Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
10 planeta układu słonecznego
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Następna strona

Dziesišta planeta Układu Słonecznego jest nieco większa od najdalszej, dotychczas znanej, planety - Plutona (ok. 1,5 jego masy) a jej orbita znajduje się w odległoœci 14,5 mld km od Słońca. Poinformowali o tym naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologicznego (Caltech) w Pasadenie. Jak powiedział jeden z naukowców, astronom Michael Brown, planetę, oznaczonš symbolem 2003UB313, odkryto w styczniu br. w obserwatorium na górze Palomar, w pobliżu San Diego. R E K L A M A czytaj dalej Planeta składa się najprawdopodobniej z lodu i skał i jest obecnie najbardziej odległym od Słońca ciałem niebieskim okršżajšcym tę gwiazdę. Pełny okres obiegu wynosi 560 lat - powiedział Brown. Wyjaœnił on, że planeta tak długo pozostawała nie wykryta ponieważ jej orbita jest nachylona pod kštem 45 stopni do tzw. płaszczyzny ekliptyki, w której znajdujš się orbity wszystkich pozostałych planet Układu Słonecznego.

Zalozenie jest takie, ze Planety nie swieca. W dzien nie widac nic, a w nocy jest ciemno i jak mozna cos zobaczyc, jak to nie swieci ???

Goska.... buehehe

ale walłaœ gosia :D :D

no tak ...ksiezyc tez nie swieci a jakos go widuje i to dosc czesto?

Goœka, walnęłaœ, jak łysy grzywkš o kant stołu :)

taka jedna, masz omamy ?

omamy?! dziewczyno ty sie lepiej zastanow! nie widzisz ksiezyca na nocnym niebie?!przeciez nie swieci wlasnym swiatlem?!ciekawe dlaczego jest nazywany srebrnym globem? hmmm...moze dlatego ze odbija promienie sloneczne i dzieki temu go widzimy? ale tobie moze ten caly haarp go zaslania?!

Widze Ksiezyc nie tylko na nocnym niebie. Czesto widze go tez w sloneczny, piekny dzien na blekitnym niebie !!! Sklania mnie to do twierdzenia, ze Ksiezyc swieci sam !!! Nikt do tej pory nie przekonal mnie, ze jest inaczej !!!

Goœka, kurna, ale ty wioche robisz ! Przecież wszyscy wiedzš, że jest inaczej.....ale ty z uporem maniaka swoje !

Ja nie wiem, co wszyscy wiedza ! Ja wiem, w co wiekszosc wierzy !

wygrywasz dla mnie! wytrwalosc godna pochwaly...szkoda tylko ze nie masz racji

Skad wiesz, ze nie mam racji ???

haarp mi powiedzial!!!

Gosia.... Nie załamuj ogółu. Haapra już przeżyję, ale księżyc... WeŸ jakškolwiek ksišżkę nawet dla dzieci z obrazkami o niebie i przeczytaj czemu œwieci w dzień.

nom

Arwena, a czy ta ksiazke napisal Pan Twardowski ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Mond_Grafik1.jpg zakładajšc że stoisz trochę dalej od równika w górę, na kuli ziemskiej od strony Słońca, a księzyc jest w miejscu, gdzie księżyc (2) można się domyœlić, albo zobaczyć oczami wyobraŸni, że widzisz kawałek w kształcie odwróconego C. Ale widzisz częœć księżyca odbijajšcš œwiatło Œłońca. A nie księżyc œwiecšcy własnym œwiatłem, bo widziałabyœ cały księżyc, a nie jego częœć.

Mówię o ksišżce popularnonaukowej nie bajce.

Moim zdaniem Ksiezyc zmienia fazy, co jest bardzo odczuwalne na Ziemi i ma na nia duzy wplyw. Nic Ksiezyca nie musi przeslaniac !!!

:/ bo zmienia, kochaneczko. I ma to wpływ na nas, to jest wiadome. Tak w ogóle to napisz po polscu, o co ci chodzi. Bo narazie czytam bełkot (nie chcę cię urazić)
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.