Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Zabawa w boga
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 107

Czy w archaicznych czasach istniały już hybrydy? Może i tak. Jednš z takich hybryd był i jest ofkoz Sfinks. Co skłoniło naszych przodków do wykuwania i uwieczniania wizerunków takich monstrów? Czy może artyœci dawali upust swojej fantazji? Wizerunki hybryd sš spotykane w egipcie Chinah Japonii Ameryki łacińskiej itp. Przedstawiajš skrzydlatych ludzi istoty "Ludzio-podobne" itp. Osobliwe jest to że ludzie często trzymajš takie istoty na smyczy. Ale można spekulować że np.:dorobenie jakiemuœ królowi głowy lwa oznacza jego siłe a skzydeł że jest równy bogom. W starorzytnym Egipcie kult mieszkańców przybierał skrajne formy. Euzebiusz historyk zarazem ksišżę koœcioła cytuje w swoim dziele słowa egipskiego kapłana imieniem Maneton. Twierdzi on ze dawno temu na ziemie przybyli bogowie żeby nauczć ludzi. Za ich sprawš powstały hybrydy wszelkiego rodzaju które nazywano "œwiętymi zwierzętami" :"Stworzyli oni skrzydlatych ludzi i istoty z ciałem człowieka i udami kóz także ludzi z rogami na głowie i innych z końskimi nogami jak też byki z ludzkimi głowami i psy z ogonmi ryb. Do tego jeszcze inne potwory i monstra podobne do smoków oraz mnóstwo dziwacznych istot rozmaicie ukształtowanych i różnišcych sie między sobš." W końcu Maeton wspomina że Egipcjnie i Babilończycy przedstawili owe dziwaczne stwory w swoich dziełach sztuki. Dobra na razie tyle jutro postaram się jeszcze dopisać:P Pamiętajcie txt nie jest gotów więc możecie mieć zastrzeżenia:DDDDD [%sig%]

Mi to nie przeszkadza:P [%sig%]

nio to siem ciesze....

Czemu nikt nie bluzga...? [%sig%]

moze wiara się już nauczyła być cicho i komentować inteligentnie?a może po prostu im się nie chce?

Niech wiara idzie do lasu. [%sig%]

Coœ ty się tej wiary uczepiła jak rzep psiego ogona ???

Żep czepai się wszystkiego. Ja tylko wiary. [%sig%]

Wyckret-Brawo!! Widze że zaczynasz stapać w góre drabinki na której widnieje napis poznanie.Czas teraz zaczšć,dalsze przemyœlenia.Typu czemuz to mamy tego instynktu tak pół na pół lub czasami wcale a czasami tak sobie.I CO jest zato odpowiedzialne, lub KTO?!! [%sig%]

Niknš pionki z pół. Nikna szybko jeœli fiknš jest cool. Co do instynktu już się wypowiadałem.:P [%sig%]

Ostatnio przedlšdałem sobie mój stary katechizm który dostałem chyba w 1 klasie. Otwieram sobie na spisie treœci i taki dziwny dział:"Modlitwy okolicznoœciowe" A tam miedzyinnymi: -Modlitwa przed zabawš po zabawie gdy podoba mi się płyta po filmie przed żniwami gdy brat idzie do woja gdy siostra ma slub gdy dostałem piatkę itp. Zastanawiem się czy jest osoba któa modli się tyle razy ile każš w tej kupie kartek. Toz to bzdura totalna. A to wszystko wymyslili sobie księża. Co o tym myœlicie? Czy to ma sens? Modlić się mozna ale bez przesady nie? [%sig%]

hehehe Wyckret:) zwlaszcza przed żniwami..trza sie pomodlić;) ..poza tym mšż mojego kolegi ma dwie żony...i nie jest problem to, a zwlaszcza ta druga modli sie mało;))..bo bez przesady..nie bedzie gorsza od tej pierwszej:) Pozdro absurdalne:) Beata

To wyckret-teraz pora nato kto jest zato odpowiedzialny?? [%sig%]

Słuchaj panie Edwardzie. Otóż co do instynktu. Możemy go w sobie uœpić uczšc się. Możemy go zachowac nic nie robišc. Co powoduje że mamy ten instynkt? Matka natura? [%sig%]

"Jednš z takich hybryd był i jest ofkoz Sfinks."<-- zaistnialo takie stwierdzenie :) Jednak sfinks niegdys byl przykryty pisakiem a dokladniej cialo sfinksa , biorac pod uwage np to iz sfinks moglby odwzorowywac konstelacje lwa , zespol piramid w gizie konstelacje oriona a piramidy w dakszar gwiezdne hiady . Mozna przypuszczac ze swinks byl w calosci wygladu lwa a glowe podczas renowacji ktore zapewne byly wykonywane poniewaz niewidac takich skutkow erozji deszczowej jaka wystepuje na korpusie sfinksa , a teoria ze tylko glowa wylaniala sie z piaskow jest wysnuta na podstawie tego ze jesli korpus sfinksa erodowal a glowa nie to znaczy ze do jednego ludzie mieli dostep by odnowic (i w tym czzasie bycmoze zmienic i nadac ksztal owczesnego faraona? :) )a do drugiego nie , pewnie wogule nieprzypuszczali co to jest skadz sie wzielo i ze cos na dole pod tym jest ;) .... Pozdrawiam

wyckret-Mylisz Matke Nature z Aniołem Stróżem. [%sig%]

Ponadto niedoœć że tylko głowa wystawała to jeszcze jest nieproporcjonalna do reszty ciała. Mozliwe że ludzie przekuli mu łeb. Po drugie został zbudowany tak że jego tważ wydahe się patrzeć w niebo dokładnie na.....gwiazdozbiór lwa. Lew patrzy na lwa. Edward- naprawde czasem CIĘŻKO cię zroumieć. Aniołem Stróżem? A może ze strażnikiem z Tesco? [%sig%]

wyckret-To fajny przykład żeby pokazać jak w kulturach nowszych ludzie zmieniali nazwy. Według aktualnego postrzegania otaczajšcego ich œwiata.Jak kiedyœ tysišc słońc gdy rozbłysło na niebie a chmura zabijała po cichu.Mahabharatha-Wimany-Wojny Bogów-a Hiroszima & Nagasaki.Ale wracajšc do tego Anioła to powiem -może właœnie nasze duchowe ciało jest naszym aniołem strużem.Ono widzi tego co ciało dostrzec niemoże i ostrzega nas lub informuje. A tak na marginesie-To jak myœlisz ,czy jak wszystko było by mówione i pisane kiedyœ tak prosto i ZROZUMIALE to do dziœ ludzie by tego dalej dociekali igłowili by się oco tak naprawde chodzi? [%sig%]

Nie bo można się komunikowac na wiele sposobów.My ludzie wyrażamy swoje mysli słowami. i "Myslimy słowami" A przychodzšce rozwišzania i pomysły to może być nasz instynkt. Prymitywniejsze formy życia jak np. małpy majš swój instynkt ale nie sš za bardzo skłonne do refleksji nad życiem. Ale myœlš. Wniosek już znamy. Pora czeka na to czy jest prawdziwy. [%sig%]

A nie wziołeœ pod uwage takiego szczegółu że jast to plan.Plan według którego jeœli się uczymy to miara naszej nauki jest miarš poznania? To znaczy jak duzo się nauczymy tak dużo poznamy.Ale jak by to miało być takie łatwe i nie złożone ,to prawdopodobnie żiemia była by płaska.bo poco to komplikować. Ale jeżeli to jest jakie jest ,a widzimy że jest skomplikowane.Więc i dojœcie do tego też musi być skomplikowane a nie proste i płaskie.Dlatego to co dostaliœmy,do nauczenia wpierw trzeba się nauczyć dobrze interpretować żeby potem umieć wybrać i poskładać razem tak aby pasowało.A jeżeli uznajesz że komunikować się można na wiele sposobów i łatwiej dojœć do sedna.To jak dowiesz się przypuœćmy rozwišzania,i będziesz je miał na tak zwanej tacy.To jak będziesz wiedział jaka jest droga do tego miejsca aby przekazać to następnym .Jak będziesz znał tylko miejsce,lecz nie szlak który trza przejœć aby się tam dostać? [%sig%]

To co wyżej napisałem to uœwiafomienie miektórym tego że teraz będzie nasza kolej tworzenia cywilizacji i nauki od podstaw.programowania zycia może na innej planecie. przechodzenie dylematów jak ich nauczyć,tak żyć i się rozwijać aby ich œwiadomoœć mogła osišgnšć nasz poziom myœlenia i poznania ,który umożliwi im przejœcie do następnej klasy .Jak dziœ nam. [%sig%]
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 107
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.