymać. Trzymaj tak dalej ! Jesteś prawdziwym Polakiem , wiesz kto rządzi Polską. Czekamy na listę. A co do moich argumentów to rzeczywiście, nikt ich nie przebił. Nie ma co , kładę ich wiedzą. Leto , jakie kryteria oceny stosowałeś aby ocenić wiek ?

Leto , właściwie to dzięki rasie germańskiej powastała państwowość ruska. Nie od wczoraj wiadomo, że wikingowioe pływali do bizancjum przez ruś. Tam założyli swe miasta np. Nowogród. Potem dynastia ruryrkowiczów - ewidentnie germańska. Ksywy mówią same za siebie np. Ruryk. Wogóle germanie byli tam taką szlachtą , a dopiero później zmieszali się z ludnością słowiańską.I tak powstała Ruś. Właściwie ruś nigdy nie istniała. To była konglomeracja miast-państw. Same miasta ruskie były na wejściu tzn. za czasów Mieszka i Bolesława pod władzą Nowogrodzkich uzurpatorów. W tamtych czasach istniała także taka instytucja jak Kagan , taki Cesarz, który miał zwierzchność nad całym światem słowiańskim. Jak chcecie to mogę o tym opowiedzieć, bo to już inna historia ,a mało kto o tym wie...

CT wybacz, ale czy TY na pewno się dobrze czujesz? Bo Twoje wypowiedzi świadczą o czymś zgoła innym. Wytykasz wyzywanie Wintera, a kiedyy Winter wyzywał? Leto - ja jestem Polakiem i Europejczykiem. jedno nie wyklucza drugiego a tylko wzbogaca. Winter - stworzyłeś nową wersję historii. Ja znam nieco inną... Hmm... a jeszcze mała dygresja co do wielu: Winterowi za jego niektóre < zaznaczam NIEKTÓRE I BARDZO ŻADKIE > wypowiedzi dałbym i wiele lat. ale za jago niektóre słowa nie daję mu więcej jak 14-15... Zadam niedyskretne pytanie: Winter ila masz lat? Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)

Bardzo jestem ciekaw, w jaki sposób "wzbogacony" zostaje naród o wieloletniej (ponad TYSIĄCLETNIEJ) kulturze i historii, który z własnej woli, radośnie, całą tę historię i dorobek kulturalny spuszcza w kiblu ? Cholera, nawet ja zaczynam wyrażać się nieparlamentarnie... Chyba po prostu Winter ma słabsze nerwy, bo mnie dopiero teraz do ostateczności przywodzi ignorancja i tepota coponiektórych...

Dlaczego tak wszystkim zależy , aby nać mój wiek ? Mam 14 lat ; )

"Jako pierwsze wprowadziły do seryjnej produkcji samolot o napędzie odrzutowym." Niby masz racje ale nalezy zadac sobie pytanie dlaczego amerykanie i brytyjczycy nie zrobili tego samego dysponowali przeciez samolotami odrzutowymi (USA : Lockheed P-80A lub Bell P-59B Wielka Brytania :De Havilland DH. 100 Vampire, Gloster 41 Meteor) Byc moze uwazali ze niemieckie odrzutowce wystepujace w niewielkich ilosciach nie stanowia zagrozenia dla ich mysliwcow tlokowych w sytuacji kiedy wojna zblizala sie ku koncowi.

"ale w jednej rzeczy sie z toba zgodze....zeczywiscie hitler na sowietow uderzyl na dwa tygodnie przed uderzeniem sowietow na niemcy....chociaz jeden nie przeklamany albo naciagniety fakt gratuluje numerUNO" Znowu Suworow i jego teorie. Sa moze jakies inne wiarygodne zrodla podajace ten planowany termin ataku ZSRR?? PS Osobiscie lubie Suworowa ale jego tworczosc nie jest moim zdaniem zbyt wiarygodnym zrodlem informacji. Czytajac Akwarium odnioslem wrazenie ze autor nie jest czlowiekiem calkiem zdrowym psychicznie ale jak mawiaja psychiatrzy nie ma ludzi calkowicie zdrowych sa tylko niedokladnie zbadani.

Ale Stalin planował atak na europę wcześniej czy później. Już sam wyścig po wrześniu 39-go mówi sam za siebie. Stalin i Hitler zajmowali pozycje. Stalin chciał uderzyć i wszyscy o tym wiedzieli. NIE wiem czy dwa tygodnie po Hitlerze ale może w następnym roku. jego polityka była ekspansywna. Zresztą , podstawy ideologiczne związku Radzieckiego domagały się zajęcia europy zachodniej.A sam Stalin pragnął tego. Silników odrzutowych amerykanie nie mogli wprowadzić. Owszem mieli je , ale technologie tych silnikiów były na zbyt niskim poziomie aby zastosować je w lotnictwie wojskowy. Z tąd wyścig USA i ZSRR w kierunku poligonów doświadczalnych III Rzeszy. Obie strony wiedziały, że niemcy poczynili ogromne postępy w budowie tych silników. 2 sprawa - konstrukcje. Sam silnik to nie wszystko. USA i ZSRR nie dysponowały zapleczem technologicznym do budowy i konstrukcji samolotów wojskowych napedzane silnikiem rakiertowym, bądź odrzutowym. Zresztą wszystkie amerykańskie konstrukcje są oparte na niemieckich projektach, nawet B-2.

"Lockheed P-80A " Ten samolot to kopia messerschmita 262. Brał udział w II wojnie św. tylko dalatego , że na polu walki po zdobyciu echnologii na Rzeszy pozostała Japonia : ) Reszta nie umywała się do niemieckich konstrukcji.

snoo: Mimo iż studiuję na wydziale Mechanicznym, Energetyki i LOTNICTWA, nigdy w zyciu nie słyszałem o wymienionych przez Ciebie samolotach alianckich... Żaden z moich kolegów, którzy po odgłosie silnika rozpoznają czy tu jest ATR czy Airbus czy Boeing, nie chwalił się znajomością takich maszyn... A przecież to byłyby epokowe wynalazki ! Wydaje mi sie, że albo były maksymalnie niedopracowane i nie nadające się do walki, albo rzeczywiście powstały później, jako kopie planów niemieckich...

Nie ważne ile Winter ma lat, ale z pewnością nie więcej niż o.k. 21:)

""Lockheed P-80A " Ten samolot to kopia messerschmita 262. Brał udział w II wojnie św. tylko dalatego , że na polu walki po zdobyciu echnologii na Rzeszy pozostała Japonia : ) " Produkcje Lockheed P-80A Shoting Star rozpoczeto w kwietniu 1944r wiec technologie juz mieli. "Zresztą wszystkie amerykańskie konstrukcje są oparte na niemieckich projektach, nawet B-2." Koncepcja latajacego skrzydla jest niemiecka ale mowienie ze B-2 jest oparty na niemieckich projektach to juz lekka przesada (delikatnie mowiac). "Ale Stalin planował atak na europę wcześniej czy później. Już sam wyścig po wrześniu 39-go mówi sam za siebie. Stalin i Hitler zajmowali pozycje. Stalin chciał uderzyć i wszyscy o tym wiedzieli. NIE wiem czy dwa tygodnie po Hitlerze ale może w następnym roku. jego polityka była ekspansywna. Zresztą , podstawy ideologiczne związku Radzieckiego domagały się zajęcia europy zachodniej.A sam Stalin pragnął tego." Fakt ze Stalin przygotowywal sie do ataku jest dla mnie oczywisty (panstwo ktore nie przygotowuje sie do agresji nie rozwija w takim stopniu broni pancernej, lotnictwa bombowego-w tym strategicznego, wojsk powietrzno-desantowych itd.) tylko ta data mi sie nie podoba.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 207
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.