| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| 10 planeta układu słonecznego | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192 |
|
Dziesišta planeta Układu Słonecznego jest nieco większa od najdalszej, dotychczas znanej, planety - Plutona (ok. 1,5 jego masy) a jej orbita znajduje się w odległoci 14,5 mld km od Słońca.
Poinformowali o tym naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologicznego (Caltech) w Pasadenie.
Jak powiedział jeden z naukowców, astronom Michael Brown, planetę, oznaczonš symbolem 2003UB313, odkryto w styczniu br. w obserwatorium na górze Palomar, w pobliżu San Diego.
R E K L A M A czytaj dalej
Planeta składa się najprawdopodobniej z lodu i skał i jest obecnie najbardziej odległym od Słońca ciałem niebieskim okršżajšcym tę gwiazdę. Pełny okres obiegu wynosi 560 lat - powiedział Brown.
Wyjanił on, że planeta tak długo pozostawała nie wykryta ponieważ jej orbita jest nachylona pod kštem 45 stopni do tzw. płaszczyzny ekliptyki, w której znajdujš się orbity wszystkich pozostałych planet Układu Słonecznego.
|
|
|
Zalozenie jest takie, ze Planety nie swieca. W dzien nie widac nic, a w nocy jest ciemno i jak mozna cos zobaczyc, jak to nie swieci ???
|
|
|
no tak ...ksiezyc tez nie swieci a jakos go widuje i to dosc czesto?
|
|
|
omamy?! dziewczyno ty sie lepiej zastanow! nie widzisz ksiezyca na nocnym niebie?!przeciez nie swieci wlasnym swiatlem?!ciekawe dlaczego jest nazywany srebrnym globem? hmmm...moze dlatego ze odbija promienie sloneczne i dzieki temu go widzimy? ale tobie moze ten caly haarp go zaslania?!
|
|
|
Widze Ksiezyc nie tylko na nocnym niebie. Czesto widze go tez w sloneczny, piekny dzien na blekitnym niebie !!! Sklania mnie to do twierdzenia, ze Ksiezyc swieci sam !!! Nikt do tej pory nie przekonal mnie, ze jest inaczej !!!
|
|
|
Goka, kurna, ale ty wioche robisz !
Przecież wszyscy wiedzš, że jest inaczej.....ale ty z uporem maniaka swoje !
|
|
|
Ja nie wiem, co wszyscy wiedza ! Ja wiem, w co wiekszosc wierzy !
|
|
|
wygrywasz dla mnie! wytrwalosc godna pochwaly...szkoda tylko ze nie masz racji
|
|
|
Gosia.... Nie załamuj ogółu. Haapra już przeżyję, ale księżyc... We jakškolwiek ksišżkę nawet dla dzieci z obrazkami o niebie i przeczytaj czemu wieci w dzień.
|
|
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Mond_Grafik1.jpg
zakładajšc że stoisz trochę dalej od równika w górę, na kuli ziemskiej od strony Słońca, a księzyc jest w miejscu, gdzie księżyc (2) można się domylić, albo zobaczyć oczami wyobrani, że widzisz kawałek w kształcie odwróconego C. Ale widzisz częć księżyca odbijajšcš wiatło łońca. A nie księżyc wiecšcy własnym wiatłem, bo widziałaby cały księżyc, a nie jego częć.
|
|
|
Moim zdaniem Ksiezyc zmienia fazy, co jest bardzo odczuwalne na Ziemi i ma na nia duzy wplyw. Nic Ksiezyca nie musi przeslaniac !!!
|
|
|
:/ bo zmienia, kochaneczko. I ma to wpływ na nas, to jest wiadome. Tak w ogóle to napisz po polscu, o co ci chodzi. Bo narazie czytam bełkot (nie chcę cię urazić)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |